Ciobanescul german – boli frecvente

         ”Cainele lup”, asa cum este denumit popular Ciobanescul German este o rasa de caini de talie mare folosita in special in slujba politiei datorita simturilor ascutite pe care le detine, insa aceasta rasa poate face parte cu succes din cadrul unei familii, fiind un caine foarte inteligent, sociabil si un foarte bun paznic.

La fel ca orice alta rasa specializata, din cauza taliei, incrucisarilor, intretinerii si odata cu trecerea timpului si evolutia ei, s-a dovedit a fi predispusa la diverse patologii, apartinand mai multor specialitati medicale precum:

I. Sfera cardiologica cuprinde:

1. Cardiomiopatia dilatativa este o afectiune a miocardului caracterizata prin dilatatie si disfunctie sistolica progresiva, afectand in egala masura atat masculii, cat si femelele, avand determinism genetic si manifestandu-se cu predilectie la cainii de talie medie si mare cu semne de insuficienta cardiaca congestiva precum:

  • dispnee (respiratie greoaie)
  • tuse
  • tahipnee (accelerarea frecventei cardiace)
  • intoleranta la efort
  • sincopa
  • distensie abdominala
  • letargie
  • mucoase palide

Diagnosticul se stabileste pe baza semnelor clinice sugestive, insa boala poate fi decelata inainte de aparitia acestora prin diferite tehnici, precum:

  • ascultatia in urma careia se va sesiza suflu cardiac
  • examen ECG ce releva primele anomalii asociate afectiunii
  • examen ecocardiografic evidentiindu-se dilatatia camerelor
  • examen radiologic al toracelui unde se pot evidentia si modificarile asociate evolutiei bolii
  • examen Holter pe durata a 24 de ore identificand extrasistolele ventriculare
  • evaluarea peptidului natriuretic de tip B (NT-proBNP) si a troponinei I (cTnI)

Tratamentul cardiomiopatiei dilatative nu este posibil, iar terapia in cazul acestei patologii este strict paliativa implicand medicamente cu actiune diuretica, vasodilatatoare, antiaritmica si inotrop pozitiva.

2. Stenoza subaortica este o afectiune congenitala obstructiva prin care se reduce diametrul tractului de ejectie al ventriculului stang sau aortei, acesta adaptandu-se prin hipertrofie. Semnele clinice depind de severitatea stenozei, astfel incat primul grad de stenoza se manifesta discret, insa la pacientii cu un grad avansat de stenoza poate aparea:

  • intoleranta la efort
  • stare de slabiciune
  • sincopa
  • manifestari ale insuficientei cardiace stangi
  • moarte subita
  • subponderabilitate

Diagnosticul afectiunii se poate stabili in cadrul primului grad de stenoza prin ascultatie cardiaca unde este decelat un suflu sistolic, examenul ECG si cel radiologic nu prezinta modificari specifice, dar ecocardiografia este foarte eficienta in diagnosticarea acestei patologii.

Tratamentul stenozei subaortice poate fi efectuat, iar pacientii cu aceasta patologie pot fi abordati chirurgical, fluoroscopic sau prin medicatie, insa cea din urma poate doar sa amelioreze efectele determinate de aceasta afectiune.

3. Persistenta ductului arterial (PDA) este o alta afectiune congenitala de care Ciobanescul German poate suferi, fiind intalnita mai des la femele decat la masculi si este reprezentata de lipsa inchiderii unui canal a carui prezenta este normala in viata intrauterina si care permite trecerea sangelui oxigenat din artera pulmonara in artera aorta in aceasta perioada. Acest defect face ca dupa nasterea puiului, din cauza scaderii tensiunii din artera pulmonara, sangele din artera aorta sa migreze in aceasta, ceea ce va determina 2 situatii:

  • PDA cu sunt stanga-dreapta ce se manifesta prin tuse, dispnee, intoleranta la efort si sincopa
  • PDA cu sunt dreapta-stanga in care pacientul prezinta intoleranta la efort, crize de tip epileptiform si slabiciune sau pareza pe membrele posterioare

Diagnosticul PDA poate fi efectuat prin coroborarea examenelor precum ECG, ecocardiografie, examen radiologic, biomarkeri sanguini (NT-proBNP), iar terapia depinde de tipul de suntare evidentiat.

4. Endocardita infectioasa este o patologie asociata cu un grad crescut de mortalitate, caracterizata de o infectie a endocardului ce afecteaza populatia de masculi in proprotie dubla fata de populatia de femele. Manifestarile clinice nu sunt caracteristice, putandu-se identifica:

  • letargie
  • anorexie
  • slabiciune
  • voma
  • epistaxis
  • dispnee

Diagnosticul poate fi pus in urma coroborarii unor examene si analize precum:

  • analize de sange cu evidentierea leucocitozei, anemiei si trombocitopeniei
  • examenul ECG nu este specific, insa pot fi decelate aritmii
  • examenul ecocardiografic ofera cele mai importante informatii

Tratamentul presupune administrarea de antibioticealese in urma examenului cultural si testarii sensibilitatii.

