Daca e ceva ce ii sperie pe majoritatea proprietarilor, atunci acel lucru este interventia chirurgicala pentru castrare / sterilizare, si asta pentru ca internetul este plin de pareri neavizate cu privire la diverse mituri legate de sterilizare / castrare.
Ce trebuie sa stim in primul rand este ca aceasta interventie este mai mult decat necesara intr-o lume in care vagabondajul cainilor si pisicilor e in floare, si asta doar din vina oamenilor care isi abandoneaza animalele pe strada, crezand ca se vor descurca singure.
In realitate, aceste animale sufera foarte mult, sufera de foame, sufera de frig, de caldura excesiva, se bat intre ele, se musca si isi provoaca rani care se infecteaza si uneori se ajunge pana la amputarea unui membru sau chiar la septicemie, urmata de moarte. Si toate aceste lucruri pentru ca sunt persoane care atunci cand adopta un animal, nu-l sterilizeaza / castreaza, nu se gandesc si nu vor sa-si asume ca un animal reprezinta o responsabilitate pe aproape 20 de azi, un suflet ce are nevoie de mancare, de ingrijire, de toaleta, de servicii medicale, si nu in ultimul rand de dragoste.
Asa ca nu le ramane altceva de facut acestor animale decat sa se descurce singure, de obicei in comunitati unde se inmultesc necontrolat, comunitati de animale ce actioneaza dupa instinct si care de obicei sunt pline de boli infectioase si afectiuni care uneori trec de la sine lasand sechele, alteori organismul bietelor animale cedeaza.
Acum ca am stabilit de ce este asa importanta aceasta interventie, vom vorbi despre avantajele si dezavantajele ei si mai ales despre cel mai intalnit efect de care au parte mai toate animalele sterilizate, si anume, tendinta spre ingrasare si obezitate.
Avantajele si dezavantajele sterilizarii / castrarii
Un prim avantaj al acestei interventii este cresterea sperantei de viata, dintr-un motiv simplu si usor de inteles. Animalele necastrate sunt predispuse la diferite afectiuni ale aparatului genital si ale glandei mamare, printre care cele mai intalnite sunt piometrul (infectie purulenta a uterului), chisturi ovariene, hiperplazia prostatei la masculi (frecventa la caini) si nu in ultimul rand neoplasmele aparatului genital, din care cele mamare sunt cele mai intalnite. Logica este una simpla, din moment ce aceste afectiuni sunt frecvente si apar de cele mai multe ori dupa administrarea medicamentelor hormonale, odata ce animalul nu mai are aparatul genital, ea nu mai are cum sa dezvolte un proces tumoral in acel segment.
Un mit propagat pe retelele de socializare este ca dupa aceasta interventie, animalele sunt predispuse la formarea de nisip si in consecinta blocarea uretrei cu acest nisip. Nimic mai neadevarat, si asta pentru ca felinele fiind carnivore, sunt predispuse din start acestor blocaje si formarii de nisip in vezica din cauza alimentatiei necorespunzatoare si a apei dure de la robinet.
Este adevarat ca masculii sunt mai predispusi la aceasta patologie din cauza ca uretra are un diametru mai mare la pisica iar nisipul se elimina progresiv, iar la motan diametrul uretrei este mai mic si are mai multe sanse ca acel nisip sa se blocheze pe uretra. Un alt factor ce predispune pisica la blocaj este consumul de apa care dupa sterilizare este mai mic, urina devenind mai concentrata si marindu-se riscul de stagnare a nisipului si aparitia litiazei vezicale.
Obezitatea este una dintre cele mai mari temeri ale proprietarilor inainte de a-si steriliza / castra animalele. Dupa castrare / sterilizare, in lipsa hormonilor sexuali, metabolismul devine mai lent, iar la nivelul tesutului are loc o retentie de apa. Din aceasta cauza, o pisica obeza poststerilizare este in acest stadiu din cauza sedentarismului si a alimentatiei necorespunzatoare, nu din cauza interventiei. Pisicile de apartament sunt cele mai predispuse la ingrasare din cauza ca au un spatiu limitat, mancarea este de cele mai multe ori oferita la discretie pentru ca propietarii lipsesc de acasa mai toata ziua, iar acestea, fata de cele de curte, nu isi mai procura singure mancarea.
Ce hrana trebuie sa manance o pisica sterilizata?
Alimentatia pisicilor sterilizate trebuie sa fie bogata in proteine si saraca in grasimi si carbohidrati, asta pentru ca proteinele sunt cele care ofera senzatia de satietate, iar ele dupa castrare dezvolta o crestere a apetitului. Grasimile si carbohidratii sunt resursa de energie a organismului, care dupa interventie sufera o nevoie mai mica in aceste doua componente a ratiei alimentare. Hrana cu un continut mare in cereale contine si multi carbohidrati ce predispun animalele la ingrasare, pentru ca pisicile nu digera complet carbohidratii, de aceea hrana fara cereale este o alegere buna pentru pisicile sterilizate, iar o nutritie bazata pe proteina animala satisface nevoia alimentara a unui animal carnivor ca pisica.
O alta componenta importanta a alimentatiei pentru pisicile sterilizate este si pH-ul, hrana speciala pentru pisici sterilizate reusind sa mentina un pH corespunzator dizolvarii nisipului, ceea ce descurajeaza acumularea lui si blocarea uretrei.
Solicita acum o programare cu animalul dumneavoastra la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la Spitalul veterinar din Chitila – Supervet.