Dermatofitozele (micozele) la caini si pisici (Ringworm)

   In ciuda numelui strain care induce in eroare, ringworm nu este o boala cauzata de un vierme, ci una mult mai frecventa decat suna. Cu totii am auzit de inconfortabilele „ciuperci” care ne afecteaza pielea si unghiile, dau senzatia de mancarime si uneori emana un miros neplacut, insa ce sunt ele, de fapt, si cum ne afecteaza animalele de companie?

Dermatofitoza la caini si pisici

Cunoscuta si sub numele de tinea corporis sau infectie cu dermatofiti, este o infectie des intalnita, de tip fungic. Aceasta se manifesta asupra pielii, unghiilor si scalpului. In engleza este cunoscuta sub denumirea de ringworm, deoarece cauzeaza iritatii inelare caracteristice, rosiatice si prurit.

Tipuri de fungi

Fungii (ciupercile) responsabili fac parte din genurile Microsporum, Epidermophyton și Tricophyton, astfel ca infectiile cauzate de acestia primesc denumirea generala de ”tinea”: tinea corporis (micoza corporala), tinea cruris (micoza genitala), tinea capitis (micoza a scalpului) etc.

Sunt cunoscuti si drept „dermatofiti”, deoarece se hranesc cu keratina, componenta a pielii.

Reproducerea fungilor se realizeaza prin spori. Un spor este o unitate reproductiva microscopica, de multe ori unicelulara, ce poate da nastere unui alt individ fara fuziune sexuala – asemanator ca functie unei seminte vegetale. Acesti spori, odata ajunsi in straturile superioare (moarte) ale epidermului, incep sa se divida si sa paraziteze zona.

 

 

Modalitati de infectare

  • Contact direct si indirect

Infectia se poate transmite prin atingere directa cu indivizii care au acest tip de micoza. De asemenea, se poate transmite si prin contact indirect reprezentat de obiecte folosite de persoana sau animalul afectate precum: prosoape, piepteni, produse de igiena, chiar si patutul sau paturica animalului.

  • Mediul inconjurator

Sporii fungilor supravietuiesc un timp indelungat in sol, iar contactul direct cu acesta ii poate transporta pe pielea dvs. sau a animalului.

  • Locuri umede

Uneori, se poate observa aparitia dermatofitozelor la animalul de companie dupa o sedinta de tuns si spalat, in locuri in care au mai fost spalate si alte animale. Acest lucru se intampla deoarece locurile umede sunt prielnice pentru supravietuirea si dezvoltarea sporilor. Alt exemplu de loc de unde se poate contracta infectia sunt baile si dusurile publice.

Simptome si manifestarea bolii

In cazul oamenilor, dermatofitozele se identifica dupa aspectul rotund-inelar, rosiatic si dupa senzatia de mancarime.

Desi simptomele sunt asemanatoare si in situatia animalelor, afectiunea poate fi mai dificil de observat din cauza blanii. Cazurile moderate pot trece de multe ori neobservate, in timp ce o conditie mai grava este insotita de:

  • Leziuni circulare sau neregulate, rosiatice, prezente pe cap, coapse si antebrate, piept
  • Descuamari ale pielii in zonele afectate, cu aspect de matreata
  • Incrustarea, ingrosarea si inrosirea pielii
  • Petice circulare fara blana pe cap, coada, sira spinarii

Orice animal poate capata dermatofitoze, de la animale mici precum cainii, pisicile, iepurii si pasarile, pana la animalele de ferma si salbatice.

 

Diagnosticul 

In ceea ce priveste aceasta afectiune, pentru a confirma cu exactitate ca este vorba despre o infectie fungica, este nevoie de imbinarea mai multor metode de examinare si testare. O prima etapa este examinarea vizuala a pacientului pentru observarea zonelor de leziune si descuamare.

Alta metoda de observare este folosirea unei lampi speciale cu lumina ultravioleta, care scoate in evidenta excretii ale acestor fungi – excretii ce apar galben-verzi fluorescente. Din pacate, un rezultat negativ nu infirma prezenta fungilor din cauza faptului ca acest test poate detecta doar infectii provocate de specia Microsporum Canis.

Singurele metode de testare exacte si sigure sunt metoda culturii sau obtinerea unui esantion ce va fi ulterior vizualizat microscopic. Aceste doua proceduri se bazeaza pe luarea unei probe de par sau de tesut afectat si prelucrarea lor ulterioara in laborator. Metoda culturii necesita mai mult timp de prelucrare, iar rezultatele se pot observa dupa cel putin 10 zile.

Astfel, este imperios necesar sa nu diagnosticati animalul dumneavoastra fara a consulta un medic veterinar, si cu atat mai mult sa nu il tratati acasa fara certitudinea ca este o infectie de acest gen.

Tratament

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul veterinar poate recomanda una sau mai multe tipuri de tratament, in functie de severitatea afectiunii:

  • Creme, unguente, sampoane antifungice exclusiv recomandate de medicul veterinar, deoarece unele produse destinate uzului uman pot agrava conditia.
  • Tratament sistemic, cu antifungice orale precum Itraconazol si Fluconazol

Este important de retinut faptul ca simptomele vizuale se pot ameliora inainte ca infectia in sine sa dispara, deci tratamentul trebuie urmat riguros pe toata perioada prescrisa, pentru a evita recurenta ei. Animalul afectat trebuie separat de alte animale, daca este cazul.

Pentru a diminua riscul de a va imbolnavi dumneavoastra sau alte animale pe care le detineti si a grabi procesul de vindecare al celui nesanatos, toate suprafetele si obiectele cu care a venit in contact trebuie curatate si dezinfectate. Cel mai eficient dezinfectant in cazul acestor fungi este o solutie cu clor de concentratie 10% (sau 1:10 clor in apa), insa animalele trebuie mutate din locul in care se face dezinfectia pentru a nu se intoxica.

Printre produsele ineficiente impotriva acestor fungi se numara: clorhexidina, peroximonosulfat de potasiu, iod povidona, compusi cuaternari de amoniu.

Metode de preventie

Preventia dermatofitozelor urmeaza un plan simplu, care necesita, insa, consecventa:

  • Aspirare regulata pentru a indeparta ramasite de par, celulare;
  • Spalarea si dezinfectarea textilelor si obiectelor folosite de animal;
  • Dezinfectarea zonelor in care isi petrec timpul animalele;
  • Aruncarea parului ramas dupa periaj.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri in dermatologie veterinara va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni de piele. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joy vet – cabinet veterinar sector 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.