De ce se scarpina cainii la urechi?

    Scarpinatul nu este un fenomen strain pentru proprietarii de animale pentru ca fiecare detinator de caine sau pisica stie ca acestia se scarpina in mod normal in fiecare zi si in diferite regiuni corporale, dar cand frecventa si intensitatea cu care se desfasoara aceasta actiune creste, incepem sa ne punem un semn de intrebare ca ceva nu este in regula cu ei, iar vizita la cabinetul veterinar este iminenta.

Senzatia de scarpinat poate fi declansata de multi factori, iar pruritul auricular la caini se intalneste preponderent la rasele cu urechi mari precum Cocker Spaniel, Teckel, Shis tzu, Beagle, Basset Hound tocmai din cauza acestor urechi lungi ce acopera conductul auricular.

Sursa foto: pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/conditions/ear-mites-in-dogs-and-puppies

Motivele pentru care un caine se poate scarpina la urechi pot fi:

1. Parazitii, bacteriile si fungii

Cainii traiesc intr-o lume plina de microorganisme si in echilibru cu acestea, insa uneori, pe fondul unei imunitati scazute, sau din prisma unor factori externi favorizanti acest echilibru poate fi rupt, iar aceste microorganisme pot incepe sa faca rau.

  • Otodectes cynotis este o specie de acarian ce paraziteaza conductul auditiv si este intalnit frecvent la pisici, dar poate determina prurit auricular si o hipersecretie de cerumen si la caine (raia auriculara).
Conductul auditiv al unui caine cu raie auriculara. Sursa foto: dogtime.com/dog-health/57831-dog-ear-mites-symptoms-causes-treatments
  • Raia sarcoptica reprezentata de acarienii Sarcoptes scabiei si raia demodecica provocata de Demodex canis sunt doua entitati patologice ce pot determina pe langa prurit auricular si modificari ale integritatii pielii manifestate prin cruste, eritem cutanat si rani.
  • Puricii sunt si ei paraziti ce pot determina prurit in zona auriculara, chiar daca ei umbla pe tot corpul iar zona lor de electie este cea dorso-lombara.
  • Malassezia pachydermatis este o drojdie zoofila (ciuperca/ fung) ce se gaseste in mod normal pe suprafata pielii si in conductul auditiv al cainilor, insa din cauza unor factori favorizanti ea se inmulteste dramatic si determina inrosirea si iritatia conductului auditiv si o mancarime groaznica.
  • Pe fondul iritatiei create de paraziti si fungi, leziunile create de acestia se pot suprainfecta cu bacterii saprofite ce se gasesc in mod normal pe piele si astfel apar infectiile bacteriene ale conductului auricular ce determina la randul lor prurit si agraveaza situatia.

2. Baia, apa si sapunul

Cainii nu sunt pisici si nu se toaleteaza toata ziua ca acestea, asa ca periodic trebuie sa-i spalam, mai ales atunci cand s-au distrat afara si s-au murdarit de pamant, insa baia trebuie efectuata cu grija pentru ca patrunderea apei si a sapunului in conductul auricular, fara ca acestea sa fie indepartate pot determina iritatii si inflamatii si pot crea mediul umed propice dezvoltarii bacteriilor.

3. Lipsa toaletajului

Asa cum noi ne curatam in urechi pentru a indeparta excesul de cerumen, la fel si cainii au nevoie sa fie curatati odata la o perioada pentru ca in urechile lor se poate acumula mizerie si umezeala, acestia fiind factorii favorizanti proliferarii florei bacteriene.

Structura aparatului auricular la caine. Sursa foto: bowwowinsurance.com.au/pet-care/diseases-conditions/dog-ear-infection/

4. Corpii straini

Toata lumea a auzit de ariste, acestea sunt spice de iarba ce pot patrunde in urechea cainelui tau, in nas sau in zona interdigitala si pot crea multe probleme deoarece odata intrate ele continua sa sape in tesut si sa provoace distructii tisulare insemnate, sangerare si infectii. Ele se intalnesc de obicei toamna in zonele cu multa verdeata precum gradinile, parcurile, padurile si marginile apelor si afecteaza de obicei o singura ureche.

