Dietele vegane la animalele carnivore – dincolo de etica

    Cu cat stilul de viata vegan devine mai popular, unii stapani de caini sau pisici iau in considerare trecerea animalelor de companie la o dieta bazata doar pe plante, inlocuind hrana de origine animala din motive morale si din credinta ca sunt mai sanatoase. Pe masura ce creste numarul de articole despre cum hrana vegana este potrivita pentru animalele carnivore, proprietarii sunt convinsi si sustinuti in ideea ca este in regula sa ia aceasta decizie.

Din pacate, majoritatea acestor articole fac parte din planuri de marketing si nu prezinta credibilitate. Desi sunt de inteles nemultumirile legate de consumul produselor de origine animala si afacerile agricole, principiile etice umane nu sunt aplicabile pe nutritia animala, fiind chiar brutale, atunci cand ar trebui sa fie morale.

Cainii si pisicile au evoluat spre a avea o dieta bazata pe produse de origine animala, iar corpurile lor nu sunt concepute sa urmeze o dieta bazata exclusiv pe plante.

Pisicile – obligatoriu carnivore

Organismul felin a evoluat atat anatomic, cat si din punct de vedere al florei intestinale, sa fie carnivor; acest lucru inseamna ca produsele animale, in special carnea, sunt esentiale pentru supravietuirea lor. Alimentele din care isi procura mai multe tipuri de nutrienti cruciali sunt de origine animala – taurina, L-carnitina, arginina, acid arahidonic, vitaminele A, D si complexul de vitamine B, in special B12. Acesti nutrienti se gasesc exclusiv in preparatele de origine animala.

Desi s-ar putea crede ca domesticirea pisicilor le-a alterat fiziologia astfel incat sa poata procesa si diete fara carne, acest proces nu a facut decat sa creasca toleranta felinelor la prezenta umana, fara modificari de procesare alimentara. (Driscoll si col. 2009) Deci, pana in ziua de azi, dieta optima pentru feline este bogata in proteine si slaba in carbohidrati, carnea indeplinind cu cea mai mare usurinta aceste criterii.

Cainii – omnivori oportunisti

Termenul de „omnivor” se refera la organismele care mananca atat plante, cat si produse de origine animala. Omnivorii oportunisti sunt vietuitoarele care vor manca orice gasesc in caz de foame, insa asta nu garanteaza asigurarea necesarului nutritional. Adica, in cazul in care nu e pusa la dispozitie hrana de origine animala, omnivorii oportunisti pot supravietui cu o dieta din plante, insa e probabil sa nu isi indeplineasca necesarul de aminoacizi, grasimi si vitamine esentiale.

Cainii au evoluat din lupi si, in salbaticie, si-au luat majoritatea nutrientilor din vanat sau vietuitoare moarte – hrana de origine animala. Orice materie vegetala venea din stomacul si intestinele animalelor devorate; uneori, acestia se foloseau de plante in scop medicinal – precum roaderea ierbii pentru a induce voma.

In timpul procesului de domesticire, cainii s-au adaptat spre a manca o dieta omnivora, deoarece cautau hrana prin ramasitele de langa asezamintele umane. (Driscoll si col. 2009) Cu toate acestea, tractul lor gastrointestinal este in continuare orientat spre digerarea unui volum mare de proteine, iar organismele lor raspund cel mai bine la nutrienti de origine animala.

Aminoacizii si proteinele precizate mai sus sunt fundamentale si in cazul speciei canine.

Atribute anatomice si fiziologice ale carnivorelor

Desi au suferit un proces de domesticire, pisicile si cainii prezinta in continuare caractere anatomice care sa ateste nevoia unei diete cu carne. Cum erbivorele sunt adaptate in a-si lua sursa de energie din carbohidrati – prin stomac tetracameral, cecum mare sau flora intestinala adecvata, si carnivorele prezinta adaptari pentru a-si procura hrana din surse animale si energia din proteine.

  • Conformatia bucala – cainii si pisicile prezinta molari cu forma potrivita pentru fragmentarea oaselor si macinarea organelor interne. De asemenea, incisivii sunt redusi, iar caninii sunt dezvoltati pentru a ajuta la sfasierea carnii. In cazul pisicilor, papilele keratinizate prezente pe limba au scopul de a desprinde carnea de pe oase cu mai mare usurinta.

Miscarile verticale permise de muschii masticatori, cat si deschiderea larga a mandibulei permit ingerarea alimentelor fara prea multa mestecare, comparativ cu erbivorele.

