Diaree caine – tratament acasa?

„Ce pastile sa dau la caine? Are diaree. Tratament acasa?”

Diareea la caini, ce tratament sa ii dau acasa?”

Caine ce prezinta voma, scaun cu sange, ce sa fac?”

Sunt intrebari tot mai frecvent intalnite in cadrul apelurilor telefonice la clinica noastra. Raspunsul nu poate fi simplu cu subiect si predicat, deoarece problema poate fi mult mai complicata si trebuie de multe ori trebuie o abordare mult mai profesionala decat un remediu naturist administrat de proprietar acasa. Dar vom incerca sa facem pe plac proprietarilor si sa raspundem la intrebari.

In primul rand vrem sa precizam ca diareea la caini este o afectiuni foarte des intalnita si variaza in frecventa, durata si intensitate de la un animal la altul. Cauzele de stau la baza scaunului diareic la caini pot fi multiple, dar printre cele mai frecvente, amintim:

  • intoleranta alimentara (i se schimba hrana brusca sau fura ceva de prin casa);
  • alergii;
  • paraziti;
  • substante toxice sau plante toxice;
  • ingerarea / inghitirea corpurilor straine;
  • infectii virale (precum parvoviroza, coronaviroza canina);
  • infectii parazitare (viermi intestinali, giardia);
  • antibiotice si alte medicamente;
  • boli ale unor organe interne (pancreas, ficat);
  • stres (diaree pe fond emotional).

O repetam si o scriem cu majuscule: CONSULTATI-VA MEDICUL VETERINAR INAINTE DE ORICE DECIZIE, ACESTA SFATURI SUNT PUR ORIENTATIVE SI NU RECOMANDAM SA INTARZIATI O VIZITA LA VETERINAR SAU SA ADMINITRATI MEDICAMENTE FARA INDICATIILE VETERINARULUI. Clinica noastra veterinara este deschisa non stop, si puteti sa ne apelati la orice ora din zi sau din noapte sa va indrumam in acest sens.

Bun, continuam si revenim la intrebarea clientilor: „Ce pastile sa dau la caine? Are diaree. Vreau un tratament acasa?”.

Ce ai putea sa faci in cazul in care cainele tau prezinta diaree, cu stare generala buna si nu iti poti permite sau situatia este de asa natura astfel incat nu pot ajunge la veterinar:

  • daca doctorul tau nu ti-a recomandat asta, nu ii opri alimentatia, continua sa il hranesti cu mese mici si dese, in special mancare usor de digerat. Intr-adevar pe vremuri se recomanda repaos alimentar 12 – 24 ore, dar asta in cazul vomelor, stiinta actuala prezinta concepte conform carora intestinul are nevoie de nutrieti pentru a se vindeca;
  • daca nu ai acces la un petshop in apropiere sa ii poti cumpara o mancare de dieta (precum Hill’s I/D, Royal Intestinal, Purina EN), ii poti gati o mancare slaba in grasimi, dar cu carbohidrati precum: cartofi, paste, orez, putin pui sau curcan, legume, branza slaba de vaci sau iaurt cu mai putine grasimi.
  • Ia legatura cu medicul tau veterinar inainte de a administra medicamente. Pastilele precum ENTEROGUARD (cel mai frecvent intalnit in cadrul vizitei la veterinar, proprietarul deja a administrat doze mari de enteroguard) sunt antibiotice, si nu este necesar decat in unele cazuri. Daca totusi il administrezi, macar administreaza-l corect, doza fiind de 1 comprimat pe 3 kg, pe zi, 3 zile.
  • Sunt probiotice speciale pe care le poti gasi la farmacii veterinare precum Promax sau Fortiflora, ce-l poate ajuta pe animalul tau sa isi regleze flora intestinala.
promax diaree caini
Promax – antidiareic pe baza de probiotice ce calmeaza si protejeaza mucoasa intestinala. Este un tratament ce se administreaza o data pe zi, timp de 3 zile.

Cand diareea la caine este o urgenta?

Tu esti cel care isi cunoaste animalul cel mai bine, asadar cand simti ca animalul nu este in regula, mergi de urgenta la veterinar, nu astepta.

