Claritinul si alte antihistaminice utilizate la caini

Claritine-ul (cu substanta activa Loratadina) este un antihistaminic utilizat atat in medicina umana, cat si in cea veterinara la caini si pisici pentru a reduce simptomele de alergie. Este un medicament cunoscut drept antihistaminic, si cum ii spune si numele impiedica efectele histaminei din corp, ce este produsa atunci cand cainele (sau omul) este alergic la ceva.

Claritine poate fi utilizat pentru reducerea simptomelor de urticarie (mancarime, roseata, dar si eruptiile de pe piele). De asemenea, el amelioreaza simptomele rinitei alergice (stranut, hipersecretia sau mancarimea la nivelul nasului).

Utilizarea claritinului (loratadinei) la caini si pisici este destul de limitata, deoarece nu sunt studii suficiente efectuate asupra animalelor, majoritatea efectelor secundare fiind extrapolate din medicina umana.

Cum functioneaza antihistaminicele si ce este histamina?

Corpul cainelui, ca si al oamenilor, are un mecanism propriu de aparare impotriva amenintarilor, iar sistemul imunitar este unul dintre aceste mecanisme, avand rolul a de lupta cu substantele straine ce vor sa faca rau organismului. Alergiile apar cand sistemul imunitar are un raspuns exagerat la aceste substante straine. De cele mai multe ori, aceste substante straine sunt inofensive (exemplu: praf, polen, unele fructe etc), dar sistemul imunitar le percepe ca fiind amenintatoare si de aceea elibereaza (uneori) disproportionat histamina, astfel aparand reactiile alergice.

Pe langa raspunsul la alergeni, histamina mai are si alte roluri in organism:

  • moduleaza inflamatia,
  • echilibreaza secretia gastrica,
  • faciliteaza transmiterea nervoasa.

Efectele histaminei difera in functie de tipul de receptor pe care actioneaza. Exista 4 tipuri de receptori de histamina: H1, H2, H3, H4. Cel mai bine certati sunt receptorii H1 si H2:

  • receptorul H1 – determina dilatarea vaselor de sange si cresterea permeabilitatea vasculara in zona afectata de alergen, cu aparita edemului, eritemului, secretii oculare si nazale (exemplu de antihistaminic H1: Claritine);
  • receptorul H2 – se gaseste preponderent in celulele de la nivelul inimii si stomacului. Este responsabil de vasodilatatie cu scaderea tensiunii arteriale si cresterea fortei de contractie a inimii, iar la nivelul stomacului, stimuleaza secretia de acid gastric necesar digestiei. Exemplu de antihistaminic antagonist al receptorului H2 este famotidina (acel medicament cunoscut drept pansament gastric).

Antihistaminicele sunt medicamente folosite pentru a bloca activitatea histaminei in corp.

Posibilele efecte adverse ale claritinului la caini

Desi in general sunt bune si eficiente la caini, Claritinul (loratadina) poate cauza efecte adverse la unele animale (mai ales atunci cand nu se respecta doza). Cele mai comune efecte adverse pot fi:

  • sedarea;
  • letargia;
  • senzatia de gura uscata;
  • voma;
  • diareea;
  • ochi uscati.

Claritinul interactioneaza si cu alte medicamente, de aceea este foarte important sa il administrati doar la recomandarea medicului veterinar. Claritinul poate interactiona cu medicamente precum: ketoconazolul, eritromicina, amiodarona sau cimetidina.

Nu este recomandat Claritinul la cainii ce sufera de keratoconjuctivita sicca (boala ochilor uscati) sau la cei cu probleme serioase hepatice.

Doza de claritine la caini

Repetam si o vom repeta, administrati claritine la caini doar la recomandarea medicului veterinar. Tabelul cu doze este pur informativ si nu putem fi responsabili de administrarea necugetata de medicamente de catre proprietarii animalelor. Credeti-ne, clinicile de urgente sunt pline de animale intoxicate de catre proprietarii de animale. Cainii nu sunt copii, nu orice medicament se administreaza la caini (si mai ales in doza de copil).

Asadar, doza de loratadina (Claritine) la caini este de 0.25 – 1.1 mg / kg administrat oral o data pe zi sau divizat in 2 administrari la 12 ore. In general nu se depaseste doza de 5 – 15 mg pe caini o data la 24 de ore. Tradus, un caine mic ar putea primi o pastila de Claritine de 5 mg pe zi, un caine de talie medie ar putea primi 2 pastile la 24 de ore, iar un caine de talie mare 3 pastile la 24 de ore.

