Criza epileptica sau convulsiva se defineste ca o crestere brusca activitatii cerebrale ce duce la aparitia unor simptome precum tremor, spasm sau inclestarea muschilor cu sau pierderea starii de constiinta.
Epilepsia la pisici este boala cronica, definita ca repetari de crize convulsive. Acestea pot fi singulare sau repetitive (cluster), pot aparea la intervale regulate sau neregulate de timp si de regula sunt imprevizibile.
Cele mai frecvente crize epileptice intalnite la pisici sunt cele focale (fara pierderea starii de constiinta, dar in care pot aparea afectarea statusului mintal), cu sau fara generalizare secundara. Criza poate fi violenta, pisica fiind agitata si propulsandu-se in aer, alergand si lovindu-se de obiecte si muscandu-si limba. Uneori pot fi subtile si greu de identificat.
In crizele generalizate apare pierderea cunostiintei, predomina miscarile tonico-clonice, salivarea si pierderea de urina.
Cauze ce pot determina epilepsie la pisici
1. Modificari structurale ale creierului sunt responsabile de 47% din crize:
- Infarctul cerebral cauzat de un cheag de sange sau reducerea aportului de oxigen la creier. Cel mai frecvent este asociat cu hipertensiunea arteriala la pisicile batrane.
- Tumori, chiar si cele benigne pot cauza aparitia crizelor, prin presiunea exercitata la nivelul tesutului cerebral.
- Meningita de cauza infectioasa sau imuna.
2. Bolile metabolice cauzeaza 31% din crize:
- Insuficienta renala poate duce la aparitia crizelor, prin acumularea toxinelor in organism ce nu mai sunt eliminate la nivel renal.
- Insuficienta hepatica prin cresterea concentratiei de amoniac, ce nu mai este metabolizat hepatic.
- Diabet zaharat.
- Intoxicatii.
3. Epilespia idiopatica, in care nu se poate identifica cauza este responsabila doar de 22% din cazuri. Uneori se mai foloseste termenul de “epilepsie primara”.
Tabloul clinic
Se descriu 2 tipuri de crize intalnite la pisici:
1. Crizele generalizate sunt cele mai evidente din punct de vedere a simptomatologiei, dar mai putin frecvente. Simptomele includ:
- Initial apar schimbarile de comportament (faza pre-ictala care nu este evidenta la toate pisicile);
- Colaps sau pierderea starii de constiinta;
- Tremurat violent sau convulsii;
- Mestecatul sau inclestarea la nivelul muschilor faciali;
- Salivarea;
- Pierderea controlului sfincterian (pisica urineaza si defeca involuntar);
- Confuzie, dezorientare si orbire temporara in faza post-ictala, ce dureaza de la cateva minute pana la ore.
2. Crizele partiale care apar cand este afectata activitatea electrica numai intr-o anumita portiune a creierului. Sunt mai des intalnite la pisici decat cele generalizate. Simptomele si durata sunt variabile si uneori pot trece neobservate. Cele mai frecvente simptome intalnite sunt:
- Salivarea;
- Inclestarea muschilor;
- Pozitie si comportament anormal.
Diagnosticul epilepsiei la pisici
In cazul epilepsiei idiopatice, diagnosticul este unul de excludere a celorlalte cauze, precum bolile metabolice si structurale. In acest caz investigatiile paraclinice si cele imagistice vor avea rezultate normale.
In bolile metabolice este important de identificat expunerea la toxine. Se vor face investigatii paraclinice precum teste functionale hepatice (ce pot evidentia insuficienta hepatica), teste functionale renale pentru identificarea insuficientei renale si teste de sange. Masurarea tensiunii arteriale trebuie facuta in cazul pisicilor batrane.
In bolile structurale cerebrale, diagnosticul se stabileste pe baza investigatiilor imagistice. RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara) poate evidentia prezenta tumorilor, encefalitei, accidentului vascular sau malformatiilor cerebrale si se face sub anestezie generala. CT-ul (tomografia comuterizata) ofera imagini mai putin detaliate ale leziunilor prezente la nivel cerebral, comparativ cu RMN-ul. Analiza fluidului cerebrospinal prin punctie lombara este de asemenea util pentru identificarea leziunilor structurale cerebrale.
Gasiti in Apple Store sau Google Play aplicatii cu care puteti monitoriza crizele de epilepsie ale pisicii dumneavoastra, aceste aplicatii fiind foarte utile si in stabilirea diagnosticului. Exemplu de aplicatie: RVC Pet Epilepsy Tracker.
