Clomicalm – pentru tratamentul anxietatii de separare a cainilor

Clomicalm - anxietate de separare caini

       Clomicalm, cu substanta activa clorhidrat de clomipramina, sub forma de comprimate, face parte din grupul de medicamente care sunt denumite antidepresive triciclice. Desi in medicina umana este folosit pentru a trata depresia, tulburarile afective, obsesiile, starile de panica si fobiile sau afectiunile dureroase cronice, in medicina veterinara este folosit frecvent si eficient anxietatea de separare a cainilor.

Clomicalm trebuie utilizat ca parte a unui program de management comportamental pentru a trata anxietatea de separare la cainii cu varsta mai mare de 6 luni. Cu alte cuvinte, medicatia trebuie sa mearga „mana-n mana” cu exercitii de dresaj sau obiceiuri ce reduc anxietatea de separare.

Desi acest medicament (clorhidratul de clomipramina) nu este un medicament sedativ, el poate provoca letargie la unii caini.

Ce este anxietatea de separare la caini?

Anxietatea de separare nu este o expresie a furiei. Ea este mai degraba un raspuns la o suferinta ce se caracterizeaza prin:

  • latrat excesiv;
  • urinare si defecare in locuri inadecvate (in casa sau in pat);
  • comportament distructiv (rosul mobilei sau a altor lucruri);
  • atasament excesiv fata de proprietar si panica atunci cand acesta pleaca de acasa.
Sursa foto (tradus): Virbac.com

Anxietatea de separare este o tulburare comportamentala complexa ce se evidentiaza atunci cand proprietarul (sau o alta persoana de care este atasat) paraseste cainele (chiar si pentru o perioada scurta de timp). Semnele anxietatii de separare evaluate in studii au fost: vocalizarea (latratul excesiv), comportamentul distructiv, salivatia excesiva si urinarea sau defecarea inadecvata. In absenta proprietarului, cainii cu anxietate de separare pot manifesta unul sau mai multe dintre semnele enumerate anterior. Desi unii proprietari interpreteaza acest tip de comportament (care se intampla in absenta lor) ca fiind unul rautacios sau razbunator, studiile ne demonstreaza faptul ca acest comportament este rezultatul anxietatii traite de animal.

Mini-testul anxietatii de separare la caini

Daca raspundeti DA la oricare dintre intrebarile de mai jos, este posibil ca animalul sa aiba anxietate de separare:

  • Distruge peretii, podelele, mobilierul atunci cand este singur?
  • Isi face nevoile in casa atunci cand este singur?
  • Latra excesiv cand este lasat singur?
  • Va urmareste in mod excesiv cand va plimbati prin casa?
  • Cerceseste in mod constant atentie?
  • Devine agitat cand va pregatiti sa plecati de acasa?
  • Se toaleteaza excesiv?
  • Este uneori dezorientat sau confuz?
  • Vi s-a parut uneori „scapat de sub control”?

In cazul anxietatii de separare la caini, pedeapasa NU este considerata adecvata pentru a corecta comportamentul nedorit.

Doza Clomicalm si posibile efecte adverse

Terapia cu antidepresive precum Clomicalm nu ar trebui niciodata folosita ca prima intentie. Recunoasterea corecta a semnelor clinice, un istoric complet al pacientului, dar si evaluarea mediului si a stilului de viata sunt esentiale pentru a diagnostica si trata anxietatea de separare. Initial se doreste aplicarea unui management comportamental si al mediului de viata impreuna cu un dresor, ulterior pentru a facilita rezultatele, medicul veterinar poate prescrie si medicatia corespunzatoare.

Clomipramina este metabolizata in principal in ficat, asadar nu este recomandat cainilor cu tulburari hepatice. De asemenea, nu este recomandat sa se administreze cainilor masculi folositi la monta, cainilor cu istoric de episoade de epilepsie sau a celor mai mici de 6 luni.

Atentie! Acest medicament nu se recomanda a se folosi la oameni. Trebuie tinut departe de copii, deoarece inghitirea accidentala poate cauza probleme serioase de sanatate.

Clomicalm (clorhidratul de clomipramina) NU trateaza comportamentul agresiv al cainilor.

Doza recomandata de Clomicalm tablete este de 2 – 4 mg / kg / zi, fie administrat intr-o singura administrare sau impartit in 2 administrari, bazat pe raspunsul pacientului la medicatie si la toleranta acestuia la efectele adverse. Desi nu au fost raportate efecte adverse la intreruperea brusca a tratamentului, se recomanda ca oprirea tratamentului sa se faca treptat, prin reducerea dozei.

Printre efectele adverse posibile de la administrarea de Clomicalm tablete, enumeram: letargie, voma, diaree, cresterea enzimelor hepatice, convulsii, cresterea / scaderea frecventei cardiace, sete excesiva si confuzie. Se recomanda a se incepe cu doza minima recomandata, divizata in 2 administrari si administrat cu mancare.

Tehnici ce ar putea reduce anxietatea de separare la caini

Sfaturi pentru a combina Clomicalm cu tehnici ce ar putea reduce anxietatea de separare la caini:

  1. Inainte sa plecati de acasa incercati sa ignorati cainele pentru jumatate de ora, iar atunci cand parasiti casa, lasati cainele distras de o jucarie sau o recompensa. Nu trebuie incurajat pupatul si imbratisatul excesiv exact la usa de la plecare.
  2. Cand va intoarceti acasa nu bagati cainele in seama decat in momentul in care este relaxat si cuminte. In cazul in care a distrus sau a urinat in casa, nu trebuie pedepsit.
  3. Cand sunteti acasa impreuna incercati sa il familiarizati cu sunetele si lucrurile care indica plecarea dumneavoastra (precum cheile, o geanta sau jucatul cu broasca usii). Puteti face mici exercitii de distantare cu durata ce creste treptat, in care va invatati cainele sa fie calm in absenta dumneavoastra.

Acest articol (cu sursa virbac.com) este pur informativ pentru a aduce la cunostinta proprietarilor despre posibilitatile de tratare a anxietatii de separare a cainilor. Medicamentul Clomicalm se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si medicul dumneavoastra veterinar este singurul in masura sa il prescrie animalului, daca in urma evaluarii beneficiile depasesc cu mult posibilele reactii adverse.

Puteti descarca de aici prospectul produsul Clomicalm: Prospect Clomicalm (clorhidrat de clomipramina)

Daca aveti nevoie de un medic veterinar acasa pentru o evaluare sau o ambulanta veterinara, nu ezitati sa ne contactati. 

Un gând despre “Clomicalm – pentru tratamentul anxietatii de separare a cainilor

  1. teo spune:

    si cainele nostru a avut anxietate de separare, dupa multe analize de urina, de sange am descoperit acest produs si de atunci nu ne mai roade mobila si nici nu mai face pipi in casa.. nu de fiecare data e nevoie de sute de analize, pentru o simpla modificare de comportament am cheltuit la veterinari milioane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.