Ciobanescul german, sau cainele lup, denumit popular dupa originile si infatisarea sa este o rasa de caini foarte cunoscuta in zilele noastre si e utilizata preponderant pentru paza si protectie, dar mai ales in structurile ministerului afacerilor interne, datorita inteligentei lor, cat si a simturilor deosebit de fine pe care le poseda acestia.
Istoric
Literatura de specialitate mentioneaza faptul ca ciobanii germani utilizau asa-numitul caine ciobanesc din acele vremuri care avea diverse insusiri morfologice diferite de la o zona geografica la alta, iar in urma imperecherii numeroase dintre acestia si lupi au rezultat descendenti care au fost domesticiti. Asemanarea dintre cainii ciobanesti din acele vremuri si lupii este izbitoare, incepand de la culoare, conformatia capului sau portul urechilor si terminand cu trasaturi comportamentale. Din cauza neuniformitatii materialului biologic, are loc in anul 1899 constituirea ”Asociatiei cainilor Ciobanesc German” ce va realiza in urmatorii ani o selectie riguroasa, in urma careia populatia cainilor din aceasta rasa sa devina o rasa uniforma, cu un exterior armonios, asa cum o putem intalni si in zilele noastre.

Generalitati
Ciobanescul german este raspandit peste tot in lume, fiind utilizat pentru paza, protectie si in structurile armatei si politiei, dar si pentru alte activitati diverse ca urmare a calitatilor deosebite pe care le detine, avand insa o speranta de viata de aproximativ 10-13 ani. Impresia generala pe care o creaza aceasta rasa este de noblete, fiind un caine viguros, impunator, curajos, inteligent si echilibrat. Corpul are aspect robust, cu oase puternice, un contur bine relevat ce il deosebeste net de alte rase si un comportament demn. Lungimea la greaban este la masculi de circa 60-65 cm, avand o greutate aproximativa de 30-40 kg, iar la female lungimea la greaban ajunge la aproximativ 55-60 cm, avand in jur de 22-32 kg greutate, ceea ce face ca aceasta rasa sa fie eleganta si impunatoare in acelasi timp.
Capul este relative mare, dar poportionat, de forma alungita spre trufa, fruntea este lata, usor convexa, maxilarele sunt puternice si poseda dinti masivi ce se inchid ”in foarfeca”. Ochii au dimensiuni medii si o forma oblica, au aspect migdalat, privirea este vioaie si inteligenta, iar urechile au pozitie verticala, sunt foarte mobile si cu varfurile ascutite.
Trunchiul este lung, cu greabanul evidentiat, spatele drept si oblic antero-posterior, coastele arcuate, lungi si oblice, iar flancurile scurte. Crupa este lunga, usor oblica si acoperita cu musculature, iar spatele este puternic si este lasat in jos la cainii de rasa pura.
Membrele sunt drepte, paralele intre ele si cu oase puternice, direct proportionale cu restul corpului. Chisita are o lungime medie, este puternica si mobile, ceea ce contribuie la elasticitate si rezistenta in timpul alergarii, labele membrelor fiind mici, rotunde, cu falange bine arcuate si unghii scurte si puternice.
Coada cainilor din rasa Ciobanesc german este stufoasa si lunga, cu un aspect arcuit si purtata in jos. Ciobanescul german are trei varietati privind tipul parului, acesta poate fi lung, mediu (aspru) sau scurt, cu o culoare extrem de variata cu diferite nuante precum:
- neagra cu pete roscat – maronii / maro / galbene pana la gri deschis;
- neagra uni;
- gri cu degradeuri inchise.

Personalitate
Caracterul Ciobanescului german trebuie sa fie echilibrat, stabil din punct de vedere nervos, sigur pe sine si bland, dar si atent si docil. El trebuie sa posede comportament instinctual corect, sa reziste la presiune psihica si sa posede incredere de sine pentru a putea fi adecvat pentru caine de insotire, paza, aparare, serviciu si de stana. Cainii din aceasta rasa sunt de obicei atasati pana la moarte de stapanii lor, sunt usor de educat, fiind doritori sa urmeze comenzile stapanului, insotindu-l pe acesta cu eleganta pretutindeni. Ciobanescul german este un caine foarte ager si iute, se adapteaza usor situatiilor neprevazute si nu suporta tratamente dure sau brutale, educarea lui necesitand totusi fermitate din partea stapanului.