Durata de administrare depinde de tipul de afectiune tratat si cum raspunde cainele la tratament, aceste decizii tinand de fiecare medic veterinar in parte.

Desi nu sunt studii suficiente sa determina efectele adverse, la pisici doza de Claritine (loradadina) este utilizata frecvent ca 2.5 – 5 mg pe pisica, administrat oral o data pe zi. Adica o jumatate pana la un comprimat de Claritine de 5 mg administrat o data pe zi.

La caini, principala utilizare si indicare a antihistamicelor H1 sunt in urticaria cronica si dermatita atopica. Alte medicamente frecvent folosite pentru dermatita atopica a cainilor, tot antihistaminice sunt: Diclorhidrat de Cetirizina (Alerid) si Clorhidratul de Fexofenadina (Telfast). Cetirizina a fost demonstrata ca fiind superioara Levocetirizinei (Xyzal) in unele studii la oameni. Asadar, daca cainele tau are o mancarime cronica sau o dermatita atopica, puteti discuta cu medicul dumneavoastra veterinar despre aceste medicamente ca va pot ajuta cainele. Sau puteti apela la medicii nostri veterinari ce va pot ajuta.

Alerid (cetirizina) – farmacie umana – nu exista produs veterinar

Daca pisica sau cainele dumneavoastra sufera de o problema de piele, nu medicamentele sunt prima optiune. Discutati cu medicul dumneavoastra despre problema si lasati medicamentele ca ultima solutie. Puteti apela oricand si la medicii nostri veterinari ce se pot deplasa la domiciliul dumneavoatra pentru a va scuti de timp pierdut in trafic si pentru a va oferi consultatii la standarde inalte. 

  1. Denisa spune:

    Ma poate ajuta cineva va rog
    Am fost la 2 medici si a zis ca nu are nimic dar eu nu cred asta
    Am o pisica in varsta de 1 an de 3 luni respira suierator pe nas stranuta zilnic ca si cum o gadila ceva..am fost cu avionul recent si in avion i-a curs nasu.. alte stari nu are mananca se joaca cand pandeste sufla pe nas si se joaca..nici nu stiu cum sa procedez toata lumea imi zice ca sunt nebuna ca stresez pisica
    2 medici s-au uitat la ea eu stau in Belgia au zis ca n are nimic
    A verificat plamani a verificat gat nas urechi nimic nu inteleg ce este .. mi-a dat niste vitamine Flumax i-am dat 2 saptamani dar nimic..
    Va rog daca ma poate ajuta cineva cu o parere

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Incercati sa faceti analize la cerere: cultura bacteriana din nas, test PCR pentru: FCV (calicivirus), FHV (herpesvirus), Chlamydia, Mycoplasma felis, Bordetella Bronchiseptica, dar si o rinoscopie pentru a examina cornetii nazali sa nu aiba polipi sau stenoze. Inainte de toate ii puteti da antiinflamatoare sa vedeti daca cedeaza la acestea pentru a exclude o rinita alergica. Cu stima!

  2. Ilian Aurora spune:

    Bună ziua,

    Se poate ca florile de apartament să îi provoace alergie cățelușei mele? Am ficuși dar nu are contact direct cu ei. Sunt în observație la medic cu ea, excludem alimente și am și IG Guri pozitive la unele analize pt alimente.
    Mulțumesc. Încerc să nu îi dau antihistaminic până merg, după sărbători. Mai folosesc spray pt mâncărimi.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Da, florile de apartament pot sa ii provoace reactii alergice catelusei dumneavoastra, mai ales ficusul care este o planta toxica. Ficusul poate cauza alergii chiar daca un caine nu intra in contact direct cu planta. Latexul din seva ficusului poate emana particule microscopice in aer, mai ales daca planta este manipulata sau deteriorata, cum ar fi prin taierea frunzelor sau ramurilor. Aceste particule pot fi inhalate si pot provoca iritatii sau reactii alergice. De asemenea, daca frunzele cad si se descompun, ele pot elibera substante care devin alergene, mai ales daca sunt lasate pe podea sau pe alte suprafete accesibile. Cu stima!

