Respiratia reprezinta schimbul de gaze dintre organismul animal sau uman si mediul inconjurator si are rolul de a furniza plamanilor oxigenul de care avem nevoie pentru a supravietui, cat si de a elimina dioxidul de carbon rezultat in urma proceselor metabolice ce se desfasoara in corpul nostru si al animalelor. Ea se realizeaza prin inspiratie si expiratie si reprezinta una dintre functiile vitale ale organismului, iar atunci cand din diferite motive ea nu mai poate fi executata corect apar dezechilibre ale schimburilor de gaze ce pun in pericol viata oricarui om sau animal.
Probabil ca macar o data in viata cainelui tau, acesta s-a confruntat cu imposibilitatea de a respira sau macar cu o usoara incapacitate de a realiza aceasta functie si pentru ca nu stiai ce se intampla ati fost nevoiti sa mergeti la medicul veterinar pentru a rezolva aceasta problema.
Cauzele pentru care un caine respira greu pot fi multiple, insa in acest articol vom incerca sa le enumeram pe majoritatea pentru a sti cum sa-ti feresti prietenul blanos de necazuri. Astfel, putem incadra aceste cauze in doua clase mari, si anume:
1. Corpii straini
Corpii straini sunt printre primii factori ce pot impiedica un animal sa respire corect si asta pentru ca animalele sunt foarte curioase din fire si au tendinta sa se joace, sa roada si sa inghita orice obiect pe care il gasesc, uneori blanosii le si inhaleaza si astfel ajung sa isi blocheze caile respiratorii.
In categoria corpurilor straine inghitite si inhalate intra in primul rand oasele care ori sunt daruite de catre proprietari in mod incorect, ori sunt gasite in mediul in care se joaca. Oasele sunt foarte periculoase din prisma faptului ca sunt casante iar atunci cand se rup, de cele mai multe ori capata forme ascutite ce pot leziona si perfora cu usurinta mucoasa bucala, dar si cea instestinala. Atunci cand ele sunt rupte in bucati mici, ele pot fi inhalate si pot bloca tranzitul aerului la diferite nivele ale aparatului respirator, creand astfel o stare de asfixie.
Tot in categoria corpurilor straine intra si jucariile de mici dimensiuni, cat si cele de dimensiuni mai mari dar care pot fi rupte cu usurinta si apoi inghitite sau inhalate de prietenii nostri blanosi, de aceea trebuie sa avem mare grija ce fel de jucarii sau obiecte lasam in compania cainilor nostri atunci cand nu suntem langa acestia.
Obiectele lemnoase sunt si ele la fel de periculoase ca obiectele mici si oasele, iar pe langa faptul ca sunt corpuri straine pe care cainii le rod des si cu placere, ele reprezinta un real pericol pentru acestia, in primul rand din cauza bucatilor aschioase care se desprind din ele, dar si din prisma faptului ca lemnul in prezenta umezelii isi mareste volumul si poate bloca caile respiratorii ale micilor nostri prieteni.
In cazul ingerarii oricarui obiect ce blocheaza caile respiratorii ale cainelui, incercati sa deschideti cavitatea bucala iar daca observati obiectul incercati sa-l scoateti, in caz de nereusita, daca suspectati ca obiectul este ascutit, mergeti de urgenta la medicul veterinar. In cazul in care obiectul nu este ascutit si este reprezentat de o jucarie sau o bucata de jucarie, puteti incerca sa efectuati manevra Heimlich, luand cainele in brate, cu spatele spre voi, pozitionati mainile sub coaste, impreunati mainile si realizati compresiuni. Chiar daca ati reusit sa eliberati caile aeriene ale cainelui, vizita la medicul veterinar este recomandata pentru ca acesta sa se asigure ca nici o bucata din obiectul incriminat nu a ramas inauntru, creand posibilitatea aparitiei unor complicatii.
2. Diversele patologii inflamatorii sau neinflamatorii
Esti sigur ca stii totul despre cainele tau? Este foarte important ca animalutul tau sa fie consultat periodic de medicul veterinar, dar si sa aiba parte macar o data pe an de analize de sange pentru a te asigura ca este complet sanatos si nu sufera de vreo patologie ascunsa, ce nu se arata prin semne clinice. In caz contrar cainele tau poate suferi de afectiuni care in anumite momente ii pot pune viata in pericol.
Paralizia de laringe este cauzata de paralizia muschilor laringieni si reprezinta incapacitatea cartilajelor aritenoide de a ramane deschise oprindu-se astfel fluxul de aer ce intra si iese din trahee. Boala apare frecvent la cainii din rasele mari si uriase precum Rottweiler, Dalmatian, Ciobanesc German, Labrador Retriever, Setter Irlandez, Saint Bernard si Dog German din cauza varstei inaintate si mai putin frecvent poate aparea ca o boala ereditara la rasele Husky Siberian, Bulldog, Bouvier des Flandres, Leonberger si la cainii de sanie.
