Toti proprietarii de pisici au experimentat la un moment dat senzatia ciudata pe care pisicile o creaza prin linsul pielii si ca aceasta este foarte diferita de cea pe care o creaza cainii in aceeasi situatie, asa ca poate va intrebati de ce au pisicile limba aspra? Prima lamurire pe care dorim sa o facem la inceputul acestui articol este ca e perfect normal ca pisica ta sa aiba limba aspra, iar acest fapt nu denota ca pisica ta este bolnava sau sufera de vreo afectiune, ci ca este o pisica ca oricare alta. Felinele au limba aspra din diferite motive, precum:
-
Adaptare functionala
Pisicile au fata de caini niste particularitati anatomice ce le aseamana foarte mult cu felinele salbatice de talie mare precum leii, tigrii sau leoparzii si le ajuta in timpul vanatului, mancatului si activitatilor de toaletare. Pe langa ghearele puternice, ascutite si retractabile, pisicile detin pe limba un strat de tesut spinos ce formeaza niste papile conice, cheratinizate (cheratina ce se gaseste si in structura firului de par si a unghiilor si da rezistenta tesutului, oferindu-i duritate) cu aspectul unor tepi, ce fac ca limba lor sa fie asa aspra.
-
Vanat
Felinele salbatice nu au proprietari care sa le hraneasca zilnic, astfel ele pot ramane nemancate zile intregi pana au sansa sa vaneze din nou ceva, iar atunci cand ucid prada ele trebuie sa profite de orice bucata de carne, astfel ca cu ajutorul acelor tepi ele reusesc sa smulga orice bucata de carne de pe oase, lasandu-le goale.
-
Hranire
Tot cu ajutorul papilelor conice pisica poate apuca mai bine granulele ce se prind de tepi atunci cand realizeaza prehensiunea, neavand riscul de a le scapa in timpul hranirii. Acest aspect este important mai ales cand sunt nevoite sa manance pe fuga, de obicei atunci cand sunt mai multe pisici in casa, sau in cazul pisicilor de pe strada.
-
Simt gustativ
Limba pisicilor este plina de receptori si senzori gustativi ce se afla printre acei tepi, de aceea pisica nu va manca niciodata decat hrana pe care o adora si poate sta chiar nemancata, cu granulele in bol, daca acestea nu ii plac si nu ii face placere sa le manance. Pe de alta parte, caini mananca aproape orice aliment daca le este foarte foame, fie el si putin alterat (obicei mostenit de la stramosul cainelui, lupul, ce consuma pana si cadavre intrate in putrefactie).
-
Igiena si ingrijire
Toata lumea stie ca pisicile se toaleteaza cat e ziua de lunga si realizeaza aceasta ingrijire cu limba care actioneaza ca un pieptan cu care isi curata blana de praf, de mancarea ramasa agatata de firele de par dupa ce s-au hranit si isi descalcesc nodurile formate. Pentru ca atunci cand se toaleteaza tepii de pe limba trec prin blana si agata firele de par desprinse pe care le inghit ulterior, ele formeaza acele gheme de blana pe care le vomita, iar in interiorul stomacului si intestinelor se formeaza adevarate bezoare ce uneori se blocheaza, de aceea este important ca pisica sa fie pieptanata si curatata zilnic de toate acele fire. Tot in sfera ingrijirii intra si curatarea ghearelor si a pernutelor cu ajutorul limbii si a tepilor de pe suprafata ei.
-
Racorire
La fel ca si cainii, felinele nu au multe glande sudoripare, astfel ca nu au pe unde transpira, iar in timpul verii, atunci cand e cald, pisicile isi pot linge blana, tepii de pe limba trec prin profunzimea ei umezind-o si racorind-o cu ajutorul salivei.
-
Marcare si afectiune
Pisicile isi ling stapanii pentru a-si arata afectiunea fata de ei, dar si pentru a ii acoperi cu mirosul lor sau pentru a masca mirosul altor pisici cu care acesta a intrat in contact, iar tepii de pe suprafata limbii ajuta la fixarea mai buna a particulelor de saliva si implicit a mirosului pe suprafata pielii proprietarilor.
-
Adaparea
Arunci cand beau apa, pisicile formeaza cu limba o ”lingura” cu care extrag apa din bol, iar tepii ajuta la captarea si transportul acesteia in cavitate bucala fara a scapa vreo picatura.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.