Colapsul traheal la caine

Ce este colapsul traheal?

Colapsul traheal reprezinta o afectiune a traheei, caracterizata prin reducerea lumenului traheal pana la disparitie, devenind imposibila trecerea aerului prin trahee, ducand la sufocare. Ce inseamna asta? Ca traheea este ca un furtun prin care trece aerul si are acelasi diametru pe toata lungimea lui, acest furtun este format din niste inele dure si un tesut intre ele care le leaga, iar acest furtun este strangulat din diferite motive ce determina aplatizarea acestor inele, fiind imposibila trecerea aerului in continuare.

In imagine se poate observa cum se aplatizeaza traheea si se micsoreaza lumenul acesteia. Sursa foto: vcahospitals.com/know-your-pet/tracheal-collapse-in-dogs

 

De ce apare aceasta afectiune?

Reducerea lumenului traheal este posibil din cazua pierderii in timp a rigiditatii inelelor traheale din diverse cauze:

  • inflamatii ale tractului respirator (pneumonie, traheobronsita);
  • boli infectioase;
  • traumatisme (accidente sau intubarea fortata cu diametru gresit);
  • neoplazii;
  • obezitate;
  • varsta (mijlocie pana la inaintata).

Una din cauzele principal incriminate este traheomalacia, ce reprezinta imaturitatea cartilajului traheobronhic sau degenerarea lui, anterior fiind sanatos.

Este adevarat ca aceasta afectiune are si predispozitie de rasa, si de multe ori este si genetica si se transmite din generatie in generatie, ea afectand caini de talie mica in special, precum Caniche toy, Chihuahua, Yorkshire terrier, Bichon, Pekinez, Teckle etc.

Cum recunosc colapsul traheal?

Simptomatologia cuprinde tuse seaca, neproductiva, fara sa fie determinata de ceva anume, animalul poate gafai, efortul fiind de diferite grade, iar in scurt timp apare imposibilitatea de a mai putea respira, mucoasele devenind cianotice (mov-albastre). Vizual, observam efortul abdominal din cauza respiratiei de acest tip, animalul se sufoca vizibil fara vreo cauza. Astfel, agitatia, alergatul, latratul, mancatul si bautul apei cu rapiditate vor determina crize de tuse, uneori parca ar vrea sa elimine ceva sau ca ar voma.

Poate cainele meu sa traiasca cu aceasta afectiune?

Prognosticul este favorabil, daca afectiunea este descoperita din timp si nu ajunge sa determine alte patologii ce duc in final la insuficienta respiratorie. Netratat insa, in timp, colapsul traheal duce la boli cardiace si pulmonare, ficat marit si insuficienta renala, calitatea vietii fiindu-i afectata destul de grav, pentru ca acesta nu mai poate sa faca aceleasi activitati deoarece este frecvent intrerupt de aceste crize, iar afectiunile dentare agravand boala.

Diagnosticul colapsului traheal la caine

Orice medic veterinar isi va da seama ca este vorba despre colaps traheal daca animalul dumneavoastra prezinta simptomatologia mai sus precizata, el poate determina tusea animalului printr-un masaj usor al gatului, insa pentru siguranta, este nevoie de un examen imagistic pentru ca medicul sa fie sigur de diagnostic, astfel va poate solicita sa faceti o radiografie care sa cuprinda gatul si toracele. Cu ajutorul acestei radiografii, se pot vedea traiectul si diametrul traheei si zonele unde aceasta se ingusteaza, determinand crizele insuficientei respiratorii. O alta metoda de diagnosticare a acestei afectiuni, dar mai invaziva, este traheoscopia, prin care un furtun subtire cu o camera patrund in interiorul traheei si astfel se pot vedea modificarile din interiorul acesteia.

In imagine se observa cum diametru traheei se modifica iar aceasta se aplatizeaza. Sursa foto: en.bloguru.com/ken/318716/tracheal-stent-placement-in-a-small-dog/reply

Se trateaza colapsul traheal la caine?

Tratamentul poate fi medicamentos, simptomatic, in timpul fazei acute, insuficienta respiratorie si crizele de tuse sunt calmate cu ajutorul medicamentelor ce relaxeaza traheea si calmeaza animalul. Daca exista o retentie de lichide datorata afectiunilor cardiace, aceasta poate fi rezolvata prin administrarea diureticelor, inflamatia la nivelul tractului respirator fiind ameliorata cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, iar daca este prezenta o infectie la nivel dentar, pulmonar, traheal sau faringian, se pot utiliza si antibiotice. Corticosteroizii pot fi si ei de ajutor, astfel fiind evitate crizele violente. Tratamentul medicamentos are de multe ori doar rolul de a ameliora simptomatologia, unele semne putand persista toata viata animalului, de aceea uneori se ia decizia de a se corecta chirurgical acest defect, implantandu-se un stent in interiorul traheei ce o tine colabata.

Interventia de corectie a colapsului traheal unde se poate observa stentul din interiorul traheei ce o tine colabata.

In caz de urgenta apelati la o ambulanta veterinara, veniti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la Supervet – spital veterinar non stop.

  1. Ina Rusnac spune:

    Buna seara. Catelul meu de rasa chihuahua a fost diagnosticat cu colaps de trahee. Stiti cumva clinici, doctori veterinari in Timisoara care fac operatii pt a corecta aceasta boala? Multumesc mult.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Incercati sa sunati la Centru de Endoscopie si Chirurgie Minim Invaziva Veterinara Timisoara. Cu stima!

  2. Dima Verginia spune:

    Am un bishon diagnosticat cu aceasta boala în vârstă de 5 ani și v-aș ruga sa îmi spuneți unde se poate opera și cât costa o astfel de operație.M-am atașat foarte mult de el și nu știu cum să-l ajut.Multumesc anticipat.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Sunt ft multe clinici care opereaza de colaps traheal, iar costul difera in functie de procedura chirurgicala. Puteti cauza pe google pe Dr Horia Elefterescu, Dr Razvan Tanasescu, Dr Adrian Iurcenco, Dr Constantin Ifteme etc. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.