Poate pentru multi dintre dumneavoastra, faptul ca micutul patruped nu prezinta ambele testicule, nu este un motiv de ingrijorare, insa acest aspect, in decursul timpului, ii va afecta starea de sanatate considerabil. In general proprietarii se prezinta la cabinet cu specificatia „cainele meu are un singur testicul” sau „motanul meu are doar un testicul”. In cele ce urmeaza vom explora cauzele, simptomele, diagnosticul, tratamentul și prognosticul criptorhidismului la iubitele noastre animale de companie.
Criptorhidia este o afectiune frecventa atat la caini, cat si la motan, care poate avea implicatii grave asupra sanatatii dacă nu este tratata. Aceasta reprezinta lipsa unuia sau a ambelor testicule la nivel scrotal.
Testiculele sunt organe pereche, care au rolul de a produce materialul seminal, dar si hormonii specifici masculilor, testosteronul. Testiculele se formeaza in timpul vietii intrauterine, inapoia rinichilor. Pe masura ce gestatia avanseaza, atat la caine cat si la motan, testiculele avanseaza catre abdomenul inferior, ghidate de un ligament. In apropierea fatarii, atat la caine cat si la motan, testiculele sunt extrem de mici in dimensiuni si patrund intr-un canal, numit canal inghinal. Aceasta este ultima portiune de parcurs pana la pungile testiculare, pana in scrot.
In mod normal, testiculele pot fi prezente in acesti saci (pungile testiculare), dar cel mai adesea ajung la acest nivel pana la varsta de 8-10 saptamani la caine si 6-7 saptamani la motan.
Ce factori sunt implicati in aparitia acestei afectiuni?
Cauzele criptorhidiei pot varia, dar se datoreaza in principal factorilor genetici, sau poate fi cauzata de dezechilibre hormonale.
- Un prim factor, care contribuie la aparitia criptorhidiei atat la câini, cat și la motani, este predispozitia genetica. Această afectiune este adesea mostenita de la unul sau ambii parinti, ceea ce face ca anumite rase sa fie mai predispuse decat altele.
Rase precum Teckel, Boxeri si pisicile Siameze sau British Shorthair sunt cunoscute ca avand o incidenta mai mare a criptorhidiei, din cauza constitutiei lor genetice.
Interactiunea complexa a genelor, din cadrul acestor rase, duce la incapacitatea testiculelor de a cobori in mod corespunzator în timpul dezvoltarii fetale.
- Un alt factor este reprezentat de factorii de mediu. Expunerea la anumite toxine sau substante chimice in timpul sarcinii poate perturba echilibrul hormonal necesar pentru o coborare corecta a testiculelor la urmasi.
- De asemenea, dezechilibrele hormonale contribuie activ la aparitia acestei afectiuni. Hormonii precum testosteronul si estrogenul joacă un rol crucial in reglarea cresterii si dezvoltarii organelor de reproducere. Orice perturbare in productia sau functia acestor hormoni, poate duce la anomalii in descendenta testiculara. De exemplu, afectiuni precum hipotiroidismul sau tulburarile glandei suprarenale, afecteaza nivelurile hormonale si creste probabilitatea apariției criptorhidiei.
- Nu in ultimul rand, traumatismele sau ranile pot reprezenta un factor care contribuie la aparitia criptorhidiei la caini si motani. In unele cazuri, traumatismele fizice la nivelul abdomenului sau al scrotului, intrerup procesul normal de coborare a testiculelor, ceea ce duce la coborarea incompleta a unuia sau chiar a ambelor testicule la nivelul scrotului . Acest tip de leziune poate aparea in timpul nasterii sau mai tarziu in timpul vietii din cauza unor accidente sau a altor evenimente traumatice.
Ce simptome apar?
De cele mai multe ori pentru proprietari simptomele acestei afectiuni nu sunt atat de evidente. Cu toate acestea, semne precum un scrot gol sau un comportament anormal in timpul urinarii pot indica o problema.
Cel mai comun este absența unuia sau a ambelor testicule în scrot. Acest lucru poate fi observat cu usurinta in timpul unei examinari fizice efectuate de un medic veterinar, dar poate sa nu fie întotdeauna evident pentru un ochi neexperimentat.
De cele mai multe ori, testiculul lipsa poate fi inca prezent in interiorul abdomenului, necesitand teste de diagnosticare suplimentare, cum ar fi ecografia abdominala sau radiografiile, pentru a-l localiza.
Atunci cand nu poate fi identificat testiculul din abdomen, se poate recurge la dozarea de testosteron pentru confirmarea prezentei testicului (desi rar, unii caini sau motani se pot naste doar cu un singur testicul), dar daca dozarea testosteronului confirma prezenta acestuia se intervine chirurgical pentru laparatomie exploratorie.
Un alt simptom la fel de comun este riscul crescut de aparitie a anumitor afectiuni de sanatate, cum ar fi cancerul testicular. Atunci cand un testicul nu reuseste sa coboare in scrot, acesta ramane la o temperatura mai ridicata decat in mod normal, ceea ce poate creste probabilitatea de a dezvolta tumori. Controalele periodice la medicul veterinar sunt importante, deoarece depistarea si tratamentul timpuriu sunt cruciale pentru a preveni complicații de sanatate mai grave in viitor.