Tratamentul epilepsiei la pisici
Primul pas in tratarea epilepsiei la pisici consta in identificarea cauzei acesteia. Medicatia consta in administrarea pastilelor antiepileptice. Tratamentul se incepe atunci cand o pisica are mai mult de o criza pe luna, a experimentat mai mult de un cluster (crize repetitive) sau un status epileptic, cand crizele au o frecventa si severitate ridicata si atunci cand sunt secundare unui traumatism cranio-cerebral.
Fenobarbital este utilizat in tratarea crizelor focale si generalizate. Este tratamentul de electie fiind bine tolerat de animale, doza fiind adaptata fiecarei pisici. Doza initiala poate incepe de la 1.5 – 3 mg / kg oral la 12 ore, iar in cazul crizelor de urgenta se poate administra doze de incarcare de pana la 18 – 24 mg / kg. Sedarea poate aparea la inceputul terapiei, hepatotoxicitatea secundara administrarii nu este intalnita la pisici. De regula poliuria, polidipsia si polifagia apar rar.
Gabapentin se utilizeaza in crizele focale si cele cu debut focal. Este sigur si bine tolerat de pisici. Doza administrata este de 5 – 10 mg la 8 – 12 ore, initial fiind nevoie de o doza mai mare (doza de incarcare). Se utilizeaza ca a 2-a linie de tratament si poate da initial sedare.
Levetiracetam are aceleasi indicatii ca si Gabapentinul. Doza este de 20 – 30 mg / kg corp administrat oral la 8 – 12 ore. In cazul urgentelor atunci cand administrarea orala sau intravenoasa nu este posibila, se poate administra si intrarectal in doza de 40 mg / kg.
Zonisamida este utilizata ca si tratament in doza de 5 – 10 mg / kg oral (24 hr) zilnic in crizele focale si generalizate.
Diazepamul utilizat in trecut ca prima si a 2 a linie terapeutica in epilepsia refractara, este rar folosit actual datorita efectelor adverse severe de tipul necrozei hepatice acute si insuficienta hepatica. Are o doza de 0.5 – 1 mg / kg intravenos sau intrarectal.
Bromura de potasiu este contraindicata la pisici datorita riscului de dezvoltare a bolii pulmonare.
Prognostic
Spre deosebire de caini, severitatea crizelor la debutul bolii nu influenteaza prognosticul.
Cand epilepsia se datoreaza unei encefalite sau encefalopatie ischemica, inceperea tratamentului va duce la disparitia crizei.
Cand cauza este una dobandita, tratamentul se continua timp de 6 luni de la disparitia crizelor si apoi se poate scoate gradual.
Buna ziua…motănelul meu are 4 ani și până anul acesta nu a avut nici o problemă neurologica…de vre-o 4 luni a început să facă crize de epilepsie…crizele incep cu alergătură foarte repede…după care pica într-o parte și se zbate,face pipi și salivează foarte puțin… crizele durează în jur de 30-40 de secunde…,după care este dezorientat,miauna și se plimbă dintr-o parte în alta…criza este cam una pe luna.Luna aceasta a făcut una după alta la o zi diferența….ce tratament să-i dau pentru că la mine în oraș nu exista RMN
Buna ziua! Medicamentele pentru epilepsie se prescriu de catre medicul veterinar, asadar tot la dansul trebuie sa ajungeti. Medicamentele sunt multe si evolutia trebuie urmarita, doza ajustandu-se in functie de simptomatologie: fenobarbital, levetiracetam, gabapentina, cbd, imepitoina, pregabalina, diazepam. Cu stima!
Bună ziua! Orice tremurat poate fi asociat epilepsiei? Am o pisică Scotish Fold și de o lună de zile a început să tremure. Am observat-o șchiopătând din când în când! Vizitele la veterinar( trei până acum) nu ne-au lămurit și nici nu ne-au ajutat. Unul a cerut radiografie, în urma căreia a stabilit că are un început de osteoartrita, recomandând injecția cu Solensia, dar nu acum, ci când vine frigul, lăsând pisică fără nimic altceva pentru acele tremurături, al doilea veterinar a exclus varianta injecției, susținând că pisica este anxioasă( ceea ce este adevărat) și că tremuratul este de la asta, recomandând Felyway, Calm vet și Artrosto. Cel de-al treilea veterinar a exclus asocierea tremuratului cu anxietatea. A întrebat dacă face și spume la gură când tremură, deși ii spusesem că tremuratul este greu sesizabil și durează chiar și câteva ore. Pur și simplu nu a dat o explicație, iar noi nu știm ce să mai facem. Mâine vom merge la al patrulea doctor! Ce considerați că ar trebui făcut. Vă mulțumesc!
