Igiena orala este o parte importanta a sanatatii si a bunastarii generale a cainilor, poate una dintre cele mai importante dupa deparazitare, vaccinare si hrana de calitate.
La fel ca si dintii nostri, dintii cainilor trebuiesc ingrijiti zilnic, iar daca problema placii bacteriene si a tartrului este ignorata, cainii pot dezvolta probleme dentare severe. Pentru a evita costurile de tratament ale problemelor dentare, verificati si curatati dintii cainelui dumneavoastra periodic, ca parte a rutinei obisnuite de ingrijire.
Iata cateva sfaturi cum puteti mentine sanatosi dintii cainelui dumneavoastra:
- vorbiti cu medicul veterinar despre hrana potrivita: unii proprietari prefera sa hraneasca cainii cu alimente umede (conserva, hrana gatita) decat cu hrana uscata (boabe). Desi hrana umeda este buna, hrana uscata are avantajul suplimentar de a oferi un efect usor de curatare a dintilor;
- periati dintii cainelui in mod regulat;
- recompensele (de tipul dental sticks) si batoanele sunt o modalitate buna de a ajuta la mentinerea dintilor curati ai cainelui dumneavoastra;
- hranirea oaselor este controversata si nu se potriveste fiecarui animal. Desi oasele crude, cu bucati de carne pe ele pot fi un deliciu pentru cainele dumneavoastra si pot ajuta la curatarea dintilor, ele pot fi si periculoase. Nu de putine ori ne-am intalnit la clinica veterinara cu urgente legate de inghitirea bucatilor de oase intregi, prinse in esofag sau cu animale constipate din cauza oaselor, cu dinti fracturati etc. Cu atat mai mult cu cat unii proprietari fierb oasele inainte sa le dea la caine (Atentie – oasele fierte se fragmenteaza mult mai usor si pot provoca leziuni gastrice si intestinale).
Semnele unui caine cu probleme dentare:
- pe dinti se acumuleaza depuneri maro – galbui;
- gingiile pot fi pe alocuri inflamate, rosii si sangereaza;
- cainelui ii miroase gura – atunci cand discutam de infectii bucale, mirosul este intepator si puternic;
- unii dinti sunt decolorati;
- este expusa prea mult din dinte, gingia fiind retrasa;
- puteti observa pete de sange in bolul de mancare sau apa;
- cainele poate refuza mancarea sau poate avea dificultati in a mesteca si prefera mancarea umeda.
Daca observati ca al dumneavoastra caine prezinta o problema dentara, sfatuiti-va cu medicul veterinar despre tratament si medicatie. In cazul detartrajului la caine, este nevoie de anestezie generala, moment in care se examineaza cu atentie toti dintii, iar unde este cazul pot fi si extrasi. Pretul unui detartraj la caine este de 110 ron la clinica noastra veterinara, la care se adauga costurile anesteziei (intre 100 – 250 ron), plus costurile extratiei dentare. De cele mai mult ori este nevoie si de radiografii dentare pentru a examina o problema de radacina dentara sau de os.
Daca doriti vizita unui veterinar acasa puteti oricand apela la medicii nostri veterinari din bucuresti.
Pretul detartrajului la caine la noi a fost mult mai mare dar a avut nevoie și de cateva extractii iar de atunci ne chinuim sa îl spalam pe dinti dar nu sta .. .cred ca vom ajunge iarasi la detartraj și nici nu a trecut 1 an de la unul detartraj la caine.
Noi facem detartraj la caine la fiecare 2 – 3 ani