Ciobanescul belgian este cu desavarsire un atlet, avand o conditie fizica de invidiat si fiind cu predominanta folosit in cadrul serviciilor politiei, armatei si de cautarea a persoanelor, insa ca oricare alta rasa, si Malinois este predispusa intr-un procent mai mare la a dezvolta unele patologii mai frecvent intalnite la membrii ei. Patologiile intalnite cu preponderenta si la care cainii din rasa Ciobanesc belgian sunt predispusi sunt:
1. Cheratita superficiala cronica, sindromul Uberreiter sau pannus pe scurt, este o cheratoconjunctivita cronica mediata imun ce afecteaza cu preponderenta unele rase, printre care si Ciobanescul belgian Malinois. Aceasta afectiune inflamatorie are ca punct de plecare limbul sclero – cornean de la nivelul unghiului temporal, de unde invadeaza corneea. Debutul afectiunii are loc cu aparitia unei vascularizatii si a unor depozite pigmentare in regiunea limbului, leziuni urmate de edem spre centrul corneei ce va acoperi intr-un sfarsit intreaga ei suprafata. Diagnosticul bolii se stabileste pe baza semnelor clinice, a varstei pacientului si a rasei predispuse in urma consultului oftalmologic, iar tratamentul presupune instilarea solutiilor oftalmice cu corticoizi, administrarea de ciclosporina, tacrolimus sau dimetilsulfoxid.
2. Cataracta este o afectiune oftalmica ce afecteaza majoritatea cainilor batrani, insa debutul acesteia poate fi la orice varsta, avand mai multe cauze etiologice, precum:
- senila – care apare dupa varsta de 7 ani
- traumatica – in urma accidentelor in zona capului si a ochilor
- toxica – din cauza folosirii unor substante precum amitrazul
- metabolica – in diabet
- secundara – cauzata de alte boli oculare precum uveita sau luxatia de cristalin
Simptomatologia este marcata de pierderea partiala sau totala a vederii, proprietarul observand ca animalul se loveste de obiectele din mediu si de opacifierea in diferite grade a unuia sau ambilor ochi, uneori si cu modificarea comportamentului (poate deveni mai agresiv). Diagnosticul se stabileste in urma consultului oftalmologic, iar tratamentul este reprezentat de interventia chirurgicala.
3. Sensibilitatea la anestezie a unor rase atletice este bine cunoscuta in medicina veterinara si poate afecta chiar si Ciobanescul belgian. Din cauza grasimii corporale reduse, aceasta rasa este predispusa la aparitia hipertermiei favorizate de temperatura mare a mediului, cresterea post – traumatica a temperaturii sau temperatura indusa de stres ce poate fi contracarata prin administrarea unei premedicatii si analgezii corespunzatoare. Tot din cauza conditiei atletice ce presupune un abdomen suplu si un piept ”adanc” poate aparea bradicardia in timpul interventiei, insa aceasta conditie poate fi si urmarea unor boli cardiace precum cardiomiopatia dilatativa, a tonusului vagal crescut, sau cresterea tonusului parasimpatic dupa administrarea opioidelor sau a alfa 2 agonistilor. Din aceasta cauza, intaintea fiecare interventii este necesar a se stabili daca animalul a avut antecedente de hipertermie indusa de stres, hipertermie maligna, boli cardiace sau alte afectiuni ce pot contribui la o metabolizare deficitara a anestezicelor. Ca masura de precautie, fiecare sedare sau anestezie a Ciobanescului belgian Malinois trebuie sa fie precedata de efectuarea analizelor de sange, a consultului cardiologic si uneori a unor examene imagistice, iar anestezia sa se faca pe cat posibil prin inhalatie.
4. Hipotiroidismul reprezinta o conditie patologica ce presupune incapacitatea tiroidei de a sintetiza hormonii necesari desfasurarii normale a proceselor metabolice. Aceasta boala poate avea determinism:
- primar – glanda nu mai secreta sau secreta in cantitate insuficenta hormoni din cauza scaderii volumului (in urma atrofiei)
- secundar – atunci cand secretia este afectata de boli nervoase, radioterapie, tiroidectomie sau administrarea medicamentelor precum sulfonamidele
Simptomele hipotiroidismului variaza si pot include:
- infertilitate
- constipatie sau constipatie
- bradicardie
- depresie
- otita
- disfunctii neurologice
- intoleranta la efort si tendinta spre obezitate
- disfunctii dermice (piele uscata, subtierea firelor de par si caderea excesiva a acestora, exfolierea pielii sau chiar infectii dermice)
Diagnosticul hipotiroidismului se pune in baza simtomatologiei si a unor masuratori ale hormonilor, tratamentul fiind reprezentat de administrarea unor preparate pe baza de levotiroxina sintetica ce va substitui secretia primara deficitara.
