Epilepsia este cea mai comuna boala neurologica intalnita la caini si afecteaza aproximativ 5% dintre acestia. Este o boala cronica caracterizata prin prezenta crizelor convulsive, recurente, neprovocate, datorate unei activitatii neuronale inadecvate ale creierului. Boala este mai frecventa la masculi si apare mai frecvent la varsta de 1 – 5 ani.
Crizele epileptice la caini incep si se termina brusc, sunt similare ca simptomatologie si au caracter repetitiv. Se observa pierderea controlului voluntar, tremor necontrolat al corpului si inclestarea muschilor sau rigiditate musculara. Pot aparea si in contex reactiv in stari de oboseala, privare de somn, stres si intreruperea medicatiei.
Cauzele ce pot determina un caine sa aiba epilepsie
- Genetice;
- Structurale: leziuni identificate la nivel cerebral, ca de exemplu tumori, trauma, inflamatii;
- Idiopatice – unde nu se poate identifica cauza;
- Alte boli: boli hepatice, insuficienta renala, toxine.
Tabloul clinic al epilepsiei la caini
Crizele pot fi generalizate sau focale.
Criza generalizata se caracterizeaza prin aparitia miscarilor tonice (rigide) si clonice (necontrolate, ca un tremurat), dar si pierderea starii de constiinta.
Criza focala consta in aparitia miscarilor anormale numai in anumite parti ale corpului, cu sau fara pierderea starii de constiinta.
In perioada dintre crize, cainele este normal din punct de vedere neurologic, iar in timpul crizelor cainele nu experimenteaza durere.
Crizele convulsive prezinta 3 componente:
1. Faza pre-ictala sau aura, este o perioada caracterizata printr-un comportament inadecvat, in care cainele este agitat, cauta proprietarul sau doreste sa se ascunda. Mai pot fi prezente tremuratul si hipersalivatia. Aceasta poate dura cateva secunde pana la cateva ore, si precede de regula criza, cainele simtind ca ceva este pe cale sa se intample.
2. Faza ictala poate dura de la cateva secunde pana la cateva la minute, iar simptomele variaza. Se pot observa modificari minore la nivel mintal precum privire pierduta, tremurat usor, muscaturi ale buzelor, pana la pierderea completa a constiintei si controlului sfincterian (urineaza si defeca involuntar). Criza de grand mai apare ca o pierdere totala a cunostiintei, insotita de miscari spastice ale muschilor corpului. Cainele cade pe partea laterala, se observa miscari necontrolate ale membrelor, capul este tras inapoi si controlul sfincterian este pierdut aparand urinarea, defecarea si salivatia. Daca criza dureaza mai mult de 5 minute, apare statusul epileptic, iar daca se repeta la intervale scurte de timp, poarta numele de cluster.
3. Faza post-ictala sau perioada imediat dupa criza, in care apare confuzia, dezorientarea si uneori chiar orbire temporara.
Crizele se agraveaza de regula de-a lungul timpului.
Diagnosticul epilepsiei la caini
Presupune clasificarea crizelor, descrierea acestora si stabilirea cauzei.
Clasificarea crizelor:
- Automatism: activitate motorie repetitiva ce seamana cu miscarile controlate voluntar precum muscarea buzelor, linsul sau mestecatul;
- Crize atonice: pierderea brusca a tonusului muscular ce dureaza cateva secunde, nefiind urmata de o simptomatologie de tip tonic sau mioclonic;
- Crizele in cluster: grup de crize ce se repeta la un interval scurt de timp. Prezenta a 2 sau mai multe crize intr-un interval de 24 ore defineste clusterul;
- Crize focale: ce isi au originea intr-o singura parte a creierului si afecteaza doar o anumite parte a corpului;
- Epilepsia idiopatica cand nu se poate identifica cauza, de obicei se suspecteaza o cauza genetica;
- Criza generalizata ce isi are originea in ambele emisfere cerebrale;
- Criza mioclonica: contractia brusca a unui grup muscular;
- Epilepsia refractara in care crizele apar si sub tratament;
- Status epilepticus este o forma severa, in care durata crizelor depaseste 5 min sau apar unele dupa altele fara o perioada de pauza;
- Criza tonica – o crestere a tonusului muscular sau rigiditate ce dureaza pana la cateva minute;
- Criza tonico – clonica, in care faza tonica este urmata de o scurta faza clonica, cu miscari necontrolate ale corpului.
