Ciobanescul caucazian este una dintre cele mai vechi rase de caini, si chiar daca membrii acesteia nu sunt foarte pretentiosi, fiind destul de rezistenti la conditiile climatice nefavorabile sau la mediile mai putin propice de trai, ei raman totusi caini de talie foarte mare, ce din cauza detinerii unor caracteristici morfologice si functionale tipice sunt predispusi la diverse boli. Astfel, daca detineti un exemplar din rasa Ciobanesc caucazian, trebuie sa acordati o mare atentie posibilitatii aparitiei unor boli precum:
-
Ortopedie
1. Displazia de sold este o patologie des intalnita la animalele de talie medie, mare si foarte mare ce presupune un defect congenital (din nastere) si ereditar (mostenit de la parinti) manifestat printr-o erodare a capului femural ce nu se mai imbina perfect in cavitatea acetabulara, determinand aparitia unor dureri moderate spre mari. Pe langa caracterul ereditar pe care il are aceasta afectiune, factorii favorizanti precum greutatea cainilor supraponderali, deficitele vitamino – minerale, lipsa activitatii fizice constante si cresterea rapida a puilor pot contribui la aparitia mai rapida a simptomelor si agravarea fulminanta a patologiei.
Displazia de sold se manifesta prin:
- schiopatura
- evitarea deplasarii
- preferinta decubitului
- dificultatea in ridicare
- dificultatea urcarii pe anumite suprafete sau a scarilor
- mers greoi
- tremor al picioarelor din spate
- scaderea volumului masei musculare a membrelor posterioare
- ”topaitul de iepure” in timpul alergarii
Diagnosticul patologiei se realizeaza in urma expunerilor radiologice, iar tratamentul presupune realizarea unei interventii chirurgicale, fizioterapie, terapie antiinflamatoare, scaderea in greutate si suplimentarea alimentatiei cu produse pe baza de glucozamina, condroitina si acid hialuronic.
2. Displazia cotului face parte tot din sfera ortopedica, este o boala ce afecteaza dezvoltarea cainilor si produce invaliditate odata cu trecerea timpului. Aceasta patologie este una ereditara (transmisa de la parinti) si debuteaza lent, in primele luni de viata ale cainelui prin uzura marcanta a suprafetei articulare si aparitia osteoartritei juvenile. Displazia de cot se manifesta prin:
- defect de aplomb al membrelor anterioare
- tendinta de a tine varfurile membrelor anterioare in interior
- coatele sunt tinute apropiat de piept
- evitarea deplasarii sau a efortului
- schiopatura
Diagnosticul afectiunii se realizeaza prin radiografie, iar tratamentul survine in urma unei interventii chirurgicale.
-
Dermatologie
1. Higroma (bursita) cotului este o afectiune des intalnita la cainii de talie mare tinuti pe pavimente dure si reprezinta inflamatia pungii mucoase, situata subcutanat pe capul olecranului, in extremitatea proximala a ulnei (zona cotului), exprimata prin aparitia unei tumefactii cu aspect de punga.
Leziunea se formeaza din cauza traumatismelor mici repetate survenite in urma trantirii cainilor de talie mare pe podeaua dura, lipsita de asternut, iar cronicizarea duce la o tumefactie rece, nedureroasa, de consistenta moale, fluctuenta, in interiorul careia se afla acumulat un lichid gelatinos ce se poate infecta si provoca o bursita infectioasa, fistulizand. Diagnosticul se pune pe baza simtomatologiei si a anamnezei oferite de proprietar, iar tratamentul este reprezentat de drenarea lichidului in urma unei punctii, insa patologia are caracter recidivant, astfel incat cea mai buna varianta terapeutica este interventia chirurgicala cu eliminarea lichidului gelatinos si a membranei mucoase.
