Demodicoza canina

    Cainele tau se scarpina, isi ”musca” anumite zone corporale, are alopecii (locuri fara blana), rani sau cruste? Daca raspunsul e da, atunci trebuie neaparat sa faci o vizita medicului veterinar cat mai repede, pentru ca prietenul tau blanos sufera de o boala de piele!

Ce este demodicoza?

Demodicoza sau demodecia este o boala parazitara dermatologica determinata de acarieni denumiti Demodex canis ce fac parte uneori din flora normala a pielii cainilor, ce traiesc, se hranesc si se inmultesc in foliculii pilosi si glandele sebacee, determinand iritatia si inflamatia continua a pielii din diferite regiuni corporale. Acesti acarieni care se afla in mod normal in pielea animalelor noastre intr-un numar extrem de mic, astfel incat nu determina semne clinice, de retinut este si faptul ca specia ce paraziteaza cainele nu este transmisibila la om.

Sunt doua forme de demodecie de care cainele dumneavoastra poate suferi:

  • Forma localizata – observata indeosebi la pui si insumeaza cateva leziuni ce constau in alopecie focala, cruste, eritem, hiperpigmentare, comedoame, leziuni observate pe cap, membrele anterioare ce trec de la sine sau prin tratament local;
  • Forma generalizata – este reprezentata de aparitia leziunilor extinse pe aproape tot corpul animalului, comedoame, chisturi foliculare, papule, lichenificare, alopecie, edem si durere la nivel plantar, si de obicei incepe cu zona fetei si a botului,uneori apare otita bilaterala ceruminoasa, leziunile create se suprainfecteaza si determina infectii bacteriene secundare, precum piodemodicoza, pododermatita. Cainii mai pot prezenta o boala sistemica, prin prezenta limfadenopatiei generalizate, a letargiei si a febrei, atunci cand sunt prezente piodermita profunda, furunculoza sau celulita. In cazurile grave apare un exudat hemoragic sever cu cruste groase, aderente la firele de par;

De ce sufera cainele meu de demodicoza?

Demodex fiind un acarian epifit al pielii, traieste in mod normal pe ea fara a determina leziuni, dar in momentul in care are loc o scadere a imunitatii, ori exista parazitism intern, nutritia este de proasta calitate sau animalul sufera de alte boli cronice, acestia profita si se inmultesc necontrolat, determinand boala clinica. Boala mai apare si la animalele ce fac chimioterapie, prezinta neoplasme, au hipotiroidism sau hiperadrenocorticism. Demodex se transmite de obicei de la mama la catei, imediat dupa nastere, in timpul alaptarii. La cainii adulti, boala mai poate aparea si dupa administrarea de medicamente ce suprima sistemul imunitar al animalului, precum glucocorticoizii, dar uneori ea apare fara vreun motiv anume si atunci spunem ca e ”idiopatica”.

Afectiunea se poate transmite si ereditar, existand o sensibilitate puternica pentru anumite rase precum: Amstaf, Stafordshire BullTerrier, Shar-pei, Rottweiler, Pitt-Bull, Boston Terrier, Boxer, Pinsher, Dog german, Mops, Foxterier, Mops, Bulldog englez, Dobermann pinscher, din acest motiv este recomandat ca un caine ce sufera sau a suferit de demodecie sa fie castrat.

Demodex – asa cum se vede la microscop

Diagnosticul demodicozei canine

Diagnosticul demodicozei se face prin examen microscopic in urma unui raclat cutanat profund sau sau biopsie cutanata, ori in urma smulgerii perilor, unde se evidentiaza acarienii, ouale si formele larvare in numar mare.