Colapsul traheal este o entitate patologica ce presupune slabirea si aplatizarea cartilajelor traheale ce fac ca lumeanul traheal sa dispara si ca aerul sa nu mai poata traversa traheea pentru a ajunge la plamani. El poate aparea din diverse cauze ca inflamatiile, traumatismele, neoplaziile, obezitatea, varsta mijlocie spre inaintata fiind incriminata si este des intalnit la rasele de caini mici cu botul scurt precum Caniche toy, Chihuahua, Yorkshire terrier, Bichon maltese, Pekinez, Teckle, Pug, Pudel, Pomeranian si Shih Tzu.
Tumorile situate in cavitatea nazala, bucala, in faringe, esofag sau pe traiectul traheei pot oricand sa creeze la un moment dat imposibilitatea ca animalul tau sa respire corect, majoritatea neoplasmelor au o crestere lenta dar uneori acestea imping si comprima structurile aparatului respirator, creand o stare de asfixie progresiva.
Fluidele organismului sau cele administrate de proprietari cainilor sunt si ele periculoase si pot bloca la un moment dat caile respiratorii. Bolile de orice natura ce fac ca organismul sa produca o cantitate mare de mucus in caile respiratorii sau continutul stomacal regurgitat si apoi inhalat actioneaza ca un dop asupra cailor aeriene si blocheaza capacitatea respiratorie. Si incercarea de a hrani un pui de caine sau un caine adult in convalescenta poate crea situatia in care daca nu este adminsitrata corect, hrana poate patrunde in trahee si apoi in plamani, dand nastere unei bronhopneumonii ”ab ingestis”.
Socul anafilactic este o reactie alergica grava a organismului ce se manifesta prin inflamarea si edemul unor tesuturi si in principal a structurilor respiratorii, impiedicand astfel capacitatea cainelui de a respira. El se produce adesea atunci cand organismul ingera un alergen sau acesta este administrat parenteral, uneori cainii pot dezvolta o reactie alergica dupa administrarea unui vaccin sau a unui medicament, dar efectele alergice pot fi contracarate prin administrarea unor substante precum adrenalina sau hidrocortizon hemisuccinat. Asta este si unul din motivele pentru care vaccinurile si unele tratamente nu se pot face decat de catre medicul veterinar.
Factorii de mediu sunt si ei importanti, astfel ca daca detineti un caine brahicefalic trebuie sa stiti ca acesta face fata cu greu unor temperaturi ridicate din cauza structurilor anatomice modificate iar posibilitatea ca organismul lui sa se supraincalzeasca vara este mult mai mare ca a unui caine dolicocefalic (cu botul lung). In cazul in care se intampla acest lucru veti observa ca respira cu dificultate, iar daca mucoasele precum cea oculara si gingivala nu sunt pigmentate va va atrage atentia culoarea cianotica a acestora, din cauza lipsei de oxigen.
Asadar, pentru a evita situatia in care cainele tau poate trece printr-un moment de asfixie sau de reducere a debitului respirator, asigura-te ca ii cunosti starea de sanatate si potentialele alergii, ca nu lasi in preajma lui obiecte ce pot fi inghitite sau aspirate cu usurinta, ca acesta este consultat periodic de medicul veterinar si ca ii faci analize anual.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
I-am dat o pastila masticabila la câine și la scurt timp a început să scuture capul iar la o lună respira greu și nu-și mai ținea echilibrul și a murit din ce cauza. Vă rog să-mi spuneți cauza faptului ca a murit? Pastila masticabila a fost pt căpuși și pureci.
Buna ziua! Cel mai probabil cainele dumneavoastra avea Dirofilarioza (un vierme cardiac), iar prin administrarea unor tipuri de pastile de deparazitare externa, acestia mor si fie elibereaza o toxina, fie poate provoca troboembolism (blocarea vaselor de sange).
Atunci cand un caine are dirofilarioza, este o premedicatie care se da inainte ca sa se administreze pastila de deparazitare externa sa omoare si acei viermi cardiaci. Pentru cainii care au primit regulat pastila de deparazitare externa nu este nevoie de premedicatie ca nu ar avea cum sa aibe dirofilarioza.
Este doar o presupunere, mai multe informatii ati fi putut afla daca ii faceati examen necropsic. Cu stima!
Bună seara am un bully poket 6 ani și iarna și vara obosește repede și respiră greu…când ieșim afară e super excitat dar nici 10 metri nu facem și deja e obosit trag de el sa mergem acasă sau îl las sa se odihnească dar și atunci e super obosit…aveți idee ce are?când ajungem acasă pun un prosop ud pe el și ventilator aștept mai mult de o ora sa își revină și mai ales acum la temperaturi atât de mari
Buna seara! Rasa de caini Bully Pocket sunt predispusi la avea sindromul cainilor brahicefalici (https://www.veterinarladomiciliu.ro/sindromul-obstructiv-brahicefalic/) si din cauza aceasta sa aiba crize de insuficienta respiratorie. Cu alte cuvinte, posibil ca sa nu poate sa inspire suficient aer pe nas (datorita narilor inguste) sau pe gura, datorita valului palatin lung care acopera traheea.