Problemele comportamentale la animalele afectate sunt destul de frecvente. Cainii si motanii cu criptorhidie pot prezenta tendinte agresive, comportament de marcare sau dificultati de socializare cu alte animale. Acest lucru poate fi atribuit dezechilibrelor hormonale cauzate de testiculul (testiculele) retinut(e), care pot avea un impact semnificativ asupra temperamentului și bunastarii lor generale.
In plus, criptorhidia poate avea ca rezultat si probleme de fertilitate pentru câini și motani. Daca este lasata netratata, aceasta afectiune produce infertilitatea animalelor afectate.
Cum se poate pune diagnosticul?
Diagnosticul implica o examinare fizica a medicului veterinar si teste imagistice, ecografie si / sau radiografie.
Cand vine vorba de identificarea criptorhidiei, medicii veterinari se confrunta cu o sarcina dificila. Aceasta afecțiune trece adesea neobservata, pana cand animalul atinge maturitatea sexuala, ceea ce face dificila detectarea ei la o varsta frageda.
In unele cazuri, testiculul necoborat, poate fi palpabil în timpul unei examinari fizice, dar in multe cazuri, sunt necesare tehnici imagistice, cum ar fi ecografia sau radiografia, pentru a confirma diagnosticul. Testiculul blocat poate fi localizat oriunde de-a lungul traseului de coborare, de la abdomen pana la canalul inghinal sau chiar in interiorul scrotului, dar nu în pozitia sa corecta.
Pe langa examinarile fizice si studiile imagistice, se efectueaza si teste de sange pentru a evalua nivelurile hormonale, care pot indica anomalii legate aceasta afectiune, insa aceste teste nu sunt exacte și pot da rezultate neconcludente.
Diagnosticarea corecta necesita o combinatie de abilități clinice, instrumente de diagnosticare si gandire medicala, fiind astfel un puzzle complex, care necesita o analiza atenta a tuturor informatiilor disponibile inainte de a ajunge la o concluzie definitiva.
Exista tratament pentru aceasta afectiune?
Tratamentul este reprezentat adesea o interventie chirurgicala, pentru indeparta testiculul (testiculele) retinut(e). Aceasta procedura este esentiala pentru a preveni complicatiile, cum ar fi tumorile testiculare sau infertilitatea la animalele afectate.
Abordarea obisnuita este interventia chirurgicala, care implica indepartarea testiculului retinut printr-o procedura cunoscuta sub numele de orhidectomie (castrare). Aceasta metoda este adesea recomandata de catre medicii veterinari, deoarece elimina in mod eficient riscul de a dezvolta tumori testiculare si reduce probabilitatea de a transmite anomalii genetice la descendenti.
Detectarea timpurie si tratamentul prompt sunt factori cheie in obtinerea unor rezultate de succes pentru animalele cu criptorhidie. Intarzierea interventiei creste riscul de complicatii, cum ar fi infertilitatea sau cancerul testicular.
In unele cazuri, terapia hormonala poate fi luata in considerare, ca un tratament alternativ pentru criptorhidie, daca afectiunea este depistata timpuriu. Aceasta presupune administrarea de medicamente care ajuta la stimularea coborarii testiculului in pozitia sa corectă in scrot. In timp ce aceasta metoda este mai putin invaziva, comparativ cu interventia chirurgicala, sunt sanse foarte mari sa nu fie mereu eficienta si poate duce la efecte secundare, cum ar fi schimbari de comportament sau cresterea in greutate.
La caini, migratia testiculara se termina de obicei dupa varsta de 6 – 10 saptamani de la nastere. In consecinta, se considera cainele criptorhid daca pana la varsta de 3 luni de zile nu are unul sau ambele testicule coborate. Inele inghinale se inchid de obicei in jurul varstei de 6 luni de zile, asadar unii medici veterinari recomanda sa se astepte aceasta perioada ca ulterior sa intervina chirurgical.
Proprietarii de animale de companie trebuie sa se consulte cu medicul veterinar de indata ce observa orice anomalie la nivelul organelor de reproducere ale animalului lor de companie.
Prognostic sau previziunea evolutiei afectiunii?
Prognosticul este in general bun daca afectiunea este tratata prompt si corespunzator. Cu toate acestea, intarzierea tratamentului poate duce la probleme de sanatate mai grave în viitor. Descoperirea acestei afectiuni si ingrijirea atenta a medicului veterinar sunt esentiale pentru a asigura bunastarea companionilor nostri blanosi.
Clinica noastra veterinara are o experienta vasta cu animalele criptorhide, asadar daca motanul sau cainele tau s-a nascut cu un singur testicul, nu ezita sa ne contactezi sa te ajutam sa treci tu si el peste aceasta afectiune cu bine.
Buna ziua! Am un motan british shorthair de 1 an și o lună a fost castrat și nu s a găsit de cat un testicol celălalt era blocat in canalul inghinal și nu a putut sa l scoată. Miauna și marchează toată casa. Ce e de făcut ??? Mulțumesc!
Buna ziua! Nu exista decat varianta reinverventiei chirurgicale si extirparea (scoaterea) lui. In general testiculul se identifica ecografic pentru o ghidare chirurgicala mai buna. Cu stima!