Descrierea crizelor este extrem de importanta pentru identificarea tipului de criza si stabilirea managementului ulterior. Este util pentru proprietari utilizarea unui jurnal care sa contina informatii legate de partile corpului ce sunt afectate in criza, cand apare criza, cat de dese sunt si cat dureaza. Simptomele etapei post-ictale sunt de asemenea importante si pot influenta alegerea terapeutica.
Gasiti in Apple Store sau Google Play aplicatii cu care puteti monitoriza crizele de epilepsie ale catelului dumneavoastra, aceste aplicatii fiind foarte utile si in stabilirea diagnosticului. Exemplu de aplicatie: RVC Pet Epilepsy Tracker.
Investigatiile paraclinice precum teste hepatice si renale sunt utile pentru identificarea cauzelor, iar cele imagistice de tipul RMN-ului si CT-ului pot evidentia prezenta leziunilor cerebrale.
Tratamentul epilepsiei la caini
Consta in administrarea de medicatie anticonvulsivanta. Aceasta actioneaza prin inhibarea excitatiei neurotransmitatorilor, stimuland calea inhibitoare sau alterand schimbul de ioni la nivel canalelor ionice in creier. Tratamentul este de regula indicat cand sunt prezente crize generalizate pe o perioada de 24 de ore, cand un caine a avut 2 crize in decurs de 6 luni sau cand simptomele din faza post-ictala sunt severe.
Provocarea tratamentului consta in alegerea medicamentului si ajustarea dozelor. Initial dozele se ajusteaza in functie de greutatea animalului. Este important in timp sa dozam nivelul seric al medicametului pentru a stabili doza terapeutica eficienta (exemplu: dozarea fenobarbitalului din sange).
- Fenobarbitalul – face parte din prima generatie de medicamente anticonvulsivante. Doza initiala este de 1 – 2.5 mg / kg corp, administrat oral de 2 ori pe zi, dar in baza dozarii concentratiei sanguine se poate administra si 2.5 – 3 mg / kg la 12 ore. In crize de epilepsie, medicul veterinar poate administra intravenos sau intramuscular o doza de incarcare de 18 – 24 mg / kg, urmata de o doza de intretinere de 2 – 3 mg / kg la 12 ore. Este cel mai utilizat de medici veterinari deoarece este eficient, bine tolerat, usor de dozat si relativ ieftin. Efectele adverse ce pot aparea sunt citopenia (scaderea numarului de celule sanguine), toxicitate hepatica, sedare, ataxie, polidipsie si cresterea apetitului. In timp poate aparea toleranta sau dependenta la medicament.
- Bromura de potasiu face parte din aceeasi generatie ca si fenobarbitalul. Poate fi utila in cazurile care nu raspund la monoterapia cu fenobarbital. Utilizat in combinatie cu acesta sau alte medicamente antiepileptice ce se metabolizeaza hepatic, poate reduce riscul afectarii hepatice. Cele mai frecvente efecte adverse sunt: sedarea, ataxia, voma, cresterea aportului de apa si mancare.
- Pexion (imepitoina) este un medicament sub forma de comprimate ce se adminstreaza pe cale orala (pe gura), ce odata absorbit se leaga de neuroreceptorii din creierul cainelui, ce ajuta la inhibarea activitatii electrice, reducand astfel crizele convulsive. Eficacitatea produsului nu a fost investigata la cainii cu status epilepticus si la cei cu crize epileptice grupate. Prin urmare, nu trebuie utilizata ca tratament primar la cainii cu status epilepticus sau la cainii cu crize epileptice grupate.
