Diabetul la pisici

Diabetul este o boala cronica, in care organismul pisicii nu poate produce cantitatea necesara de insulina sau are un raspuns inadecvat la producerea acesteia. Este una din cele mai frecvente boli endocrine intalnite la pisici.

Insulina este un hormon produs de pancreasul endocrin, ce ajuta la transformarea glucozei (zaharului din sange) in energie, ce este necesara corpului pentru a functiona la nivele optime.

In cazul diabetului la pisici, zaharul din sange nu mai este transformat in energie, iar ca mecanism compensator pancreasul continua sa secrete si mai multa insulina pentru a facilita procesul de producere a energiei, in timp el se epuizeaza si in cele din urma se opreste din a functiona. Nivelul crescut de glucoza din sange poarta numele de hiperglicemie.

Se descriu 2 forme de diabet zaharat la pisici:

  • diabet zaharat de tip 1 – in care glucoza din sange este ridicata datorita unei scaderi in producerea de insulina;
  • diabet zaharat de tip 2 – in care hiperglicemia apare datorita unui raspuns inadecvat la productia de insulina. Este forma cea mai frecventa de diabet intalnita la pisici.

Se mai descriu forme de diabet gestational, neonatal, congenital.

Cauze si factori de risc ale diabetului la pisici:

  • obezitatea;
  • varsta inaintata;
  • activitatea fizica crescuta;
  • sexul masculin;
  • medicamente precum steroizi;
  • boli precum pancreatita si alte boli endocrine;
  • cauze genetice.

 

Tabloul clinic al diabetului la pisici

Diabetul este mai frecvent la motani, pisicile supraponderale si cele cu varsta peste 10 ani. Simptomele cele mai des intalnite sunt:

  • scaderea in greutate (uneori poate aparea si cresterea in greutate);
  • polidipsie (cresterea senzatiei de sete – pisica bea multa apa);
  • poliurie (urinari frecvente – pisica merge des la litiera);
  • apetit scazut;
  • slabiciune sau letargie;
  • schimbarea aspectului blanii.

diabetul la caini pisici

Diagnosticul diabetului la pisici

Se stabileste pe baza semnelor clinice si investigatiilor paraclinice.

  • Teste de sange – nivelul glicemiei din sange ce este de regula ridicat stabileste diagnosticul. Se mai pot face hemoleucograma completa, enzime hepatice si pancreatice, bilirubina si nivelul electrolitilor.
  • Teste urinare – analiza si cultura urinara, frecvent se observa prezenta glucozei in urina. In mod normal aceasta este absenta. Se mai poate identifica prezenta cetonelor in urina.
  • Evaluarea fructozaminei – Fructozamina se formeaza atunci cand glucoza reactioneaza cu aminoacizi din serurile proteice, precum albumina. In hiperglicemie, nivelul acesteia este crescut. Dozarea se face pentru a ajuta confirmarea diagnosticului, monitorizarea hiperglicemiei persistente si evaluarea raspunsului la tratament.
  • Dozarea nivelului de tiroxina (T4), pentru a exclude hipertiroidismul ca si cauza a hiperglicemiei.
Glucometru pentru caini si pisici (de uz veterinar si inalta precizie)

Tratamentul diabetului la pisici

Tratamentul urmareste restabilirea nivelului normal de glucoza in sange, evitarea aparitiei hipoglicemiei (nivel scazut de glucoza in sange), controlul greutatii si oprirea sau minimizarea semnelor de polidipsie si poliurie.

Acestea se pot realiza prin:

  • Controlul dietei – Dieta trebuie sa aiba un continut scazut in carbohidrati si crescut in proteine. Se recomanda mancarea umeda, in portii mici la intervale regulate de timp.
Hills m/d pentru pisici cu diabet (boabe)
Hills m/d – hrana umeda pentru pisici cu diabet
  • Injectiile cu insulina – sunt tratamentul de baza in diabetul zaharat. Se administreaza zilnic, la interval de 12 ore. Se pot utiliza insulina cu actiune ultralunga, precum Detemir (insulina detemir) 0.5 IU / kg, subcutanat la 12 ore si Glargine (insulina glargin) 0.25 – 0.5 IU / kg subcutanat la 12 ore; dar si insulina cu actiune lunga, precum Protamina umana recombinanta cu zinc (Prozinc 12 IU / pisica subcutanat la 12 ore si insulina cu actiune intermediara 0.25 IU / pisica, subcutanat la 12 ore.
Caninsulin – insulina porcina pentru caini si pisici (de uz veterinar)
Caninsulin – insula porcina pentru pisici – tabel doze (pretul estimativ al unei fiole este de 40 ron si ar trebui sa ajunga aproximativ 2 saptamani)

Prognostic

Desi actual nu exista un tratament care sa duca la vindecarea patologiei, prognosticul este unul bun in prezenta managementului adecvat.

Tratamentul agresiv, inceput precoce poate duce la remiterea simptomatologiei.

Pisicile varstnice, cele care au primit tratament cu steroizi si cele tratate cu insulina glargin, intra mai rapid in remisie in prezenta tratamentului adecvat.

Daca o pisica nu a intrat in remisie diabetica dupa primele luni de la diagnostic, cel mai probabil va necesitata insulina injectabila pe toata durata vietii.

Gasiti in Apple Store sau Google Play aplicatii cu care puteti monitoriza nivelul de glicemie al pisicii dumneavoastra, aceste aplicatii fiind foarte utile si in stabilirea nivelului de insulina necesar (curba glicemica). Exemplu de aplicatie: RVC Pet Diabetes App.

RVC Pet Diabetes App – aplicatie ce va permite sa ii monitorizati glicemia cainelui si pisicii dumneavoastra

________________________________________________________________________________

Extras din articolul Interpretarea analizelor de sange la caini si pisici:

Glucoza serica / Glicemia (Glu) – glicemia este o sursa importanta de energie pentru multe celule din organismul cainelui sau a pisicii. Glicemia este mentinuta in limite normale prin descompunerea carbohidratilor din dieta, ea fiind reglata de mai multi hormoni (cel mai important fiind insulina – produsa de pancreas). Diferiti hormoni, precum glucagonul, catecolaminele, glucocorticoizii si hormonul de crestere (GH) contracareaza efectul insulinei. Cu alte cuvinte, insulina scade glicemia, glucagonul ajuta la cresterea acesteia.

Glucoza reprezinta de asemenea un combustibil obligatoriu pentru sistemul nervos central. In consecinta, mentinerea unei concentratii normale de glucoza din sange este esentiala pentru supravietuirea tesutului cerebral.

Interpretarea glicemiei la caini si pisici:

  • valori scazute (hipoglicemie): tulburari hepatice, hiperinsulinism / insulinom, supradozaj de insulina, tumori pancreatice, boli idiopatice la rasele toy, septicemie, tulburari endocrine (hipotiroidism, hipoadrenocorticism), malabsorbtie, infometare prelungita, erori umane (intarzierea centrifugarii probei);
  • valori crescute (hiperglicemie): hiperadrenocorticism, hipoadrenocorticism, administrarea de corticosteroizi, diabetul zaharat, pancreatita / insuficienta pancreatica, medicamente administrate (ex. morfina, dextroza, glucoza), stres (in special la pisici), rezistenta la insulina (glucagonom), gestatia in ultimul semestru, erori umane (proba efectuata post prandial – dupa ce a mancat).

Intervalul normal al glicemiei la caini si pisici:

  • glicemie caine: 67 -125 mg / dL;
  • glicemie pisica: 70 – 160 mg / dL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.