Dializa in medicina veterinara

Ce este hemodializa?

       Hemodializa este o practica terapeutica de utilizat in cazul insuficientei renale prin care se elimina toxinele uremice si se mentine echilibrul electrolitic normal. Dializa reprezinta o terapie de substitutie renala extracorporala ce se bazeaza pe un acces vascular prin intermediul unui cateter jugular, aparatul regland fluxul de sange intr-un circuit inchis, astfel incat sangele azotemic sa fie pompat de la pacient prin dializor (rinichiul artificial), unde are loc schimbul de solvit si apa inainte ca sangele epurat sa se intoarca la pacient.

Hemodializa in Bucuresti se fac la putine centre, noi cei de la VeterinarLaDomiciliu nu facem hemodializa. Ii puteti contacta pe cei de la Patrupet (0371 333 838) sau cei de la Centrul de Endoscopie si Chirurgie Minim Invaziva (021 9387).

Aparatul cu care se realizaeaza hemodializa. Sursa foto: asvnu.org/facilities

In timpul dializei, pacientii trebuie monitorizati constant privind tensiunea arteriala, aportul de lichide, productia de urina, parametrii hemoleucogramei si a unor parametri biochimici precum ureea (BUN), creatinina (CREA), fosforul (P), potasiul (K), sodiul (Na) etc.

In ce cazuri se foloseste hemodializa?

Hemodializa este recomandata pacientilor care din diferite motive ajung sa aiba valori ale azotemiei (BUN) de peste 100 mg/dl si a cretininei (CREA) de peste 5 mg/dl, afectiunile in care este recomandata hemodializa sunt:

  1. Bolile renale cronice in stadii terminale, in care poate ameliora efectele tulburarilor azotemiei, electrolitilor, mineralelor, tulburari acido-bazice si ale hipertensiunii arteriale sistemice, imbunatatind calitatea vietii pacientilor.
  2. Insuficienta renala acuta insotita de alte afectiuni precum leptospiroza, pielonefrita, glomerulonefrita, obstructia ureterala, ischemia.
  3. Toxicozele acute determinate de diferite substante si medicamente absorbite la nivel intestinal si prezente deja in sange, precum metanol, etanol, etilenglicol (antigel), fenobarbital, teofilina, salicilat, acetaminofen, antidepresive, chimioterapice si aminoglicozide.
  4. Uremia acuta in care hemodializa reuseste sa atenueze hiperpotasemia, restabilind echilibrul.
  5. Hiperhidratarea ce rezulta din hipertensiunea arteriala sistemica, edem pulmonar sau periferic, ascita sau insuficienta cardiaca congestiva in cazul animalelor cu oligurie iar volumul excretat nu este direct proportional cu volumul din aportul exogen al tratamentului cu fluide in cazurile de insuficienta renala.
  6. Inainte unui transplant renal evitand complicatii precum anemia sau tulburarie metabolice, dar si dupa pentru perioada de functionalitate intarziata a grefei si revizuirea complicatiilor, ori respingerea ei.
Rinichi sanatos (stanga) si rinichi ce sufera de boala cronica (dreapta). A-rinichi, B-cicatrici reprezentate de zone nefunctionale, C-ureter, D-vena renala, E-artera renala. Sursa foto: petmd.com/dog/conditions/urinary/c_multi_renal_failure_chronic

Hemodializa sau dializa peritoneala?

Dializa peritoneala reprezinta o alternativa a hemodializei in cazul pacientilor care din diferite motive nu o pot suporta si este o terapie de eliminare a unor produsi toxici din organism in cazul unor afectiuni acute sau cronice ce afecteaza rinichii si capacitatea acestora de filtrare. Tehnica este utilizata in cazul pacientilor ce au o greutate mai mica de 10 kilograme sau sunt foarte inaintati in varsta si foloseste peritoneul ca membrana de filtrare.

In acest moment, la noi in tara se pot realiza 3 tipuri de dializa, respectiv dializa peritoneala, dializa intermitenta (tratament cu durata limitata, de 4 sau 5 ore, de 2 sau 3 ori pe saptamana) si dializa continua, ultimele doua bazandu-se pe aceleasi principii fiziologice chiar daca difera tehnica de executie, fiecare pacient fiind evaluat si alegandu-se varianta adecvata.

Etapele hemodializei

Din momentul in care s-a stabilit ca animalul dumneavoastra sufera de o afectiune renala ce necesita efectuarea hemodializei, se va realiza o evaluare somatica, hematologica si biochimica a pacientului. I se va monta acestuia un cateter venos central, in acelasi timp are loc pregatirea aparatului pentru hemodializa si se stabilesc parametrii acesteia in concordanta cu evaluarile realizate mai devreme. In continuare urmeaza efectuarea hemodializei propriu zise prin heparinarea pacientului, montarea tubului si evaluarea duratei, a ratei, nivelurilor de creatinina si uree din timpul procedurii si dupa terminarea acesteia. Pacientul va fi monitorizat permanent si se vor combate semnele asociate precum hipotensiunea, anemia si hipovolemia prin medicatie specifica.

Cateter venos central montat la un caine in timpul dializei. Sursa foto: dogtime.com/dog-health/58255-uremia-dogs-symptoms-causes-treatments

Hemodializa are riscuri?

Orice tehnica terapeutica sau substanta medicamentoasa cu rol terapeutic prezinta intr-o anumita proportie un risc, iar printre riscurile executarii hemodializei se numara voma si malnutritia, deficienta de carnitina, deficienta de taurina, afectiunile osoase, hipotensiunea, deficientele de coagulare, infectii locale sau generale ori coagularea datorate cateterului venos central.

Astfel, concluzionam prin faptul ca dializa este o metoda indispensabila de epurare a organismului prin care acesta scapa de compusii toxici acumulati in urma nefunctionalitatii rinichilor, mai ales in stadii avansate si chiar terminale ale unor boli renale, prognosticul si durata tratamentului variind foarte mult de la pacient la pacient, in functie de etiologia si gradul afectarii renale, precum si de starea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.