Imaginati-va ca veniti seara de la munca, va intampina cainele vostru cu multa dragoste si abia asteptati sa va bagati in pat, dati patura la o parte si aveti o surpriza de proportii, patul este umed si se simte puternic un miros intepator de urina. Ce faceti in cazul asta? Primul instinct este sa certati cainele si este de inteles, este frustrant sa patesti asa ceva, dar ideal ar fi sa va pastrati calmul, pentru ca motivele pentru care s-a intamplat asta pot fi multe, iar cel mai probabil nu a vrut sa o faca sau nu a constientizat ca acest lucru va va deranja asa tare.
Dupa cum am precizat mai sus, motivele pentru care un caine poate urina in patul stapanului sunt multe, ele pot tine de sfera comportamentala sau pot reprezenta probleme de sanatate, asa ca atunci cand acest incident se intampla, cel mai indicat este sa apelati la un medic veterinar pentru a descoperi cauza.
Cauze comportamentale
Cainii isi pot arata uneori afectiunea in moduri pe care noi nu le vedem deloc atragatoare, ei ne pot linge si ne pot umple de saliva, pot sari pe noi, iar acest lucru nu este foarte placut cand sunt murdari pe labute sau din cauza emotiilor puternice pot scapa cantitati mici de urina ce ne pot murdari pe noi si obiectele din jur. Atunci cand nu sunt entuziasmati, cainii mai pot scapa urina ca urmare a emotiilor negative, asa cum sunt frica, stresul si anxietatea. Daca se intampla sa fim plecati un numar destul de mare de ore de acasa, e posibil ca patrupedul nostru sa sufere de ceea ce se numeste ”anxietate de separare”, iar el sa caute in casa locul care il face sa se simta cat mai apropae de noi si in acelasi timp locul ce ii ofera siguranta, care ne poarta mirosul, este moale si atragator pentru el, respectiv patul nostru. In acel moment el poate urina si poate considera ca face un lucru dragut.
Modificarile din mediu pot crea si ele situatii stresante, precum sunt mutarile, inlocuirea mobilierului, venirea sau plecarea cuiva din familie, ori decesul cuiva drag, nasterea unui copil sau aducerea unui nou animal in familie, situatie in care cainele vostru cade inevitabil pe locul doi, se simte neglijat si va urina in pat pentru a va atrage atentia. Instinctul de a marca poate uneori sa creeze situatia in care va treziti cu urina in pat, iar asta este de obicei intalnit la masculii necastrati ce doresc sa isi marcheze teritoriul si sa isi stabileasca ierarhia, urinatul in locul unde dormiti poate surveni ca urmare a incercarii de a va domina. Imbatranirea animalelor reprezinta un alt motiv pentru care apare incontinenta urinara si asta pentru ca odata cu varsta muschii se slabesc, tesuturile isi pierd elasticitatea, iar sfincterele nu mai tin la fel de bine ca inainte.
Cauze medicale
Inainte sa iti certi cainele pentru ca a urinat in pat, este indicat sa mergi la cabinetul veterinar pentru a te asigura ca nu a facut asta dintr-o cauza medicala.
Medicul va va adresa diferite intrebari precum ”Face doar in pat sau si in alte locuri din casa? / De cate ori scoateti cainele afara pentru a-si face nevoile? / Urineaza in cantitati mici sau mari? / Face cand sunteti acasa sau cand sunteti plecat?”. In urma acestor intrebari medicul va decide sa faca o serie de investigatii precum sunt testele de sange, teste de urina (bandeleta si examen microscopic), examene imagistice precum ecografia (la acest examen este important ca vezica sa fie plina pentru a putea fi vizualizata) sau dozarea unor hormoni. Multe condiiții medicale pot fi responsabile pentru pierderea de urina fara voie si daca ne referim la sexul patrupedului putem afirma ca femelele raselor medii si mari dezvolta dupa castrare la un timp variabil incontinenta urinara poststerilizare, cele mai afectate fiind catelele din rasele Boxer, Doberman, Ciobanesc German, Dog German si Schnauzer.
Uneori, pentru momentele in care apare incontinenta urinara pot fi incriminate anomalii structurale ale aparatului urinar, precum ureterele ectopice, stricturi la anumite nivele sau boli de rinichi. De asemenea, incontinenta urinara poate sa survina si in urma unor infectii ale tractului urinar ce determina inflamatii la acest nivel, tumorile, polipii sau pietrele formate la nivel vezical pot deveni obstacole si pot perturba eliminarea urinii, iar hiperplazia prostatei la caini poate sugruma uretra, creand situatii neplacute in care animalul scapa urina.
Obezitatea este o alta conditie medicala incriminata in aparitia incontinentei urinare, iar cainii care stau foarte mult in casa, sunt sedentari, au o alimentatie nepotrivita si tind spre obezitate sufera de aceasta patologie din cauza grasimii ce actioneaza mecanic asupra structurilor anatomice ale aparatului urinar. Bolile precum diabetul, boala Cushing sau afectiunile neurologice sunt alte motive pentru care cainele poate urina mai des si poate scapa picaturi de urina in diferite locuri mai putin potrivite.
