Dermatita atopica la caine

Dermatita atopica canina este o boala dermatologica comuna, caracterizata prin prezenta unei predispozitii genetice de a dezvolta inflamatie pruriginoasa la nivelul pielii, asociata cu prezenta anticorpilor de tip IgE, ca raspuns la alergenii din mediu.

Boala afecteaza mai frecvent cainii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.

Leziuniile cel mai frecvent sunt dispuse la nivelul fetei, in jurul ochilor si gurii, pe abdomen, pe partea anterioara a labelor, interdigital si la nivel perineal.

Cauze

  • alergeni din mediul inconjurator: praf, polen, mucegai;
  • alergeni alimentari.

Anumiti factori pot exacerba boala:

  • ectoparazitii: de tipul purecilor;
  • factori de mediu: anumite perioade sezoniere;
  • bacterii: Malassezia pachydermatis;
  • disfunctia barierei epidermale.

Daca cautati poze cu dermatita la caini puteti accesa linkurile:

Diagnosticul dermatitei atopice la caine

Diagnosticul este unul clinic si se bazeaza pe :

1. Istoricul medical – ce furnizeaza informatii depre:

  • varsta la debut;
  • sezonalitatea semnelor clinice;
  • prezenta pruritului fara leziuni ale pielii la debut;
  • predispozitia familiala sau de rasa: Golden sau Labrador retriever, Bulldog francez, Shar Pei;
  • raspunsul anterior la tratamentul cu glucocorticoizi.

2. Criteriile clinice (Criteriile lui Favrot*) ce au o sensibilitate de 80% cand 5 sau 8 criterii sunt indeplinte. Acestea sunt:

  • debutul la varsta sub 3 ani;
  • cainele locuieste mai mult afara;
  • raspunsul pruritului la glucocorticoizi;
  • prurit fara leziuni cutanate la debut;
  • afectarea membrelor din fata;
  • afectarea varfului urechii;
  • marginile urechii sunt neafectate;
  • zona dorsolombara nu este afectata.

*Sursa – click pe text: Dermatita atopica la caine – algoritm de diagnostic si identificarea alergenilor (https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-015-0515-5)

3. Excluderea altor boli precum dermatita cauzata de paraziti si infectii primare ale pielii.

  • Ectoparazitii se pot vedea cu ochiul liber la examinarea clinica. Se mai pot folosi pieptanul pentru pureci, scarificarea, examinarea firului de par si examenul citologic al pielii si parului. Leziunile sunt dispuse de regula in regiunea lombosacrala, baza cozii si partea mediala a coapsei.
  • Biopsia poate fi utila pentru a exclude prezenta limfomului cutanat. Leziunile pot fi similare cu cele ale dermatitei atopice si includ prurit, scuame excesive si eritem.

4. Testul intradermal si dozarea IgE nu se utilizeaza de rutina in dermatita atopica, intrucat testele pot iesi pozitive si la cainii ce nu sufera de dermatita atopica, dar pot fi sensibili la diversi alergeni din mediu.

Tratamentul dermatitei atopice la caine

Dermatita atopica este o boala cronica, multifactoriala ce necesita o abordarea terapeutica diversa, ce consta in controlul factorilor declansatori si reducerea pruritului si inflamatiei (hrana este de asemenea ft important).

Hills z/d – hrana pentru cainii cu alergii alimentare

Se folosesc de regula tratamente antipruriginoase precum:

