Cum ingrijesti pisica cand a imbatranit?

       Timpul trece foarte repede si suntem atat de prinsi uneori in problemele cotidiene, incat uitam ca blanosii nostri traiesc mult mai putin decat noi si de la o anumita varsta au nevoie de ingrijiri speciale. Pisicile sunt o categorie aparte de animale care nu se plang, nu-ti arata ca le este rau sau ca le doare ceva pana nu e prea tarziu, insa daca esti putin atent si iti cunosti pisica iti poti da seama ca ea are nevoie de tine.

Spunem ca o pisica este batrana atunci cand ea a trecut de varsta de 7-10 ani, chiar daca la feline acest lucru nu se vede atat de clar ca la noi, nu asteptam ca ele sa faca riduri si sa albeasca pentru a ne da seama ca au ajuns la varsta a 3-a si odata cu aceasta perioada se pare ca le ajung si problemele din urma.

Varsta pisicii in ani omenesti:
Sursa foto: catfriendly.com/life-stages/

 

Organismul lor devine mai lent, se deterioreaza progresiv, metabolismul este mai incet si ele devin mai inactive pe zi ce trece, avand tendinta sa doarma toata ziua. Astfel, problemele de care poate suferi o pisica batrana sunt urmatoarele:

1. Artrita

Atunci cand ajung la varsta batranetii, toate tesuturile si organele interne imbatranesc odata cu ele, iar articulatiile devin dureroase. Daca pisica ta nu mai poate urca in locurile unde odata se catara cu mare agilitate inseamna ca artrita a inceput sa-si faca simtita prezenta si are nevoie de suplimente pentru articulatii si medicate antiinflamatorie prescrisa de medicul veterinar. Ce poti face tu? Ii poti pune obiecte de mobilier din ce in ce mai inalte pe care sa faca salturi mici pentru a ajunge progresiv din nou acolo unde ajungea odata, nu uita ca acum nu mai poate sari pe distante mari dintr-o miscare. Daca culcusul ei este montat prea sus, e posibil sa evite sa mai urce, insa nimic nu se compara cu un culcus moale, asa ca i-l poti cobora astfel incat sa nu mai depuna atata efort.

Solensia – pentru tratamentul durerii cauzata de osteoartrita la pisici

2. Nu mai este la fel de sociabila

Chiar daca pisicile nu sunt cele mai sociabile fiinte din aceasta lume, au si ele momente in care sunt dragastoase, vor sa se joace si sa aiba parte de atentie chiar si de la persoane straine, insa la batranete lucrurile astea se pot schimba, iar aglomeratia o poate enerva si o poate face anxioasa. Pentru a rezolva acest lucru ii poti pune culcusul intr-un loc ferit de aglomeratie si curenti de aer, ii poti monta un aparat cu feromoni precum Feliway pentru ca acestia sa ii induca o stare de liniste si poti vorbi cu medicul veterinar despre posibilitatea administrarii unor suplimente pentru sistemul nervos precum Neurovet sau Aktivait.

Aktivait – supliment ce ajută la susținerea sistemului nervos central.

3. Bolile endocrine

Odata cu timpul apar si dereglarile hormonale cauzate de degenerarea organelor, de stres sau de factori externi. Astfel, o pisica batrana poate suferi de boli precum:

  • hipertiroidismul este o boala in care se secreta hormoni tiroidieni intr-o cantitate mai mare decat este necesar si se manifesta prin simptome precum scaderea in greutate, voma, diaree, slabiciune, oboseala, agresivitate, poliurie, polidipsie, mieunat excesiv si o blana cu un aspect neingrijit
  • diabetul este o boala in care organismul nu mai reuseste sa produca la fel de multa insulina, iar in consecinta creste glicemia, manifestandu-se in ritm cronic cu poliurie, polifagie, polidipsie, obezitate sau slabire inexplicabila, slabiciune si letargie.

4. Bolile cardiace

Degenerarea organismului cuprinde treptat functia cardiaca si implicit functia respiratorie ca un joc de domino si vei observa cu timpul ca pisica ta va manifesta simptome precum:

  • tuse
  • respiratie greoaie
  • intoleranta la efort
  • oboseala la cea mai mica activitate
  • distensia abdominala
  • scaderea in greutate
  • mucoase cianotice

5. Bolile rinichilor

Rinichii sunt si ei organe importante la fel ca inima si plamanii care lucreaza continuu, zi si noapte pentru ca organismul sa reuseasca sa elimine toate toxinele si substantele reziduale din corp. Odata cu varsta, rinichii sufera modificari care le scad capacitatea functionala, iar majoritatea pisicilor trecute de 7 ani sufera un grad relativ de afectare renala, cele trecute deja de varsta de 10 ani ajungand la diferite stadii ale insuficientei renale. Afectarea renala la pisici se manifesta prin:

  • voma
  • slabire progresiva
  • respiratie urat mirositoare
  • poliurie
  • polidipsie

Bolile renale se pot observa din timp, inainte de aparitia simptomelor, la analizele de rutina care trebuie efectuate periodic, iar cu cat mai repede se intervine prin medicatie, cu atat mai mica este afectarea renala, iar calitatea vietii pisicii creste.

6. Afectiunile dentare

Atunci cand pisica nu mai doreste sa mai manance, sau ti se pare ca face mofturi la mancare poti arunca o privire in gura ei pentru ca s-ar putea sa aiba probleme dentare din cauza varstei inaintate. Igiena dentara pare un subiect tabu in lumea animalelor insa ea trebuie efectuata zilnic pentru pastrarea sanatatii dintilor si a gingiilor prin periaj dentar sau cu ajutorul recompenselor special concepute sa curete dintii. Astfel, lipsa vizitelor la medicul veterinar si mancarea peponderent umeda poate duce la probleme dentare, care netratate iti pot lasa pisica fara dinti.

7. Aspectul neingrijit

Cu trecerea timpului pisica ta nu se va mai toaleta la fel de mult, iar pentru asta exista cateva explicatii, precum:

  • durerile articulare ce nu-i mai permit sa ajunga in locurile in care ajungea inainte
  • excrescentele de pe coloana (ciocurile) participa si ele la limitarea miscarilor provocand durere
  • duminuarea simturilor precum mirosul, vederea si auzul o fac sa neglijeze acest aspect
  • pielea si blana nu mai primesc cantitatea de nutrienti de care aveau parte inainte si pot suferi de deshidratare sau de o hiperproductie de sebum, ceea ce face ca blana sa aibe aspect uleios

Daca pisica ta nu mai reuseste sa se ingrijeasca ca inainte, incearca sa o perii zilnic, sa-i oferi mancare de calitate si suplimente care sa-i acopere carentele si sa-i tai unghiile pentru ca acestea sa nu se incarneze.

8. Obezitatea

Odata cu varsta si incetinirea metabolismului pisica va face mai putina miscare, va dormi mai mult si va avea tendinta sa acumuleze tesut adipos atat subcutanat cat si pe organe si in interiorul vaselor de sange, ceea ce duce la probleme de sanatate precum bolile cardiace, diabet si chiar agravarea artritei. De aceea, pisicile ajunse la varsta batranetii pot avea parte de mancare special conceputa pentru metabolismul lor lent si cu granule moi, special concepute danturii lor cu probleme si cu mai multe fibre pentru a ajuta functia digestiva.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.