Diabetul este o boala cronica caracterizata prin incapacitatea pancreasului de a produce suficienta insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange. Cel mai frecvent apare atunci cand organismul ataca din greseala si distruge celulele ce produc insulina (hormonul necesar pentru a mentine nivelele optime ale zaharului in sange), dar mai poate fi intalnit si la cainii ce sufera de pancreatita (inflamatia pancreasului).
La cainii sanatosi, zaharul se ia din dieta, ajunge in stomac si de aici in torentul sanguin. Din torentul sanguin zaharul este metabolizat in energie pentru a fi utilizat de celulele corpului, precum muschii si creierul. Insulina este hormonul ce asigura transformarea zaharului in energie, iar in cazul cainilor cu diabet acest proces este alterat ducand la acumulari crescute de zahar in sange, ce poarta numele de hiperglicemie.
Se descriu 2 tipuri de diabet:
- Diabet zaharat de tip 1 (diabetul insulino – deficitar). In aceasta situatie pancreasul nu produce insulina. Acest lucru se intampla in caz de leziuni sau functionalitate inadecvata a pancreasului. Cainii cu acest tip de diabet necesita administrarea zilnica de insulina. Este cel mai comun tip de diabet intalnit la caini.
- Diabet zaharat de tip 2 (diabetul insulino – rezistent). In aceasta situatie pancreasul produce insulina, dar nu in cantitatile necesare organismului. Corpul cainelui nu foloseste insulina asa cum ar trebui, iar glucoza nu este transformata in energie, ramanand in torentul sanguin. Este mai frecvent intalnit la caini obezi, varstnici.
Femele pot dezvolta o rezistenta temporara la insulina pe perioada ciclului menstrual sau in sarcina.
Diabetul este o boala severa care netratata corespunator poate duce la decesul animalului.
Factorii de risc:
- Varsta – Diabetul poate aparea la orice varsta insa este mai frecvent la cainii seniori. De regula apare in jurul varstei de 5 ani.
- Sex – Femele necastrate sunt mai predispuse in a dezvolta diabet zaharat decat masculii (raportul fiind de 2 la 1).
- Pancreatita cronica poate duce la lezarea tesutului pancreatic responsabil de producerea de insulina.
- Obezitatea contribuie la o crestere a rezistentei la insulina si este aociata cu un risc crescut de dezvoltare a pancreatitei, astfel favorizand aparitia diabetului.
- Medicatia steroida utilizata pe termen lung poate duce la instalarea diabetului zaharat.
- Boala Cushing – Organismul produce in cantitate mare hormoni steroidieni, ce in exces pot duce la aparitia diabetului zaharat.
- Bolile autoimune sau virale pot fi posibili declansatori pentru instalarea diabetului zaharat.
- Cauze genetice – Rasele cele mai predispuse la diabet sunt: Bichonii Frise, Pudeli, Pug.
Tabloul clinic al diabetului la caini
Primele simptome care isi fac aparitia sunt:
- polidipsie sau cresterea senzatiei de sete, deoarece organismul incearca sa compenseze pierderile de fluide;
- cresterea apetitului;
- poliurie sau urinari frecvente, datorate acumularii de glucoza ce atrage eliminarea de apa odata cu aceasta la nivel renal;
- scaderea in greutate, deoarece glucoza nu poate fi utilizata pentru producerea de energie si astfel este eliminata renal, organismul utilizand restul nutrientilor pentru a produce energie;
- letargie.
Complicatiile diabetului la caine
In lipsa unui tratament adecvat se pot observa aparitia de complicatii precum:
- Cataracta ce poate duce la orbire;
- Marirea de volum a ficatului sau hepatomegalie;
- Infectii ale tractului urinar;
- Crize convulsive;
- Insuficienta renala;
- Cetoacidoza diabetica apare cand se acumuleaza o cantitate mare de cetone in organism, deoarece celule nu isi pot lua energia din glucoza. Acumularea de cetone in organism poate duce la aparitia urmatoarelor simptome: voma, diaree, apatie si colaps. Este o urgenta medicala ce necesita interventie terapeutica imediata;
- Hipoglicemia sau nivelul scazut de glucoza poate aparea in cazul in care cainele a primit prea multa insulina, mancare sau a facut efort fizic in exces. Simptomele ce apar sunt voma, apetit crescut, mers clatinat si chiar colaps. In acest caz se recomanda administrarea urgenta de zahar.
Diagnostic
Examenul clinic si istoricul medical pot evidentia prezenta semnelor clinice.
Investigatiile paraclinice precum teste de sange (dozarea glicemiei) si teste de urina stabilesc diagnosticul de certitudine. O valoare ridicata a glicemei, enzimelor hepatice si dezechilibru electrolitic sugereaza prezenta diabetului zaharat.
Tratament
- Dieta trebuie adaptata afectiunii – Se utilizeaza de regula mancare cu un continut bogat proteic, fibre si carbohidrati complecsi ce ajuta la absorbtia lenta a glucozei. Se mai pot utiliza si mancaruri cu un continut scazut de grasimi.
- Activitatea fizica – Pentru a evita scaderea sau cresterea brusca a nivelului de glucoza este important ca animalul sa aiba o rutina de exercitii moderate.
- Injectiile cu insulina – Majoritatea cainilor diabetici au nevoie de administrarea zilnica de insulina subcutanat. Administrarea lor se poate face de 2 ori pe zi, in fiecare zi, la 12 ore distanta, si trebuie ajustata in functie de orarul meselor. Injectia se poate administra inainte de masa sau in timpul acesteia.
Prognostic
Cu o monitorizare atenta si tratamentul adecvat, cainii cu diabet pot avea o viata activa si lunga.
Gasiti in Apple Store sau Google Play aplicatii cu care puteti monitoriza nivelul de glicemie al cainelui dumneavoastra, acesta aplicatie fiind foarte utila si ajustarea dozei de insulina (curba glicemica). Exemplu de aplicatie: RVC Pet Diabetes App.
Este important sa utilizam un mic carnetel in care sa ne notam doza de insulina, tipul dietei si activitatea fizica. Acesta ne va ajuta sa prevenim problemele ce pot aparea pe viitor. Si cel mai important este sa pastrati legatura cu medicul veterinar, el este singurul in masura sa va indrume ce sa faceti.
Caut Caninsulin pentru câinele meu. Ce pot face, nu găsesc nicăieri!
Buna seara! Discutati cu medicul dvs veterinar ce urmareste starea pacientului. Deseori folosim insulina de la farmacie umana atunci cand stocurile de la veterinari sunt insuficiente. Este la fel de eficienta si insulina de la farmacie umana, dar trebuie ales tipul in functie de fiecare pacient in parte. Cu stima!