De ce isi mananca pisica puii?

         Venirea pe lume a puiutilor de pisica este un eveniment remarcabil si induiosator, totusi trebuie sa fim constienti de anumite situatii ce s-ar putea intampla. Uneori, felinele ingera puiutii proaspat fatati, situatie care necesita anumite cunostinte pentru a putea fi manageriata, atat in prezent, cat si pe viitor.

Acest articol are scopul de a va ajuta sa intelegeti si sa detectati aceasta problema comportamentala intalnita in randul felinelor, dar si cum sa o stapaniti. Fenomenul de consum al propriilor pui este cunoscut medical sub denumirea de fetofagie / infanticid. O femela care s-a hranit cu proprii puiuti, este predispusa sa o faca și la urmatoarea fatare.

In randul pisicilor, cauzele pentru care si-ar manca proprii pui ar putea fi:

1. Predispozitie genetica

Se presupune ca in unele cazuri, fetofagia este cauzata de o predispozitie genetica. In astfel de situatii, expertii recomanda retragerea pisicii de la posibile monte, deoarece problema comportamentala se va repeta, felina hranindu-se cu puii proaspat fatati.

2. Varsta inaintata sau precoce la momentul fatarii

Un criteriu care s-a facut remarcat in astfel de situatii a fost prezenta unui factor determinant, si anume, varsta. S-a observat ca felinele prea tinere sau geriatrice, au fost mult mai predispuse la infanticid. Varsta recomandata pentru montarea felinelor este intre 2-8 ani, fiind intervalul considerat varsta de adult.

3. Viabilitatea scazuta a nou-nascutului

Un mit bine cunoscut in popor este acela ca pisica isi ucide puiul deoarece il simte ca fiind bolnav. Acest mit este in mare parte adevarat, cu adaugare de mici detalii. Acest fenomen, anume hranirea pisicii cu puiul fatat, poate fi un fenomen instinctiv de supravietuire. Felina simte ca puiul sau este bolnav sau mai slab dezvoltat decat restul puiilor, prezenta unui pui slabit putand fi un atractant pentru eventualii pradatori.

4. Cauze de mediu

Stresul poate fi un factor determinant in fetofagie. La ce ne referim cand spunem stres? Felinele sunt animale carora le place monotonia, orice schimbare reprezentand un stres. Evenimente stresante care pot cauza consumul propriilor pui pot fi prezenta mai multor persoane decat in mod uzual, aducerea in familie a unui nou membru patruped, instinctiv simtindu-se in pericol.

Pentru a preveni o astfel de situatie, este fundamental un mediu linistit, sigur, lipsit de orice factor stresant, mai ales daca vorbim de prima gestatie.

Un alt stres este neglijarea nevoilor fiziologice ale felinei. Este important sa asigurati prezenta constanta a apei proaspete, a hranii speciale si a confortului. Lipsa acestor cerinte minime, duc atat la crearea unui stres de supravietuire, cat si la scaderea in greutate a felinei. In astfel de cazuri, scaderea excesiva in greutate, duce la consumul propriilor pui din lipsa nutrientilor necesari pentru supravietuire.

5. Fatul a fost neviabil

Felina a fatat un pui neviabil (fara viata), acesta nefiind vreodata viu. Felina consuma acest pui, din mai multe cauze, a ingerat o toxina in timpul gestatiei, i-a fost administrata medicatie contraindicata si multe alte cauze.

6. Mastita

Mastita este inflamatia glandei mamare, de multe ori complicata bacterian. Mastita este un pericol major pentru puiuti, daca acestia se alapteaza de la mama, deoarece infectia se transmite prin intermediul colostrului si al laptelui. O afectiune dureroasa pentru felina, aceasta s-ar putea sa refuze alaptarea puilor si chiar sa-i manance.

7. Nu isi recunoaste puii

O situatie destul de rara, dar intalnita. Felina dumneavoastra este posibil sa nu fi recunoscut puii ca fiind ai ei, eveniment intalnit, de obicei, in cazul unei fatari prin cezariana sau manipularea in exces a puilor, de catre proprietari.

Pisica mea s-a hranit cu puiul ei, ce e de facut?

Este fundamental sa intelegeti ca si-a manifestat comportamentul instinctiv. Este contraindicat sa fie pedepsita, deoareca cauzati un stres nenecesar, ea actionand conform firii naturale primiparelor. Daca suspectati fetofagia, este bine sa va indreptati catre un consult veterinar, pentru a obtine mai multe informatii.

Un aspect extrem de important consta in urmarirea absentei sau prezentei comportamentului maternal al felinei, in primele 48 de ore dupa fatare, pentru a asigura bunastarea puiutilor. Comportamentul specific se remarca prin incurajarea alaptarii de catre felina, cosmetizarea si ingrijirea lor constanta. In lipsa manifestarii comportamentului maternal, este recomandata separarea puilor de mama si hranirea lor cu formula din comert.

Este foarte importanta supravegherea permanenta in timpul parturitiei, cat si in urmatoarele 48h de la momentul fatarii, in caz de manifestare a unor comportamente anormale si pentru o eventuala interventie. In momentul in care observati ca pisica dumneavoastra ignora in mod intentionat unul dintre puiuti, va recomandam preluarea fatului din litiera si sa apelati la indrumarea veterinarului dumneavoastra.

Daca felina dumneavoastra a manifestat fenomenul de fetofagie, este important sa investigati cauza, daca fenomenul a fost cauzat de un factor de ordin extern sau intern. Din pacate, acest comportament, anume consumul puilor dupa fatare, este un comportament repetitiv, de aceea nu este recomandata repunerea la reproducere a felinei in cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.