Ciobanescul mioritic este un veritabil exemplar romanesc, cunoscut pentru statura sa impresionanta, dar si pentru rezistenta la conditiile climatice nefavorabile, reusind sa-si conserve starea de sanatate in limite, indiferent de mediul in care traieste. Nefiind o rasa pretentioasa, este crescuta si utilizata de multa lume si mai ales de ciobani la paza turmelor de oi, serviciu pe care il realizeaza cu laude, reusind sa inlature aproape orice pradator ce ar putea atenta la integritatea corporala a animalelor pe care le pazeste, facand cu brio fata chiar si unei confruntari cu un urs. Chiar daca este o rasa rezistenta si putin pretentioasa, exemplarele din aceasta rasa pot suferi in timp de diverse afectiuni din cauza predispozitiei genetice, a greutatii sau a ingrijirii deficitare, pentru ca si acesti caini, ca restul de altfel, au nevoie din cand in cand de asistenta medicala, masuri profilactice de protectie si o ingrijire pe masura.
Astfel, problemele cu care se poate confrunta un caine Ciobanesc mioritic sunt:
1. Displazia de sold
Displazia soldului este o afectiune des intalnita la cainii de talie mare si are determinism genetic, astfel incat este congenitala (prezenta la nastere) si ereditara (mostenita de la parinti). Aceasta afectiune ortopedica este determinata de o malformatie a capului femural (extremitatea osului lung al membrului posterior care se articuleaza cu osul bazinului) ce face ca suprafata sa articulara sa se erodeze si sa nu se mai articuleze corect cu osul coxal in cavitatea acetabulara. Din cauza acestei articulari incorecte si a zonei de eroziune articulara apare fenomenul de frecare ce contribuie la aparitia durerii manifestate prin:
- schiopatura
- pozitie incorecta a membrelor posterioare
- atrofie musculara a membrelor posterioare si hipertrofie musculara a membrelor anterioare ca raspuns a limitarii folosirii primelor si sprijinului permanent pe cele din fata
- preferinta decubitului
- vocalizari in timpul mersului
- aspectul de ”topait de iepure” in timpul alergarii
- evitarea deplasarii
Aceasta afectiune este diagnosticata in urma examenului radiologic si este corectata de cele mai multe ori chirurgical, iar suplimentele (glucozamina, condroitina, acid hialuronic), fizioterapia, antiinflamatoarele si scaderea in greutate contribuie la reducerea si ameliorarea simptomatologiei.
2. Dilatatia si torsiunea stomacului
Ca si restul cainilor mari, cainii din rasa Ciobanesc mioritic sunt predispusi la dilatatia si torsiunea stomacului. Aceasta afectiune debuteaza postprandial, atunci cand imediat dupa masa, cainele alearga, se joaca sau se rostogoleste, ceea ce face ca stomacul incarcat cu mancare sa se rasuceasca in jurul axei sale si sa blocheze intrarea dinspre esofag si iesirea spre duoden, astfel incat gazul rezultat din fermentatia hranei nu mai are cum sa paraseasca stomacul si se acumuleaza treptat, determinand o crestere considerabila in volum a acestuia. Din cauza marimii stomacului, are loc o compresie asupra vaselor de sange, structurilor nervoase si a diafragmei, determinand curand soc hipovolemic si insuficienta respiratorie, ceea ce duce in scurt timp la moarte. Interventia medicului trebuie sa fie rapida, iar timpul scurs de la producerea torsiunii si pana la prezenta animalului la medic e crucial.
Diagnosticul torsiunii gastrice se stabileste prin examene imagistice, iar tratamentul presupune stabilizarea animalului aflat in soc, depresurizarea stomacului aflat sub tensiune, laparatomie exploratorie in urma careia se va repune stomacul in pozitia initiala si in cele din urma se va realiza gastrorafia (prinderea stomacului de peretele abdominal) pentru a evita recidiva.

3. Maladia cotului (bursita / higroma cotului)
Higroma cotului este o problema des intalnita la exemplarele cainilor de talie mare si foarte mare intretinute pe podele dure, fara asternut, care din cauza greutatii corporale au tendinta de a se tranti atunci cand se aseaza, astfel incat la nivelul cotului au loc microtraumatisme ce in timp vor determina inflamarea pungii mucoase, situata subcutanat pe capul olecranului, care duce la acumularea unui lichid gelatinos manifestata prin aparitia unei tumefactii cu aspect de punga.
Diagnosticul se stabileste cu usurinta in urma simptomatologiei si a anamnezei oferite de catre proprietar cu privire la mediul in care traieste cainele. Tratamentul acestei afectiuni poate fi reprezentat de drenarea colectiei, insa recidiva este sigura in urma acestei operatiuni, astfel incat interventia chirurgicala care asigura eliminarea lichidului si a membranei mucoase este cea mai buna alegere.

4. Blana cainilor din rasa Ciobanesc mioritic este foarte mare si deasa, iar daca nu este ingrijita prin periere are tendinta de a se aglutina (impasli) sub forma unor calti, care pe langa faptul ca sunt inestetici, sunt foarte durerosi si favorizeaza acumularea parazitilor externi. Tot in blana acestor caini puteti observa scuame de piele (matreata) sub forma unor fulgi albi, ce pot fi rezultatul mai multor factori favorizanti, precum:
- hidratarea insuficienta atunci cand nu au apa la discretie
- umiditate scazuta a mediului mai ales vara
- infectii fungice
- Cheiletieloza (”matreata umblatoare”) vizibila cu ochiul liber
- dermatita seboreica uscata
- hrana slaba calitativ cu deficite proteice si vitamino – minerale (zinc)
- lipsa vitaminelor liposolubile A, D, E, K, sau hidrosolubile B, C
- alergii diverse

5. Atrofia retiniana progresiva
Atrofia retiniana progresiva este o boala oculara de care Ciobanescul mioritic poate suferi si care este caracterizata de mai multe entitati determinate genetic pe baza unor gene recesive autosomale, toate variantele au aceeasi exprimare clinica, insa diferentiindu-se in functie de momentul debutului, dar si de timpul scurs de la aparitia simptomelor si pana la pierderea vederii, putand trece o perioada de timp variabila intre 1 si 4 ani. Boala se manifesta prin pierderea vederii pe timpul noptii in prima faza, iar apoi de pierderea vederii si pe timpul zilei, insotita de midriaza si reflexe pupilare intarziate sau absente. Tratamentul bolii nu este posibil, iar animalele afectate se vor scoate de la reproductie pentru a nu transmite mai departe aceste gene.
6. Entropionul
Entropionul este o alta afectiune oculara des intalnita la Ciobanescul mioritic din cauza masivului facial reprezentat de orbita generoasa si microoftalmia constitutionala ce fac ca una din pleoape sa se rasfranga spre interiorul ochiului, dar mai ales din cauza firelor lungi de par ce ajung in ochi si irita corneea, ducand in timp la aparitia ulcerului cornean. Diagnosticul se stabileste clinic, iar tratamentul este chirurgical, indepartandu-se printr-un lambou surplusul de piele incriminat in aparitia afectiunii.
7. Ectropionul
Ectropionul este patologia oculara opusa entropionului si manifestata clinic prin departarea pleoapei inferioare de ochi, creand un aspect de pleoapa cazuta si expunand membrana mucoasa si conjunctiva la actiunea iritativ – mecanica a diversilor factori precum:
- uscaciune
- praf
- alergeni
- corpi straini
- paraziti
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.