Avand in vedere si varsta, nu este exclusa si o problema cardiaca / pulmonara (a se teste pentru insuficienta cardiaca congestiva si pentru Dirofilaria immitis / Angiostrongylus vasorum), dar si pentru probleme de trahee (colaps traheal, paralizie de laringe, reversia epiglotei).
Bineinteles, aceste investigatii se iau pas cu pas, si in functie de afectiunea detectata, se da tratament. Sunt aerosoli care se pot prescrie, pastile antiinflamatoare, interventii chirurgicale care sa va ajute cainele in aceasta problema. Cu stima!
Bună am un cățel de talie mare este mai învârstă și are artrita la picioare se ridica foarte greu de jos și la schimbările de temperatura este foarte sensibil, și uneori fără sa facă efort are o respirație rapidă, cum aș putea sa îl ajut să se ridice mai ușor și să meargă mai bine și să îi diminueze durerea.
Buna ziua! Pentru problemele de respiratie ar trebui un consult cardiologic sa excludeti si o insuficienta cardiaca, mai ales ca este si batran cainele. Pentru problemele de articulatii, discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre Librela, o injectie ce se face o data pe luna (mai multe informatii aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/librela-un-tratament-revolutionar-pentru-osteoartrita-cainilor/). Cu stima!
Buna seara, câinele meu,Bichon Maltez fiind in vârsta de 2 ani are unele “crize” când nu poate respira și ca și atunci când sughită dar aceste crize durează pana chiar la o ora poate chiar mai mult.Sunt disperata,nu știu ce sa mai fac.
Buna ziua! Raspunsul pe scurt ar fi ca trebuie sa fie consultat de un medic veterinar si facute niste investigatii pentru a depista cauza.
Un raspuns mai dezvoltat ar fi:
a. Semnele ca un caine ar respira cu dificultate pot sunt: intoleranta la efort (mai ales ca este scos afara la plimbare), tuse persistenta (mai ales noaptea), o frecventa respiratorie mare (mai mare de 40 de respiratii pe minut), cainele intinde gatul pentru a respira, are un latrat ragusit, suspina, gafaie constant, sta in picioare – dar cu picioarele din fata intinse – pentru a favoriza respiratia, pare ca respira abdominal (pare ca respira cu burta), gingiile sau limba are o tenta albastruie, face spuma la gura etc etc.
b. Afectiuni ce ar putea cauza o respiratie dificila la caini: astm, pneumonie, boli infectioase, formatiuni in caile aeriene, insuficienta cardiaca, cancerul, problemele metabolice, expunerea la toxine, traumatisme (fie vechi sau recente) etc etc.
c. Posibilul tratament se aplica in functie de diagnostic, iar el poate include: terapia cu oxigen, perfuzii intravenoase, antiinflamatorii pentru a reduce inflamatia cailor respiratorii (fie injectabil sau aerosoli), bronhodilatatoare (pentru extinderea cailor respiratorii si cresterea fluxului de aer), diuretice (pentru a elimina lichidul din plamani), antibiotice (conform antibiogramei), antiparazitare, citostatice etc etc
De aceea este foarte importanta vizita la medicul veterinar si inceperea investigatiilor ca doar asa puteti aplica un tratament corespunzator. Cu stima!
Buna ziua, am o catelusa de 5 luni, e perfect sanatoasa, doar ca atunci cand respira uneori sforaie, si acest lucru se intampla in plina zi, adica nu in somn. Am fost la veterinar, si au spus ca este din cauza nasului ei mic, dar nu cred ca este asa.
Bună seara! Câinele meu are o vârstă de 17 ani. Și se simte rău nu poate sa stea pe picioare și respira greu.
Buna ziua! Am gasit un caine care a fost batut si respira greu pe nas. Nu stiu ce sa ii fac si vreau sa stiu macar cauza. Are repiratii mici si intrerupte de parca se ineaca.
Buna ziua! Atunci cand se bat sau se musca cainii este important sa mergeti la veterinari deoarece prin muscatura isi pot perfora plamanul si de aceea sa aiba aceasta respiratie greoaie. Respiratia intrerupta o poate avea si din cauza durerilor foarte mari si intense. Din nefericire nu am cum sa va ajut prin intermediul internetului si trebuie sa mergeti la veterinar pentru a-i administra injectii conform greutatii si problemelor depistate. Cu stima!
va salut! am un caine adult maidanez care respira greu, horcaie mult (ca si cand ar avea ceva alergii) , ere dificultati la respiratia pe nari ! nu stiu ce pot sa-i fac, nu pot sa-mi dau seama care e cauza! ma puteti ajuta cu un sfat?! multumesc mult!
Buna ziua! Nu sunt suficiente date pentru a va spune ce sa faceti. Cum este descris si in acest articol, cauzele pentru care un caine respira greu sunt multe si trebuiesc identificate de catre un medic veterinar, iar tratamentul este diferit in functie de cauza. Nu exista un tratament universal pentru „cainele care respira greu”. Intr-adevar cel mai frecvent sunt problemele cardiace si pulmonare ce da respiratie greoaie la caine, dar pe langa acestea mai sunt alte zeci de boli. Cu stima!