Ciobanescul Belgian este o rasa de caini dezvoltata in Belgia si raspandita in intreaga lume datorita inteligentei sale deosebite, avand 4 varietati, si anume:
- Malinois cu un colorit galben roscat si masca neagra, este singurul ciobanesc Belgian cu par scurt
- Groenendael de culoare neagra, uniform si fara pete, cu un par lung, drept si des
- Laekenois de culoare galben – roscat, in nuante mai inchise pe bot si coada, are parul aspru si incalcit
- Tervueren cu par lung si galben – roscat si masca neagra
Datorita maleabilitatii sale, sarcinile care i se incredinteaza sunt variate, fiind utilizat drept caine de paza, auxiliar pentru fortele armate si de politie, insotitor pentru nevazatori si caine de salvare al protectiei civile pentru cautarea de personae ingropate sub daramaturi, dar nu putem sa nu precizam prestatia excelenta ca animal de companie.
Istoric
Numele varietatii Malinois vine de la orasul Malines, din provincial Anvers, in urma unui efort realizat la jumatatea secolului al XIX-lea de selectare si promovare a unei rase de caini cu origini belgiene care sa devina reprezentativa si acceptata in concursurile si expozitiile canine internationale. Crescatorii din zona orasului Malines au dezvoltat rasa care a preluat si numele importantului centru urban, iar restul varietatilor ciobanestilor belgieni se identifica la randul lor dupa numele oraselor unde au fost dezvoltate. Malinois este un caine foarte inteligent, cu aptitudini de lucru extrem de variate, agil, energic, concentrat pe misiune si dedicat, fiind considerat, per ansamblu, cel mai complet si mai reusit exemplar dintre Ciobanestii Belgieni.
Descriere fizica
Ciobanescul Belgian Malinois este un caine de talie medie spre mare, avand un corp suplu, bine imbracat in musculatura si bine proportionat. Greutatea exemplarelor variaza intre sexe si poate ajunge la 25-40 kg, inaltimea poate ajunge la 55 – 66 cm, iar speranta de viata fiind de doar 7 – 10 ani, uneori ajungand si pana la 13 ani cu o ingrijire buna.
Capul este plat, alungit si uscativ, fiind paralel cu planul botului care este de lungime medie si se subtiaza catre trufa care este neagra. Linia nasului este dreapta, ochii sunt de marime medie si alungiti, de obicei maro inchis sau caprui, cu privirea concentrata iar urechile sunt triunghiulare, mari si erecte, tinute in pozitie verticala inspre in sus. Nasul, buzele si urechile sunt de culoare neagra, dar se admite si masca de aceeasi culoare.
La masculi, lungimea corpului este egala cu inaltimea la greaban, care la femela este putin mai mare, spatele este drept si crupa usor inclinata, coada are un par bogat, este de lungime medie, iar mersul este saltaret. Blana are firul scurt, este deasa si cu un strat inferior dens, bun izolator, iar parul din jurul gatului este ceva mai lung, formand un guler.
Culoarea specifica este cafeniu – roscat / mahon, unele nuante mai deschise mergand spre auriu bogat si poate avea pete mici de culoare alba pe piept si picioare.
Personalitate
Malinois este un caine vigilent, alert, inteligent si foarte prudent. Are un caracter sensibil si emotiv, de aceea trebuie tratat cu mare blandete, dar si fermitate in acelasi timp, fara a recurge insa la violenta. Ciobanescul Belgian este un caine echilibrat, dar dotat cu un temperament care ii permite sa reactioneze foarte rapid la orice stimul, fie el placut sau nu.
Este o rasa care se ataseaza puternic de stapan si sufera foarte mult daca este neglijata sau mustrata pe nedrept, avand capacitatea sa invete rapid, cu placere, astfel incat dresajul se realizeaza cu voie, nu din frica. Acesti caini pot demonstra un caracter protectiv instinctiv, fiind un paznic foarte eficient si atent, de aceea poate etala uneori atitudini agresive, mai ales daca ii este ignorata prezenta sau este provocat. Datorita simturilor ascutite are capacitatea de a anticipa majoritatea situatiilor ce reprezinta un risc, activandu-se in acel moment instinctul protectiv. Malinois sunt caini cu nevoie de socializare precoce, insa nu sunt prea toleranti cu alte animale de casa.
Ingrijire
Avand blana deasa, acesti caini trebuie periati la cateva zile, iar in perioada de naparlire chiar si zilnic pentru indepartarea firelor de par moarte. Spalatul si tunsul nu sunt recomandate, decat daca este absoluta nevoie, insa blana se poate ajusta cu un foarfece daca este nevoie. Blana are o importanta deosebita pentru ca iarna protejeaza cainele de frig, iar vara de hipertermie (insolatie).
Conditii de viata
Belgienii Malinois sunt caini foarte activi, astfel incat au nevoie de multa miscare si exercitiu fizic, de aceea este recomandat sa realizati un program de activitati care sa devina o rutina, ceea ce va contribui la echilibrul lor psihic si mentinerea conditiei lor fizice si a sanatatii. In principiu sunt caini de exterior, adaptati climatic la conditiile nefavorabile de mediu, insa pot locui si in casa sau apartament, atat timp cat sunt scosi des afara pentru activitati fizice. Atunci cand sunt tinuti la curte, este necesar sa aiba o cusca acoperita pentru a-i feri de ploaie, ninsoare si soarele puternic, sa fie realizata dintr-un material continuu, fara goluri de aer prin care pot circula curenti de aer si sa nu fie asezata direct pe pamant, ci sa aiba picioare pentru a se evita acumularea umiditatii preluate din sol.
In cazul celor tinuti in tarcuri este necesar un spatiu cat mai larg, un acoperis si o cusca, iar pavimentul sa fie din lemn sau pamant, nu din materiale care se incing usor vara precum cimentul sau asfaltul. De asemenea, tarcul trebuie sa aiba un acoperis din plasa, iar gardul sa fie cat mai inalt deoarece cainii din rasa Ciobanesc Belgian Malinois pot face salturi inalte si pot sari peste structurile ce le delimiteaza accesul.
Sanatatea
Ciobanestii belgieni Malinois sunt caini cu predispozitie spre boli osteo-articulare precum displazia de sold sau de cot, pot suferi de higrome ale cotului atunci cand stau pe pavimente dure, de boli oculare precum Panus (cheratita superficiala cronica), atrofie retiniana progresiva, displazie retiniana sau cataracta, cancer (hemangiosarcom), hipotiroidism, dilatatie gastrica si volvulus si sunt foarte sensibili la substantele anestezice, recomandandu-se analize detaliate inainte de fiecare sedare sau anestezie.
Imunoprofilaxia nu trebuie uitata, astfel incat vaccinurile si deparazitarile interne si externe trebuie efectuate la timp si cu produse de buna calitate, data fiind situatia in care au diferite medii de trai si sunt utilizati in domenii diverse unde pot contracta agenti infectiosi bacterieni, virali sau parazitari.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.