Cum iti inveti cainele sa isi faca nevoie afara?

        Dresajul cainelui pentru a-si face nevoie afara necesita in primul rand rabdare, dar si consecventa. Accidentele fac parte din procesul de invatare, dar daca urmati instructiunile din acest articol este practic imposibil sa nu reusiti sa adaptati noul membru al familiei sa isi faca nevoile afara. De specificat faptul ca majoritatea cainilor invata singuri sa isi faca nevoile afara (sau pe aleza / covorasul absorbant), iar altii au nevoie de anumite instructiuni.

1. Rutina

Cand vorbim de educatie si dresaj, rutina poate ca este cel mai important lucru ce trebuie luat in considerare. Programul de rutina il invata ca exista momente pentru a manca, pentru a se juca si pentru a-si face nevoie. Cand spunem rutina, ne referim la faptul ca tu si cainele tau ar trebui sa stiti cu exactitate cand iesiti afara si anume:

  • imediat dupa ce va treziti dimineata, dar si inainte de culcare. De preferat sa fie cam aceleasi ore;
  • dupa fiecare masa ce ar trebui sa fie la ore exacte;
  • dupa o sesiune de joaca sau pur si simplu sa va stabiliti o rutina de iesit afara la ora pranzului;

Legat de frecventa urinarii, lucrurile stau diferit de la o varsta la alta. Cu cat este mai mic, cu atat frecventa urinarilor este mai mare, spre exemplu un caine de 3 luni nu se poate tine mai multe de 2 – 3 ore, asadar el trebuie scos mult mai des afara. Este de preferat ca atunci cand sunt mici si pana se vor obisnui sa ceara afara, cainii sa fie scosi la fiecare 2 ore (cu exceptia perioadei de noapte).

Un caine adult ar trebuie sa aiba intotdeauna apa la discretie, iar hrana poate fi impartita in 1 – 2 mese la aceleasi ore / zi (in functie de talie). Un puiut de caine in general are nevoie cam de 3 mese pe zi, iar o data cu dezvoltarea lui, acestea se reduc la 1 – 2 mese.

Inainte de culcare cu aproximativ 2 ore, ii poti lua castronul cu apa pentru a reduce probabilitatea de a avea nevoie la toaleta pe timpul noptii.

2. Locul

Nu este suficient doar sa iesi putin in fata blocului si sa vezi ca al tau caine nu a facut pipi si sa intri repede in casa. Multi caini nici nu le place sa isi faca nevoile pe asfalt, unii prefera sa miroase foarte multe locuri pana sa si-l aleaga pe al lui, iar altii se simt stanjeniti cand este prea multa lume in preajma.

3. Puterea cuvintelor

Chiar daca ti se pare tie ca al tau caine nu te intelege cand vorbesti cu el, sa stii ca lucrurile nu stau deloc asa. Prin rutina si repetare, el va asocia anumite cuvinte cu lucrul pe care urmeaza sa il faca sau locul unde va merge. Spunem astea in ideea in care esti la primul caine si nu te-ai mai lovit de aceste lucruri, dar cuvinte specifice precum „afara”, „pipi”, „caca”, „veterinar” fiecare cainele le va interpreta in functie de contextul in care a fost invatat.

4. Recompense si „pedepse”

Cel mai usor animalele invata prin recompensare. Atunci cand face un lucru bun, el trebuie recompensat. Este bine sa ai intotdeauna o punguta cu recompense in buzunar si atunci cand face un lucru bun sa primeasca recompensa. Ai grija sa nu il recompensezi prea devreme, asigura-te ca si-a terminat de facut nevoile (altfel pot fi distrasi usor), dar nici sa il recompensezi prea tarziu (nu in casa, ci in momentul in care si-a terminat nevoile).

In cazul in care face in casa, „pedeapsa” la care facem referire este ridicatul unor al tonului si exclamarea „nu e voie!”, iar cainele cu siguranta va percepe lucrul facut ca fiind gresit. Concentreaza-te pe incurajarea comportamentului corect si nu pedepsi cainele pentru accidente, ca altfel nu-l vei face decat sa se teama de tine si sa urineze in locuri mai ascunse.

5. Detalii si semne

Fii foarte atent la semnele ce apar inainte ca animalul tau sa aiba nevoie afara. Fie ca este mai agitat, fie ca se invarte aiurea prin casa, ca latra, ca este nelinistit, ca da cu laba la usa, sunt semne ca trebuie sa-l duci afara imediat. Daca vei fi atent la detalii, vei observa aceste semne cu siguranta.

6. Curatenie

In toate locurile unde si-a facut nevoie este foarte important sa cureti bine deoarece daca nu faci asta, el va asocia acel loc prin mirosul dezvoltat ca fiind toaleta lui sau pur si simplu mirosul de urina si fecale il determina sa isi faca nevoile in locul respectiv.

7. Rabdare si consecventa

In cazul dresajului si antrenamentului este foarte important sa ai rabdare si sa fii consecvent. Unele animale invata mai repede, altele mai greu, iar pana ca un caine sa ajunga sa isi faca nevoie afara poate dura de la cateva saptamani la cateva luni.

8. Veterinar

Ia in calcul si o vizita la medicul veterinar daca situatia persista. Uneori poate fi vorba de o fimoza (o problema a preputului), o infectie urinara sau un alt disconfort ce ar necesita atentia unui medic veterinar.

La ce varsta invata catelul sa faca afara?

Cei mai multi catei pot incepe sa invete sa isi faca nevoile afara in jurul varstei de 12-16 saptamani, dupa ce au primit toate vaccinurile necesare si este sigur pentru ei sa iasa afara. La aceasta varsta, cateii au un control mai bun asupra vezicii urinare si pot fi antrenati cu succes.

Antrenamentul complet al unui catel poate dura intre patru si sase luni, dar este esentiala o rutina constanta si recompensarea pozitiva. Accidentele sunt normale la inceput, iar rabdarea este cheia. Pentru a accelera procesul, scoate catelul afara frecvent, de preferinta o data pe ora, si foloseste recompense pentru comportamentul bun.

Fiecare catel invata in ritmul sau, iar unii pot fi complet antrenati in doar cateva saptamani, in timp ce altii pot avea nevoie de mai mult timp. Consistenta si incurajarea pozitiva sunt cele mai bune metode pentru a avea succes in acest proces.

Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.