Cainele tau prezinta schimbari comportamentale ciudate? Nu isi mai pastreaza rutina zilnica? Arata dezorientat sau confuz? Atunci este posibil ca el sa sufere de dementa (sau un alt simptom al imbatranirii).
Cum reconoastem dementa la caini si cum ii afecteaza zi de zi? Si ce putem face pentru a o preveni, trata si cum putem ingrji cainii cu dementa? Sunt intrebari la care veti raspuns in acest articol.
Chiar si cainii pot dezvolta dementa?
Da, dementa cainilor mai este cunoscuta medical si sub numele de disfunctie cognitiva canina (asemanatoare / comparabila cu boala Alzheimer, avand efecte similare cu cea a oamenilor). Este o afectiune legata de imbatranirea creierului cainelui, care duce la schimbari in comportament si afecteaza in primul rand MEMORIA, INVATAREA si INTELEGEREA. Cel mai frecvent aceste semne de dementa se intalnesc la cainii cu varsta de peste 11 ani.
Sunt studii ca spun ca peste 2 / 3 din cainii peste 15 ani vor dezvolta dementa.
Care sunt simptomele si semnele dementei la caini?
Simptomele dementei la caini sunt foarte multe, ele variind de la usoare la severe pe masura ce boala progreseaza. Vom enumera mai jos cele mai comune simptome ale dementei cainelui:
- dezorientare si confuzie (pare pierdut chiar si locurile foarte bine cunoscute);
- anxietate;
- esecul in a-si aminte rutinele zilnice sau uitarea comenzilor invatate in timpul dresajului;
- nu mai raspunde atunci cand este strigat sau la comenzile familiare;
- este foarte iritat din orice;
- scaderea dorintei de a se juca;
- privire in gol sau catre un perete;
- nu se ingrijeste / toaleteaza;
- urineaza si defeca in casa;
- pierderea poftei de mancare;
- modificari ale ciclului de somn (se trezeste frecvent noaptea sau doarme exagerat de mult ziua).
Semnele precoce ale dementei canine pot fi dificil de detectat. Ele pot fi adevea interpretate gresit ca „imbatranire”. Cu toate acestea, recunosterea timpurie este foarte importanta si toti proprietarii de caini ar trebuie sa ia in serios la formele usoare ale simptomelor enumerate mai sus.
Cum este diagnosticata dementa cainelui?
Este important sa retineti ca simptomele de mai sus nu indica neaparat o dementa la cainele dumneavoastra. Mai mult, aceste simptome se regasesc in multe alte afectiuni de care ar putea suferi cainele dumneavoastra. Acest diagnostic (de dementa) trebuie facut de un profesionist, adica de medicul veterinar, iar controalele de rutina la fiecare 6 luni sunt recomandate la cainii geriatrici (batrani). In general, dupa ce au fost excluse alte posibile afectiuni pentru simptomele de mai sus, finalitatea diagnosticarii dementei la caini se poate face prin RMN.
Poate fi prevenita dementa cainelui?
Chiar si in medicina umana, parerile medicilor privind cauza dementei pot fi contradictorii, iar cauza nu se poate sti niciodata cu exactitate. De aceea putem face doar niste recomandari privind prevenirea dementei la caini, iar aceste includ adesea mentinerea sanatatii fizice (prin activitati fizice) si mentale. Iata cata idei:
- invatati-l trucuri noi (indiferent de varsta);
- dupa varsta de 7 – 8 ani, oferiti-le hrana pentru caini seniori (este o dieta echilibrata, adaptata varstei);
- vorbiti cu medicul veterinar despre suplimentele pentru creier;
- asigurati-va ca fac exercitii fizice regulare (si dumneavoastra impreuna cu ei), plimbarile prin parc sunt intotdeauna o idee buna;
- expuneti-i la activtati noi si lasati-l sa socializeze periodic cu alti caini;
- evitati stresul (si dumneavoastra, dar feriti-i si pe ei de situatii stresante);
- incercati sa vizitati medicul veterinar periodic (la fiecare 6 luni);
Asadar, totul rezumat, valabil si pentru proprietar cat si pentru caine: un stil de viata sanatos, cu activitati fizice periodice, hrana sanatoasa si stres minim prelungeste viata si previne dementa.
Care este tratamentul pentru dementa cainilor?
La momentul redactarii articolului nu sunt cunoscute remedii cunoscute pentru a trata dementa cainilor. Aceasta afectiune duce la deteriorarea fizica a creierului, deteriori ce nu pot fi reversibile, fiind un tesut ce nu se poate regenera. Posibile remedii in stadiu de cercetare ar fi terapia cu celule stem sau alte produse farmaceutice.
