Unele afectiuni ale pisicilor raman deseori o enigma pentru medicii veterinari. Cistita idiopatica felina este cea mai frecventa afectiune de acest fel, dar de putine ori inteleasa. Ea reprezinta o afectiune inflamatorie a tractului urinar inferior (vezica urinara si uretra) la pisici, caracterizata prin lipsa unei cauze vizibile sau identificabile. Astfel, diagnosticarea acestui tip de cistita ramane o provocare pentru medicina veterinara.
In cele ce urmeaza, vom explora necunoscutul din spatele cistitei idiopatice feline (FIC = feline idiopathic cystitis), de la simptome, pana la diagnostic si tratament.
Care sunt caracteristicile FIC? Ce ar trebui să urmărești la pisica ta?
Cistita idiopatica felina (FIC) apare atunci cand animalul este expus la factori externi ce cauzeaza afectiuni interne. Aceasta inflamatie a vezicii urinare prezenta la pisici este caracterizata de urmatoarele situatii:
- efort si disconfort in timpul urinarii;
- disuria (durerea in timpul urinarii);
- polakiuria (frecventa urinara crescuta, uneori in cantitati mici);
- hematuria (sange in urina);
- supra-grooming (curatarea excesiva prin lins a zonei genitale);
- periuria (urinarea in afara litierei).
Se intelege din ce in ce mai mult ca FIC are mai multe efecte asupra tractului urinar inferior, fata de alte afectiuni medicale ale acestuia. Daca se observa simptomatologia prezentata mai sus, este necesar sa fie consultat un medic veterinar cat mai repede posibil pentru o evaluare completa si un tratament adecvat.
Cu toate acestea, este important sa intelegem faptul ca o asemenea ”patologie” este una complexa si cauzele sau caracteristicile raman deseori necunoscute.
Diagnosticarea – Cum se diferenteaza FIC de alte afectiuni ale tractului urinar?
In comparatie cu alte afectiuni ale tractului urinar, cistita idiopatica felina (FIC) poate fi deseori greu de identificat din cauza simptomatologiei asemanatoare. Exista, totusi, cativa factori care fac diferenta in acest caz, precum:
- Diagnosticul diferential – prin aceasta metoda sunt eliminate alte afectiuni ale tractului urinar inferior, precum infectiile urinare, calculii vezicali sau tumorile;
- Analiza urinei – desi aceasta analiza nu ofera un diagnostic precis in cazul unei afectiuni, daca hematuria (globule rosii / sange in urina) este detectabila in acest sens, fara a fi gasite alte cauze medicale, exista o posibilitate de diagnostic pentru cistita idiopatica felina (FIC);
- Istoricul medical – acesta poate oferi informatii importante despre starea de sanatate a pisicii, incluzand comportamentul acesteia fata de factorii interni sau externi. Un istoric medical detaliat al animalului joaca un rol foarte important in stabilirea unui diagnostic corect;
- Examinarea prin palpare – prin aceasta metoda, medicul veterinar poate identifica semnele de durere sau inflamatie la nivelul tractului urinar.
Care sunt mecanismele fiziopatologice importante in dezvoltarea FIC?
Cistita idiopatica a pisicilor implica o serie de mecanisme fiziopatologice complexe. Cel mai intalnit mecanism de acest tip este reprezentat de stres. Asemenea oamenilor, stresul cauzeaza pisicilor stari fiziologice anormale din cauza secretiilor hormonale. Atunci cand suntem stresati organismul elibereaza prin glandele suprarenale doua tipuri de hormoni: catecolaminele (reprezentate de adrenalina si nonadrenalina) si cortizolul. La pisicile cu cistita idiopatica felina (FIC), aceste secretii devin anormale, invers proportionale – in timp ce cateocolaminele au valori ridicate, cortizolul este scazut. Totodata, ecografiile facute comparativ intre pisicile sanatoase si cele care au fost diagnosticate cu cistita idiopatica felina, indica faptul ca acestea din urma prezinta o dimensiune micsorata a glandelor suprarenale.
