De ce au cainii ochii rosii?

    De cate ori ti-ai propus sa nu-i mai dai cainelui din mancarea ta atunci acesta ”cerseste” la masa, sau ai vrut sa-l certi pentru o prostie pe care a facut-o, dar ochii lui nu te-au lasat sa te tii de cuvant? E de inteles, pentru ca cea mai mare arma pe care o au cainii pentru a ne manipula este acea privire induiosatoare ce iti inspira mila si care te fac sa lasi la o parte orice ar fi facut si sa-l imbratisezi. Uneori, acei ochi pot avea probleme si pot deveni rosii, iar motivele pentru care se intampla acest lucru sunt variate si depind de factori interni sau externi.

Conjunctivita reprezinta inflamarea (inrosirea) marginii albe din jurul irisului ce poate avea cauze diverse si poate fi insotita de blefarospasm (inchiderea involuntara a pleoapelor si imposibilitatea de a mentine ochiul deschis), epifora (lacrimare), edem sau alte secretii (puroi) si pot duce uneori pana la pierderea vederii daca nu se intervine terapeutic la timp.

Motivele pentru care apare conjunctivita sunt:

1. Infectiile bacteriene localizate la nivelul ochilor pot determina inflamarea acestora, pot afecta un singur ochii sau pe ambii si pot determina inflamarea conjunctivei, aparitia secretiilor care pot varia ca nuanta si consistenta si sunt cel mai des intalnite conjunctivite ca si etiologie, putand fi tratate cu succes prin folosirea colirelor (picaturi oftalmice) cu antibiotice, iar daca ochiul nu prezinta leziuni corneene se pot administra si colire cu antiinflamatorii.

2. Conjunctivitele virale apar in unele boli virotice care afecteaza si ochii, printre acestea se numara leptospiroza sau boala lui Carre (jigodie / distemper), boli impotriva carora se realizeaza vaccinarea anuala a cainilor. In aceste cazuri, tratarea conjunctivitei depinde foarte mult si de tratarea bolilor responsabile de aparitia acesteia, pe langa tratamentul simptomatic.

3. Parazitii cu localizare conjunctivala precum nematodul filaroid Onchocerca lupi sau nematodul spirulid Thelazia callipaeda pot determina boli parazitare subclinice sau pot provoca un efect iritativ mecanic si toxic ce duce la aparitia in primul rand a conjunctivitei, dar si a epiforei, secretiilor excesive seroase sau mucopurulente, blefarospasmului, fotofobiei, blefaritei, pruritului periocular, ulcerului cornean si aparitia unor granuloamele subconjunctivale de diferite dimensiuni. Tratarea se realizeaza prin excizia chirurgicala a parazitilor si granuloamelor urmata de tratament local si administrarea de antihelmintice cu spectru larg precum milbemicina.

 

Thelazioza determinata de Thelazia callipaeda. Sursa foto: veterinaryophthalmicconsulting.com/pages/thelazia
Oncocercoza determinata de Onchocerca lupi (se observa conjunctiva inflamata). Sursa foto: onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/vop.12277

 

4. Sistemul imun determina si el aparitia conjunctivitei ca raspuns asupra alergenilor din mediu, fie ca e vorba de praf, acarieni, polen, substante cu care spalati sau parfumuri de camera, aceasta este insotita de epifora, stranut, eritem si prurit cutanat, secretii nazale si uneori de aparitia unor edeme faciale (umflarea fetei). In tratamentul alergiilor putem folosi antihistaminice, iar in cazuri grave de anafilaxie este nevoie de interventia urgenta a medicului veterinar prin prezentarea la cabinet ori apelarea unei ambulante veterinare.

5. Unele rase de caini, precum brahicefalicii (Mops, Bulldog Fracez, Bulldog Englez, Pug) sau rasele precum Shar Pei ce au pliuri de piele mai ales in zona capului au sansa sa faca entropion, o afectiune in care marginea libera a pleoapei superioare sau inferioare (sau a ambelor pleoape) se rasfrange spre conjunctiva, iar firele de par creaza un efect iritativ asupra acesteia, determinand conjunctivita, epifora, blefarospasm si ulcere corneene. Tratamentul acestei afectiuni se realizeaza prin interventie chirurgicala si administrarea de colire cu antibiotice.

Entropionul pleoapei inferioare (firele de par determina efect iritativ asupra corneei si conjunctivei). Sursa foto: mayoclinic.org/diseases-conditions/entropion/symptoms-causes/syc-20351125

6. Corpii straini ajunsi din intamplare in sacul conjunctival precum nisipul, aristele, bucatile de frunze uscate, spinii sau aschiile au o actiune iritativa puternica asupra tesutului si determina inflamarea puternica a conjunctivei si durere crunta. Tratamentul este reprezentat de extractia corpului strain si aplicarea colirelor cu antibiotic, evitandu-se antiinflamatoriile locale ce determina iritatia corneei lezionate si intarzierea procesului de vindecare.

Extragerea unui spine infipt la nivel ocular. Sursa foto: researchgate.net/figure/Foreign-body-thorn-in-the-medial-part-of-the-cornea-OS-moderate-conjunctival_fig1_276136943

7. Afectiunile oculare precum: Cheratoconjunctivita Sicca ce determina uscarea corneei din cauza lipsei de film lacrimal (asociata cu senzatia de nisip in ochi), Cherry eye reprezentat de prolapsul/ hiperplazia glandei pleoapei a III-a sau dezvolatarea unor formatiuni neoplazice la nivelul ochiului pot deasemenea sa determine aparitia conjunctivitei, a unor secretii mucoase si mucopurulente, dar si durere. Terapia este diferita in functie de afectiune, iar daca in cazul Cherry eye si a neoplasmelor operabile este reprezentata de interventia chirurgicala, cainii cu Cheratoconjunctivita Sicca au nevoie de terapie locala imunosupresoare si lacrimi artificiale pentru tot restul vietii.

Cherry eye (se poate observa prolapsul glandei pleoapei a III-a ce seamana cu o cireasa). Sursa foto: vethelpdirect.com/vetblog/2021/02/09/how-to-treat-cherry-eye-in-dogs/

Asadar, atunci cand cainele vostru are ochii rosii cel mai probabil el sufera de conjunctivita, aceasta putand fi primara sau secundare altei afectiuni interne (precum retinopatia diabetica), iar pentru a cunoaste factorul declansator e nevoie de interventia medicului veterinar care va realiza un examen clinic insotit de teste paraclinice pentru a depista cauza.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.