Afectiunile oftalmologice sunt foarte intalnite la animalele de companie, avand etiologii diferite precum traumatismele, infectiile, accidente ce implica contactul ochilor cu diferite substante iritante sau chiar anomaliile, iar astazi vom vorbi despre una dintre anomaliile congenitale ale corneei, anume: dermoidul cornean.
Afectiunea este definita in literatura de specialitate ca fiind o insula ectopica de piele ce contine structuri specifice precum glande sebacee si sudoripare, vase de sange, nervi, fibre musculare netede, celule adipoase si fire de par, uneori si tesut cartilaginos, localizata la nivelul corneei.
Leziunea poate afecta pleoapele, conjunctiva sau corneea, dermoidul putand fi incadrat in trei tipuri:
- epibulbar localizat in unghiul temporal ce afecteaza stratul superficial al corneei, fiind dispus la nivelul limbului sclero-cornean
- central ce afecteaza toata grosimea corneei pana la nivelul membranei Descemet
- de grad III ce afecteaza globul ocular de la fata anterioara a corneei pana la epiteliul pigmentar al irisului
De ce apare afectiunea?
Etiologia dermoidului cornean nu a fost inca elucidata, insa din diverse motive are loc o metaplazie a tesutului mezenchimal ce determina o diferentiere anormala a ectodermului de suprafata. Se considera ca dermoidul cornean este o leziune congenitala, mostenita la rasa de pisici Birmaneza si la rasele de caini Ciobanesc German, Teckel si Saint Bernard, rase la care apare de obicei bilateral, pe langa alte defecte congenitale precum cataracta, coloboma palpebrala, persistenta membranei pupilare sau microftalmia.
Simptomatologie
Leziunea apare de la nastere, insa poate sa nu fie observata pana la varsta de cateva saptamani cand apar de obicei semnele clinice. Entitatea patologica apare de obicei unilateral, afectand doar un ochi si poate progresa in dimensiune sau poate ramane in acelasi stadiu, nu afecteaza vederea, dar atunci cand acopera o suprafata mare micsoreaza campul vizual.
Afectiunea are aspectul unei insule bine delimitata pe suprafata corneei, pigmentata, acoperita de fire de par si slab vascularizata. Din cauza iritatiei determinate de firele de par ce ating suprafata nemodificata a corneei apare blefarospasmul, epifora, conjunctivita, cheratita si ulceratia corneana determinata si de ocluzia palpebrala in urma careia se usuca corneea, ce pozitiveaza testul cu fluoresceina.
Dermoid cornean la o pisica cu prezenta conjunctivitei datorata iritatiei cauzate de firele de par
Diagnosticul
Diagnosticul afectiunii se stabileste cu usurinta datorita simptomatologiei, avand un aspect caracteristic, ecografia oculara prezentand detalii legate de profunzimea dermoidului, iar dupa rezectia chirurgicala se poate stabili diagnosticul de certitudine prin examen histopatologic.
Tratamentul
Tratamentul dermoidului cornean depinde de marimea acestuia, daca este de dimensiuni mici, cu fire scurte ce nu determina iritatie se poate trata medicamentos cu suplimente de lacrimi cu acid hialuronic, asigurand protectia corneei, urmand ca animalul sa fie reevaluat periodic pentru ca afectiunea sa fie monitorizata permanent. In cazul in care firele de la nivelul dermoidului provoaca iritatia corneei se poate incerca depilarea manuala cu mentiunea ca acestea vor creste la loc, iar atunci cand dermoidul are dimensiuni mari se recomanda interventia chirurgicala.
Tratamentul specific al afectiunii este chirurgical, efectuandu-se manoperele de keratectomie superficiala, urmata de realizarea unui flap conjunctival prin care este acoperita corneea. Inainte de operatie se administreaza timp de 3-5 zile colire cu unguente pe baza de antibiotice si antiinflamatorii, daca nu sunt prezente ulcere, continuandu-se tratamentul cu antibiotice sub forma de colire (Tobramicina, Ciprofloxacina, Ofloxacina) postoperator timp doua saptamani, de 3-4 ori pe zi. Postoperator se vor efectua controale oftalmologice cu rolul de a monitoriza reepitelizarea epiteliului cornean. Dupa vindecarea leziunilor, atunci cand la testul cu fluoresceina, aceasta nu se mai fixeaza se poate incepe administrarea colirelor cu antiinflamatorii pentru reducerea vascularizatiei.
Trebuie precizat faptul ca afectiunea poate recidiva in cazul in care leziunea nu a fost indepartata complet, iar complicatiile sunt reprezentate de infectii secundare locale sau perforarea corneei, acestea putand fi evitate prin administrarea colirelor cu antibiotice si efectuarea flapsului conjunctival.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.