Buna ziua! Tremuratul poate avea nenumarate cauze. Avand in vedere ca totusi aveti un diagnostic de osteoartrita (banuiesc ca pisica este relativ in varsta) poate fi pus si pe seama durerilor (in cazul osteoartritei, parametrul biochimic din sange ALP – fosfataza alcalina, ar trebui sa fie crescut). Sunt unele pisici care dezvolta „mini convulsii”, ce se manifesta prin colaps, zvacniri, tremuraturi sau scrasniri din dinti (dar o criza de epilepsie nu ar dura mai mult de 3 – 5 minute, asadar sansele sunt destul de mici sa discutam de asa ceva).
Abordarea medicala este complexa si in general se pun mai multe diagnostice diferentiale (de suspiciune) care trebuie eliminate si tratate pe rand (osteoartrita cu analgezice si Solensia; tulburarile de anxietate cu antidepresive, hipoglicemia – diabet, tulburari hepatice sau renale, toxoplasmoza, dureri neuropatice, sindromul hiperestezic felin – Feline Hyperesthesia Syndrome FHS, hipovitaminoze etc etc). Cand ai osteoartrita, durerea apare si iarna si vara, asadar nu vad de ce nu ati incepe cu Solensia de acum. Produsele enumerate de dvs sunt suplimente si nu medicamente, poate ca ar fi cazul sa aveti o abordare mai severa. Ne pare rau, dar medicina nu se poate face prin intermediul internetului si va trebui sa va gasiti un medic veterinar in care sa aveti incredere. Din experienta va spun ca este mai benefic sa va mentineti la un medic si sa porniti la drum impreuna, lasandu-l pe dansul sa decida cand este cazul sa va faca o trimitere catre un specialist. Cu stima!
Mulțumesc pentru răspuns. Pisica are un an și trei luni. Este o boala specifică rasei. Am fost azi la al patrulea doctor, în București, care a făcut radiografie la toate membrele și a stabilit că tremuratul este din cauza durerilor! Ne-a prescris tratamentul pe care îl începem de mâine! Știm și noi că este bine să avem.un doctor în mod constant, însă, atunci când animalul suferă, iar doctorul nu se implică nu poți rămâne pasiv! Mulțumesc oricum și mult succes în ceea ce faceți!
Exact pentru aceeași problemă, am consultat 11 medici veterinari în Constanța și toți au fost depășiți. În final, am ajuns la Facultatea de Medicină Veterinară, la dr Fernoagă (neurolog). A primit tratament cu Vetaminex și tremuratul a dispărut. După 5 luni a reapărut și am constatat că lingea pereții, deci nu are Calciu. Acum suntem sub investigații amănunțite!
Buna ziua ! am o pisicuta de 3 ani si a inceput de vreo saptamana sa faca de vreo 4, 5 ori pe zi spume la gura si ii curge saliva ramane nemisacata si clipeste des din ochi , e foarte agitata miauna non stop , asta nopate a facut o criza urata de tot facea spume si tremura toata era culcata pe jos si parca latra, scotea zgomote ciudate sa scapat si pe ea … am crezut ca moare. Are pofta de mancare nu stiu ce sa fac , un sfat va rog frumos … parca ar avea crize de epilepsie dar is din ce in ce mai dese
Buna ziua! Din simptomele enumerate de dumnevoastra nu par sa fie crize de epilepsie. Pentru un diagnostic va recomandam o evaluare medical veterinara si analize de sange. Puneti apela la ambulanta noastra veterinara sau puteti merge la orice medic veterinar pentru diagnostic. Nu este de asteptat deoarece simptomele se pot acutiza. Cu stima!
Multumesc pentru sfat !!!
Bună seara!Motănelul nostru ia fenobarbital 1/4 dimineata și 1/8 seara la 12 ore,întrebarea mea este urmatoarea:din cauza serviciului pe care îl avem,în anumite zile ne este imposibil sa ii administram seara la 18:30 cum ii era ora,este vreo problema dacă întârziem cu câteva ore doza de seara???sau dacă ii mai schimbam din când în când ora??suntem nevoiți sa ne schimbam locul de munca și nu prea ne potrivim cu orele lui,nu are nici cine sa vina la el sa ii dea și vrem sa știm dacă îl afectează,ca nu ne dorim asta😢
Buna seara! Ideal ar fi sa se pastreze cele 12 ore intre administrari, deoarece dumneavoastra trebuie sa ii mentineti parametrii de fenobarbital din sangele pisicii la un nivel optim. De aceea de multe ori ele fac criza, deoarece concentratia plasmatica de fenobarbital scade considerabil. Alegeti-va alt interval orar la 12 ore care sa se preteze pe programul dumneavoastra (exemplu: ii administrati la 8 dimineata si 8 seara). Cu stima!
