Inca de la inceputul lumii, firele de par au avut o importanta deosebita in termoreglare, procreare, vanat si alte activitati de care viata oamenilor si animalelor a depins. Cu timpul s-au realizat studii ale tipurilor si importantei acestor structuri ce acopera corpul si astfel s-a descoperit ca firele de par ale pisicilor, denumite mustati au cateva roluri foarte importante pentru existenta acestei specii.
Mustatile pisicilor sunt de fapt fire de par foarte groase, doisprezece la numar pe fiecare latura a botului, langa nas, dar ele pot fi prezente pe obraji, deasupra ochilor ca niste sprancene, sau chiar pe membre, au o structura mult mai dura decat a firelor ce invelesc corpul pentru ca sunt formate din cheratina si sunt foarte inervate si vascularizate la baza de implantare in piele, avand o radacina foarte mare si au roluri precum:
1. Expun starile interioare ale pisicii
Asa cum coada, ochii si urechile pot indica starea pisicii, la fel de expresive sunt si mustatile atunci cand invatam limbajul corporal al pisicii. Daca observam ca mustatile pisicii sunt tinute ridicate si par a fi intr-o stare de alerta, trebuie sa stim ca in acel moment aceasta este speriata de ceva sau este suparata, dar daca acestea par neutre putem deduce ca pisica este relaxata si multumita. Ne putem da seama de exemplu ca o pisica este concentrata sau vaneaza dupa pozitia mustatilor ei care sunt intreptate in fata.
2. Le ajuta sa vaneze
Pisicile sunt mostenitoarele stramosilor salbatici mai mari ce erau nevoiti sa vaneze pentru a se hrani, ele trebuind sa simta orice miscare pentru a depista prada si a o vana fara sa fie auzite. Astfel, pisicile din ziua de azi care sunt nevoite sa-si gaseasca si sa-si vaneze prada, cum sunt cele ce locuiesc la casa sau cele abandonate pe strada, pot simti vibratii la nivelul mustatilor sau curenti de aer care le indica in ce directie se afla prada si cat de aproape sunt de aceasta.
3. Le ajuta sa-si mentina echilibrul
Toata lumea este uimita de gratia, agilitatea si flexibilitatea de care dau dovada pisicile atunci cand merg, alearga sau vaneaza si asta se datoreaza pe de o parte structurilor din urechea interna si pe de alta parte mustatilor ce au capacitatea de a transmite corpului pisicii informatii despre pozitia in care se afla pisica si comunicand cu sistemul nervos ii confera acesteia stabilitate si siguranta. Mustatile le pot ajuta sa se localizeze in timp si spatiu si au un rol deosebit atunci cand pisicile cad si trebuie sa se orienteze pentru a ateriza in picioare.
4. Primesc informatii din mediul extern
Mustatile pisicilor detin in structura anumiti receptori, denumiti proprioceptori ce transmit catre nervi informatii din mediu, astfel o pisica isi poate da seama daca incape intr-un loc ingust prin simtul tactil al mustatilor, asemenea simtului tactil de la nivelul varfurilor degetelor noastre, poate aprecia testura unor materiale cu ajutorul acestora, dar si distanta fata de lucrurile din jurul ei si se pot orienta cu ajutorul lor in mediu, ca si cum ar avea a indemana un GPS. Pisicile pot fi deranjate atunci cand mananca din boluri inguste si mustatile se ating permanent de peretii vaselor, asa ca daca observati ca pisica scoate mancarea din bol cu labuta, e posibil ca vasul sa fie ingust si sa trebuiasca schimbat cu unul mai lat.
5. Comunica cu alte pisici si cu stapanii
Cu ajutorul mustatilor si a atingerii fata de alte pisici sau de stapan, pisica isi poate manifesta afectiunea fata de acestia si poate prelua informatii fata de starea lor. Ele se pot rupe uneori din diferite cauze si pot cadea la fel ca orice alt fir atunci cand imbatraneste, dar vor creste altele noi, de aceeasi culoare sau cu o culoare diferita.
Asadar, mustatile pisicilor indeplinesc roluri importante, indispensabile vietii acestora indiferent ca locuiesc in casa sau afara, asa ca este deosebit de important ca acestea sa nu fie taiate sau rupte. Mustatile nu sunt inervate, asa ca nu dor cand sunt tunse, dar lipsa lor duce la o deficienta ce seamana cu un handicap, ca si cum am fi nevoiti sa traim cu mainile legate la spate si sa mergem doar intr-un singur picior, astfel ca si doar simpla periere a acestora poate deranja pisica.