De ce miroase urat respiratia pisicii mele?

      Te-ai intalnit deseori cu situatia in care atunci cand vii acasa pisica ta sa doreasca sa te mangaie cu boticul si tu sa simti un miros respingator al respiratiei ei? Ei bine, nu esti singurul, iar in aceasta situatie se gasesc o sumedenie de proprietari de pisici din toata lumea.

Respiratia urat mirositoare a animalelor, denumita si halitoza este o problema generala, iar ea poate aparea la un moment in viata pisicii tale si poate fi tranzitorie, sau poate deveni o problema cronica, cu care se confrunta permanent. Este necesar sa precizam de la inceputul articolului ca halitoza reprezinta un simptom ce poate varia ca importanta, iar motivele pentru care pisica ta poate suferi de o respiratie urat mirositoare sunt multe si uneori necesita investigatii amanuntite pentru a descoperi cauza.

De ce poate fi cauzata respiratia urat mirositoare a pisicii?

Dupa cum am precizat mai devreme, cauzele halitozei sunt numeroase, dar vom incerca sa sistematizam cele mai comune dintre ele.

  • DIETA – Astfel, o prima cauza a respiratiei urat mirositoare poate fi dieta animalului, care de multe ori consta intr-o alimentatie preponderent umeda, alcatuita din plicuri si conserve apetisante ca miros pentru patruped dar nu la fel de atragatoare olfactiv si pentru noi, animalul ramanand cu mirosul acelui fel de mancare o perioada variabila dupa ce a mancat. O alta greseala in dieta pisicii este ca unii proprietari achizitioneaza mancare de slaba calitate, care la randul ei ofera un miros al respiratiei specific granulelor consumate, de aceea recomandarea medicilor veterinari este ca pisica sa aiba parte de o dieta formata din 80-90% mancare uscata de buna calitate, iar mancarea umeda sa fie oferita periodic, mai mult ca un alint.

 

  • LIPSA IGIENEI DENTARE – Chiar daca pare greu de crezut sau nu suntem obisnuiti, cainii si pisicile pot avea parte de igiena dentara la fel ca noi, halitoza datorandu-se bucatilor de alimente ce pot ramane antrenate intre dinti sau a particulelor microscopice pe suprafata acestora si astfel favorizandu-se acumularea bacteriilor si aparitia mirosului neplacut. Astfel ca pentru evitarea aparitiei unei respiratii respingatoare putem recurge la periajul dentar al companionilor nostri cu pasta de dinti speciala pentru ei, ce nu le afecteaza structura dintilor sau gingia, ori sistemul gastrointestinal, iar periodic le putem oferi recompense speciale cu rol in curatarea dintilor. Pe piata sunt diete special concepute, cu granule mari ce obliga pisicile sa realizeze o masticatie mai indelungata, participand astfel alaturi de celelalte metode la mentinerea igienei cavitatii bucale.
Periuta ”deget” pentru a curata cu usurinta dintii pisicii si pentru a nu leziona mucoasa. Sursa foto: https://www.cathealthy.ca/blog/senior-cats/how-do-i-clean-my-cats-teeth/

 