5. Alergiile

Alergiile nu mai sunt o noutate in randul animalelor si ele la randul lor pot provoca prurit auricular, secretie excesiva de cerumen si inflamatie locala insotita de eritem. Fie ca e vorba de alergie alimentara, la un medicament administrat sau la factorii dintr-un anumit moment al anului, alergia iti poate face cainele sa se scarpine agresiv in zona auriculara.

Care sunt simptomele unei afectari auriculare in afara de prurit (scarpinat)?

Indiferent de cauza ce determina pruritul iti poti da seama usor ca blanosul tau are o problema auriculara prin diferite gesturi pe care le face, precum:

  • scutura urechile
  • freaca urechile de mobila/ podea
  • tine capul inclinat intr-o parte (de obicei pe partea urechii afectate)
  • pielea din conductul auditiv devine rosie (eritem)
  • conductul auditiv este inflamat iar deschiderea canalului auricular este mai mica fata de urechea sanatoasa (otita)
  • tumefiere
  • depozite maronii urat mirositoare in conductul auricular
  • nu te lasa sa ii atingi urechea afectata (sensibilitate locala accentuata)

Ce poate pati cainele meu daca se scarpina agresiv la ureche?

Daca prietenul tau blanos continua sa se scarpine agresiv poate suferi leziuni ale tesutului auricular intern si extern. Scarpinatul netratat poate determina:

  • othematom (acumulare locala de sange sub piele)
  • rani
  • depilatii
  • infectii secundare scarpinatului produse de flora bacteriana de sub unghii ce pot determina propagarea infectiei la nivelul urechii medii si interne si poate produce surditate si tulburari de echilibru
Othematom. Sursa foto: ahmontgomery.com/aural-hematoma

Ce fac daca observ ca patrupedul meu se scarpina la ureche?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand observi ca blanosul tau ar putea avea o afectiune auriculara este sa-l duci la cabinetul vetrinar unde va fi examinat de un medic ce va realiza un examen clinic. Cu ajutorul otoscopului medicul va putea vizualiza cavitatile auriculare, va putea prelua probe de secretii si o parte le va examina microscopic, iar o parte le va trimite la laborator pentru cultura bacteriana si fungica in vederea stabilirii unui diagnostic. Este posibil ca medicul sa apeleze si la examene imagistice si la analize de sange daca ajunge la concluzia ca poate fi vorba de ceva mai grav, iar problema auriculara sa fie secundara bolii primare.

Curatarea conductului auditiv. Sursa foto: oxyfresh.com/blogs/pet-health/ear-mites-101-how-to-eliminate-them

Cum imi pot ajuta cainele sa nu se mai scarpine la ureche?

Pentru a preveni situatia in care esti nevoit sa mergi la cabinetul veterinar putem sa-ti expunem cateva masuri pe care poti sa le iei ca blanosul tau sa nu sufere de prurit auricular:

  • verifica periodic urechile prietenului tau blanos pentru ca atunci cand ele sunt mari nu lasa conductul auditiv sa se aeriseasca si le mentin umede, creand mediul propice dezvoltarii bacteriilor si fungilor
  • deparaziteaza-l corect si la timp pentru prevenirea infestatiilor parazitare
  • toaleteaza-l in ureche periodic daca este nevoie cu detergent auricular si tifon sau un disc demachiant, nu folosi niciodata betisoare de urechi pentru ca poti rani conductul auditiv si poti impinge mizeria inauntru
  • unii caini au mai mult par in conductul auditiv, ceea ce impiedica toaletarea corecta si favorizeaza acumularea cerumenului si a mizeriei, astfel ca e nevoie de smulgerea acelor fire de catre medicul veterinar
  • protejeaza conductul auditiv cu un tampon de vata si usuca-l dupa baie daca acesta este umed
Vizualizarea cavitatii auriculare prin otoscopie. Sursa foto: be.chewy.com/how-do-dogs-get-ear-mites/

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.