  • Cortavance (spray ce contine hidrocortizon) – este un steroid topic, cu actiune antiinflamatoare, ce inhiba procesul inflamator de la nivelul pielii. Se poate gasi sub forma de spray si poate fi aplicat si la nivelul urechii. Efectele adverse pe termen lung pot fi: subtierea pielii, alopecie si ulceratii.
Cortavance – spray cu hidrocortizon pentru dermatozele inflamatorii si pruriginoase la caini
  • Cytopoint (anticorpi monoclonali) – este un anticorp sintetic ce neutralizeaza celulele specifice implicate in aparitia alergiilor. Se administreaza sub forma injectabila la fiecare 4 saptamani. Intra in actiune rapid, efectul putand fi vizibil dupa primele 24 de ore.
Citopoint – anticorpi monoclonali – tratament injectabil pentru scarpinatul cainilor
Cytopoint – anticorpi monoclonali caine tabel administrare
  • Prednisolon, Metilprednisolon sau Dexametazona – sunt medicamente antiinflamatoare ce inhiba procesul inflamator. Se administreaza sub forma de tableta sau injectabil, zilnic cu scaderea treptata a dozelor. Efectul apare rapid in 24 de ore. Efecte adverse pe termen scurt: polidipsie si poliurie, cresterea apetitlui si cresterea in greutate. Pe termen lung pot aparea atrofia musculara, infectii de tract urinar si boala Cushing.
Prednison – medicatie antiinflamatorie pentru pisicile si cainii cu probleme de piele
  • Sporimune (ciclosporina) – este un alt antinflamator ce inhiba celulele implicate in aparitia alergiilor. Se administreaza oral, zilnic sub forma de tableta sau sirop, cu scaderea ulterioara a dozelor. Intra in actiune mai greu, efectele fiind vizibile in 4 – 6 saptamani. Pe termen scurt poate aparea voma si diareea ca efecte adverse, iar pe termen lung cresterea excesiva a parului si risc crescut de infectii secundare ale pielii.
Sporimune (ciclosporina) pentru caini si pisici (pentru tratamentul manifestarilor cronice ale dermatitei atopice la caini)
  • Apoquel – actioneaza prin blocarea cailor responsabile de aparitia pruritului. Se administreaza sub forma de tablete de 2 ori pe zi, iar apoi o data pe zi. Efectul este rapid cu reducerea simptomelor in 24 de ore. Efecte adverse intalnite sunt infectii de tract urinar, cistite, voma si diaree.
Apoquel – tratament pentru scarpinat la caini
  • Imunoterapia specifica pe alergen – urmareste desensibilizarea sistemului imun la anumiti alergeni, astfel impiedicand aparitia reactiei alergice. Se administreaza sub forma de injectii la fiecare cateva saptamani, iar apoi la o luna. Efectul apare incet, amelioararea simptomelor se observa in 9 – 12 luni. Efectele adverse raportate sunt prurit, somnolenta, voma si diaree.

  1. Citea Helene Simone spune:

    Buna ziua ,am un ciobănesc german căruia i sa administrat cytopoint acum 2 săptămâni, fiind diagnosticat cu dermatita atopica ,după cytopoint am văzut o îmbunătățire a stării dar nu spectaculoasa, saptamina aceasta însă a revenit din păcate pruritul extrem .ce ii mai pot da,menționez ca am fost la 2 dermatologi cu el de anlungul timpului ,alergia atopica fiind declanșată cam acum un an și jumătate, as putea spune ca are alergie la ambrozie întrucât din noiembrie pina la jumătatea lui august nu sa mai scărpinat iar singurul răspuns bun la avut la apoqel dar care nu se poate da pe perioada îndelungată……

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Va recomandam un control la colega noastra, dna doctor Alina Rusu, din cadrul cabinetului veterinar Joyvet.
      Acum sa incerc sa va raspund pe scurt: nu stiu sa fie limita de administrare la Apoquel, chiar la majoritatea studiilor animalele au fost tratate cu Apoquel mai mult de 2 ani de zile (chiar eu am un pacient ce ia Apoquel de peste 5 ani). De multe ori scopul este sa imbunatatim calitatea vietii animalelor atunci cand problema nu poate fi rezolvata in totalitate. Sunt si unele antiinflamatorii retard ce tin 1 luna de zile, si uneori chiar am observat vindecari „din senin” dupa 2 – 3 cure de antiinflamatorii. Inca o data, problema trebuie dezbatuta in cadrul unui consult, prezentate optiuni si alegerea celei mai bune. Cu stima!

  2. vizireanu marin spune:

    am un ciobanesc german cu dermatita si de 2luni de cand ii fac injecti saptaminal nu se vede nici un rezultat.are o mincarime permanenta si e plin de rani si miroase parca e ranced..as vrea sa il tratez acasa sa nu il mai transport la doctor fara rost ca nu vad nici un progres. care10 si 40 kg. va multumesc.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Trebuie un diagnostic exact pentru a oferi cel mai bun tratament. Mirosul ranced se gaseste si in Demodecia la caine . Trebuie sa mergeti la veterinar sa ii faca niste teste de piele si in functie de rezultat se da tratamentul care sa functioneze. Cu stima!

    • Mihaela Moruzi spune:

      Bună dimineața. Am un tekel talie mică, la care dermatita atopică „înflorește” periodic. În iunie i-am administrat o schemă de tratament cu marbofloxacina, apoquel, baie cu clorhexidrina, am schimbat alimentația, iar acum e ca înainte de tratament. Tratamentul a fost dat în urma analizelor. Reiau schema, sau schimb ceva? Mulțumesc

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Nu se recomanda administrarea antibioticelor fara un examen bacteriologic pozitiv. V-as recomanda sa mai faceti un consult la un dermatolog de al nostru si poate va ajusteaza tratamentul cu ceva mai „putin agresiv”. Ne este practic imposibil sa va raspundem fara sa vedem animalul, fara sa avem o discutie ampla despre evolutie si momentul aparitiei. Sunt tratamente pentru scarpinat pe baza de anticorpi monoclonali ce se fac lunar, iar acestea se cheama Cytopoint. Daca doriti un medic veterinar dermatolog o puteti contacta pe dna doctor Alina Rusu de la cabinetul veterinar Joyvet (0731803803). Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.