  • AFECTIUNILE CAVITATII BUCALE – In functie de varsta, alimentatie sau predispozitie, pisicile noastre pot trece la un moment dat in viata lor prin diferite afectiuni ale cavitatii bucale ce le pot impiedica sa aiba o respiratie acceptabila. Astfel, printre cele mai dese probleme ale cavitatii bucale la pisici se numara acumularea placii bacteriene care in timp se mineralizeaza si formeaza tartrul. In timp, se ajunge la un cerc vicios in care tartrul acumulat determina aparitia unei cantitati si mai mari de tartru, apare gingivita, retractia gingivala fiziologica, urmand ca in scurt timp dintii sa ramana descoperiti si apoi sa cada. Halitoza poate sa apara si fiziologic in urma inlocuirii dentitiei, tinand cont ca dintii incep sa cada in jurul varstei de 3 luni iar schimbarea completa a dentitiei se termina in jurul varstei de 6 luni, acest proces poate determina gingivita tranzitorie si poate antrena aparitia unui miros usor deranjant al respiratiei pisicii tale. Recomandarea medicilor veterinar in astfel de cauze este vizita la cabinetul veterinar, iar daca se impune efectuarea unui detrartraj sub anestezie, in urma caruia se curata toata placa bacteriana aderenta la dinti, urmand si ca procesele inflamatorii locale datorate acesteia sa dispara.
Gingivita determinata de tartrul de pe suprafata dintilor. Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/fallsvetclinic/4699851818
  • DIFERITE BOLI – Uneori, cauza halitozei poate fi situata mult mai profund decat am crede, astfel ca unele boli interne, metabolice, infectioase sau neinfectioase pot declansa la nivelul cavitatii bucale un miros neplacut.
  1. Bolile infectioase. Primele boli incriminate in aparitia halitozei sunt imunodeficienta felina (FIV) si leucemia felina (FeLV), doua boli infectioase a caror simptomatologie este reprezentata si de aparitia gingivitei sau chiar a stomatitei, aparitia ulcerelor bucale situate pe gingii, fata interna a obrajilor, limba sau bolta palatina, slabire accentuata, aparitia hipersalivatiei si imposibilitatea ca pisica sa se mai hraneasca din cauza leziunilor provocate, a febrei si in cele din urma a septicemiei. Uneori halitoza poate surveni si in urma bolilor ce afecteaza tractul gastrointestinal ca panleucopenia sau pe cel respirator ca rinotraheita, acestea putand fi evitate prin vaccinare. Bolile parazitare determina si ele halitoza, indiferent ca parazitul se situeaza in tractul gastrointestinal sau cel respirator, ei determina modificari si leziuni ale mucoaselor ce pot emana mirosuri urate. De aceea este important ca deparazitarile pisicii sa fie realizate cu periodicitate, indiferent daca aceasta sta doar in casa sau iese si afara, ori daca intra sau nu in contact cu alte pisici.
  2. Boli interne. Chiar si bolile interne cu origine neinfectioasa pot declansa aparitia unui miros urat al respiratiei pisicii tale. Daca pisica ta prezinta un miros al respiratiei cu aroma de amoniac sau urina, este foarte probabil ca aceasta sa sufere de boli are rinichilor, mai ales daca pe langa halitoza prezinta si slabire accentuata, voma sau poliurie. In cazul in care respiratia pisicii are un miros dulceag, iar pe langa asta obervi ca urina are o densitate putin mai mare, este mai lipicioasa, mananca si bea apa mai mult si urineaza mai des, este foarte probabil ca prietenul tau blanos sa sufere de diabet. Insa, daca respiratia pisicii tale are un miros ihoros, putrid, foarte greu de suportat, are gingiile, mucoasa oculara si pielea din interiorul pavilioanelor auriculare galbena, vomita si/sau face diaree si este anorexica este posibil ca ea sa sufere de diferite boli ale ficatului, uneori chiar si de diferite tipuri de cancer.

In urma acestor suspiciuni, medicul veterinar va realiza un examen fizic al intregii cavitati bucale, vizualizand dintii, gingiile, limba, mucoasa bucala cat si zona faringelui si a amigdalelor, insa poate recurge si la efectuarea unor teste de sange, de urina sau a unui examen coproparazitologic, pentru a se asigura ca totul este in regula. De asemenea, examenele imagistice sunt de mare ajutor in vizualizarea structurilor ososase si a organelor interne pentru decelarea eventualelor modificari ce pot surveni pe fondul unor boli cu localizare interna, nedepistate inca.

Astfel, uneori pot fi probleme de alimentatie, sau doar lipsa unei igiene corespunzatoare a cavitatii bucale, alteori pentru aparitia halitozei este devina varsta si schimbarea dentitiei, insa de fiecare data trebuie sa vizitam medicul veterinar pentru ca mirosul deranjant al respiratiei blanosilor nostri poate fi urmarea unor procese morbide ce se desfasoara in corpul lor si cu cat sunt descoperite mai repede, cu atat animalul se va reface mai repede.

Schimbarea defectuoasa a dentitiei cu intarzierea caderii caninului de lapte si aparitia gingivitei. Sursa foto: https://cat-world.com/retained-baby-teeth-in-cats/

Atentie! Nu este anormal ca respiratia pisicii tale sa aiba un miros usor neplacut, mai ales dupa un pranz copios, dar cand acest lucru devine permanent sau mirosul este total respingator, poate fi un semn ca ceva este in neregula si trebuie sa faci o vizita medicului veterinar.

Daca pisica dumneavoastra are probleme cu respiratia nu ezita sa apelezi la specialistii nostri din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 (0731.803.803) sau la o ambulanta veterinara (0726.742.842), unde veti gasi medici cu experienta vasta in ceea ce priveste afectiunile bucale ale pisicilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.