- Anticonvulsivantele de a 2 generatie includ: Levetiracetam, Zonisamida, Felbamat, Gabapentin, Pregabalin si Topiramat. Levetiracetamul este considerat a fi sigur in doza de mentinere de 20 – 30 mg / kg, administrat oral la 8 – 12 ore (in timpul crizelor, daca nu se poate administra oral sau intravenos, se poate administra intrarectal in doza de 40 mg / kg). Efectele adverse includ: sedare si ataxie. Zonisamida este metabolizata in ficat si poate duce la toxicitate hepatica, iar doza la caine este de 5 – 10 mg / kg administrat oral la 12 ore. Alte efecte adverse pot fi sedare, ataxie, voma si inapetenta.
- Anticonvulsivantele de a 3 a generatie se afla inca in stadiul de studiu pentru a putea fi utilizate la caini.
Epilepsia refractara la tratament apare atunci cand animalul nu mai raspunde la terapia concomitenta cu 2 medicamente antiepileptice si este intalnita in 30 – 40% din cazuri. Se pot incerca in aceasta situatie, medicatie de a 2 a generatie precum Gabapentin, Zonisamida, Levetiracetam sau Pregabalin in combinatie.
Prognostic
In 60 – 70% din cazuri, boala poate fi tinuta sub control, cu terapie adecvata pe termen nedeterminat, avand un prognostic favorabil.
Cainii cu forme severe, greu controlate au un prognostic nefavorabil, eutanasierea fiind deseori necesara. Factorii de risc pentru eutanasiere sunt debutul la varste fragede, frecventa initiala crescuta a crizelor, episode de status epileptic sau crize ce dureaza mai mult de 5 minute si formele ce nu raspund la medicatia antiepileptica.
Articol cu subiect comun: Pexion – controleaza epilepsia idiopatica la caini
Bună seara !
Am o cățelușă de 7-8 kg , în vârstă de 3 ani , diagnosticata în urma efectuării CT-ului cu substanță de contrast cu sindromul autoimun ( neuronal ceroid lipofusciones) în urmă cu 3 luni, care se manifestă prin crize tonico-clonice cu debut brusc (însă am impresia ca ea simte pt ca de fiecare dată vine în preajma stăpânului ) și interval de 1-3 minute care au apărut în urmă cu aproximativ 1 an de zile . Specific ca este tratat cu pexion 1/4 cpr /zi , cpr=20mg, alături de cronicare 1cp/zi . Crizele( vorbesc de debutul lor din 2023) apăreau la interval de 2-3 luni și durau din ce în ce mai mult până la 5-6 minute , cu tendința de scurtare a intervalului dintre perioade , apoi au început să fie regulate la un interval de 30 zile chiar și cu tratament corespunzător cu ameliorare mai rapidă și control sfincterian .. asta până astăzi ( ultima criză a durat 2-3 minute , fără controlul sfincterelor , cu mictiune involuntară , defecatie involuntară și vărsături. Vreau să vă întreb dacă este cazul să fie schimbat tratamentul actual pt. ca exista o oarecare îmbunătățire a crizelor , dar par a fi tot mai dese și ultima ei criză a semănat foarte mult ca cele fără tratament din trecut . Mulțumesc frumos!
Buna seara! Conform studiilor stiintifice doza de Pexion (imepitoina) este de 5 – 15 mg / kg de doua ori pe zi, deci catelusa ar trebui sa ia undeva intre 80 – 210 mg pe zi (dar in prospect se recomanda si pana la 30 mg / kg).. deci doza de un sfert (1/4) dintr-un comprimat de 20 mg (? – produsul apare ca fiind de 100 si 400 mg) este mult prea putin, credem ca ori confundati medicamentele, ori ati tastat gresit dozajul si concentratia (aveti articol si prospect aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/pexion-controleaza-epilepsia-idiopatica-la-caini/).