II. Sfera dermatologica cuprinde:

  • Dermatita piotraumatica (hot spot) are ca punct de plecare o leziune autoprovocata si un debut hiperacut care de obicei are legatura cu a alta afectiune dureroasa sau pruriginoasa a cainelui. Simptomatologia este specifica si reprezentata de aparitia rapida a unei alopecii dureroase, exudative mai frecventa in zona cozii, la nivelul obrajilor, dar si al gatului necesitand tratament topic sau sistemic cu antibiotice, corticosteroizi si o buna igiena a plagii.
Dermatita piotraumatica / Hot spot. Sursa foto: justanswer.com/dog-health/go5zm-gsd-hot-spot-side-face-non.html
  • Piodermita cutaneo-mucoasa este o infectie superficiala care afecteaza cel mai des jonctiunile cutaneo-mucoase de la nivelul buzelor, nasului, regiunii perianale, insa poate avea si alte localizari. Manifestarile includ leziuni erozive / exudative, sau chiar ulcerative, crustoase si depigmentate avand drept cauza o iritatie. Tratamentul include antibioterapie si aplicare topica de dezinfectante pentru aproximativ o luna, dar si o igiena riguroasa a plagii.
Piodermita cutaneo-mucoasa. Sursa foto: monvt.eu/medical-services/2389/german-shepherd-dog-skin-diseases/

III. Endocrinologie:

1. Nanismul hipofizar este caracterizat de un deficit al sintezei hormonului de crestere (STH), ceea ce determina intarziere in crestere, persistenta blanii de pui si uneori o alopecie simetrica la nivelul gatului, coapselor si trunchiului. Deseori apar infectii, hiperpigmentare si descuamare tegumentara, aceasta boala fiind transmisa autozomal recesiv. Tratamentul acestei afectiuni include utilizarea somatotropinei sau a progestinelor, dar trebuie inceput cat mai devreme este posibil, in caz contrar animalul nu va avea o crestere normala deoarece se inchid cartilajele de crestere epifizare.

Ciobanesc german cu nanism hipofizar (stanga) si sanatos (dreapta), ambii la varsta de 2 ani. Sursa foto: animalwised.com/can-dogs-have-dwarfism-dwarfism-in-dogs-3751.html

IV. Afectiuni ale sistemului imunitar:

  • Onicodistrofia lupoida este o afectiune mediata imunologic a unghiilor, a carei cauza nu este inca cunoscuta. In stadiul initial sunt afectate ghearele care devin treptat casante si deformate, exfoliindu-se. Pot fi afectate doar unele gheare, sau in totalitate, cainele are tendinta sa se linga si poate schiopata de durere. Tratamentul include in prima faza medicamente imunosupresoare, dar poate contine si antibiotice, vitamina E, pentoxifilina, acizi grasi esentiali si biotina.
Onicodistrofie lupoida. Sursa foto: actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028-014-0066-y
  • Fistulele perianale si metatarsiene sunt alte doua afectiuni mediate imun ce sunt des intalnite la ciobanestii germani, insa localizarea difera, prima afectand zona anusului, rectului si bazei cozii, iar cea de a doua presupune formarea unui piogranulom steril in zona metatarsiana plantara si metacarpiana palmara, proximal de cuzinetul central. Daca in cazul fistulei perianale apare o infectie consecutiva si colita, fistulele metatarsiene determina grade variate de schipatura, evacuandu-se din ele un continut seropurulent, linsul insistent intalnindu-se in ambele cazuri. Terapia acestor fistule este asemanatoare, ea constand in aplicarea topica de tacrolimus, ciclosporina, glucocorticoizi, iar in unele cazuri se poate interveni si cu azatioprina, clorambucil, metronidazol, tetraciclina / nicotinamida si o dieta bogata in acizi grasi omega 3.
Fistula perianala. Sursa foto: todaysveterinarypractice.com/dermatology/perianal-fistulas-in-dogs/
Fistula metatarsiana si metacarpiana. Sursa foto: dermvetolympia.com/metatarsalmetacarpal-fistulas/

V. Sfera neurologica cuprinde:

1. Epilepsia este o afectiune neuropsihica, o boala a sistemului nervos central caracterizata prin convulsii cu debut acut si exprimata prin disfunctii paroxistice ale creierului, consecutiv descarcarilor excesive ale neuronilor induse de cauze diverse. Crizele sunt determinate de aparitia unui impuls sub forma unui soc brusc, durata lor este scurta si variaza de la caz la caz, iar in timpul acestora se poate observa pierderea constientei animalului, tremuraturi ale corpului si rigiditatea muschilor acompaniata de o extensie fortata a membrelor si / sau a capului. Diagnosticul epilepsiei se stabileste pe baza clasificarii crizelor convulsive, iar tratamentul consta in administrarea de medicamente cu efect anticonvulsivant precum fenobarbitalul, gabapentinul, levetiracetamul in dozele recomandate de medicul veterinar ce pot varia in functie de severitatea crizelor si durata lor.