  3. Viorel spune:

    Am o fata Labrador retriver auriu ,se scarpina tot timpul , i se inroseste pielea si isi roade labutele pina la singe … medicul a exclus medicamentele recomandindu-mi alimentatie hipoalergica dar nici un rezultat …ce tratament imi recomandati pentru ea ?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Pruritul (scarpinatul) la caine este probabil cel mai des intalnit motiv al vizitelor proprietarilor de caini la doctor. Afectiuni precum alergia la saliva de purici, dermatita atopica, alergiile sezoniere, alergiile alimentare, dermatita de contact dar si multe alte pot fi cauzatoare de prurit. Tratamente sunt nenumarate si sincer sa fiu cu dumneavoastra nu am intalnit caz pe care colegii din clinica veterinara sa nu il rezolve. Tratamentul se da tintit pe afectiunea pe care o are cainele dumneavoastra, iar pentru un diagnostic este nevoie de o consultatie si o anamneza complexa. Asadar, ori va recomandam sa ne vizitati la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3 ori sunati la 0731803803 si alegeti o consultatie online cu dna doctor dermatolog Alina Rusu. Va multumim!

      • Iuliana spune:

        Ne chinuim de ani buni cu o alergie pe care o are câinele nostru. Mănâncă numai bobițe și carne din conservă monoproteic/ă, ia antihistaminice, de câteva luni are leziuni scoamoase urâte pe corp și-n zona genitală și anală, am fost la 4 medici veterinari și niciun tratament nu i-a făcut bine. Din păcate nu toți medicii știu ce au de făcut, iar noi suntem disperați

        • Veterinar spune:

          Gasiti specialisti in dermatologie veterinara in Bucuresti la Joyvet pe dna doctor Alina Rusu, la Regatul Animalelor pe dr. Rares Capitan, la Falconvet pe dna dr Boncea Ana. Cu siguranta problema poate fi rezolvata. Cu stima!

  4. Vasile Budaca spune:

    Cu respect, am un metis de bison și de aproximativ un an se scarpină continuu, am fost la diferite cabinete veterinare și la fiecare medic veterinar nu sa prescris altceva! I-am dat apoqel de3,5 mg și încă alte antihistaminice, dar niciunul nu a dat rezultat. Vă rog să-mi spuneți dacă pot încerca cu claritină sau cu Aerius, și doza pe care sa o folosim, având în vedere că greutatea corporala a cățelului este de 7,5-8 kg . Menționez că aceste simptome au început când i-am dat niște recompense cumpărate de la supermarket! Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră!

    • Veterinar spune:

      Recomandarea de administrare a unui medicament nu se face decat in baza unui examen clinic. Mergeti la medicul dumneavoastra veterinar sau la o farmacie veterinar si va vor ajuta cu siguranta dansii. Va rog sa aveti intelegere ca suntem raspunzatori pentru orice reactie alergica a animalului dumneavoastra si nu ne putem asuma sa facem asta de la calculator. Cu stima!

    • Violeta Dascalu spune:

      Domnule Vasile,
      Noi avem un maltezer de 5ani. Are alergie de 3 ani. Locuim in Belgia si am fost cu el la o clinica de animale foarte buna. S-au incercat multe medicamente si injectii cu cortizon, dar , alergia apare mereu. Nu va mai spun ce sume de bani am cheltuit… dar il iubim si vrem sa-l ajutam. Concluzia medicilor dermatologi este ca face alergie la un conservant care se gaseste in mancarea pt.caini. Noi nu-i mai dam decat mancare gatita: carne de iepure, fasole verde, orez. In afara de asta mai primeste morcovi, ardei gras, mere si pere.
      Va doresc succes!

  5. Popescu Ctistina spune:

    Si catelusa mea are mancarimi si pielea rosiatica.Pot sa-i administrez xizal ? E talie medie .Va multumesc.

    • Veterinar spune:

      Cele mai multe antihistaminice pot fi utilizate la caini, cu toate acestea, nu trebuie sa dati niciodata medicamente cainelui dumneavoastra fara sfatul medicului veterinar, fara un consult in prealabil (dupa cum vedeti si in articol pot fi nenumarata reactii adverse). Alergiile pot fi greu de identificat si diagnosticat, deoarece pot avea cauza multiple (mediu, alimente, muscaturi de insecte etc). Programati o consultatie la medicii nostri veterinari sau la un veterinar local.
      Medicamentul pe care doriti sa il oferiti ii poate conferi cainelui dvs o usoara ameliorare, dar nu elimina in totalitate problema. Scopul dumneavoastra fiind sa tratati cauza si nu efectul. Cu stima!

  6. Lenuta Apostol spune:

    Chiar nu stiam ca se da claritin la caini, multumim pentru informatii. Catelusa noastra obisnuieste sa se scarpine de la orice, am discutat cu medicul meu veterinar despre articolul dumneavoastra si mi-a facut o reteta, acum e muuuuult mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.