Acum, ca sa va raspund strict la intrebare: decizia trebuie luata cu medicul care urmareste evolutia cazului. Frecvent in studii Pexion (imepitoina) este asociata si cu Fenobarbitalul, Levetiracetamul, Bromura de Potasiu (Epilease) sau Gabapentina (exemplu articol stiintific: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5264332/). Cronicare este doar un supliment, nu l-as incadra ca fiind extrem de ajutator. Odata ce incepeti tratamentul cu Fenobarbital, medicul veterinar poate recolta sange cainelui la perioade de aproximativ 2 – 4 saptamani pentru a verifica daca doza sanguina de Fenobarbital este in limite normale (prea mult putand afecta organismul, prea putin fiind ineficient). Este cunoscut faptul ca in tipul acesta de afectiuni organismul dezvolta rezistanta la substantele active din pastile si dozele trebuiesc ajustate periodic.
Neuronal Ceroid Lipofuscinoses sau NCL pe scurt este o afectiune ce se dezvolta progresiv, adica boala tot evolueaza fara ca dvs sa o puteti opri, tratamentul administrat fiind doar de imbunatatire a calitatii vietii catelusei si nu de vindecare. In medicina umana pentru a trata NCL se foloseste Brineura (cerliponase alfa) si desi pentru a stabili dozajul in cazul oamenilor studiile au fost efectuate pe caini si maimute, inca nu sunt evidentiate cazuri tratate la animale (studiul la care facem referire din medicina umana: https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cts.13028). Multa sanatate catelusei! Cu stima!
Aveți dreptate .. doza este de 400 mg și primește 100 mg pe zi ( am greșit doza). Mulțumesc frumos pt răspuns !
Exista fenobrabital de animale , doar ca la noi in tara , nu le pasa de animale , eu am phenobarbital din belgia are cu rosu un catel desenat pe folie pastilele sunt duble ca marime , si au si striatii sa poata fi dozate cu usurinta de stapan …
Bună ziua! Am un bichon de 3 ani și 6 luni, de 1 an face crize epileptice. Doza de fenobarbital este de 1/8 de doua ori pe zi( recomandata de medic veterinar) conform greutății cățelușii, i s-a recomandat și supliment alimentar CU HEPATOPROTECT REGENERATOR datorita analizelor medicale. Spun ca sunt convulsii hepatice. Periodic mai face crize nu seamănă una cu cealaltă, ce as putea sa-i mai dau sa fie bine? Ca și hrana are doar bobite de la royal hepatice. Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Buna ziua! Ar trebui dozat fenobarbitalul din sange, facute analize complete si date medicamente acolo unde este nevoie. Sunt crize ce apar in cazul unui sindrom hepato-encefalic, encefalite, epilepsie idiopatica etc. Nu va pot insirui o sumedenie de medicamente (cum ar fi: bromura de potasiu, gabapentina, etc) pentru ca ele se recomanda in functie de examinarea fizica. Asadar discutati cu medicul veterinar despre ajustarea tratamentului. Cu stima!
Am Levetiracetam 500 mg, doză de copil, de donat pt caini ( cu condiția sa aibă prescripția, , câteva cutii . Se poate rupe in 2 o tableta , și sa fie deci doză de 250.
Dacă interesează pe cineva, aștept răspuns . Trimit prin posta
Buna seara! Va multumim pentru amabilitate. Puteti posta anunt pe grupul de Veterinari Online de pe facebook si vom da share acolo. Adresa este: https://www.facebook.com/groups/veterinaronlinebucuresti
Cu stima!