Ingrijire
Ciobanescul german este o rasa de caini pretabila pentru curte, insa poate trai si intr-un apartament daca are parte de iesiri numeroase si indelungate care-i permit sa-si mentina in limite conditia fizica. Fiind o rasa cu origini la stana, acesti caini au nevoie de spatiu in care sa se plimbe, sa alerge si pe care sa-l pazeasca, avand in sange instinctul de protectie a proprietatii si ai membrilor familiei din care face parte. Cainele trebuie sa aiba acces la curte atunci cand este intretinut la casa, ori sa aiba un tarc spatios, acoperit pentru a-l feri de soarele puternic vara si de ploaie si ninsoare toamna si iarna. Tarcul trebuie sa fie deschis pentru a permite circulatia curentilor de aer si trebuie evitat pavimentul din ciment sau alte materiale dure care se incing foarte tare vara si provoaca bataturi si higrome in zona cotului, recomandandu-se podelele din lemn sau pamant. Ciobanescul german are nevoie de activitate in permanenta, astfel incat zilnic are nevoie de un program de miscare ce trebuie sa devina o rutina, incluzand plimbari, alergat sau doar joaca.
Atat varietatea cu par scurt, cat si cea cu par lung trebuie periate zilnic in perioada de naparline pentru a favoriza schimbarea blanii si indepartarea firelor moarte, iar in restul timpului trebuie periat periodic, cel putin la cateva zile. Imbaierea se va face doar daca este nevoie, strict in cazul in care blana s-a murdarit si in niciun caz aceasta nu se va tunde pentru ca ea reprezinta un strat protectiv impotriva insolatiei si a frigului, insa se poate ajusta marimea blanii cu un foarfece daca este necesar. Igiena dentara este si ea importanta si poate fi intretinuta prin treat-uri sau alte recompense special concepute pentru a fi roase si pot curata suprafata dintilor de placa bacteriana depusa care poate duce la aparitia tartrului si diferitelor probleme dentare.
Nutritia acestor caini trebuie sa fie sustinuta de o alimentatie corespunzatoare printr-o combinatie de nutrienti, minerale si vitamine ce poate fi sustinuta prin diverse diete comerciale existente pe piata, in functie de varsta, stil de viata si conditie fizica. Cainele va primi mese in cantitate mai mica, dese si cu alimente ce au un potential fermentescibil minim pentru a nu favoriza balonarea si se va evita exercitiul fizic imediat dupa masa, incluzand chiar si joaca pentru a nu se produce fenomenul de dilatatie gastrica si volvulus, urgenta medical ce pune viata animalului in pericol.
Fiind o rasa cu predispozitie pentru aparitia displaziei de sold si problemelor osteo-articulare este indicat ca exemplarele acestei rase sa fie periodic evaluate si consultate de un medic veterinar pentru a depista din timp eventualele probleme si pentru a le manageria cat mai usor. Asistenta medicala a Ciobanescului german include obligatoriu si masuri de profilaxie impotriva bolilor infecto-contagioase prin vaccinare si deparazitare interna si externa periodica cu produse de buna calitate, avand grija la perioada de valabilitate si actiune a acestora.
Asadar, rasa Ciobanesc german reprezinta un standard fidel, ce respecta rigurozitatea societatii din care provine. Ciobanescul german este o rasa adaptabila mediului si usor de dresat, putand fi utilizata in scopuri utilitare, dar si ca membru al familiei atunci cand este ”pensionat” din structurile in care a efectuat misiuni. Intretinerea acestei rase necesita in primul rand un program bine stabilit de exercitii fizice, hrana de buna calitate si un screening al celor mai frecvente patologii intalnite, insa dresajul este si el deosebit de important pentru ca el face diferenta intre un caine echilibrat si unul cu un comportament imprevizibil, ce poate reactiona gresit in anumite situatii.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.
Care ar pitea fi cauza umflarii pernutelor labutelor? Nu are rani nu a calcat in nicio substanta doar a ramat pamamtul in curte. Are 5 luni puiul
Cel mai probabil cainele dvs are pododermatita, iar cauzele pot fi diverse, le gasiti in acest articol: https://www.veterinarladomiciliu.ro/pododermatita-la-caini/
Cu stima!
Am o femelă ciobănesc german de 7 ani care „refuza” împerecherea cu toate ca am ținut cont de perioada de fertilitate precizată în literatura de specialitate. Din cele prezentate de dvs nu rezulta ce se poate face în aceste cazuri. V-aș fi recunoscător dacă mi-ați ajuta cu un sfat.
Cu stima si respect,
prof. dipl. ing. Bandrabur Gheorghe-Dan [pensionar]
Buna ziua! Varsta de 7 ani este cam mare pentru a da femela de Ciobanesc german la imperecheat, asadar datorita riscului crescut de complicatii nu va recomandam sa o imperecheati. Cu stima!