Diareea la caini – cauze si tratament

Diareea este cauzata de functionarea deficitara a tractului gastro-intestinal. Lista tuturor cauzelor de diaree este extinsa, prin urmare, iata cateva exemple:

  • Vasculare: infarctul (un cheag care blocheaza fluxul de sange catre o sectiune a intestinului), socul (cum ar fi insolatia sau o reactie alergica pot cauza lipsa fluxului sanguin catre tractul gastro-intestina);
  • Infectioase: virale (parvoviroza – ce da diaree cu sange la caini, jigodia / distemper, coronaviroza canina – CCV);
  • Parazitare (cei mai frecventi: viermi rotunzi, ancylostome, giardia, coccidii – isospora canis etc), bacteriene (clostridii, leptospira, salmonella, E. coli etc);
  • Traumatice: torsiunea intestinala / gastrica, rana penetranta, traumatism auto, corp strain, expunerea la toxine caustice (ex: clor / inalbitor);
  • Autoimună: boala inflamatorie intestinala (IBD);
  • Metabolice: sindromul colonului iritabil, afectiune renala, hipertiroidism, hipoadrenocorticism sau boala Addison, hepatita, insuficienta pancreatica exocrina;
  • Iatrogeni: supraalimentare, stres indus;
  • Inflamatorii: pancreatita, gastroenterita hemoragica;
  • Neoplazice: limfosarcom, neoplazie focală.       

 

Tipuri de diaree la caini

Exista doua mari categorii de diaree la caini: diareea intestinului gros și diareea intestinului subtire.

Diareea care apare din intestinul gros sau colon, se caracterizează prin: volume mici de scaun, tenesme (incercarea dureroasa de a urina sau defeca), sange rosu in scaun.

Intestinul subtire are rolul de absorbtie al nutrientilor. Cand apare o disfunctie la nivelul acestuia apar semne de malnutritie caracterizate prin: lipsa apetitului, pierdere in greutate, deshidratare.

 

Cum poate ajuta proprietarul animalul atunci cand acesta prezinta diaree?

Cand apare aceste semne clinice se recomanda:

  • eliminarea dietei obisnuite si trecerea pe o hrana care poate fi usor de digerat, de tip gastrointestinal sub forma de boabe sau conserva (exemplu: Hill’s biome);
Hill’s Gastrointestinal Biome – hrana special conceputa pentru cainii cu probleme digestive
  • introducerea hranei in cantitati mici pentru a ajuta tractul gastro-intestinal sa se refaca, chiar si cu proteine slabe precum pui fiert, orez sau cartofi dulci;
  • in cazul diareei induse de stres se poate administra cu cateva zile inainte de eveniment un supliment cu fibre ce previne aparitia diareei (Promax – pasta antidiareica). O sursa de fibre pentru caine ar fi dovleacul conservat;
Promax – pasta antidiareica cu probiotice
  • administrarea unor cantitati mici de ceai de menta la fiecare 2-3 ore;
  • daca in decurs de 24 – 48 de ore, semnele clinice se intensifica sau se complica cu pierderea de sange prin diaree, slabire, voma cel mai bine ar fi sa va prezentati cu animalul la un cabinet veterinar.

 

Ce investigatii trebuie efectuate?

  • hemoleucograma si biochimie de sange;
  • teste virale care pot indica in cazul puilor de caine parvoviroza;
  • examen coproparazitologic;
  • colonoscopie;
  • testele CPL (determina lipaza pancreatica, care poate fi crescuta la animalele de companie care sufera de pancreatita);
  • radiografie / ecografie care poate indica existenta unei obstructii, boli ale vezicii biliare sau boli inflamatorii intestinale;

 

Cum se trateaza diareea la caini?

Atunci cand nu se cunoaste provenienta acestui semn clinic, iar diareea poate fi una dintre consecintele ingestiei unui corp strain sau al unui toxic, administrarea unui comprimat de Imodium poate complica situatia, deoarece acesta actioneaza blocand temporar activitatea tractului gastro-intestinal.

Medicul veterinar va stabili o schema de tratament in functie de semnele clinice pe care le are pacientul in momentul examinarii, gradul de deshidratare si istoricul medical al animalului.

Metronidazolul este un antibiotic care are proprietati antiinflamatorii pentru tractul gastro-intestinal. In cazurile in care se suspicioneaza o proliferare bacteriana se mai introduce inca un antibiotic precum amoxicilina.

Probioticele și fibrele pot fi de folos în rezolvarea diareei. Bacteriile bune din tubul gastro-intestinal consumă fibre si produc acizi grasi cu lant scurt care ajuta la vindecarea intestinului. Pansamentele gastrice ajuta la refacerea mucoasei stomacului, iar antivomitivele sunt introduse in schema de tratament atunci cand voma sau inapetenta (lipsa poftei de mancare) sunt vizibile.

Atunci cand se constata ca este o afectiune de tip parazitar se recomanda deparazitarea interna si externa a animalului prin repetarea examenelor de laborator care sa ateste absenta parazitismului.