Cum rezolvam problemele?
Daca urineaza cat timp sunteti acasa incercati sa va impuneti prin ton, nu il pedepsiti pentru ca nu va intelege de ce o faceti, iar atunci cand il prindeti in fapt puteti sa ridicati tonul si sa rostiti un ”Nu!” hotarat pentru a-l face sa inteleaga ca este gresit si ca va este inferior ierarhic, astfel incat nu va mai incerca sa repete acest lucru. Daca urinatul in pat are loc cand sunteti plecat de acasa, incercati pe cat posibil sa limitati accesul cainelui la pat prin diferite obstacole, inchideti camera respectiva sau cainele intr-un tarc special. Daca nu aveti deja un program de iesit afara pentru a-si face nevoile, este de ajutor crearea unor intervale orare in care sa realizati plimbari si sa recompensati patrupedul atunci cand urineaza afara.
Daca urinatul se realizeaza pe fondul anxietatii, medicul veterinar va poate prescrie medicamente precum diazepamul sau gabapentinul pentru reducerea starilor anxioase. De asemenea, acesta va poate recomanda utilizarea altor metode de linistire si calmare precum zgarzda Adaptil sau folosirea unor difuzoare cu acelasi nume ce functioneaza prin vaporizarea unor hormoni canini cu rol in linistire.
In cazul incontinentei poststerilizare, medicul veterinar va va recomanda administrarea unor produse precum Propalin sau Incurin, medicamente ce tin sub control incontinenta urinara prin reglarea functiei sfinctului uretral la catelele ce sufera de dereglari hormonale.
In functie de patologia de care sufera animalul, el va fi tratat medicamentos sau chirurgical de medicul veterinar. Astfel, in cazul cistitelor bacteriene se vor folosi antibiotice si antiinflamatorii pentru tratare, polipii, tumorile si pietrele vor fi eliminate chirurgical, sau daca marimea acestora permite se va realiza sondajul vezical. Tot in cazul litiazei si prezentei cristalelor in urina, medicul veterinar va recomanda ca animalul sa aiba parte de o dieta speciala pentru caini cu probleme urinare, consumarea doar a apei imbuteliate plate si evitarea celei de la chiuveta care este foarte dura, cat si suplimentarea alimentatiei cu medicatie precum Urinovet dog.
Asadar, motivele pentru care cainele tau poate face pipi in pat sau in diverse locuri din casa poate varia de la probleme comportamentale si pana la diverse patologii medicale, astfel incat trebuie sa te asiguri prima data ca patrupedul tau este sanatos, ca mai apoi sa incerci educarea lui prin dresaj.
Daca animalul dumneavoastra are probleme cu urinatul in casa sau in pat, nu ezita sa apelezi la specialistii nostri din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 (0731.803.803) sau la o ambulanta veterinara (0726.742.842), unde veti gasi medici cu experienta vasta in ceea ce priveste afectiunile urinare la caini si pisici.
Bună ziua! Ma confrunt cu problema aceasta legata de pipi în pat, cățelușa mea face pipi în pat când suntem acasă… Efectiv știe ca e o greșeală ca se piteste însă tot repeta acest lucru zilnic… Efectiv nu știu cum sa mai procedez…
Mergeti la medicul veterinar pentru a exclude o infectie urinara, o incontinenta urinara hormonala cauzata de sterilizare sau alte afectiuni. Daca medicul inlatura cauza medicala, cauza comportamentala poate fi usor de gestionat, fie printr-un dresor, fie tot cu medicul veterinar. Dar inainte de toate este extrem de important sa aflati „DE CE face cainele in pat?” si sa tratati cauza si nu doar efectul. Cu stima!
Buna ziua, am o cățelușa bulldog francez de 4 ani sterilizata de la 1 an ,am probleme cu ea din cauza frecatului de fund,i s au administrat antibiotic,antihistaminicedar si din pacate supozitor cu Diazepam, a clacat si nu a mai mâncat 3 zile si a si vomitat.
A fost pusă pe perfuzii 5 zile ,si a revenit cat de cat dar a început să se scapa pe ea in casa ,pipi,de 6 zile este pe antibiotic si nu se cunoaște nimic ,ce pot sa i dau sa nu mai faca pe ea .
Multumesc
Buna ziua! In primul rand trebuie exclusa o problema renala sau de vezica urinara (precum o infectie urinara). Daca probleme medicale se exclud, cel mai probabil catelusa va avea nevoie de Propalin (ce contine Fenilpropanolamina hidroclorica) pentru tratamentul incontinentei urinare asociata cu incompetenta sfincterului uretral. Discutati cu medicul veterinar despre aceasta varianta. Cu stima!
Buna seara! Se mai gaseste Propalin ca majoritatea veterinarilor imi spun ca nu se mai produce Propalin sirop 100 ml. Multumesc!
Buna seara! Da, inca se mai gaseste Propalin in Bucuresti pe la farmaciile veterinare. Cu stima!