Buna ziua! Am o catelusa de 7 ani și see epilepsie. Crizele au inceput acum 3 ani. Traiesc in Ethiopia si nu există tratament pentru aceasta condiții. De la o criza pe 1 luna sau la o 1 luna și 1/2 acum face , la acelasi interval, câte 4-5 crize in 24 de ore . Este din ce in ce mai arcuita, ochi holbati, uneori crizele fiind mai lungi de 5 min, alteori sunt scurte dar perioada de dezorientare, confuzie este lunga și insotita de plansete. Ce ma sfatuiti sa fac in condițiile în care tratamentul medicamentos NU este disponibil,posibil. Va mulțumesc pentru un sfat oricat de mic.
Buna ziua! Este imposibil sa nu exista Fenobarbital, Bromura de potasiu sau Levetiracetam in Ethiopia. Se trateaza cazuri de epilepsie la oameni de foarte mult timp acolo. Din nefericire nu aveti sa ce ii dati, iar cauza epilepsiei trebuie investigata (sunt situatii cand au tumori cerebrale sau pot fi unele „epilepsii” pe fond de glicemie scazuta, sau un sindrom hepato encefalic etc). Din pacate daca ramane netratata, epilepsia duce la afectari neurologice ireversibile. Va trebui sa mergeti la un veterinar sau la o farmacie veterinara / umana acolo sa vedeti cum va poate ajuta.
In cazul crizelor incercati sa nu va apropiati de gura animalului (va poate musca involuntar), luat lucrurile din jurul lui ce l-ar putea rani, aveti grija sa nu cada pe scari sau din pat, iar daca crizele dureaza mai mult de 5 minute, este considerat „status epilepticus” si este o urgente medicala. Cu stima!
Buna seara!
Am un Bichon de 4 ani!
Are epilepsie!
Acum ii dau fenobarbital Și la o ora levetiracetam!
Problema este ca la o luna se obișnuiește cu medicația și încep crizele din nou!
Acum a început iar sa facă crize!
Se mai poate face ceva?
Buna ziua! Trebuie dozat fenobarbitalul din sange si in functie de asta se ajusteaza doza de fenobarbital. Trebuie introdusa in medicatie si Bromura de Potasiu (Epilease). Se repeta analizele de sange ca nu cumva sa aiba si un sindrom hepatoencefalic. Discutia aceasta trebuie s-o aveti cu medicul dumneavoastra veterinar. Cu stima!
buna ziua…am un catel de 7 ani ,are epilepsie, am inceput cu epilease iar acum a trecut pe fenobarbital 1/8 la 12 ore si grimodin 1 seara ….dar inca mai face crize chiar daca este pe tratament….are 9 kg si este metis de pechinez….ce ma sfatuiti….analizele sunt bune
Buna ziua! Trebuie dozat fenobarbitalul din sange si ajustata doza conform analizei. Sunt si alte medicamente ce pot fi introduse in protocol in functie de evaluare. Cu stima!
Domnii doctori de la veterinar la domiciliu au reusit sa imi salveze cainele care are 8 ani de epilepsie. Vreau sa le multumesc din suflet pentru viteza cu care au ajuns la mine si la tot protocolul de tratament recomandat. Cainele este foarteeee bine acum, si nu a mai facut crize de cateva luni bune.
Catelul are 21 de ani si imi face crize epileptice ce pot sai fac
Buna ziua! Cainele trebuie examinat de un medic veterinar, deoarece la aceasta varsta pot fi si alte afectiuni care sa se asemene cu crize de epilepsie. Doar medicul veterinar este in masura sa va prescrie medicamente pentru epilepsie. Puteti contacta colegii de la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3 pentru a va ajuta cu tratamentul pentru catelul dumneavoastra. Cu stima!