In general, daca animalul tau a avut doar un scaun diareic, dar totusi inca e fericit si se joaca, mananca normal in continuare, putem spune ca poti astepta sa vezi urmatoarele scaune pana sa ajungi la veterinar.

Totusi, printre semnele cele mai ingrijoratoare, amintim:

  • pierderea apetitului (cainele nu mai mananca si nu mai bea apa);
  • letargie (este apatic, nu se mai joaca);
  • durere, discomfort abdominal;
  • sange in scaun (sange proaspat sau sange digerat – negru, precum zatul de cafea) – ;
  • diareea asociata cu voma;
  • un pui de caine, care abia a fost cumparat sau nu a fost vaccinat.

Ai incredere in instinctele tale si suna veterinarul daca tu crezi ca ceva este in neregula cu animalul tau. Poti opta si pentru un medic veterinar acasa in cazul in care nu te poti deplasa.

  1. Ionela spune:

    Buna seara am cumpărat un cățel de acum două săptămâni nu are vaccinurilor făcute . A început să facă febră și să fie galeșă in sensul că nu mai mânca și nu se juca .Am fost cu ea la medicul veterinar din sat Are doua zile de tratament și a început în seara asta să facă scaun negru și să vomite o culoare mai închisă. Eu când am dus-o la medicul veterinar avea doar febră

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Faptul ca al dumneavoastra caine face diaree si vomita, este recomandat sa stea sub supravegherea medicului veterinar pe tratament perfuzabil. Avand in vedere ca este si nevaccinat, trebuie exclusa parvoviroza, dar si alte boli. Sunt prea putine lucruri pe care le puteti face acasa si cea mai buna varianta este tratamentul la medicul veterinar. Cu stima!

  2. Ana spune:

    Buna seara!Am adoptat acum 2 zile un catelus de 2 luni de la Padoc.Tot de atunci face scaune moi si unele chiar apoase cu mult mucus.De cand am observat acest lucru, am incetat sa il mai hranesc cu pliculete (Pedigree junior) si am inceput sa ii dau bobite si orez cu pui fiert.Insa astazi am observat putin sange in fecale.Credeti ca poate fi doar din cauza schimbarii bruste a alimentatiei?Catelul este foarte lacom mananca repede, si are o stare generala buna, se joaca, are pofta de mancare si doarme cam mult(dar cred ca asa sunt puii de catel)Si tind sa precizez ca are vaccinurile pt parvaviroza, corona si deparazitare interna.Va rog sa imi spuneti ce parere aveti dumneavoastra, va multumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna seara! La varsta de 2 luni nu are cum sa aiba schema de vaccinare completa, are vaccinul de parvoviroza, dar asta nu inseamna ca este complet protejat. O schema de vaccinare completa este formata din 3 – 4 vaccinuri. Acum legat de scaunul moale cu sange, daca acesta este asociat cu o stare generala buna, fie este o parvoviroza cu semne usoare si asta poate fi inceputul, fie are alti paraziti (giardia, coccidioze) sau coronaviroza canina enterica. Trebuie sa aveti grija si cu ce roade prin casa la aceasta varsta. Raspunsurile cele mai bune le aveti in baza unei consultatii si vizite. Cu stima!

  3. Lelia spune:

    Bună seara! Am un bichon de 12 ani și de câteva luni suferă de scaune diareice ( apoase)! Va rog sa îmi dați un sfat ! Însă are toate analizele făcute, prezintă doar un pancreas mărit , în rest sunt bune! Starea ei este ok…are pofta de mâncare! În urma analizelor a depistat pozitiv si boala Erkilioza.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Nu exista „toate analizele facute” si fara un diagnostic cert. Pare deja sa fie o diaree cronica acolo si trebuie exclus un IBD (boala inflamatorie intestinala), dar si alte afectiuni. Ehrlichioza se trateaza cu antibiotic administrat aproximativ 4 saptamani. Faceti o programare la colegele din clinica veterinara Joyvet din sectorul 3 (0731803803) sau apelati la ambulanta noastra veterinara (0726742842) pentru a rezolva problema cu scaunul diareic al catelului dumneavoastra. Cu stima!

