Cainii sunt fiinte energice, pline de viata, iar cand vine vorba de mancare sunt primii care se afirma, fiind in stare sa darame o armata de oameni si lucruri ca sa ajunga la castronul cu mancare, insa uneori, din diferite motive ei pot consuma si alte lucruri fata de mancare obisnuita, lucruri mai putin comestibile precum pamantul.
Daca aveti un caine, iar din cand in cand acesta obisnuieste sa consume pamant, puteti incepe prin a investiga cauza citind motivele prezentate mai jos:
1. Deficiente nutritionale
Chiar daca nu este comestibil, prin natura sa, pamantul contine multe substante minerale si nutritive care ajuta organismul in buna sa dezvoltare, iar corpul simte aceste carente si incearca sa le acopere prin ingerarea solului. Cum isi da seama cainele ca solul contine aceste subtante de care el duce lipsa? Cel mai probabil patrupedul isi da seama prin miros si instinct ca in acea portiune de sol el gaseste substantele ce ii lipsesc din organism.
2. Malabsortia / maldigestia
Chiar daca ii oferi blanosului tau o hrana de buna calitate, echilibrata si completa, uneori ii mai oferi suplimente pentru a nu duce lipsa de vitamine sau minerale e posibil ca din diferite motive acesta sa le excrete exact la fel cum le-a ingerat si astfel ajung sa nu se absoarba, iar cainele sa nu apuce sa foloseasca nimic din toate acele substante nutritive. Din acest motiv organismul acestuia incearca sa acopere deficitul prin consumul de alte lucruri mai putin comestibile, pe care nu le va putea absorbi si digera din cauza sindromului de malabsortie si maldigestie prezent.
3. Plictiseala si lipsa de activitate
Dupa cum spuneam mai sus, cainii sunt foarte energici si daca ar fi dupa ei, s-ar juca si ar explora cat e ziua de lunga. Din pacate insa nu toti proprietarii de caini le pot oferi acestora tot timpul de care au nevoie pentru diferite activitati, asa ca din plictiseala si lipsa de ocupatie acestia rod diferite lucruri si chiar pot ingera obiecte deloc comestibile precum pamantul. De altfel, acesta este si un mod prin care cainele iti atrage atentia ca ceva nu este in regula.
4. Gustul
Poti crede sau nu, cainii mananca multe lucruri pe care noi oamenii nu le putem consuma in mod normal si care ni se par scarboase, astfel ca nu trebuie sa fii uimit daca blanosul tau consuma pamant pentru ca ii place gustul.
5. Fecalele
Printre lucrurile dezgustatoare pe care le consuma cainii se regasesc si fecalele, fie ca sunt proprii sau de la alte specii, precum pisica ce isi ascunde fecalele in pamant, ori cele de rumegatoare folosite drept ingrasamant, atat timp cat ele se regasesc in sol, iar cainele tau le simte mirosul va fi tentat sa le consume cu tot cu acesta. Uneori si oasele ascunse in pamat ii pot determina pe caini sa sape si sa consume odata cu oasele si cantitati mici din acesta.
6. Bolile
Diferitele afectiuni de care sufera cainele tau, precum diabetul ii pot creste senzatia de foame, iar daca nu are nimic de mancare la indemana e posibil sa fie tentat sa consume si alte lucruri precum pamantul pentru a-si stapani pofta de mancare ingrozitoare.
7. Medicamentele
Tot din sfera medicala fac parte si medicamentele prescrise pentru tratarea unor afectiuni, dar care au drept efect secundar cresterea senzatiei de foame, asa cum sunt de obicei corticosteroizii (Prednison/ Prednisolon) sau anxioliticele (Mirtazapina, Diazepamul).
8. Tulburare obsesiv compulsiva
Sindromul de pica este o tulbulare obsesiv compulsiva si se manifesta prin ingerarea unor obiecte ce nu intra in mod normal in componenta ratiei normale a cainelui, printre care pietre, pamant, lemn etc.
Ce poate pati cainele daca mananca pamant?
Pamantul nu este un aliment, asa ca nu poate fi digerat precum mancarea, iar daca blanosul tau il consuma poate avea probleme grave de sanatate, precum:
- obstructiile gastrointestinale din cauza blocarii lui in intestine
- intoxicatii create de pesticide sau orice substanta toxica din componenta pamantului
- rani si inflamatii ale cavitatii bucale (stomatita, gingivita) si ale stomacului (gastrita, ulcer gastric perforant), faringelui (faringita), esofagului (esofagita) sau intestinelor (enterita) determinate de obiectele dure din pamantul ingerat (pietre, cioburi de sticla, bucati de lemn)
- fracturi ale dintilor in urma mestecarii corpurilor solide din pamantul mestecat (pietre)
- infectii ale tractului digestiv
- abcese dentare
- paraziti intestinal prezenti in pamant sau pe suprafata acestuia in stare latenta ce se activeaza in urma contactului cu sucurile gastrice
- varsaturi
- diaree
- constipatie
Ce pot face atunci cand cainele meu a mancat pamant?
Pentru inceput poti incerca sa-ti dai seama de ce consuma patrupedul tau pamant si e posibil ca pentru acest lucru sa fii nevoit sa apelezi la un specialist. Recomandarea noastra este vizita la medicul veterinar unde acesta va determina motivul pentru care cainele tau mananca pamant si va realiza un examen clinic si diferite teste pentru a vedea daca starea de sanatate a cainelui este buna sau a fost afectata de consumul solului. Astfel, medicul veterinar va efectua teste de sange si de urina pentru a vedea daca este vorba de o intoxicatie, examenul coproparazitologic poate fi facut pentru a se exclude o infestatie parazitara, iar examenele imagistice ajuta la vizualizarea intestinele si depistarea unui blocaj la nivel intestinal. In cazul in care cainele are obiecte ce provoaca obstructii la nivelul intestinelor acestea pot fi indepartate prin endoscopie sau interventii chirurgicale, iar daca ingerarea lor a fost efectuata in urma cu maxim 2 ore si nu sunt taioase ori nu au colturi ascutite se va provoca voma pentru eliminarea lor.
Cum sa-mi determin cainele sa nu mai manance pamant?
- Daca ajungeti la concluzia ca acel obicei survine din cauza plictiselii atunci sunteti nevoiti sa oferiti mai mult timp cainelui si sa va jucati mai des cu el.
- In cazul unor carente se vor cerceta care sunt acestea si se va suplimenta ratia animalului cu aceste subtante deficitare.
- Daca ati descoperit ca blanosului ii place pur si simplu gustul, atunci incercati sa-l mutati intr-un tarc cu podea de lemn sau beton, insa nu uitati ca are nevoie de umbra vara si de adapost iarna cand ninge si ploua, deci acoperisul este important si cusca o necesitate.
- Atunci cand observati ca blanosul consuma pamant doar dintr-o anumita zona, incercati pe cat posibil sa limitati accesul acestuia la acea zona pentru ca ceva il atrage acolo.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.