In cazul in care diareea este doar una dintre consecintele cancerului este recomandat sa se prescrie un medicament chimioterapic.

Daca animalul tau de companie sufera de diaree fie ea cronica sau acuta, oricand poti apela la un medic veterinar sa vina la tine acasa pentru investigatii si consult. Nu ezita sa ne contactezi!

  1. Gabriela spune:

    Bună ziua!

    Am un amstaff, mascul, de 9 luni. Primul scaun de dimineață este normal, următorul moale iar următorul foarte, foarte moale. Dacă ii dau 1 morcov se repara. Va rog sa-mi spuneți dacă este normal asa.
    Mananca doar boabe, de vreo 2 luni nu mai mănâncă dimineața, mănâncă doar dupa ora 18.
    Mulțumesc mult pentru raspuns!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! In general scaunul alternativ cand moale, cand tare este intalnit frecvent in parazitoze, asadar mergeti la veterinar sa il testati de Giardia, Izospora, dar si CCV (un virus ce da diaree). Depinde mult si ce tip de hrana ii dati, daca este una calitativa, atunci nu ar fi asta cauza. Cu stima!

  2. dana spune:

    Buna seara,am o fetita amstaff de 9 ani si are diaree de cca 2 luni,am incercat diferite tratamente dar cand ajungem in ziua a 5a de tratament manifestarile diareice revin ca la inceput.Mentionez ca am facut examen de coprocultura la scaun,analize de sange si ecografie si nu a iesit nimic.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Din pacate nu va pot da un raspuns negru pe alb cu ce are cainele dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat nu stiu rezultatul analizelor si tratamentul efectuat. El trebuie examinat si facute teste specifice sau chiar diete de excludere.
      Diareea cronica la caini poate avea nenumarate cauze, precum: infectii intestinale (Giardia, Coccidioze – Izospora, Clostridium, Salmonella), alergiile alimentare, boli inflamatorii (IBD), paraziti intestinali, insuficienta pancreatica exocrina, hipotiroidism sau sindromul Cushing, cancer, infectii cu Helicobacter, tulburari de malabsorbtie si maldigestie etc.
      Nu stiu daca printre analizele efectuate se regasesc si dozarea albuminei (unde daca ar fi scazuta, v-ati putea gandi la EPP – enteropatia cu pierdere de proteine, sindrom cauzat de boala inflamatorie intestinala – IBD sau limfangiectazie – hipoproteinemia idiopatica), dozarea vitamine B12 – cobalamina, biopsie intestinala etc.
      Pentru a fi cat mai eficient, abordarea cazului trebuie sa fie sistematica si urmarita indeaproape de medicul veterinar. Cu stima!

  3. Angela spune:

    Bună ziua. Cățelul meu are tenesme și scaun moale și gălbui. A început cu tenesme și scaun tare. I-am dat să mănănce carne fiartă cu legume și tărâțe, iar acum scaunul este moale/lichid. Cățelul are 11 ani și nu a mai avut astfel de episoade. Mulțumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Datele pentru o consultatie calumea trebuiesc sa fie mult mai complexe. Tot ce putem spune este ca avand in vedere varsta inaintata a cainelui dumneavoastra mai recomandat este sa mergeti la medicul veterinar pentru niste investigatii (incepand cu analize de sange, ecografie, analize de fecale). Daca este mascul necastrat, la aceasta varsta apar frecvent probleme de prostata ca se pot manifesta cu tenesme la defecare. Luati legatura cu colegii de pe ambulanta veterinara si va pot ajuta dansii cu o consultatie la domiciliu. Cu stima!

  4. Diana spune:

    Buna ziua, cățelușul meu are diaree. I-am dat pastila pentru deparazitare interna și imediat după a început sa aibă; in rest mănâncă și bea apa ca pana acum

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Daca starea generala este buna si doar face diaree (acum depinde si ce inseamna diaree pentru dvs: este apa, este balega, este un pic mai moale), puteti astepta inca 24 de ore sa vedeti daca se va imbunatati de la sine sau sa incercati sa ii dati un probiotic de la farmacia veterinara. Daca simptomele sunt tot mai agresive, va trebui sa mergeti la medicul veterinar. Cu stima!

  5. Gabriela Iacob. spune:

    Buna ziua! Sunt disperata catelusa mea nu mananca de 2 zile, vomita si are diareie, nu stiu ce sa fac. Va rog ajutati-ma!. Multumesc ❤️.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Dupa cum vedeti si in articol, cauzele diareii la caini pot fi multiple. Asadar in primul rand ar trebui determinata cauza, cainele trebuie evaluat de un medic veterinar si vazut ce ii declanseaza diareea. Atentie mare in cazul puilor ca ne confruntam foarte frecvent cu parvoviroza, fiind un virus agresiv ce determina la puii de caine diaree si voma. Recomandam vizita la medicul veterinar de urgenta, iar pana atunci il puteti hidrata cu seringa cu apa in cantitati mici si dese (poate fi chiar si ceai caldut de menta) si nu ii mai dati mancare o scurta perioada de timp. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.