O alta fiziopatologie este asociata cu ”defectul de uroteliu”, adica leziunea stratului de mucoasa care acopera interiorul vezicii urinare. Acest strat este format din glicozaminoglicani si are rolul de perete protector impotriva substantelor iritante aflate in urina. In cazul FIC, celulele din peretele mucoasei este afectat, ceea ce permite degradarea celulelor subiacente prin aparitia inflamatiei.
Anomaliile neuroendocrine fac si ele parte din aceasta categorie. Iritatiile locale reprezinta un stimul asupra nervilor din peretele vezicii urinare, astfel eliberandu-se neurotransmitatori care pot agrava inflamatia. Acest lucru denota faptul ca ramura simpatica a sistemului nervos devine supraactivata, iar cateocolaminele (neurotransmitatori si hormoni ai stresului) au o circulatie mai crescuta decat la pisicile sanatoase.
Care este prognosticul FIC? Ce presupune tratamentul pentru FIC?
Prognosticul cistitei ideopatice feline este, in general, favorabil, desi trebuie mentionat faptul ca aceasta boala are afectiuni cronice si poate recidiva.
Atunci cand vorbim despre FIC, trebuie sa fim constienti de faptul ca abordarea este una multifactoriala, intrucat sunt prezente cauze ”patogenice” neidentificate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, tratamentul in aceste situatii este bazat pe reducerea stresului prin modificarea mediului sau a dietei pisicii. Destul de des se incurajeaza consumul de apa sau administrarea de hrana umeda pentru a dilua concentratia de urina. In acest fel, este mai usoara diminuarea iritatiei vezicii urinare.
Stresul trebuie sa fie manageriat continuu. Reducerea acestuia reprezinta baza tratamentului pentru FIC. Asigurarea unui mediu cat mai natural reprezinta cel mai bun remediu si cel mai favorabil prognostic.
In unele cazuri, pentru a putea fi redusa durerea sau inflamatia, se apeleaza la medicamente sau analgezice nesteroidiene. Totodata, suplimentele pe baza de glucozamina sau condroitin sulfat pot face parte din recomandari pentru a ajuta la refacerea uroteliului. In unele cazuri, daca boala prezinta factori majori de risc, administrarea de medicamente pentru a trata anxietatea sau problemele similare reprezinta o schema de tratament. Cand vine vorba de asemenea situatii, medicii veterinari apeleaza la medicatia psihotropa pe baza de fluoxetina, tocmai pentru a evita recidiva bolii. Aceste medicamente si suplimente trebuie, insa, administrate cu atentie si doar sub supravegherea medicului veterinar. Monitorizarea atenta a raspunsurilor asupra planului de tratament este necesara, iar planul poate fi modificat dependent de la un individ la altul.
Este importanta remarcarea faptului ca aceasta boala are cazuri unice care necesita prescriptii personalizate pentru nevoile specifice fiecarei pisici. Comunicarea regulata cu medicul veterinar este cruciala pentru monitorizarea starii de sanatate a pacientului si pentru ajustarea tratamentului in functie de necesitate.
Cum sa previi FIC? Ce sa faci daca ai o pisica cu FIC?
- mergi imediat la veterinar daca identifici vreun simptom dintre cele descrise mai devreme in articol;
- asigura-i pisicii tale necesarul zilnic optim de hrana calitativa și apa proaspata. Pune prin casa, in diferite locuri, boluri cu apa sau fantani pentru a-ti mentine pisica hidratata. Daca medicul veterinar constata din anumite motive ca hrana acesteia trebuie schimbata sau ca este nevoie de a-i adauga suplimente in alimentatie, nu ezita sa ii urmezi sfatul;
- ofera-i animalutului tau un mediu cald, linistit, lipsit de stres, ofera-i atentie si iubire cand are nevoie. Daca observi un comportament diferit al pisicii, mergi cu ea la veterinar;
- stimuleaza-i activitatea fizica si psihica. Joaca-te cu ea pentru a-i reduce nivelul de stres, asigura-te ca are suficient spatiu pentru a se dezvolta, insa nu uita sa acorzi atentie factorilor de mediu care ar putea sa ii creeze disconfort: sperieturile, mediul nou, agresivitatea etc;
- o litiera curata inseamna o pisica fericita;
- organizeaza-ti ziua in asa fel incat sa ai ore fixe pentru hranirea pisicii, joaca si odihna. Astfel ii asiguri confort deplin, dar si disciplina;
- nu uita sa fii sincer cu medicul veterinar. El este cel mai bun prieten al animalutului tau! Comunica deschis cu acesta si nu ezita sa ii ceri indrumari daca esti intr-o incurcatura!