2. Seboreea uscata pare la prima vedere o problema dermatologica complexa, insa ea este doar denumirea afectiunii ce provoaca acele scuame (fulgi albi) din blana cainelui care este de fapt matreata. Dermatita seboreica, asa cum mai este numita seboreea uscata, apare frecvent la caini din diverse cauze, asa ca ea nu trebuie neglijata, ci investigata pentru a se stabili factorul declansator si a se elimina. Matreata la caini este reprezentata de descuamari ale pielii si poate fi determinata de:
- alergii
- carente in vitamine si minerale
- dezechilibru hormonal
- afectiuni genetice
- umiditatea scazuta a mediului
- lipsa hidratarii suficiente
- Cheyletieloza (matreata umblatoare) determinata de acarieni albi vizibili cu ochiul liber
- infectii bacteriene sau fungice
Diagnosticul se va putea pune cu ajutorul unui examen clinic realizat de un medic veterinar, pe baza anamnezei oferite de catre proprietar asupra mediului si stilului de viata a cainelui, dar mai ales prin intermediul investigatiilor microscopice, iar tratamentul se va institui in functie de motivul declansator al acestei afectiuni.
-
Oftalmologie
1. Entropionul este o patologie oculara reprezentata de o modificare de pozitie a pleoapei, este specifica raselor de caini cu exces de piele si apare la Ciobanescul caucazian din cauza conformatiei masivului facial (orbita generoasa si microoftalmie constitutionala). Astfel, din cauza acestor factori favorizanti, are loc o rasfrangere a marginii libere a pleoapei catre globul ocular determinand o actiune iritativ – mecanica exprimata clinic prin epifora (lacrimare excesiva), conjunctivita si blefarospasm, iar netratata duce in timp la aparitia unei eroziuni la nivelul corneei manifestata prin ulcer. Diagnosticul se pune in urma consultatiei oftalmologice, iar tratamentul este chirurgical, eliminand excesul de piele ce duce la aparitia si mentinerea entropionului.
2. Ectropionul este o alta patologie oculara, este opusul entropionului si se manifesta prin rasfrangerea pleoapei inferioare in directia opusa ochiului, rezultand un aspect cazut si expunand membrana mucoasa si conjunctiva la factorii iritativi si de mediu precum:
- praf
- uscaciune
- corpi straini
- paraziti
- infectii bacteriene
- factori iritativi chimici si mecanici
Diagnosticul se stabileste in urma unui consult oftalmologic, iar tratamentul este reprezentat de interventia chirurgicala de corectare si / sau colire oftalmice si alti lubrifianti cu rol in pastrarea umiditatii conjunctivei si evitarea infectiilor bacteriene, ajutand in acelasi timp la curatarea suprafetei oculare.
3. Atrofia retiniana progresiva este caracterizata de aparitia mai multor entitati determinate genetic, manifestate cu pierderea vederii nocturne si apoi cu pierderea vederii diurne, midriaza insotita de reflexe pupilare diminuate sau absente si cresterea reflectivitatii tapetumului lucidum, fara a exista un tratament.
4. Displazia retiniana este o afectiune congenitala reprezentata de dezvoltarea anormala a retinei si poate avea etiologie infectioasa, genetica, determinata de hipovitaminoza A sau traumatisme intrauterine. Clinic, apare orbirea, leucocorie si nistagmus, diagnosticul se pune in urma examinarii fundului de ochi, iar tratamentul nu este inca posibil.
5. Distrofia corneana este reprezentata de acumularea unor depozite de lipide sau calciu in structura corneei.
- Depozitele lipidice au aspect albicios, laptos, compact, de forma rotunda sau ovala, tratamentul fiind reprezentat de administrarea unei diete alimentare hipoproteice, hipolipidice si hipoglucidice si dministrarea medicamentelor hipolipemiante, insa vindecarea totala nu este posibila.
- Depozitele de calciu au aspect alb – cretos, stelate, neregulate, sub forma unor ”stele de greata”, tratamentul nefiind posibil, insa limitarea suplimentelor pe baza de calciu si vitamina D putand sa limiteze evolutia bolii.
