Desi la prima vedere pare o intrebare stupida, ca ai putea raspunde simplu: „pai vezi daca are sau nu testicule!”.
In principiu asa este, dar raspunsul este valabil doar daca are ambele testicule prezente. Intrebarea este pusa in general de persoanele care au adoptat un motan deja castrat care tot isi marcheaza teritoriul prin casa. Acesta, chiar daca nu are testiculele vizibile, el poate fi criptorhid (adica are testiculele in abdomen si nu in scrot). Iata cum poti identifica daca un motan este castrat sau nu:
Prezenta testiculelor si a comportamentului specific de motan necastrat
Cum spuneam la inceputul articolului, cel mai evident semn ca un motan nu este castrat este prezenta testiculelor. Acestea pot fi palpate cu usurinta, mai ales la motanii adulti.

Un alt aspect de luat in considerare este comportamentul sexual. Motanii necastrati au un comportament specific, asta v-o poate confirma orice proprietar de motan necastrat ce si-a adus motanul la castrat de nevoie. Cand spunem comportament specific, ne referim la faptul ca isi marcheaza teritoriul prin urinare (peste tot), urina are un miros mai puternic, motanul este mai agresiv, dar si foarte vocal in perioada de imperechere (ca un motan in calduri). Intensitatea acestor comportamente difera de la un motan la altul.
Motan criptorhid
Prin „criptorhid” intelegem problema medicala cand unul sau ambele testicule nu coboara in scrot, ele fie raman in abdomen, in canalul inghinal (acel canal ce face trecerea de la abdomn la scrot), fie ajung sub piele. Identificarea acestora facandu-se printr-o ecografie, dar pentru aceasta medicul veterinar ce efectueaza ecografia trebuie sa aiba destul experienta deoarece testiculele ce raman in abdomen sunt in general mult mai mici decat testiculele obisnuite.
Chiar daca dvs ca proprietar nu va deranjeaza ca pisica inca manifesta comportament specific de motan necastrat, nu este o solutie sa lasati motanul cu testiculele in abdomen, deoarece datorita temperaturii crescute la care sunt expusi, ele se pot tumoriza in timp. De asemenea, in cazul motanilor criptorhizi, testiculul este liber in abdomen ce creste riscul de torsiune testiculara.
Papilele keratinizate
Penisul la motani se afla in zona perineului, are o forma conica si este invelit de preput. Penisul felin este unic prin faptul ca dezvolta papile keratinizate (un fel de spini sau perisori) ce sunt dependente de testosteron. Prin eliminarea surse de testosteron, adica prin castrare, papilele keratinizate se micsoareaza si dispar.
Asadar, prezenta sau absenta papilelor keratinizate (perisorilor de pe penisul motanului) la o pisica adulta care nu are testiculele vizibile poate ajuta la diferentierea motanilor castrati de cei criptorhizi.
Concluzie
Desi majoritatea proprietarilor cand ne spun ca motanul lor inca marcheaza desi este castrat, sunt rare cazurile cand ei au adoptat un motan criptorhid. Problemele legate de asa zisa marcare a teritoriului in casa poate avea si alte cauze precum stres, infectii urinare sau schimbari de mediu. In cadrul vizitei la medicul veterinar vor fi abordate toate subiectele acestea, de aceea este important sa mergeti la consult si sa nu incercati sa rezolvati singur problema.