      • RONI RADUCAN spune:

        Bună ziua! Am un malinois născut în fata de 1 mai 2023 , are primul vaccin de parvoviroza făcut pe fata de 14 iunie și are cam scaune moi uneori și normal, starea lui generala este buna . Se joaca . Dar doarme un pic cam mult. Un sfat va rog dacă sa ma prezint la veterinar urgent ( cainle sta doar în casa) nu face varsaturi.

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Starea generala buna cu diaree la pui in general se intalneste in parazitoze. Trebuie exclusa giadia, dar si alti paraziti intestinali. Aveti grija ce ii dati de mancare, ca nu cumva sa manance alte resturi ce il poate deranja la stomac. Cu stima!

    • Gradinaru simona spune:

      Bună ziua am un bichon de 1 an și 4 luni și joi iam pus 3 picaturi de Ataxxa pentru capuse ,la câteva ore a început sa scuture din cap deoarece nu ajungea sa se scarpine .Doar ca de acum dimineața a făcut diaree și vomita câte un pic .Ce ar trebui sa fac mulțumesc.

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Ataxxa contine permetrina si imidacloprid, iar daca aceste substante ajung in gura animalului (se linge) pot fi toxice. Recomandarea ar fi sa fie vazut de un medic veterinar si sa ii administreze un tratament simptomatic. Cu stima!

  4. Alina spune:

    Buna,am un Bichon de aproape 4 luni și de ieri are diaree știți cumva ce îi pot da,pentru ca nu pot ajunge la veterinar

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Aveti detaliile legate de mancare in articol. Mai mult decat sa ii dati ce s-a scris, sa il hidratati si sa incercati sa mergeti la veterinar nu aveti ce sa faceti. Diareea cu sange poate fi un semn de parvoviroza si tratamentul recomandat fiind tratamentul perfuzabil. Cu stima!

  5. Mirela spune:

    Bună ziua, am o catelusa de 15 ani, în urma cu 2 săptămâni a început sa facă diaree ,scaunul era la început normal și apoi diaree cu sânge închis, am mers la medic i-am administrat probiotice și pt diaree Dial Tab , ea este hrănită cu Royal Canin Light . În maxim 2 zile si-a revenit insa la o săptămână diareea a revenit , scaunul fiind la început normal urmat de diaree cu sânge rosu deschis și amestecat cu mucozitati.
    I-am preparat orez fiert și i-am pus în el Dial Tab 1/4 și 1/2 Nospa pt ca avea spasme ,starea ei revenind la normal în 30 min. La 24h scaunul normal și foarte puțin scaun moale amestecat cu sânge tot mai putin.
    Ce ar putea fi, ma puteți ajuta?
    Medicul nostru este plecat momentan.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Sunt nevoie de analize precum biochimie de sange, hemoleucograma, ecografie abdominala, ex. coproparazitologic si o coprocultura. Avand in vedere varsta inaintate lista de diagnostice diferentiale poate fi larga. Cu stima!

  6. Alex Enisor spune:

    Buna seara ! Am un Buldogel Francez de 8 lunite și de prin luna Septembrie tot face diaree și sânge prezent in caca, chiar de e normal sau diaree! Nu știu ce sa mai fac cu el, merg la medic de 2 ori pe luna cu aceasta problema, uneori ajunge sa nu mai mănânce, sa bea apa, sa fie activa din cauza sângelui prezent in caca( sângele este de culoare roșu aprins și este prezent de fiecare data când merge afara pentru nevoi)… a stat internata 4 zile și mi au dat-o acasă tot cu aceeași problema, spunând ca își revine… acum este activa, mănâncă , bea apa dar prezenta sângelui in caca persista de prin luna Decembrie și niciun medic nu îmi spune un diagnostic ( i se administrează 3 zile de Metronidazol și îmi da o pasta digestivă pentru 5 zile maxim, dar cum ii trece efectul pastilei reluam problema din nou la fiecare 2 săptămâni după tratament… in momentul de fata locuiesc cu micuța maya in uk, oricât as plăti , nimeni nu îmi zice ce are, o țin pe perfuzii când este in pragul de nu se mai poate hrănii și cam atât. Ce sa fac, ce pastile as putea sa ii dau? Nu știu la cine sa mai apelez, am fost la 4 medici pana acum, toți îmi dau factura cu tot ce am de plata , dar niciunul din ei nu îmi zice diagnosticul sau măcar ce are! Ajunge sa facă caca pana își scoate intestinul de 10 cm afara. Îmi este extrem de frica sa nu o pierd pentru ca văd ca are și dureri de burtica și tremura încontinuu … i am făcut deparazitare interna, dar nu am făcut un ultim vaccin ( are doar 2 doze făcute) și nici antirabicul. Oare aceasta sa fie cauza problemelor ei? In prezent mănâncă bobițe și conserve AVA. Dar in trecut a mâncat mult piept de pui fiert cu orez ( așa mi au recomandat medicii veterinari) dar tot diaree cu sânge face! Va rog ajutați-ma cu un sfat, o îndrumare … ce sa fac , sa scăpăm de acesta problema? Va mulțumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Trebuiesc facute investigatii precum radiografie, ecografie, endoscopie, analize de sange. Este imposibil sa nu se gaseasca o cauza dupa aceste investigatii. Ne este greu sa ne pronuntam ca la carte de la distanta, de aceea el trebuie respectat un algoritm de diagnostic si tratament. Din mesajul dvs inteleg ca ati mers la mai multi medici veterinar, dar poate ca o varianta ar fi sa mergeti pana la capat cu un singur medic veterinar, sa faca toate investigatiile si sa urmareasca cazul. La o simpla cautare pe google puteti gasi posibilele cauze ale melenei la caini:
      „Causes
      Rectal/Anal Disease