-
Gastroenterologie
1. Dilatatia gastrica si volvulusul reprezinta una dintre cele mai comune cauze de mortalitate in randul cainilor de talie mare din cauza evolutiei fulminante cu care de desfasoara si a complicatiilor multiple pe care le produce. Cainii din rasa Ciobanesc caucazian sunt caini mari, cu un stomac mare, iar atunci cand acestia mananca, stomacul lor se ingreuneaza si devine foarte mobil. Atunci cand dupa o masa copioasa un caine de aceasta talie se agita, alearga, se rostogoleste sau se joaca, stomacul realizeaza o rotatie in jurul axei sale, iar deschiderile dinspre esofag si intestinul subtire se blocheaza, favorizand fermentarea si acumularea gazelor de fermentatie in stomacul cainelui, fara posibilitatea de a fi eliminate. Astfel, stomacul capata proportii impresionante, compreseaza vase de sange, structuri nervoase si plamanii, ducand in scurt timp la soc, insuficienta respiratorie si moarte. Seimptomele acestei afectiuni sunt reprezentate de:
- hipersalivatie
- gafait
- respiratie greoaie
- cresterea rapida in volum a abdomenului
- gingii palide
- senzatia de voma fara ca aceasta sa se produca
- stare de neliniste
Diagnosticul se pune in urma anamnezei si a examenului clinic rapid coroborat cu examenul imagistic, iar tratamentul este pur chirurgical si este reprezentat de laparatomia exploratorie in urma careia se va rasuci si repune stomacul in pozitia initiala, se va detensiona si se va realiza gastrorafia (prinderea stomacului de peretele abdominal pentru a-l impiedica recidiva).
-
Hematologie
1. Boala Von Willebrand este o patologie ereditara ce afecteaza capacitatea de coagulare a sangelui, ceea ce duce in cazul unor traumatisme minore la hemoragii prelungite si excesive. Practic, boala este determinata de o deficienta a unei proteine (factor von Willebrand – vWF) necesare coagularii sangelui ce permite in mod normal trombocitelor sa se aglutineze si sa sigileze endoteliul vascular distrus. Simptomele acestei patologii sunt:
- sangerarea gingivala, nazala, urinara
- sangerare excesiva in timpul interventiilor chirurgicale sau a unor taieturi minore
- echimoze si petesii
- anemie
Din pacate, nu exista un tratament pentru aceasta afectiune, insa boala poate fi gestionata si manageriata astfel incat calitatea vietii cainelui sa creasca. In acest sens, se va evita posibilitatea producerii oricarui traumatism ce poate produce cea mai mica hemoragie, se poate administra desmopresina (creste factorul von Willebrand) insa nu toti cainii raspund pozitiv la tratament si trebuie evitate medicamentele precum anticoagulantele, antihistaminicele, estrogenii, antibioticele precum penicilina, unele tranchiliante si medicamentele care determina hemoragii intestinale precum antiinflamatoarele.
-
Neurologie
1. Epilepsia este o boala ce presupune descarcari necontrolate ale neuronilor, ce intrerup temporar functiile fiziologice normale ale creierului si provoaca convulsii, miscari involuntare si contractii musculare generalizate. Motivul pentru care apar aceste dereglari nu este inca descoperit, insa se presupune ca stresul, anxietatea sau oboseala reprezinta factori declansatori ai crizelor convulsive. Tratamentul acestei afectiuni nu este posibil, insa frecventa crizelor si intensitatea lor pot fi manageriate prin medicatie anticonvulsivanta precum fenobarbitalul sau bromura de potasiu.
VII. Cardiologie
1. Stenoza aortica este o afectiune congenitala obstructiva cu diverse localizari, respectiv subvalvular, valvular sau supravalvular. Din cauza acestei malformatii, are loc o reducere a debitului sanguin a camerei ventriculare care se adapteaza acestei deficiente prin hipertrofie determinata de cresterea presiunii. Semnele afectiunii sunt reprezentate de:
- intoleranta la efort
- evitarea efortului fizic
- respiratie ingreunata
- sincopa
- moarte subita
Diagnosticul se stabileste in urma examenului clinic cardiologic si a investigatiilor precum ECG si ecocardiografie, iar tratamentul presupune interventia chirurgicala, abord fluoroscopic sau medicamentos cu mentiunea ca acesta poate doar ameliora simptomatologia.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau daca aveti nevoie de un cardiolog veterinar puteti face o programare la Joyvet – cabinet veterinar sector 3.