Constipatia la pisici – cauze, diagnostic si tratament

Cand apare constipatia, fecalele stau mai mult timp decat in mod normal in colon (intestinul gros) si ca urmare, fecalele tind sa devina mai uscate si mai dure, prin absorbtia apei in intestin.

Care sunt simptomele constipatiei la pisici?

In principal, constipatia la pisici se caracterizeaza prin scaune rare sau scaune greu de eliminat. Majoritatea pisicilor pot avea scaun la 24 – 36 ore, dar daca pisica ta defeca mai rar sau depune efort atunci cand este la litiera, este posibil sa fie constipata.

Principalele semne de constipatie la pisici sunt:

  • scaune uscate, dure (un scaun normal la pisici ar trebui sa fie maro si sa aiba suficienta umiditate astfel incat sa se lipeasca nisipul de el);
  • pisica plange sau se incordeaza atunci cand vrea sa faca ‘caca’ la litiera. Alte semne de disconfort pot fi: incearca sa faca si nu reuseste, merge foarte des la litiera;

Ocazional, in cazuri mai serioase de constipatie, pisica poate avea niste fecale gelatinoase, ceea ce arata ca o diaree. Acest lucru se poate intampla deoarece materia fecala retinuta irita mucoasa colonului si stimuleaza secretie de lichid. In cazuri mai severe s-au observat si alte semne clinice precum:

  • greata, sensatie de voma;
  • scaderea apetitului;
  • vome;
  • pisica prezinta dificultati la sarituri;
  • merge intepenita;
  • se ascunde;

 

Cauzele constipatiei

Desi constipatia se poate manifesta diferit de la pisica la pisica, asa si cauzele pot diferi foarte mult. Medicul veterinar este singurul in masura sa va evalueze pisica si stabileasca o posibila cauza.

Unele dintre cele mai comune cauze le vom enumera mai jos:

Comportament si stil de viata

Pisici pot avea retineri in a defeca daca:

  • exista competitie pentru litiera (imparte litiera cu o alta pisica);
  • nu ii place tipul de nisip ales de proprietar;
  • litiera se afla intr-un loc care nu ii place sau ii provoaca un stres;
  • are dureri (de orice fel, la pisici in varsta un exemplu ar fi osteoartrita), datorita pozitiei de defecare ce ii provoaca disconfort;

 

Deshidratarea

Apa este absorbita din fecale in colon si daca pisicile sunt deshidratate (nu beau suficienta apa), organismul pisicii va incerca sa reabsoarba mai mult lichid din colon, rezultand fecale uscate si dure. Bolile renale cronice poate duce la cresterea productiei de urina, astfel incat pisicile tind sa se deshidrateze usor si aceasta poate fi o cauza a constipatiei.

 

Tulburari metabolice

Concentratiile scazute de hormoni tiroidieni (desi rare la pisici – hipotiroidismul), de potasiu sau calciu din sange pot afecta capacitatea colonului de a se contracta si pot predispune la constipatie.

 

Probleme neurologice

Nervii care controleaza contractia intestinului afectati ca urmare a unui traumatism (exemplu: accidente auto – pisici lovite de masina sau pisici muscate de caini). In unele cazuri poate aparea incontinenta fecala / anala (defecare necontrolata – pisica ‘face pe ea’), dar in altele se observa constipatie (uneori si cu incapacitatea de a urina).

 

Obstructia colonului

Deformarile pelvisului (bazinului) ca urmare a unui accident rutier, pot provoca ingustarea canalului pelvin cu poate face presiune / compresie pe colon.Ingustarea colonului poate aparea si din cauza unor stricturi (inflamatii cronice), tumori, corpi straini inghititi etc.

 

Megacolonul idiopatic

Megacolonul poate rezulta din cateva luni de constipatie cu obstructie, determinand o deteriorizare treptata si permanenta a capacitatii de contractie a colonului, din cauza supradistensiei (maririi in in volum). Megacolonul idiopatic nu are neaparat o cauza evidenta si poate aparea ca o boala primara.

 

Diagnosticul constipatiei la pisici

Din cauza diferitelor lucruri ce pot cauza sau contribui la constipatie, medicul veterinar va fi nevoie sa faca un examen clinic riguros si o serie de investigatii si sa examineze pisica. Investigatii cele mai comune sunt:

  • testele de sange si de urina;
  • radiografia abdominala;
  • colonoscopia (endoscopie – in care se urmareste a se preleva probe de tesut din colon);

 

Tratamentul constipatiei la pisici – laxative pentru pisici

Constipatia trebuie tratata cat mai curand posibil pentru a reduce riscul de deteriorare permanenta a colonului. Tratamentul eficient implica identificarea si corectarea tulburarii de baza, indepartarea fecalelor si prevenirea formarii fecaloamelor.

