De ce ma musca cainele meu?

    Cainii sunt fiinte deosebit de sociabile si de energice atat cu oamenii, cat si cu alti caini sau cu alte specii de animale, dar ce ne facem atunci cand devin agresivi, nu ne asculta si chiar ne musca?

De ce musca cainii?

Trebuie sa precizam inca de la inceputul articolului ca situatiile in care un caine poate reactiona prin muscatura sunt multe, insa sunt doua mari momente in care acesta recurge la acest gest. De cand sunt mici, cainii rod si mesteca tot ce prind, fie ca sunt papuci, obiecte de mobilier, jucarii, sau chiar mainile si picioarele noastre, iar asta doar din pura curiozitate, din dorinta de a descoperi si explora lumea si pentru ca lor li se pare distractiv. Chiar daca nu musca cu putere, dintii lor mici si ascutiti fac ca totul sa fie putin mai dureros decat ar trebui, iar atunci noi trebuie sa reactionam prin vocalizari care le arata ca ne doare si ca ar trebui sa inceteze. Al doilea mare moment in care un caine musca este reprezentat de situatiile mai putin placute prin care acesta trece, iar muscatura nu mai este atat de inofensiva ca in cazul jocurilor, ci poate cauza uneori incidente destul de neplacute. Astfel, un caine poate musca din mai multe motive ce tin de factori atat interni, cat si externi, dar si de propriul corp, sau interventia altor fiinte.

 

Cainii sunt ca niste copii, iar primele luni din viata acestora sunt foarte importante prin prisma educatiei primite. In cazul in care acestia nu au parte de ea, in locul unui caine echilibrat psihic si socializat vom avea un caine cu probleme de comportament ce va reactiona cel mai probabil impulsiv si sub influenta instinctului, ceea ce nu e tocmai in regula, de unde deducem ca unul din motivele pentru care un caine isi musca stapanul poate fi educatia defectuasa sau lipsa acesteia in primele luni de viata ale animalului. Un lucru important de tinut minte atunci cand adoptati sau achizitionati un caine este ca instinctul acestuia de grup ramane intiparit in ADN. Astfel ca el trebuie sa va considere pe dumneavoastra seful haitei si nu invers pentru ca va incerca sa isi arate dominatia prin agresivitate, ceea ce inseamna ca va poate musca daca nu va impuneti prin ton. Multi proprietari fac greseala de a se impune in fata cainelui prin agresivitate, dar gresesc pentru ca acestia vor reactiona tot prin agresivitate, important in stabilirea ierarhiei fiind tonul vocii.

Socializarea unui caine in primele luni de viata este foarte importanta, prin plimbari si interactiuni cu o multitudine de fiinte in diferite situatii, acesta invatand sa se comporte cu alti catei sau animale din alte specii si chiar cu persoane straine, in caz contrar, acesta poate reactiona prin agresivitate. Frica este un alt motiv de agresivitate, iar atunci cand sunt speriati, se simt amenintati si se tem, acestia va pot musca cu sau fara vreun avertisment.

Daca vorbim de sexul cainelui, putem afirma ca acesta influenteaza destul comportamentul cat sa-l determine sa apeleze la acte de agresivitate. Astfel, o catea care tocmai a fatat poate considera ca prin apropierea de puiii acesteia deveniti un pericol, astfel incat va poate musca pentru a-i proteja. In cazul unui mascul, posibilitatea de a fi muscat de acesta creste atunci cand nu este castrat si face parte din categoriile de caini periculosi precum cei din rasele Pit Bull, American Staffoordshire, Rottweiler, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor. Uneori, cainii masculi va pot considera un potential rival daca va aflati in prezenta unei femele in calduri, ceea ce poate degenera intr-o confruntare directa din care puteti iesi muscat.

Relatia cainelui cu dumneavoastra si restul membrilor familiei reprezinta un posibil motiv de agresivitate. Astfel, cainii au foarte des tendinta de a-si apara teritoriul, obiectele ce cred ca le apartin si persoanele sau animalele din jurul lor, iar asta ii pot determina sa va muste daca ei cred ca sunteti agresiv fata de ei, membrii familiei dumneavoastra sau celelalte animale care se afla in casa, daca incercati sa le luati jucariile sau mancarea. Cainii va pot musca si atunci cand inteleg gresit intentiile dumneavoastra fata de ei, iar atunci cand ii certati ei pot considera ca ii amenintati si pot reactiona in consecinta.

Conditia medicala a patrupedului poate avea si ea o mare importanta in exprimarea comportamentala a cainelui dumneavoastra. Astfel ca un caine ce sufera de o patologie poate avea exprimari comportamentale nefiresti. Un exemplu il reprezinta patologiile ce afecteaza sistemul nervos precum meningita sau encefalita, ori boli infectioase precum rabia, si nu in ultimul rand tumori situate la nivelul creierului. De asemenea, un caine sanatos dar care sufera de o rana poate deveni agresiv si va poate musca in cazul in care incercati sa atingeti rana sau zona limitrofa ranii.

Cum imi dau seama ca un caine ma poate musca?

De obicei cainii sunt foarte expresivi si ne putem da seama de intentiile lor prin felul in care se comporta, iar atunci cand un caine urmeaza sa va muste el va adopta o pozitie fixa, va face contact viual, va tine urechile drepte sau le va da pe spate in cazul in care agresivitatea este datorata fricii, va inainta incet spre dumneavoastra, va scoate un marait specific si isi va exterioriza dintii.

Cum imi dau seama de ce ma musca cainele meu?

Pentru a va da seama de ce cainele dumneavoastra este agresiv incercati sa cititi diverse materiale despre cresterea si educarea cainilor si reevaluati actiunile efectuate de dumneavoastra pentru a intelege unde ati gresit. Puteti apela oricand si la un medic veterinar pentru un consult de specialitate in cazul in care credeti ca agresivitatea s-ar putea datora unei afectiuni preexistente, a unei rani sau a unui deficit comportamental, acesta fiind cel mai in masura pentru a va prescrie medicatia necesara.

Cum imi dau seama ca un pui de caine va fi agresiv cand va creste mare?

Din pacate nu se poate cunoaste din timp tendinta unui caine de a deveni agresiv, posibilitatea ca animalul sa tinda spre aceasta stare cand va creste depinde exclusiv de felul in care il cresteti, de educatia primita si potentialul sau genetic, in functie de rasa din care face parte.

Pentru a evita situatia in care sa fiti muscat de cainele dumneavoastra va recomandam sa va implicati activ in educatia lui inca din primele luni de viata, sa incercati dresajul cu recompense, plimbari si sa ii dati sansa sa socializeze cu alte animale si alti oameni, iar in cazul nereusitei sa apelati la un profesionist in domeniul dresajului. Nu incercati niciodata metode de dresaj violente precum zgarzile cu electrosocuri, ele reprezentand o trauma pentru caini ce ii fac mult mai confuzi si frustrati, neconstientizand ce se intampla de fapt atunci cand au parte de socurile electrice.

Daca animalul dumneavoastra are probleme cu agresivitatea, nu ezita sa apelezi la specialistii nostri din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 (0731.803.803) sau la o ambulanta veterinara (0726.742.842), unde veti gasi medici cu experienta vasta in ceea ce priveste comportamentul agresiv la caini si pisici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.