Încercați si cu ulei esențiale de tămâie plus levănțica , amestecate , diluate cu apa , nu stiu sa va spun cat / si ii dati cu pompița pe nas , sa inhaleze ; ii mai dadeam si cu ele diluate cu un ulei de cocos pe pernițele lăbuțele ; dar in nas doar cu apa ; găsiți si direct diluat sub forma de “ apa de lavanda “ si adăugați peste cateva picaturi de ulei esential de tămâie ; la noi a avut efect ; i-am dat o perioada Epilease si se transformase in zombi , pierduse si luciul la blana si era capiu;
Catelul mau are 21 de ani pichinez imperial a inceput sa mi faca criza epileptica 1 la 24 ore apoi tot mai des pina a ajuns la 5 pe zi ce pot sa i fac
Sunati pe mobil la 0726742842 si vine o ambulanta veterinara la dumneavoastra acasa pentru a stabili un protocol de tratament sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet (0731803803) pe strada Dumitru Papazoglu 68. Epilepsia poate fi tinuta sub control, trebuie doar sa discutati cu medicii nostri veterinari. Cu stima!
Buna seara am un ciobanesc german care are 4 ani si de vreo 2 ani i s a descoperit epilepsie. Doctorii su refuzat sa mi dea fenobarbital si mi au recomandat doar epilease de 250 mg sa i dau de 3 ori pe zi. Din cauza programului de activitati eu i le dau toate trei seara. Catelul nu mai face des Crize dar totusi sunt vreo cateva pe luna si tine criza mai mult de 10 minute si acum se scapa si cu pisatul inainte nu facea asta. Va rog sa mi spuneti cat trebuie sa i administrez si cand el are 40 kg as Dori sa i dau o singura pastila de 1000 mg dar nu stiu daca procedez bine. Va multumesc si astept raspunsul dvoastra!
Buna seara! Sa stabilim de la inceput ca recomandarile trebuie sa le luati de la medicul dumneavoastra veterinar, el este in masura sa va recomande dozele avand in vedere ca isi cunoaste cazul. Nu putem sa facem recomandari de administrare pastile fara sa cunoastem detalii medicale amanuntite despre caz.
Ca sa va raspund punctual, ca poate nu intelegeti termenii de pe eticheta, conform prospect, atunci cand se administreaza doar Epilease 1000mg fara fenobarbital, doza este de 50 – 80 mg / kg / zi, iar conform greutatii cainelui dumneavoastra se poate administra intre 2000 si 3000 mg / zi, adica 2 sau 3 pastile de Epilease de 1000mg.
Extras din prospect:
„Doza de întreținere:
Administrat cu fenobarbital 25 – 40mg /kg/zi
Administrat ca agent terapeutic unic 50 – 80mg /kg/zi
Niveluri serice stabile se obțin după 4 luni de administrare.
După o lună de administrare procentul de stabilitate este de 60% ceea ce permite ajustarea dozei. Reducerea treptată a fenobarbitalului
se poate face la doua luni după terapia continuă cu Epilease. În mod obișnuit se recomandă o singură admninistrare zilnică.
Dacă apar tulburări Gastro Intestinale (e.g. vomă) doza va fi administrată în două reprize”.
Cu stima!
Buna ziua. Am un catel de 5kg care are epilepsie si este sub tratament cu fenobarbital. Ii dau o optime in fiecare seara la ora 20.00. Problema este ca inca mai face crize, ultima a tinut peste 1 ora. Doresc sa stiu daca pot sa ii introduc in tratament Epilease si daca da ce dozaj. Va multumesc anticipat pentru raspuns
Buna ziua! Da, se poate administra epilease impreuna cu fenobarbitalul. Cel mai bine este sa discutati cu medicul dumneavoatra veterinar despre doza. Ce voi scrie eu mai jos este pur informativ:
Epileasul 250 mg / cps se administreaza la un caine de 5 kg primele 5 zile in doza de 750 mg / zi, asta inseamna 3 pastile pe zi, adica o pastila la 8 ore. Ulterior dupa 5 zile va avea 1/3 dintr-o pastila o data pe zi (o treime). Desfaceti pastila, aruncati putin din ea si i-o administrati. De specificat faptul ca pe termen lung veti vedea rezultate dupa aproximativ 2 – 4 luni de la administrare, rezultate ce va vor permite sa ajutati doza de fenobarbital. Cu stima!