Controlul periodic la pisici si implicit ingrijirea acestora reprezinta un aspect important pentru posesorii lor, ele fiind animale speciale. Sunt inteligente, independente, adorabile si cu abilitati ateltice olimpice. Prin urmare, nu este o surpriza faptul ca iubim pisicile si ne dorim ca ele sa fie bine.
Insa pisicile se pricep foarte bine sa ascunda semnele de boala, durere si discomfort deci trebuie sa manifesti o atentie speciala pentru a le identifica. Controlul periodic la pisici este un element ce te poate ajuta sa previi sau sa identifici la timp anumite afectiuni.
Instincte de baza
In salbaticie, pisicile care arata semne de slabiciune sunt o tinta a pradatorilor. Prin urmare, instinctul de supravietuire le determina sa ascunda semnele de boala si discomfort ca modalitate de a se proteja. Acest lucru inseamna ca este posibil ca tu sa nu observi nimic diferit pana in momentul in care problema se agraveaza.
Controalele periodice sunt extrem de importante. Noteaza-le in calendar si efectueaza-le chiar daca pisica ta pare sanatoasa.
Controlul periodic la pisici si ingrijirea lor
Cat de des trebuie sa mergi la medicul veterinar? Acest lucru depinde de varsta, stilul de viata si de starea generala de sanatate. Animalele de companie imbatranesc mai repede ca oamenii, iar puii de pisica se maturizeaza foarte rapid pana in jurul varstei de 2 ani. Apoi, un an calendaristic echivaleaza cu patru ani pentru o pisica.
In general, pisicile mature trebuie sa fie vazute de medicul veterinar cel putin o data pe an, iar cele senioare de minim doua ori pe ani (dupa primii sapte ani calendaristici). Noi obisnuim sa realizam un plan personalizat de monitorizare pentru fiecare dintre pisicile pe care le vizitam la domiciliu.
Activitatile incluse in controlul periodic la pisici
In momentul realizarii unui control periodic la pisici, medicul veterinar trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:
- Istoric: detalierea comportamentului pisicii in ultima perioada ajuta la identificarea potentialelor probleme sau afectiuni;
- Examinarea fizica – elementul central al evaluarii starii pisicii este examenul fizic. Analiza piscii de la botic si pana in varful cozii, asa cum ne place sa spunem, este un element ce ne ofera informatii importante despre starea generala a pisiciii. Se asculta inima si plaminii, se palpeaza abdomenul pentru identificarea organelor marite si anomaliilor.
- Efectuarea analizelor – avand in vedere ca pisica nu ne poate spune daca ceva este in neregula, analizele efectuate din sange si urina ne ofera informatii detaliate despre functionarea organelor interne. Acestea ridica un semnal de alarma in cazul existentei problemelor renale, cardiace, biliare, hepatice, diabetului, dezechilibrului hormonal, infectiilor si chiar cancerului.
- Screening-ul și prevenția parazitilor – paraziți precum limbricii, teniile, viemii, puricii si capusele pot trai in interiorul corpului sau infesta pielea, blana si urechile. Prin urmare, se realizeaza un sreening al celor mai intalniti paraziti si se recomanda un plan de preventie.
- Nutritia si managementul greutatii – studiile arata ca pisicile slabe traiesc mai mult. Astfel, in cadrul evaluarii periodice analizam parametrii corporali ai pisicii tale si iti oferim recomandari privind dieta si exercitiile necesare pentru ca ea sa fie in cea mai buna forma.
- Vaccinurile – pot fi un instrument eficient in preventia anumitor boli. Noi recomandam efectuarea vaccinurilor in functie de nevoile fiecarei pisici.
- Evaluarea dentitiei – in jurul varstei de 4 ani, 85% dintre pisici manifesta probleme dentare. Acestea nu sunt doar dureroase ci si pot afecta ficatul, rinichii si inima, scurtandu-le viata. O buna ingrijire orala si o curatare profesionala sunt elemente esentiale in mentinerea unei stari de bine.
- Evaluarea comportamentului – vom discuta orice nelamuriri pe care le ai cu privire la comportamentul pisicii si vom incerca sa iti oferim solutii personalizate. Multe probleme de comportament pot fi cauzate de afectiuni medicale ceea ce face controlul periodic si mai important.
Avand in vedere ca pisicile nu ne pot comunica direct ce probleme au, tine de noi sa le identificam si sa le asiguram un tratament corespunzator.
Medicii nostrii veterinari iti stau la dispozitie non stop, asa ca putem programa la orice ora controlul periodic la domiciliu, in functie de disponibilitatea ta. Trebuie doar sa ne contactezi.
Noi mergem cu pisica noastra in varsta la control la fiecare 6 luni de zile sa ii monitorizam parametrii renali .. stim de la medicul veterinar ca in general sunt predispuse sa faca insuficienta renala pisicile de aceea este important sa se faca control periodic la pisici