VI. Afectiuni osteo-articulare

1. Din sfera afectiunilor osteo-articulare face parte displazia de sold, o boala ereditara ortopedica destul de intalnita in randul cainilor de talie mare care presupune dezvoltarea unei malformatii congenitale a capului femural ce nu-i mai permite sa se imbine perfect in cavitatea acetabulara. Simptomele displaziei pot varia intre refuzul deplasarii si schiopatura la dificultatea in ridicare si o pozitie anormala a picioarelor din spate. Diagnosticul se stabileste in urma radiografiilor ce vor releva defectul congenital, iar tratamentul este strict chirurgical, fizioterapia, medicamentele antiinflamatorii, suplimentele pe baza de glucozamina / condroitina si acid hialuronic putand ajuta la managementul de lunga durata al simptomelor acestei afectiuni.

VII. Oftalmologie

1. Cheratita superficiala cronica (sindromul Uberreiter / cheratoconjunctivita cronica imun mediata / pannus) a Ciobanescului German este o afectiune inflamatorie bilaterala a corneei, avand caracter progresiv si factori declansatori inca necunoscuti. Afectiunea are un debut timpuriu, fiind diagnosticata sub varsta de 2 ani, ceea ce indica o forma de evolutie agresiva, iar in cazul in care apare dupa varsta de 5 ani, aceasta are o evolutie mai lenta, severitatea leziunilor fiind mai scazuta. Debutul afectiunii este reprezentat de aparitia unei vascularizatii in unghiul temporal inferior al corneei si a unor depozite pigmentare in regiunea limbului. Aceste leziuni sunt urmate de edem spre centrul corneei ce acopera intr-un final intreaga suprafata a acesteia. Diagnosticul afectiunii se stabileste pe baza semnelor clinice si a specificitatii de rasa, corelate cu varsta pacientului. Siguranta diagnosticului se poate stabili prin raclat corneo-conjunctival si evaluarea lui citologica. Tratamentul leziunilor incipiente poate fi executat cu solutii oftalmice cu corticosteroizi, se poate administra topic ciclosporina, tacrolimus, sau dimetilsulfoxid.

Cheratita superficiala cronica a Ciobanescului German. Sursa foto: commons.wikimedia.org/wiki/File:Pannus_dog_male_German_Shepherd.jpg

2. Dermoidul cornean este si el destul de des intalnit la Ciobanescul German si este reprezentat de o tumora benigna cu etiologie necunoscuta, caracterizata printr-o metaplazie a tesutului mezenchimal ce determina o diferentiere anormala a ectodermului de suprafata. Aceasta afectiune este congenitala, insa nu si ereditara si desi apare la nastere, ea nu este observata pana la varsta de cateva saptamani cand apar de obicei primele semne clinice. Dermoidul cornean apare pe suprafata corneei ca o proliferare bine delimitata, pigmentata si vascularizata, acoperita cu fire de par de lungimi diferite. Diagnosticul afectiunii se stabileste foarte usor pe baza semnelor clinice, iar tratamentul acestei patologii este reprezentat de interventia chirurgicala de keratectomie superficiala, urmata de efectuarea unui flaps corneo-conjunctival.

Dermoid cornean. Sursa foto: fmv.ulisboa.pt/atlas/olho/pages_us/olho003_ing.htm

VII. Gastroenterologia:

1.Dilatatia gastrica si volvulusul intestinal reprezinta o urgenta medicala ce presupune ca stomacul cainelui face o rotire in jurul axei sale ce se soldeaza cu inchiderea ambelor orificii, atat cel dinpre esofag, cat si cel dinspre prima parte a intestinului subtire, iar gazele de fermentatie se acumuleaza si il dilata foarte mult. Motivul pentru care se intampla acest lucru este exercitiul fizic de dupa o masa copioasa, astfel incat stomacul devine greu, iar din cauza unor rasuciri si atitunici fortate ale cainelui se poate produce aceasta afectiune care netratata duce la exitus in cateva ore. Diagnosticul se stabileste in urma examenelor imagistice si a simptomatologiei ce releva apatie, inapetenta, inactivitate si o distensie abdominala marcanta, tratamentul fiind strict chirurgical prin interventie in cavitatea abdominala, detensionare si rasucirea stomacului in pozitie initiala, urmata de gastrorafie (prinderea stomacului de peretele abdominal pentru a evita recurenta afectiunii).

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.