Ce sa NU faci daca ai o pisica cu FIC?
- NU neglija igiena pisicii tale. Litiera trebuie sa fie mereu curata, iar hrana si apa proaspete (de preferat in boluri din sticla securizata);
- NU stresa pisica. Incearca sa o lasi linistita, chiar daca nu se odihneste mereu in patutul ei;
- NU te parfuma si (daca esti fumator) nu fuma in preajma pisicii tale. Incearca pe cat posibil sa eviti odorizantele puternice si tigarile. Ele sunt nocive si totodata irita simtul olfactiv;
- NU obliga animalutul sa fie prietenos cu toata lumea. Nu toate pisicile sunt prietenoase, astfel incat ele nu accepta intotdeauna oameni noi in preajma lor sau alte animale de companie. Prezenta fiintelor nefamiliale le poate stresa;
- NU schimba dieta pisicii tale fara sa te adresezi medicului veterinar;
- NU schimba orele de masa. Incearca sa ii organizezi mesele pisicii tale la anumite ore pe care sa le respecti zilnic;
- NU schimba mediul animalului tau daca observi ca aceasta nu se simte bine: nu scoate pisca afara daca vezi ca este speriata, nu ii muta culcusul si nu o duce nici macar in vizita in alte locuinte, deoarece toate acestea reprezinta factori externi de stres;
- NU amana vizita periodica la medicul veterinar si nu pierde contactul cu acesta!
Rolul educatiei proprietarului si consiliere:
Proprietarul joaca, in cele din urma, cel mai important rol in prevenirea acestei boli. El trebuie sa inteleaga natura cronica si importanta managementului proactiv pentru a reduce semnificativ severitatea episoadelor de cistita idiopatica felina.
Acesta trebuie sa se autoeduce cu privire la sanatatea pisicii sale si sa recunoasca faptul ca abordarea sa este una cruciala in viata animalului. Invatarea semnelor de recidiva, consilierea privind strategiile de preventie si colaborarea permanenta cu un medic veterinar reprezinta sarcini imperios asumate pentru imbunatatirea calitatii vietii propriei pisici.
Viata cu cistita idiopatica felina (FIC): Proprietarii de pisici care au suferit de cistita idiopatica felina ne ilustreaza provocarile si evidentiaza reusitele prin care acestia au trecut.
In urma unei calatorii in interes de serviciu, pisica unei domnisoare a fost diagnosticata cu FIC. Chiar daca la inceput proprietara nu a stiut sa gestioneze situatia, a inteles faptul ca pisica ei nu poate accepta psihic viata haotica pe care ea o are din cauza locului de munca.
Astfel, munca de acasa in favoarea celei de la birou a devenit o relaxare atat pentru pisicuta, cat si pentru stapana sa, iar comoditatea, linistea, armonia si odihna si-au pus amprenta asupra caminului.
Idei principale legate de cistita idiopatica felina:
- FIC ramane o enigma a medicinii veterinare, fiind o afectiune cronica, fara cauza anume, la nivelul tractului urinar inferior;
- Stresul reprezinta factorul de diagnostic principal;
- Proprietarii joaca un rol esential in prevenirea bolii pisicilor lor;
- Comunicarea cu medicul veterinar este cheia!
Chiar daca cistita idiopatica felina ramane o afectiune cronica enigmatica si uneori dificil de gestionat, nu trebuie sa uitam faptul ca asemenea obstacole pot fi depasite cu brio. O afectiune de acest fel nu opreste fericirea si iubirea pe care o pisica o poarta fata de stapanii sai, iar noi le putem oferi afectiune si grija de care au nevoie.
Referinte:
- https://todaysveterinarypractice.com/urology-renal-medicine/current-thoughts-on-pathophysiology-treatment-of-feline-idiopathic-cystitis/
- https://www.dvm360.com/view/feline-idiopathic-cystitis
- https://icatcare.org/advice/feline-idiopathic-cystitis-fic/