Doar medicul dumneavoastra veterinar va poate prescrie medicamentele necesare pentru acest tip de afectiune, asta daca simptomele sunt tot mai agresive. Printre medicamentele intalnite, amintim:
- Selegilina (Selegos 5 mg – uman, Anipryl Zoetis – veterinar), acesta fiind un medicament antiparkinsonian, fiind utilizat in tratamentul bolii Parkinson si al depresiei;
- Antidepresivele – ofera ameliorarea anxietatii care se manifesta adesea la cainii cu dementa;
Un supliment ce ajuta la reducerea tulburarilor generate de inaintarea in varsta, la nivelul functiei mentale si al activitatii este AKTIVAIT, produs de Vetplus. El se utilizeaza la cainii sau pisicile cu risc sau diagnosticati cu sindrom de disfunctie cognitiva (dementa). Contine suplimente precum: DHA / EPA, vitamina C, N-acetilcisteina, L-carnitina, acid alfa-lipoic, vitamina E, acetil l-carnitina, coenzima Q10, fosfatidilserina, seleniu. In general se administreaza o data pe zi, putand fi amestecat si cu mancare.
Incercati sa pastrati acelasi aspect al casei si sa pastrati lucrurile cat mai „la locul lor”. Schimbarea pozitiei unei canapele sau dezordinea intr-o casa pot face lucrurile mai stresante pentru cainii cu dementa. Cainele dumneavoastra ar trebui sa isi gaseasca intotdeauna hrana si bolul cu apa in aceleasi loc, astfel incat sa nu intampine probleme atunci cand cauta hrana.
In cazul in care cainele obisnuia sa iasa in curte sau sa se simple, investigatia intr-un tracker GPS pentru caini, poate fi de folos in cazul in care se pierde.
Daca ai nevoie de sfatul unui medic veterinar sau ai nevoie de un consult de specialitate de la un veterinar la tine acasa, ne poti contacta oricand. Te putem cu cele mai bune sfaturi pentru cainele tau.
Bună ziua, am un câine rasă fox terrier cu par sarmos în vârstă de aproximativ 15 ani,are probleme neurologice foarte mari în sensul că dacă sta în picioare se învârte în cerc în mod continuu pe partea dreaptă, ziua doarme mai mult, iar noaptea devine agitată se trezește din ora în ora,nu ne lasă să ne odihnim,se învârte fără încetare chiar și pe un loc îngust,menționez că nu vede și nu aude deloc cam de un an de zile, iar aceste simptome au apărut de la începutul acestui an. Am fost la veterinar, mi au zis ca nu are ce sa-I facă, să mergem pe valeriana,i-am dat și Aktivait,și vitamine pentru seniori,dar nu o ajuta nimic,știți vreun remediu sa -I mai atenueze aceste rotiri în cerc că nu mai rezistam,nu știu ce sa mai fac, nu doarme nici noaptea.
Buna ziua! Exista si tratament medicamentos cu anxiolitice umane ce pot fi prescrise cainelui dumneavoastra ce pare sa aiba disfunctie cognitiva canina / sindrom vestibular, dar acesta nu pot fi date decat dupa o examinare medicala propriu-zisa. Daca sunteti din Bucuresti, ori apelati prin noi la un medic veterinar la domiciliu (pe whatsapp la 0726742842) sau puteti face o programare la cabinetul veterinar Joyvet din sectorul 3 la 0731803803.
Ca sfaturi: acasa ar trebui sa ii mentineti rutina zilnica cu strictete si sa il ajutati cu exercitii fizice sau jocuri de stimulare mentala. Il cunoasteti de 15 ani de zile, asadar incercati sa ii oferiti lucruri si activitati care il linistesc (si il fac mai calm) cel mai mult (precum plimbari in parc, mangaieri etc). Nu ii schimbati mediul si nu schimbati asezarea lucrurilor prin casa. In general aceste simptome pot fi manageriate si nemedicamentos, dar este important sa ii oferiti o batranete cat mai linistita, asadar daca situatia o impune, niste somnifere sau anxiolitice pot fi binevenite. Se poate ca la aceasta varsta sa se confrunte si cu dureri articulare si astea sa nu ii dea liniste, pentru aceasta din urma dvs avand posibilitatea sa ii adminsitrati cu ajutorul medicului veterinar, Librela.
Cu stima!
Buna, am un catel de 19 ani Bichon, de o luna a început sa urle noaptea face ca un lup și plânge nu își găsește locul, cu greu îl liniștesc. Am fost la un veterinar dar a refuzat sa i facă analize cu premiza ca este prea bătrân pentru Injecții și radiografii, a devenit foarte fricos anxios, nu mai sta nici când vreau sa ii fac baie. Ce sfat îmi puteți da sau de ce cățelul meu face ca un lup. Știu ca este bătrân și are dureri… nu știu ce as putea face
Buna ziua! Aktivait – ajuta la reducerea tulburarilor generate de inaintarea in varsta, la nivelul functiei mentale si al activitatii. Este posibil ca animalul sa fie si in dureri si din aceasta cauza sa urle. Puteti opta si pentru Librela conform greutatii in cazul in care se deplaseaza cu dificultate. Fara un consult fizic, nu ne putem pronunta mai in detaliu. Cu stima!
Si noi administram cainelui nostru batran Aktivait si se vad imbunatatiri vizibile. Dupa ce ii administram pastilele nici nu mai face in casa si nici nu mai plange degeaba.
Si cainele nostru de 17 ani parca a luat-o razna, nu ne mai recunoaste, cainele ne latra si uneori si musca.. o sa ii fac o programare la veterinar poate ii da niste pastile. Interesant articol, nu stiam ca si cainii pot avea dementa si pot innebuni