5. Hemangiosarcomul este un tip de cancer malign ce afecteaza endoteliul vascular, raspandindu-se extrem de usor in tot organismul, iar organele afectate cel mai frecvent sunt cele cu cea mai mare implicare in sistemul circulator, respectiv inima, splina si ficatul. Motivul pentru care apare acest cancer nu este inca cunoscut, insa frecventa mai mare inregistrata in cadrul unor rase printre care si Ciobanescul belgian sugereasa o etiologie genetica, printre altele. Simptomele hemangiosarcomului pot fi uneori nespecifice, insa atunci cand afecteaza pielea poate determina un aspect de arsura a acesteia sau poate capata aspectul unei alunite atipice, iar cand tumora are localizare interna, ea poate fi simtita ca o masa de tesut prin palpare sau poate determina diverse hemoragii prin ruptura acesteia. Cainii afectati de acest cancer pot prezenta:
- stare de slabiciune
- pierdere in greutate
- mucoase palide
- timp de reumplere capilara prelungit
- aritmii
Diagnosticul hemangiosarcomului se stabileste pe baza simptomatologiei, analizelor de sange, investigatiilor imagistice, insa doar biopsia si relizarea examenului histopatologic vor putea depista cu exactitate tipul cancerului, iar in functie de acest rezultat se va stabili tratamentul ce va impune interventie chirurgicala cu excizarea tumorii impreuna cu eliminarea unor margini de siguranta si chimioterapie / electroterapie / radioterapie.
6. Epilepsia este o afectiune neurologica tot mai des intalnita in randul cainilor si este caracterizata prin manifestari convulsive, tremor si rigiditate musculara generalizata. Nu se cunoaste exact motivul pentru care apar aceste crize convulsive, insa determinismul genetic impreuna cu sentimente precum stresul si anxietatea pot determina apritia unui impuls sub forma unui soc brusc manifestat prin aceste atacuri. Diagnosticul afectiunii se pune pe baza simtomatologiei si prin clasificarea crizelor, tratamentul constand in administrarea de medicamente anticonvulsivante pentru tot restul vietii, doza si frecventa administrarilor fiind ajustate de catre medicul veterinar in functie de numarul crizelor si intensitatea acestora.
7. Displazia de sold este o patologie ortopedica intalnita la cainii de talie medie si mare, avand etiologie ereditara. Afectiunea debuteaza atunci cand capul femural (osul lung al membrului posterior) nu se mai articuleaza corect cu osul bazinului (coxalul), ceea ce duce la erodarea cartilajului si durere cronica. Diagnosticul este pus in urma examenului radiologic si pe baza simptomatologiei (schiopatura, evitarea deplasarii, preferinta decubitului, vocalizari in deplasare, mers greoi, pozitie anormala a pmembrelor posterioare) care se acutizeaza la animalele supraponderale. Tratamentul este chirurgical, iar simptomele afectiunii pot fi ameliorate prin administrarea antiinflamatoarelor, suplimentelor pe baza de glucozamina, condroitina si acid hialuronic si prin pastrarea unei greutati corporale normale.
8. Mielopatia degenerativa canina este o boala progresiva, intalnita preponderent la cainii batrani, apare dupa varsta de 7 ani si debuteaza cu pierderea coordonarii membrelor posterioare. Nu se cunoaste exact motivul aparitiei acestei boli, insa studiile arata ca boala este determinata de o mutatie cu transmitere autosomala recesiva si ca ar avea o componenta autoimuna ce face ca organismul sa-si atace propriile celule nervoase. Boala are o evolutie progresiva ce determina intr-un final paralizie totala, iar mai apoi deces, iar din pacate nu exista tratament, insa odata diagnosticata puteti sa-i oferiti cainelui sprijin si sa-l ajutati in diversele activitati (in timpul mersului prin sustinerea cu ajutorul unui ham de reabilitare) pentru a-i oferi o calitate mai buna a vietii.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.