De obicei pisici sunt animale foarte curate, dar cu toate acestea, deseori proprietarii de animale atunci cand isi achizitioneaza sau adopta o pisica noua sau un pisoi, descopera ca la inceput au probleme in utilizarea litierei.
Este important sa ii oferiti intelegere si rabdare pisicii dumneavoastra si sa nu o pedepsiti niciodata daca urineaza sau defeca in afara litierei. De cele mai multe ori nu vor intelege de ce ii pedepsiti sau de ce ii respingeti, iar asta poate cauza si mai multe probleme, deoarece vor deveni stresati si anxiosi.
De ce pisica mea nu foloseste litiera?
Exista o multime de motive pentru care o pisica nu ar vrea sa isi foloseasa litiera. Inainte de toate va recomandam sa vizitati medicul veterinar pentru a exclude orice problema medicala.
- Unul dintre principalele motive pentru care o pisica nu foloseste litiera este stresul;
- De asemenea, pisicile pot urina in afara litierei atunci cand au probleme cu tractul urinar (o afectiune medicala). Mai ales daca observati ca devin vocale (miauna) atunci cand urineaza sau urineaza cu dificultate, luati legatura cu medicul veterinar;
- Varsta este un alt factor ce trebuie enumerat. Pisicile foarte tinere care nu au fost invatati de mama lor, nu vor intelege la ce deserveste litiera – in special in cazul pisicilor gasite pe strada si adoptate de proprietari. De asemenea, pisicile adulte care au trait o buna perioada afara si au fost aduse in casa, vor avea nevoie de timp sa se obisnuiasca cu litiera;
- Locul unde puneti litiera pisicii este foarte important. In general se recomanda sa folositi 2 litiere, ce trebuiesc puse separat, intr-o parte linistita a casei si departe de hrana si apa.
- Exista o multime de tipuri de asternut de pisici (de nisip) cu diferite mirosuri. Pisicile sunt cunoscute ca fiind niste sclifosite, trebuie sa gasiti tipul pe nisip pe care il agreeaza.
- Tipul de litiera folosit poate fi iarasi un factor ce determina pisica sa nu foloseaza litiera. Unele pisici prefera litierele mai joase, altele pe cele mai inalte, iar altele pe cele acoperite.
Cum pot determina pisica mea sa foloseasca litiera?
Daca pisica ta sanatoasa pur si simplu nu isi foloseste litiera, iata cativa pasi pe care ii poti face sa o obisnuiesti sa o foloseasca:
- Locatia litierei – incearcati sa mutati litiera intr-o anumita zona pe care ea o frecventeaza si in locul unde a urinat ultima oara. Urmariti-va pisica indeaproape daca are tentinta sa mearga la litiera. Daca sunt pisoi, ii puteti aseza in litiera pentru a-i incuraja sa mearga acolo. Va trebui sa repetati acest proces de cateva ori pana va intelege ideea.
- Tava si nisipul potrivit – daca ati mutat litiera in locul in care pisica merge la toaleta intotdeauna, dar inca nu o foloseste, s-ar putea sa nu fie locatia problema. Asadar, incercati sa experimentati diferite tipuri de asternut (nisip) (nisip mai fin, betonita, peleti, sub forma de cristale – silicat, cu sau fara miros).Daca par multumiti de nisip si sapa, dar totusi nu le place sa urineze sau defece in litiera, incercati sa folositi alt tip de litiera.
- Recompenseaza comportamentul bun – laudati-va pisica dupa ce au folosit litiera, altfel incat sa stie ca au facut ceva bun. Gasiti tot felul de recompense sub forma de pasta sau batonase, eventual puteti folosi si putina carnita pe care obisnuia sa o adore.
- Se spune ca cine isi ia pisica-n casa, isi ia stapan in casa. Pisicile sunt cunoscute ca fiind foarte pretentioase, de aceea trebuie sa le pastrati intotdeauna litierele foarte curate, deoarece nu vor urina intr-o litiera murdara. Din litiera trebuie inlaturata mizeria si completat nisipul de cel putin 2 ori pe zi, iar o spalare riguroasa a litierei trebuie facut cel putin o data pe saptamana (atentie sa nu folositi clor sau alte solutii puternice ce ar putea determina pisica sa nu mai foloseasca litiera).
Atentie in cazul in care se straduiesc sa mearga la toaleta, daca pare incomod mersul la litiera sau incearca sa faca si nu poate, este posibil sa fie o problema medicala si trebuie sa iei legatura cu medicul tau veterinar.
Pisicile care nu au fost inca sterilizate sau castrate ar putea pulveriza urina in toata casa pentru a-si marca teritoriul, chiar si dupa ce au fost invatate sa faca la litiera. Dupa interventia chirurgicala de sterilizare sau castare, acest comportament dispare.
In cazul pisicilor foarte stresate, produsul Feliway diffuser sau spray poate fi exterm de util.
In general cele mai frecvente probleme de urinare le au masculii (motanii) si de cele mai multe ori este urgenta medicala. Asadar, repetam: daca observati ca motanul dumneavoastra nu reuseste sa urineaza, luati legatura urgent cu medicul veterinar.