Ciobanescul de Caucaz este o rasa de caini de talie mare, cu o constitutie robusta, masiva, ce face parte din categoria cainilor de munte, molossoizi. Aceasta rasa are capacitatea de a se adapta extrem de usor la conditiile vitrege de trai, este una dintre cele mai nepretentioase rase si este foarte rezistenta in conditii climatice variate, fiind foarte utilizat in regiunile fostei Uniuni Sovietice.
Este considerat un caine de stana, insa fata de acei caini cu constitutie mai fina care au rolul de a directiona animalele, acesta a fost mereu folosit la apararea turmei si a ciobanilor tocmai datorita staturii sale impunatoare si instinctului puternic dezvoltat de aparare. Ciobanescul caucazian este un caine activ si cu un psihic puternic, insa neincrederea fata de straini si ferocitatea il fac unul dintre cei mai buni caini de paza. (Sursa foto: akc.org/dog-breeds/caucasian-shepherd-dog/)
Istoric
Originile acestei rase sunt inca incerte si exista doua teorii cu privire la formarea Ciobanescului de Caucaz, respectiv:
- Descendenta dintr-o combinatie de lup si sacal exprimata prin independenta, iubirea fata de libertate, curajul si agresivitatea pe care le poseda in ziua de azi aceasta rasa
- Provenienta din randul Mastiffului de Tibet in urma emigrarii din zona de est a acestor caini care s-au extins pe teritorii mari si au fost utilizati pentru lupta si paza turmelor de oi
Ciobanescul Caucazian a fost folosit de unitatile militare rusesti in urma cuceririi Caucazului pentru lupta, dar si pentru paza unitatilor, cat si in campanii militare. In 1954 rasa a fost impartita in 3 subtipuri, astfel:
- tipul georgian cu statura inalta, par lung, coama si o prezenta spectaculoasa
- tipul armean, mai scund decat primul, avand par lung, coama, culoarea gri, cu sau fara pete, chiar tigrat
- tipul aser:
- de stepa – cu statura inalta, par scurt, musculatura plata si colorit variat
- de munte – asemanator celui georgian, insa cu masca neagra si colorit roscat / aramiu
Generalitati
Ciobanescul Caucazian este un caine masiv si musculos, capul este mare, extrem de dezvoltat si seamana cu cel de urs, maxilarul este puternic, cu botul ascutit si trufa neagra sau maro, in functie de coloritul robei. Ochii acestei rase sunt mici, ovali si de culoare inchisa, urechile sunt lasate in jos, iar coada este lunga si stufoasa. Acesti caini pot ajunge la inaltimea la greaban de 65-80 cm la masculi si maxim 62 cm la femela, greutatea variind intre 50 si 80 de kg, insa uneori pot depasi si aceasta greutate.
Personalitate si ingrijire
Ciobanescul caucazian este un caine cu o fire independenta, ceea ce-l face un paznic excelent, mai ales datorita latratului puternic ce sperie orice intrus. Nu este un bun vanator tocmai din cauza ca nu se poate face nevazut si nici un prieten extraordinar pentru copii sau alte animale, iar cu persoanele straine poate deveni destul de agresiv. Este apropiat de stapan, devenind foarte loial acestuia, este calm, atent si alert, avand toate calitatile unui caine utilizat pentru paza si protectia unui teritoriu montan sau rural.
Poate fi un bun paznic si in teritoriul urban, insa este un iubitor al naturii si nu se va simti foarte bine inconjurat de ciment si fier, astfel incat conditiile in care este tinut trebuie sa imite cat mai mult natura. Ciobanescul caucazian este un animal ce iubeste foarte mult libertatea si spatiul, mediul rural ce-i ofera campii sau mediul montan unde are parte de intinderi mari il fac foarte fericit si ii dau posibilitatea de a se misca liber si nestingherit.
Alimentatie
Ciobanescul Caucazian, ca orice caine, este si el carnivor, astfel incat apreciaza diferitele tipuri de carne precum cea de vita, pui, porc, cal, oaie, cu mentiunea ca sortimentele mai grase trebuie curatate de grasimea majoritara. Carnea poate fi fiarta sau facuta la grill, in niciun caz nu trebuie oferita cruda, iar pentru a completa sursa de proteine, aminoacizi si carbohidrati se pot adauga in alimentatia cainelui impreuna cu carnea si diferite organe precum ficatul, rinichii sau plamanii, putand fi amestecate cu orez, diferite legume (atentie la cele toxice precum ceapa), paste fainoase, oua fierte sau diferite cereale, insa nu trebuie adaugate condimente de niciun fel.
Unele fructe pot fi oferite, dar in cantitati mici si doar in cazul in care nu au potential mare de a fermenta. Pot fi oferite si lactate precum branza de vaci, iaurtul sau chefirul, dar trebuie evitate cele foarte grase precum smantana sau untul. In afara de mancarea preparata in casa, acesti cani pot manca hrana uscata din comert, sub forma de granule sau mancare umeda sub forma de bucati de carne in sos la conserva. Oasele nu sunt recomandate pentru ca provoaca constipatie si pot fi rupte in bucati mici si ascutite ce pot perfora intestinul, iar daca va amagiti cu faptul ca oasele de vita, porc sau cal sunt mari si dure, va inselati pentru ca acesti caini au dinti mari si maxilare foarte puternice cu care pot sfarama orice os.
Numarul de mese va fi mai mare in perioada de juniorat, variind intre 3-4 mese pe zi, iar cu trecerea timpului numarul lor scad, urmand ca la varsta de un an sa ajunga la 2-3 mese pe zi, iar dupa doi ani la 1-2 mese, cunoscandu-se faptul ca acestia devin adulti abia dupa varsta de 2-2,5 ani.
Suplimentele alimentare nutritive pot fi administrate in perioada de crestere, pentru ca acesti caini au o dezvoltare foarte rapida, iar daca din ratia zilnica alimentara nu-si pot extrage necesarul de calciu, fosfor si vitamina D vor suferi de rahitism si probleme osteo-articulare.
Afectiuni
Bolile de care poate suferi Ciobanescul Caucazian sunt diverse si pot varia in functie de intretinere, linie genetica si mediu de viata, astfel incat putem intalni cel mai adesea patologii precum:
- dilatatie gastrica si volvulus;
- higroma cotului atunci cand stau pe pavimente dure;
- displazia de sold si de cot;
- entropion;
- ectropion din cauza pielii grele ce atarna;
- diferite alergii.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.