Clamidioza la pisici

    Clamidioza pisicilor este o boala infectioasa, provocata de o bacterie gram negativa, numita Chlamydophila (Chlamydia) felis, ce afecteaza pisicile adulte si pisoii si provoaca conjunctivita.

Asa se manifesta Clamidioza la pisici. Sursa foto: cliniciansbrief.com/article/chlamydophila-felis

De unde poate lua pisica mea clamidioza?

Boala se raspandeste prin contact direct intre pisici, prin intermediul oamenilor ce mangaie pisicile bolnave si apoi pe cele sanatoase, fara sa se spele pe maini, dar si cu ajutorul obiectelor contaminate de secretiile oculare si cele exteriorizate prin stranut, ce nu sunt curatate adecvat, printre care bolurile de apa si mancare, litiere, custi si perii. Secretiile oculare ale pisicii bolnave sunt cel mai important lichid al organismului ce poate raspandi infectia, propagarea infectiei prin aceste secretii inceteaza dupa aproximativ 60 de zile de la infectare, insa se poate complica cu infectii persistente.

Ce sanse sunt ca pisica mea sa se imbolnaveasca de clamidioza?

De obicei, infectia apare cu predominanta in colectivele mari de pisici, in felise si adaposturi, insa poate aparea si la pisicile care traiesc singure cu proprietarii, de obicei la cele de rasa, si in special la cele cu varsta sub un an. Astfel, daca detineti un pisoi, trebuie sa stiti ca interactiunea lui cu alte pisici care par sanatoase, dar in fapt sunt purtatoare de bacterii sau virusuri precum calicivirusul felin, herpesvirusul felin, clamidioza sau leucemia felina, poate deveni periculoasa, de aceea recomandam ca interactiunea cu alte pisici sa aiba loc abia dupa 2 saptamani de la imunizarea realizata prin vaccinare la minim 9 saptamani cu rapel la 3-4 saptamani.

Pot sa-mi protejez pisica de infectia cu Chlamydophila felis?

Da, pisica poate fi protejata de aceasta boala prin vaccinare, iar cel mai bine ar fi sa vorbesti cu medicul tau veterinar despre imunoprofilaxia impotriva clamidiozei. Sunt disponibile vaccinuri polivalente cu vaccinuri inactivate si vii modificate, bazate pe organisme clamidiale integrale.

Vaccin Purevax RCPCh contra rinotraheitei, calicivirozei, panleucopeniei si clamidiozei

Care sunt simptomele infectiei cu aceasta boala?

Pisicile infectate cu Chlamydophila prezinta in primul rand conjunctivita, dupa o perioada de incubatie de aproximativ 2-5 zile, inflamatia aparand de obicei la un ochi, urmand ca in scurt timp sa devina bilaterala, animalul clipind regulat. Pisicile prezinta secretie oculara care in prima faza este apoasa, devenind progresiv mucoida si apoi mucopurulenta, chemozisul fiind o trasatura specifica clamidiozei. De asemenea, pleoapa a III-a poate fi afectata si poate sa apara conjunctivita intensa cu hiperemie extrema a membranei nictitante, disconfort ocular accentuat si blefarospasm. Pe langa forma oculara evidenta, animalele pot prezenta inapetenta, febra tranzitorie, pierdere in greutate, desi starea generala nu este foarte afectata in general, iar pisicile continua sa manance.

Conjunctivita provocata de infectia cu Chlamydophila felis. Sursa foto: kingsdale.com/chlamydia-in-cats-a-common-cause-of-feline-conjunctivitis

Uneori, infectia oculara poate fi insotita de infectii ale tractului respirator superior, provocate de virusuri gripale precum herpesviroza si caliciviroza, luand denumirea colectiva de ”gripa felina”, manifestandu-se cu secretii oculare si nazale abundente, stranut, hipersalivatie, gingivita, ulcere bucale, durere de gat si ganglioni limfatici reactivi. Ca infectii secundare se pot suprapune si Bordetella bronhiseptica si Mycoplasma haemofelis.

Secretii conjunctivale purulente in clamidioza. Sursa foto: bioone.org/journals/journal-of-wildlife-diseases/volume-55/issue-2/2018-05-142/Severe-Conjunctivitis-Associated-with-Chlamydia-felis-Infection-in-a-Free/

Pot lua clamidioza de la pisica mea sau de la alta pisica?

Nu exista studii sau dovezi care sa ateste inca faptul ca infectia cu Chlamydophila felis prezinta risc zoonotic.

Diagnosticul clamidiozei la pisici

Infectia se poate diagnostica cu ajutorul examenului PCR (reactia in lant a polimerazei) pe tampoane oculare, o tehnica buna de prelevare este importanta pentru a obtine un numar suficient de celule. La pisicile nevaccinate, detectarea anticorpilor poate confirma diagnosticul.

Tratamentul clamidiozei la pisici

Tratarea bolii se realizeaza prin masurile de igiena locala (ocular) si de mediu si izolarea in locuinta ce limiteaza raspandirea infectiei si cu ajutorul antibioticelor din clasa tetraciclinelor, doxiciclina administrata pe cale generala fiind alegerea potrivita, in doza de 10 mg/kg/zi, per os, timp de 30 de zile pentru a ne asigura de eliminarea microorganismului din corpul pisicii, local putand aplica colire cu antibiotic si antiiflamator, in cazul in care nu avem ulcere prezente. In comunitatile de pisici unde infectia cu Chlamydophila este endemica, primul pas este aplicarea unui tratament cu doxiciclina timp de 4 saptamani, pentru toate pisicile, iar odata cu disparitia semnelor clinice, pisicile trebuie vaccinate, pentru pisicile ce prezinta risc continuu de expunere fiind recomandata efectuarea rapelului anual.

Igiena locala a ochilor in tratarea clamidiozei. Sursa foto: kingsdale.com/chlamydia-in-cats-a-common-cause-of-feline-conjunctivitis

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.