Ciclul de viata al D. canis: (1) ciclul de viata al Demodex include, in afara de acarienul adult, ou, larva si doua stadii nimfale; (2) ciclul de viata are loc in foliculii de par. Puiul de caine este infectat de mama in primele zile de viata. Infestarea este precedata de inmultirea acarienilor pe pielea mamei. Mecanismul, care accelereaza inmultirea chiar inainte de fatare, nu este cunoscut. (foto credit: vemedim.com/en/3/specialized-in-pets/technical/935/canine-demodicosis-in-pets)

Tratament demodicozei la caini

Tratamentul demodeciei este de lunga durata si se stabileste de catre medicul veterinar in functie de severitatea bolii, starea generala de sanatate a animalului, varsta si rasa, animalul fiind reevaluat la diferite perioade de timp pentru a tine infestatia sub control si a opri orice recidiva a bolii. In general, tratamentul demodicozei urmareste doua principii, respectiv: 

  1. tratarea bolii cu medicamente orale (ivermectina, milbemicina),
  2. tratarea infectiilor secundare cu antibiotice, infectii aparute in urma grefarii microorganismelor pe leziunile provocate de acarieni.
Dayron la 2 luni dupa tratamentul pentru demodecie. Sursa foto – autor: @mv. anacarinaolivares

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri in dermatologie veterinara va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni de piele. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joy vet – cabinet veterinar sector 3.

  1. Cristian spune:

    Bună ziua! Am un câine ciobănesc mioritic care are demodicoza. Am fost la veterinar și mi a recomandat să i dau Simparica cpr 120, cu repetare la 5 săptămâni. Puteți sa mi spuneți daca tratamentul este ok? Mulțumesc.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Lucrurile astea se discuta cu medicul curant, cel ce urmareste evolutia bolii cainelui dumneavoastra. Da, Simparica se foloseste si pentru tratamentul demodicozei canine. Ca sa va raspund mai pe larg, va dau un copy paste din prospectul produsului Simparica:
      „Pentru tratamentul demodicozelor (cauzate de Demodex canis) administrarea unei doze unice o dată pe
      lună, timp de trei luni consecutive, este eficace și duce la o îmbunătățire semnificativă a semnelor
      clinice. Tratamentul trebuie continuat până când raclatele de piele sunt negative, cel puțin de două ori
      consecutiv, la o lună distanță. Deoarece demodicoza este o boală multifactorială, se recomandă tratarea
      adecvată a oricărei boli”
      Cu stima!

      • Stamatiou Daniela spune:

        Buna ziua.Am un ciobanesc de 4 ani care are demodicoza.Ce tratament ii pot da.Aici unde sunt mi s.a propus eutanasierea lui deoarece tramamentul este foarte costisitor si sanse de recuperare foarte slabe.Ia aparut de acum o luna.Ajutati.ma cu un sfat va rog frumos. Multumesc

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Nu stiu unde sunteti dumneavoastra, dar trebuie sa aveti o confirmare a diagnosticului pentru a incepe tratamentul. Detaliile despre tratament sunt descrise si in articol. Ne puteti contacta telefonic si eventual daca aveti o confirmare de diagnostic, va putem ajuta noi cu medicamentele. Cu stima!

  2. Maria Negru spune:

    Am la serviciu doi câini masculi unul are aproximativ 10 ani , de talie mare aproximativ 40 kg și mai este unul de talie foarte mare ( de rasa ) – abandonați amândoi . Cineva le a făcut un bine și le a adus de mâncare foarte multe oase de pui crude ( soția respectivului lucrând la o carmangerie ) . Amândoi au mâncărimi / iritații pe anumite zone pe corp . Eu știu că de la oasele de pasare în cantități foarte mari apare aceasta iritație cu mâncărime .
    Va rog sa îmi recomandați ce sa cumpăr , sa le dau că să le dispară.
    Mulțumesc !

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Animalele trebuie examinate. Puteti opta pentru o consultatie online si eventual sa trimiteti inainte niste poze. Sunt unele medicamente care scapa animalul de prurit, dar in cazul in care are o micoza i-ar face mai mult rau si viceversa, de aceea este foarte importanta consultatia. Sunati la 0726742842 pentru a stabili o programare online. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.