Burta reprezinta termenul popular ce se refera la abdomen (cavitatea ce contine viscerele), zona situata intre torace (cavitate in care se afla inima si plamanii) si pelvis si are rolul de a adaposti organele interne cu functie digestiva si reproducatoare.
In functie de varsta, stare fiziologica si conditie medicala, dar si de stilul de viata pe care il duce pisica, abdomenul poate fi mai subtire si aerodinamic sau mai mare si dupa caz, mai greoi si lasat. Motivele pentru care abdomenul unei pisici poate creste in volum pot fi:
1. Grasimea
In general pisicile care isi petrec majoritatea timpului in casa, fara sa faca prea mult efort si primesc hrana si recompense din abundenta au tendinta spre ingrasare. Termenul de ingrasare se refera la aparitia unor depozite de grasime ce pot fi vizibile cu ochiul liber (subcutanat), dar si depozite interne de pe organe si intestine, cat si in peretii vaselor de sange. Aceste depozite ingreuneaza procesele fiziologice ale organismului si produc dezechilibre ce favorizeaza aparitia unor afectiuni precum:
- obezitatea
- hepatita
- bolile cardiace
- diabetul
- hipertensiunea arteriala
2. Sarcina
Un alt motiv pentru care abdomenul creste in volum este gestatia, mai ales atunci cand pisica poarta in uter mai multi pui. Daca aveti o pisica nesterilizata a carui abdomen a inceput sa creasca, este foarte posibil ca aceasta sa fie insarcinata si sa fete in curand, tinand cont ca durata gestatiei la pisici este de aproximativ 2 luni, iar abdomenul incepe sa se mareasca vizibil in a doua parte a gestatiei.
3. Piometrul
Piometrul este definit ca fiind o infectie uterina des intalnita la pisicile nesterilizate sau la cele sterilizate la care s-au excizat doar ovarele. Acesta apare la scurt timp dupa perioada de calduri (2-8 saptamani) din cauza deschiderii cervixului (colului uterin) si a patrunderii bacteriilor din vagin in uter. Piometrul poate fi cu cervixul deschis si se manifesta prin scurgerea unor secretii gri-albicioase (puroi) din vagin ce pot murdari blana din jurul vulvei si de pe picioare, sau poate fi cu cervixul inchis, iar din cauza ca puroiul nu mai are unde sa se elimine se acumuleaza in uter si determina cresterea in volum a abdomenului. Manifestarile clinice ale pisicilor ce insotesc piometrul pot fi:
- febra
- polidipsie (bea mai multa apa)
- voma
- letargie
- anorexie (lipsa poftei de mancare)
- poliurie (urineaza mai des)
- dispnee (respiratie discordanta)
4. Lichide acumulate
Abdomenul poate fi marit in volum in urma unor stari patologice precum hemoabdomenul (acumularea sangelui in urma unui accident), ascita (acumularea unui lichid seros, serohemoragic, chilos, gelatinos in urma unor probleme cardiace, renale, hepatice sau bacteriene) sau abces intraabdominal (prezenta de puroi in abdomen). O alta cauza a acumularii lichidului in burta pisicilor este peritonita infectioasa felina.
5. Neoplaziile
Atunci cand in organismul pisicii se dezvolta un proces tumoral, el este de obicei observat abia cand apar modificari vizibile la exterior sau cand incepe sa dea simptomatologie clinica. Deseori, atunci cand abdomenul pisicii creste in volum poate fi vorba de o tumora ce creste in interior, fiind implicate de cele mai multe ori si metastaze in diverse organe. Pe langa marirea in volum a abdomenului, o pisica cu cancer poate avea si alte simptome precum:
- voma
- diaree
- anorexie
- slabire progresiva
- dispnee
- umflaturi/ noduli vizibili la nivelul corpului
- rani fara tendinta spre vindecare
- sangerari orale, anale sau urinare
6. Paraziti intestinali
Principala parazitoza implicata in cresterea in volum a abdomenului la pisica este toxocaroza determinata de Toxocara cati a carei forme adulte ajunge la marimi apreciabile si care poate forma adevarate gheme in intestine. Parazitii sunt preluati in stadiu de ou de pe blana mamei sau pot fi transmisi chiar transplacentar sau prin laptele matern iar atunci cand se inmultesc necontrolat ajung sa ocupe o mare parte din intestin, marind vizibil abdomenul pisicii infestate.
7. Urina
Traumatismele se pot solda uneori cu rupturi ale peretelui vezicii urinare, situatie in care urina produsa de rinichi si care ajunge in vezica curge in abdomen facandu-l mai mare, ceea ce reprezinta urgenta medicala ce poate fi remediata doar prin interventie chirurgicala. La motani se intalneste deseori situatia in care uretra poate fi blocata si in acest caz avem de a face tot cu o acumulare de urina, dar de data aceasta in vezica, marind la randul ei abdomenul. Blocajul este realizat deseori de nisip sau pietre, dar si de inflamatia uretrei ce micsoreaza lumenul acesteia si impiedica urina sa fie evacuata, devenind urgenta medicala.
8. Mancarea
O pisica poate avea abdomenul marit dupa ce a mancat o masa copioasa si de asemenea acesta poate creste in volum daca hrana pe care a consumat-o pisica contine componente ce fermenteaza usor si favorizeaza acumularea gazelor la nivel gastric si intestinal. Daca pisica ta are abdomenul mai mare decat de obicei si a mai si inceput sa ”traga gaze”, atunci poti suspiciona ca hrana pe care o mananca nu ii face bine.
9. Torsiunea de stomac
Torsiunea stomacului nu este foarte intalnita la pisici, insa in cazuri de accidente soldate cu traumatisme printre care si ruptura ligamentelor ce sustin stomacul, acesta se rasuceste in jurul axei sale, esofagul si duodenul se rasucesc si ele, iar cele doua sfinctere ale stomacului se inchid, acumulandu-se gase de fermentatie ce nu mai au pe unde iesi, astfel ca abdomenul creste foarte mult in volum iar respiratia se realizeaza cu foarte mare greutate.
10. Fecalomul
Constipatia este o conditie medicala manifestata prin stagnarea si deshidratarea fecalelor in ultima parte a intestinului, creand un fecalom. Pisicile predispuse la constipatie sunt cele care nu fac miscare, sunt obeze, nu beau apa suficienta, pisicile carora li s-au administrat antispastice pe o perioada lunga de timp si cele cu megacolon.
Ce poti face ca proprietar atunci cand observi ca abdomenul pisicii tale a crescut in volum?
Primul gand trebuie sa fie neaparat vizita la cabinetul veterinar pentru ca felina sa fie consultata de un medic ce ii va palpa abdomenul pentru a decela acumulari de lichid, mase dure sau moi situate in cavitatea abdominala, libere sau pe organe, fecaloame formate sau pur si simplu sa observe daca abdomenul este dureros sau nu. Acesta va va recomanda analize de sange, urina, coproparazitologice si examene imagistice precum radiografia, ecografia, RMN sau CT si va institui un protocol terapeutic in urma diagnosticului stabilit.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.