Ai observat ca in ultimul timp cainele tau slabeste progresiv, dar nu stii de ce se intampla asta? In acest articol iti vom prezenta cateva motive pentru care animalul tau poate slabi, dar acestea sunt multe si diverse, iar de aceea te incurajam sa apelezi la sfatul medicului veterinar pentru a afla cu adevarat cauza slabirii in cazul lui.
Pentru inceput trebuie sa definim slabirea! Slabirea reprezinta o stare patologica prin care are loc reducerea, uneori pana la absenta a rezervelor de grasime din organism, din diverse motive. Toate animalele sunt predispuse la slabire, indifereant de specie, rasa sau sex, in functie de cauza primara ce determina aceasta conditie.

Slabirea poate fi datorata unor diverse motive, insa principalele cauze ce pot determina o stare accentuata de slabire sunt:
- parazitii intestinali;
- neoplasmele;
- reducerea consumului de alimente din cauza unei alimentatii insuficiente, atat calitativ cat si cantitativ;
- deficit de absortie sau de utilizare a macro si micronutrientilor, intalnit de obicei in afectiuni ale tubului digestiv sau in disfunctii ale organelor interne;
- boli renale ce provoaca slabire progresiva, insotita de polidipsie (sete accentuata) si poliurie (urinare frecventa);
- probleme dentare, ale mucoasei bucale sau de deglutitie (inghitire);
- schimbarea dietei cu o hrana mai putin calitativa;
- cresterea excretiei realizata in urma vomitarilor si diareei;
- boli cardiovasculare in stadii avansate;
- cresterea nevoilor nutritive fara suplimentarea aportului nutritional ce se intampla des la catelele gestante, in perioada de lactatie, la catei in perioada de crestere sau in stari patologice (diabet in urma tratamentului cu insulina, hipertiroidism, stari febrile).

Semnele cele mai evidente ale slabirii sunt scaderea cantitatii de grasime subcutanata, pronuntarea excesiva a razelor osoase precum coastele sau soldul, scaderea excesiva a masei musculare, letargia, somnolenta, slabiciunea, blana aspra si mata cu zone de alopecie si pielea uscata, aderenta la tesuturile adiacente, avand o elasticitate redusa.
Ce se intampla de fapt cand animalul slabeste?
Atunci cand dieta animalului se micsoreaza in cantitate sau calitate, in lipsa unui aport nutritiv corect, are loc un consum al rezervelor glucidice deja existente ce prin mecanism umoral determina intensificarea unor proceze precum gluconeogeneza, pe baza lipidelor si proteinelor, ce in cele din urma creaza o stare de slabire si hipoproteinemie, determinand o adaptare functionala la noua stare.
Diagnosticul
Diagnosticul se realizeaza in primul rand pe baza semnelor evidente la examenul clinic realizat de medicul veterinar si in baza analizelor de laborator. Se vor realiza probe coproparazitologice repetate in vederea diagnosticarii unei parazitoze la nivel intestinal, se vor efectua analize de sange biochimice ce evidentiaza hipoproteinemie, hipoglicemie si hematologice ce ne arata scaderea numarului de hematii si a hematocritului, hemoconcentratie, cresterea eosinofilelor in cazul unei infectii parazitare si leucopenie, sau neutrofilie in cazul unei infectii sistemice existente. Se vor efectua de asemenea si teste de urina, examene imagistice pentru depistarea unor boli digestive, respiratorii sau neoplazice, dar si dozari hormonale.
Tratamentul
Tratamentul trebuie sa vizeze in primul rand rezolvarea problemei primare ce determina slabirea accentuata, sustinerea organismului prin tratament perfuzabil intravenos dar si instituirea unei diete bogate din punct de vedere nutritional si usor palatabile, administrate in cantitati mici si de mai multe ori pe zi, putandu-se suplimenta cu vitamine, calciu si medicamente ce contribuie la sustinerea sistemului imunitar.
In cazul unei infestatii parazitare, se vor administra medicamente ce cuprind in spectrul terapeutic parazitii incriminati, se pot administra antibiotice in cazul unor complicatii de ordin bacterian, probiotice reglarea microflorei intestinale. In cazul unor neoplasme, primul pas este reprezentat de biopsie si analiza tipului de cancer, iar in functie de rezultat se poate apela la tratamentul chirurgical, chimioterapie, electro terapie sau radioterapie, evaluandu-se riscurile terapiei asociate cu gradul de degradare al sanatatii pacientului.
Trrebuie avut in vedere ca in timpul slabirii se reduc foarte mult rezervele de grasime, astfel incat cainii subnutriti nu-si pot mentine temperatura normala a corpului, tinzand spre hipotermie, iar in acest caz trebuie sa contracaram pierderile de caldura cu paturi, sticle cu apa calda invelite in prosoape, perne sau paturi electrice si sa-i ferim de curentii de aer si umezeala.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Bună ziua , am o cățea în vârstă de 5 ani aproape care acum o lună a fătat, dar a slăbit foarte mult , îi ies oasele afară . Ce pot face ?
Dupa ce nasc catelele care alapteaza au nevoi nutritionale diferite, necesitand pana la de 2 – 3 ori mai multa hrana decat ar fi avut nevoie in mod obisnuit. Mergeti la o farmacie veterinara sa va dea hrana pentru catele in lactatie, dati-i hrana la discretie, eventual o puteti hrani mai mult cu conserve. Dupa ce va intarca puii, usor-usor isi va reveni. Cu stima!
Am un câine rasa bulterier în vârstă de 12 ani și 10 luni. Nu mai aude și nu mai vede de loc. Din ochi îi curge mereu o secreție alb gălbui care se usucă și i lipește ochii. În ultimele luni aprox. 6 luni a slăbit mult. De la 26 kg la 23. În anii lui buni a avut și peste 30 kg. Nu este castrat și a stat în casă. Are și niște inflamații (niște tumorele) la fund în exterior.il scot de 2 ori pe zi afară sau când se mai cere el. Pt că a avut mereu o alergie care se manifesta prin niște bube cu sânge care se spărgeau. I am schimbat mâncarea ( royale canin) cu mâncare hypoalergenica Advance atopic. Numai are alergie. Obosește la plimbările din timpul zilei, mai ales dacă este f cald afara. Se trântește pe jos, dar până la urmă îl aduc în casă. Ma îngrijorează faptul că parcă slăbește pe zi ce trece. Ce as putea face sa îl mai intremez și sa nu mai slăbească. ( Vitamine?)
Buna seara! Nu exista vitamine pentru pofta de mancare, intr-adevar uniii medici administreaza b-uri, dar in cazul de fata, avand in vedere varsta inainte ar trebui facut niste analize amanuntite sa nu gasiti ceva probleme cardiace, ceva de natura tumorala sau o insuficienta de organ. In concluzie, ce ar trebui dvs sa faceti este sa mergeti la medicul veterinar si sa incepeti cu un screening clasic de analize ce ar contine: hemoleucograma, biochimie de sange, ecografie abdominala si cardiaca. Cu stima!
Buna! Am un yorkshire terrier foarte mic. Totodata si foarte slab(1100 g ) . Nu se ingrasa deloc, i se vad oasele. Ce-i de facut? Am fost cu el la medic,dar nu stie cauza.
Buna ziua! Aveti in acest articol enumerate posibilele cauze pentru care un caine poate slabi foarte mult. Pentru a depista cauza sunt nevoie si de investigatii cu recoltare de sange, probe de fecale, de urina, dar si eventual o ecografie abdominala. Puteti face o programare la Joyvet – Cabinet Veterinar Sector 3 pentru un consult de specialitate. Cu stima!