  • Tract gastrointestinal – dimensiunile tubului digestiv ofera informatii cu privire la alimentatia de care are nevoie un organism. Astfel, in cazul erbivorelor, a caror principala sursa de energie este celuloza, este prezent un cecum mare si intestine foarte lungi raportate la talia animalului, celuloza necesitand mult timp pentru a fi procesata.

Cu cat intestinul animalului este mai lung raportat la lungimea corpului, cu atat dieta animalului este mai erbivora. Rumegatoarele prezinta un raport de 30:1, oamenii cu dieta mixta – 10:1, iar cainii si pisicile, 6:1 si respectiv 4:1. (Chiba, 2014)

Suprafata de absorbtie ofera, de asemenea, indicii cu privire la obiceiurile alimetare. Oamenii poseda un intestin cu multe rasuciri si ondulari care sa mareasca suprafata de absorbtie pentru carbohidrati. In opozitie, intestinele pisicilor si ale cainilor sunt slab ondulate, deoarece acestia isi au sursa de energie in proteine – care se digera si absorb in tractul superior (stomac si 2/3 intestin subtire).

  • Concentratia mare de acid clorhidric in sucul gastric atesta capacitatea de a digera o cantitate mare de proteine intr-un timp scurt, deoarece enzimele care descompun proteinele se activeaza doar la pH acid.
  • Nivelul scazut al anumitor enzime care descompun carbohidrati si proteine de origine vegetala. Cainii si pisicile produc mai putina amilaza si prezinta mai putine dintre enzimele necesare digestiei proteinelor vegetale.

Pentru o functionare normala a organismului, si carnivorele au nevoie de fibre si carbohidrati, insa prea mult din acestea poate ingreuna digestia si absorbtia proteinelor de care au nevoie.

Diferenta dintre tubul sistemul digestiv la carnivore si mamiferele ce mananca plante. (sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/431430839307820340/)

Complicatii ale regimului vegan

  • Dezechilibru al aminoacizilor – dietele pe baza de plante sunt deseori lipsite de cativa dintre aminoacizii esentiali, aminoacizi fara de care organismul nu poate functiona corespunzator;
  • Deficit de proteine;
  • Avitaminoze si malnutritie – din plante vor lipsi cu siguranta anumite vitamine, care se gasesc doar in produse animale, precum vitaminele A, D si B amintite mai sus.
  • Deces – in cazuri grave si in special privitor la feline.

Un caine va putea supravietui unei diete vegane, insa foarte rar va prospera din punct de vedere al sanatatii, iar corpul sau va fi constant privat de nutrienti. O pisica, in schimb, s-ar imbolnavi grav si ar putea suferi daune fizice permanente; in cazul inlocuirii complete a dietei cu una vegetala, poate surveni chiar decesul.

Semnele deficientei de nutrienti la aceste animale sunt:

  • Dezinteres in a manca;
  • Oboseala;
  • Letargie;
  • Probleme gastrointestinale;
  • Vindecarea grea a ranilor;
  • Scadere in greutate rapida sau graduala;
  • Sete excesiva;
  • Probleme dermatologice;
  • Afectiuni ale blanii sau cadere treptata;
  • Sistem imunitar scazut.

Cainele meu are alergie la produse de origine animala, ce este de facut?

Unii caini pot, intr-adevar, dezvolta alergii la carnea de pui, miel sau vita. Mai exact, dezvolta aceasta alergie la anumite proteine prezente in carnuri. O astfel de alergie se poate depista cand animalul vomita sau prezinta diaree dupa hranirea cu produse de origine animala, sau cand observati inflamatii si mancarime la nivelul urechilor si pe ceafa.

In aceste cazuri rare, veterinarul poate prescrie o dieta vegetariana (nu vegana) si suplimente alimentare care sa ii satisfaca necesarul zilnic de substante esentiale. Aceasta decizie trebuie luata neaparat de personalul medical, dupa o serie de analize si confirmarea acestei alergii, intrucat medicii cunosc cel mai bine nevoile nutritionale ale animalului.

Concluzie

Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru animalul dumneavoastra este sa il ingrijiti corespunzator speciei din care face parte, inclusiv cand vine vorba de alimentatie. Animalele au o capacitate dezvoltata de a isi intelege nevoile fiziologice si se comporta in conformitate cu acestea, iar ca proprietari ai acestora avem datoria de a ii ajuta in acest proces, nu a merge impotriva naturii lor.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. In cadrul cabinetului veterinar din sectorul 3 – Joyvet – avem specialist dedicat in nutritie si dermatologie veterinara, specialist ca va poate ajuta animalul sa treaca peste provocarile problemelor alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.