      Stricture or spasm
      Anal sac abscess or inflammation
      Draining tracts around the anus
      Rectal or anal foreign body
      The anus is blocked by mats of hair and feces
      The rectum is hanging out of the anus
      Traumas – bite wounds, etc.
      Cancer
      Rectal polyps
      Mucocutaneous lupus erythematosus (an immune disease)
      Colonic Disease

      Cancer
      Idiopathic megacolon (disease of unknown causes, where the colon expands with feces instead of releasing the feces normally)
      Inflammation
      Inflammatory bowel disease
      Infectious parasitic agents
      Allergic colitis
      Constipation
      Extra-intestinal Disease (outside of the intestinal tract)

      Fractured pelvis or hind limb
      Disease of the prostate
      Perineal hernia (a hernia around the anus)
      Cancer”

      Cu stima!

  7. Carmen spune:

    Buna seara, am un catel de 4 luni care doar ce a trecut peste boala parvoviroza … a stat o săptămâna internat dar tot are diaree și nu prea mananca, ce sa fac sa și revină?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! „Nu prea mananca” inseamna ca totusi mananca, foarte important fiind sa nu vomite. Incercati mai multe tipuri de conserve sa vedeti pe care le prefera, ii puteti incalzi putin mancarea sa fie mai gustoasa si cel mai important este sa discutati cu medicul ce vi l-a tratat. Poate ca vor fi nevoie de alte investigatii precum un ex. coproparazitologic sau o ecografie abdominala.
      Cateva detalii gasiti si intr-un alt articol de al nostru: https://www.veterinarladomiciliu.ro/cainele-meu-nu-mananca-cum-sa-il-stimulati-sa-manance/
      Cu stima!

  8. Claudia spune:

    Buna seara ,am un catelus de 1 luna jumatate a fost abandonat de mama , de ieri l.am luat in casa a mancat sa jucat azi dimineata a inceput cu diaree ,si lipsa poftei de mancare ce as putea face sa il pun pe picioare ?

    • Veterinar spune:

      Trebuie sa mergeti la cabinetul veterinar sa fie testat pentru Parvoviroza. Fiind atat de mic cel mai mult il ajuta tratamentul perfuzabil. Cu stima!