  • Cel mai probabil medicul dumneavoastra veterinar ii va administra pisicii dumneavoastra o clisma, dar si un tratament perfuzabil (in cazul deshidratarii).
  • Medicamentele laxative – de asemenea pot fi recomandate de medicul dumneavoastre veterinar. Ele pot fi de mai multe tipuri:
  1. Laxative lubrifiante – acestea sunt concepute pentru a lubrifia colonul si a facilita trecerea fecalelor. Un exemplu poate fi parafina lichida, dar acestea nu sunt recomandate la pisici, deoarece pe termen lung nu sunt sigure si pot cauza probleme in cazul in care pisica inhaleaza parafina in loc sa o inghita (deoarece se administreaza fortat pe gura). Exemplu LAXAVET – laxativ pisici (ce contine vaselina, lecitina, ulei de peste, vitamina E);
  2. Laxativele emoliente – acestea sunt concepute pentru a promova retentia (pastrarea) de apa in fecale, pentru a le face mai moi. Sunt medicamente cu rezultate modeste, dar pot fi utile in combinatie cu alte medicamente;
  3. Laxative osmotice – acestea actioneaza prin atragerea apei in fecale, facandu-le moi. Pot avea o actiune puternica si pot fi folosite chiar si in combinatie cu alte laxative. Unul dintre cele mai frecvent utilizate laxative osmotice este LACTULOZA (cunoscut in farmaciile umane drept Duphalac);
  4. Laxativele stimulatoare – ce stimuleaza contractia muschilor din peretele colonului pentru a ajuta la miscarea fecalelor catre anus.
  • De asemenea, medicul veterinar va poate recomanda si o mancare speciala cu fibre pentru pisicile constipate (exemplu Hill’s I/D, Hill’s Biome, Royal Intestinal Fibre Response etc);
  • ultima solutie, daca restul dau gres, ramane interventie chirurgicala;

 

Cum pot sa ajut eu pisica constipata acasa?

  • In primul rand, este recomandat sa incurajati pisica sa bea mai multa apa. Asta o puteti face fie prin adaugarea de mai multe boluri cu apa proaspata in diferite zone ale casei dumneavoastra, sa incercati acele fantani cu apa pentru animale de companie, puteti lasa un robinet deschis sa picure la chiuveta etc.
  • Dieta: fie ca discutam de noua dieta pentru pisici constipate, fie ca discutam de hrana obisnuita, trebuie sa alegeti intotdeauna ceva calitativ. In cazul in care trebuie sa ii schimbati hrana pisicii, incercati mai multe branduri de top sa vedeti care ii place, si de asemenea puteti opta pentru mancarea umeda deoarece contine si ea suficienta cantitate de apa cat sa o ajute. O sursa de proteina de proasta calitate ii poate creea pisicii inflamatii, contribuind la constipatie si probleme de colon;
  • Ajutati-o sa mentina o greutate optima: obezitatea la pisici provoaca si ea inflamatie intestinala si atrage dupa ea o sumedie de alte probleme;
  • Exercitiile fizice pot ajuta la promovarea miscarii normale a intestinelor, ceea ce ajuta pisica in tratarea si prevenirea constipatiei;
  • Minimizati stresul si anxietatea: cu totii stim ca stresul nu e bun, indiferent de specie;
  • Adaugati mai multe litiere: daca nu le place locatia litierei sau tipul de nisip folosit, este posibil sa nu foloseasca litiera la fel de mult;
  • Pe termen lung, fibrele si probioticele pot fi aliatii pisicii dumneavoastra in lupta cu constipatia. O mare parte depinde si de cauza problemei, sunt pisici carora le prieste o dieta mai saraca in fibre. Sunt lucruri ce trebuiesc urmarite de catre proprietar si medicul veterinar.

 

O intrebare frecventa pe care o primim la clinica veterinara este: „De cate ori face scaun o pisica?”. Asadar, la intrebarea de cate ori face scaun (defeca) o pisica, raspunde este acela ca depinde de varsta pisicii, mancarea pe care o mananca pisica, dar si de problemele medicale. Un scaun sanatos la pisica ar trebui sa fie de culoare maro inchis, usor umed (nici prea moale, nici prea tare), fara mucus sau sange, dar nici prea mirositor astfel incat sa va mute nasul intr-o parte. Asadar, o pisica adulta sanatoasa ar trebui sa defece de cel putin 1 data pe zi. Legate de celelalte criterii, precum varsta, activitate, mancare si probleme medicale, specificam:

  1. VARSTA – o pisica adulta sanatoasa defeca de cel putin 1 data pe zi, dar un pui de pisica defeca mult mai des; 
  2. ACTIVITATEA – o pisica mai lenesa se limiteaza la un scaun pe zi, pe cand o pisica jucausa si foarte energica poate defeca de cateva ori pe zi;
  3. MANCAREA – pisicile hranite cu o hrana de calitate slaba sau pisicile hranite in exces, pot avea scaune mult mai frecvent. Apa joaca un rol foarte important in constipatia pisicilor, asadar, daca pisica este hranita cu hrana preponderent uscata, lipsa hidratarii poate duce la constipatie. 
  4. PROBLEMELE MEDICALE, precum: inflamatia intestinala (IBD), bezoarele (ghemele de par) blocate in intestin, megacolonul, artrita, parazitii intestinali, hipertiroidismul au efect asupra numarului de scaune pe care o pisica le poate avea. 

 

Constipatia cronica este o problema relativ frecventa intalnita in clinicile veterinare, mai ales la pisicile in varsta. Desi cazurile mai usoare pot fi adesea gestionate cu succes prin tratament si mancare de dieta, unele pisici, pot avea nevoie in cele din urma de interventie chirurgicala (in cazul megacolonului – colectomia subtotala – cu indepartarea unei portiuni mari din colon).

  1. Bianca popescu spune:

    Noi de constipatia la pisici am scapat cu laxavet pentru gheme de par dat pe gura de 2 ori pe saptamana

  2. Dorina spune:

    Noi la pisica constipata obisnuiam sa ii dam mâncare cu fibre de la royal si făcea la litiera de 3 ori pe zi .. nu știm din ce cauza se constipa pisica dar periodic ii amestecam boabele cu fibre

  3. MIhaela Popescu spune:

    O pisica constipata nu face la litiera si noua medicul veterinar ne-a zis ca trebuie sa faca in fiecare zi la litiera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.