Oricine are o pisica stie ca aceasta scoate uneori anumite sunete sau mai bine zis vibratii, situatie in care stim ca ea toarce, dar stim exact cum realizeaza pisica acest lucru, ce reprezinta el si de ce unele pisici nu torc? Ei bine, ca sa stim de ce unele pisici nu torc, trebuie sa stim prima data ce reprezinta acest fenomen si cum este el realizat .
Cum torc pisicile?
Mecanismul prin care pisicile torc inca nu este pe deplin descoperit, insa in urma studiilor realizate de-a lungul anilor s-a ajuns la concluzia ca felinele torc atunci cand inspira si expira folosindu-si diafragma si laringele pentru a crea acele vibratii efectuate de corzile lor vocale, unele studii spun ca si osul hioid care sustine limba si cu care aceasta se prinde de maxilar ar avea un rol in aceste vibratii. Studiile au mai refevat faptul ca nu toate felinele sunt capabile sa toarca, de exemplu leii, tigrii, jaguarii sau leoparzii nu pot realiza acest fenomen, insa corzile lor vocale pot scoate racnete puternice sau un marait caracteristic.
De ce torc pisicile?
Pisicile pot toarce din multe motive, iar aceasta manifestare are efecte atat asupra lor, cat si a proprietarilor acestora din punct de vedere fizic, cat si psihic. Atunci cand torc, pisicile ne arata ca sunt linistite, aceasta actiune ajutandu-le sa se relaxeze si sa se calmeze. Iti dai seama ca o pisica este fericita atunci cand toarce dupa vibratia caracteristica, dar si prin pozitia corpului ei in cazul in care aceasta sta pe spate, ochii sunt intredeschisi si coada este nemiscata.
Atunci cand sunt pui, in primele zile de la nastere pisicile nu vad si nu aud, astfel ca actiunea de a toarce reprezinta o modalitate de comunicare foarte importanta intre mama si pui prin care aceasta ii linisteste si le arata ca este prezenta.
Pisicile pot toarce si din alte motive, pe langa cele de bucurie si relaxare, astfel ca daca pe langa a toarce, ele mai scot niste sunete ca cele ale bebelusilor, ne pot anunta ca le este foame, dar vibratia are o alta intensitate si se resimte cu alta frecventa pentru fiecare din situatii, fiind un alt tip de limbaj al felinelor. Atunci cand sunt in situatii de stres, pisicile pot toarce pentru a se autolinisti si pentru a-si induce singure o stare de relaxare, dar mai pot scoate aceste sunete cand resimt o durere sau au o anumita suferinta, fiind dovedit stiintific ca torsul pisicilor are capacitatea de a creste capacitatea de vindecare a tesuturilor, dar si a oaselor.
Pe langa efectele pe care le are aceasta actiune asupra lor, atunci cand o pisica toarce, stapanul pisicii poate simti pe propria piele si in propriul corp efectele benefice ale vibratiilor. Torsul pisicilor au capacitatea de a ne alina, linisti si de a ne da o stare de bine si de siguranta. Studiile efectuate asupra oamenilor cu diverse maladii au demonstrat ca acele persoane care detin macar o pisica au parte de o recuperare mult mai scurta si mai usoara, torsul le stabilizeaza presiunea sangelui, creste sanatatea mintala si scade riscul de atac de cord.
Ce se intampla atunci cand pisicile torc?
Ei bine, la nivel fiziologic, atunci cand pisicile torc ele elibereaza la nivel umoral endorfine si serotonina, un hormon al fericirii cu rol in neurotransmitere ce influenteaza pozitiv procesele sistemului nervos si regleaza metabolismul organismului.
De ce nu mai toarce pisica mea?
Acum ca am inteles rolul acestui fenomen si mecanismele prin care actioneaza asupra corpului pisicii si asupra noastra, putem intelege mai bine de ce unele pisici nu torc.
Niciun individ nu este la fel cu altul, asa ca nu toate pisicile torc la fel si e posibil ca pisica ta sa toarca la o intensitate mult mai mica decat poti sesiza, astfel ca poate parea ca nu o face. Asa cum pisicile au multe motive pentru care torc, e posibil ca pisica ta sa nu simta momentan nevoia sa o faca, deci faptul ca nu toarce nu trebuie sa fie neaparat un motiv de alarma daca ea este in continuare dragastoasa, mananca si isi face nevoile cu regularitate si nu da semne de boala sau de stres. Uneori, daca pisica se afla in casa ta de putin timp, e posibil ca in perioada de adaptare in care se obisnuieste cu noua locatie, obiectele si persoanele din casa, ea sa nu toarca, insa aceasta perioada nu poate fi masurata in timp, fiecare individ avand o capacitate diferita de adaptare. Chiar daca ele torc cand simt o durere sau sunt aflate in situatii stresante pentru a se linisti, se poate de asemenea ca aceleasi situatii sa le suprime capacitatea de a toarce, iar in aceste situatii vizita la medicul veterinar este inevitabila pentru ca pisica ta poate suferi. Unele afectiuni pot suprima si ele capacitatea pisicilor de a toarce, asa ca daca pisica ta sufera de o inflamatie a cavitatii bucale, faringelui, laringelui sau traheei, acest lucru poate afecta capacitatea corzilor vocale de a toarce. Prezenta unei formatiuni poate suprima de asemenea capacitatea pisicii de a toarce, dar si un deficit de ordin respirator sau a corzilor vocale.
Asadar, pisicile torc din motive nenumarate si variate, dar atat timp cat vizita la medicul veterinar este efectuata cu regularitate pentru a ne asigura ca pisica noastra este sanatoasa si nu are motive negative de a toarce, cat nici probleme ce ii suprima aceasta activitate putem sta linistiti si sa ne bucuram de aceasta activitate care ne linisteste si ne da o stare de bine.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.