  9. Andrada spune:

    Buna ziua. Am si eu o pisica angora turceasca, are 7 luni si de curand i-am facut un test antigen si a iesit pozitiv la covid si la giardia. Doctorita de acolo mi-a recomandat perfuzii timp de 10 zile dar ptr mine este scump 200 lei perfuzia pe zi, asa ca am apelat la alt medic pentru a elimina macar giardia si mi-a recomandat pastila enteroguard ptr 5 zile . Este bun ptr el? Dupa acest tratament de 5 zile ce ar trebui sa fac? M-ar ajuta mult un sfat de la dvs. Multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Intr-adevar Giardia se poate trata cu metronidazol (una din substantele active din Enteroguard) in doza de 25 mg pe kg de doua ori pe zi. In principiu daca semnele clinice dispar (adica sa nu mai faca scaun diareic) si nu va puteti permite financiar alte investigatii o puteti lasa asa. Daca totusi semnele clinice persista, ar trebui facut si un examen coproparazitologic sau o coprocultura. Pe langa Enteroguard, ii puteti administra si probiotice, dar si hrana intestinal.
      Legat de Fcov (coronoviroza), posibil sa fie purtatoare tot restul vietii de acum inainte si nu necesite tratament (dar s-ar putea de asemenea sa se transforte in peritonita infectioasa felina). Daca pisica mananca, bea apa, urineaza si defeca normal, nu m-as ingrijora foarte tare. Daca devine apatica, sa nu manance si sa nu bea apa, sa faca diaree apa, ar trebui intr-adevar sa fie tinuta pe tratament perfuzabil ca altfel s-ar deshidrata destul de repede.
      Abordarile sunt multe si trebuiesc discutate cu medicul veterinar. Intotdeauna sunt abordari mai profesionale cu un cost mai ridicat, dar si abordari mai ieftine cu riscuri ceva mai mari. Cu stima!

  10. Irina spune:

    Bună seara aveam și noi un cățel de 2 luni bichon și de câte zile face diaree , vomita iam făcut vaccinul acum câteva zile și a început sa facă iam dat pastile dar degeaba se taraie prin casa îl doare burtica nu știu ce aa ii mai fac ma puteți ajuta cu o soluție ce ii pot facere??

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Pentru un tratament corect este nevoie de un diagnostic corect. Faptul ca si vomita si face si scaun diareic cu siguranta trebuie exclusa parvoviroza. Un scaun diareic, dar cu o stare generala buna se gaseste frecvent la parazitoze. Asadar mergeti la veterinarul dumneavoastra si faceti-i un test pentru parvoviroza (CPV), coronaviroza canina (CCV) si giardia. Cu stima!

  11. Ivasc Valentin spune:

    Bună ziua, avem o Akita Inu de 11 luni.De câteva zile are scaun moale.I-am administrat Fortiflora un pkic pe zi,ceai de sunătoare,orez fiert cu morcov.Este vioaie și are poftă de măncare!Un sfat!Multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! O stare generala buna cu un scaun diareic se poate manifesta in unele situatii precum parazitoze sau hrana necorespunzatoare. Daca sunteti din Bucuresti va recomandam o vizita la una din clinicile noastre veterinare (ne puteti da mail sa va contactam sau lasati numarul de telefon aici – nu-l vom face public). Daca nu, incercati sa discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre aceasta problema, cu siguranta va poate ajuta.
      Un exemplu de test ce trebuie facut este: examenul coproparazitologic, test giardia si CCV. Va recomandam totusi vizita la medicul veterinar deoarece pot fi chiar si corpuri straine ce pot bloca partial intestinul, de aceea discutatia dintre medic si proprietar este ft importanta. Cu stima!

      • Flavia Francesca spune:

        Bună ziua! Am un chow chow cu vârsta de 5 luni și de 3 zile are diaree. Într-adevăr doar ce i am schimbat mâncarea dar am încercat sa o schimb treptat de la Puppy Gravi am început să ii dau Royal Canin. Nu știu ce sa mai fac cu ea va rog un sfat ce as putea face ?

        • Veterinar spune:

          Trebuie facut un examen coproparazitologic, testata pentru Giardia si Coronavirus, eventual si Parvoviroza. Este posibil sa nu aiba legatura cu mancare si sa aiba paraziti ce nu mor la deparazitarea clasica. Mergeti la medicul veterinar pentru un diagnostic si tratament corect. Cu stima!

  12. Mihaela Ceausu spune:

    Puiutul nostru de caine ce avea diaree a incercat tot felul de tratamente, dar multumita dumneavoastra s-a pus in sfarsit un diagnostic si am rezolvat. Ca sa las detalii, in urma examenelor efectuate de medicii veterinari de aici a fost diagnosticat cu Coccidioza si tratat cu Procox. De atunci nu mai are nici o problema. Va multumesc inca o data!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.