Aici este problema ca o săptămână lucram de dimineață,o săptămână după amiaza ….plecam la 5 jumate venim la 15,apoi plecam la 13:30 venim la 23 ….pana acum am putut sa i le dam fără probleme,nu am fii vrut sa îl zăpăcim și sa ii dam o săptămână într-un fel…următoarea în altul….aici este problema☹️,ca am face distanta de ore și dacă ii schimbam programul 🙄….sper sa găsim o rezolvare….mulțumim frumos!!!De aproape 1 an de zile de când ia orele lui au fost 6 jumate-18:30 insa din cauza ca s-a schimbat locul de munca incercam sa găsim o variantă, insa se pare ca nu ne iese 😔
Nu stiu cat de „hoata” este pisica dumneavoastra si cat de usor ia pastila de fenobarbital, dar o sugestie ar fi sa va cumparati „automatic cat feeder”, ce da de mancare pisicii la ora programata de dumneavoastra. Cu stima!
aș dori și eu un sfat pentru un pisoi. a fost lovit la cap de o mașină și nu mai vede și acum de cîteva zile a început să facă crize epileptice ce tratament să i dau?
Buna ziua! Nu exista tratament pe care sa il puteti da dvs acasa, sunt medicamente la care au acces doar medicii veterinar deoarece au proprietati psihoactive. Asadar mergeti la cel mai apropiat veterinar si va poate ajuta dansul. Cu stima!
Bună ziua. Crizele epileptice se pot declanșa foarte des? Pisicuța mea face crize asemănătoare epilepsiei dar în primele zile făcea din 25 în 25 de minute după care din 5 în 5 ore, apoi 2 pe zi, medicul nu a confirmat diagnosticul . I.a făcut analize la sânge și zice ca sant bune. Ce mă sfătuiți sa fac?
Buna ziua! Ar trebui facut un RMN pentru a exclude o tumora sau o un tip de afectare cerebrala si eventual o analiza a LCR (lichidului cefalorahidian) pentru a exclude o meningita / encefalita. Daca si acestea sunt negative / fara nici o afectiune, trebuie inceput protocolul de tratament pentru epilepsie idiopatica ce consta in administrarea medicamentelor antiepileptice in doza cea mai mica si eficienta.
Buna ziua!
Am un motan de aproximativ 9 luni, l-am luat acasa (apartament) de cand avea aperoximativ o luna si jumatate, din spatele curtii surorii mele, cred ca a fost abandonat, tremura de frica si avea diaree cu sange.
L-am spalat, j-am dus la veterinar. Acesta mi-a recomandat lapte si bobite pt baby. Si-a revenit relativ repede.
De cand l-am adus este agresiv, zgarie, ne musca, zgarie tot in casam desi i-am cumparat tot felul de jucarii, dispozitive de zgariat, etc.
Din noaotea de Anu nou face repetat crize de spaima, fruca, panica. Isi schimba fizionomia, ii este de frica si de jucariile lui, si de castronelul cu mancare, de perna, de orice. Cu greu isi revine. In ultimul timp, din ce in ce mai des. Am cumparat un rucsac pt pisici di am incercat sa-l scot din casa. Este foarte speriat, tremura intr-una, si e …cam permanent speriat.
Nu stiu ce sa-i dau, ce sa-i fac si cum sa mai procedez.
Va multumesc!
Buna ziua! Cred ca dvs confundati starile de anxietate cu crizele convulsive. Discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre Feliway, despre pastile de anxietate (precum Gabapentin sau Clorhidratul de Trazodona). Animalul trebuie consultat inainte de inceperea unui tratament medicamentos pentru anxietate. NU ii dati pastile dupa ureche. Puteti vizita profesionistii nostri veterinar din cadrul cabinetului veterinar Joyvet din sectorul 3. Cu stima!
Offf nu știm ce sa mai facem cu motănelul nostru drag….l-am luat de pe stradă pe când avea 2 lunite, nu poate merge cu picioarele din spate(din câte ni s-a spus de la doctorul veterinar,a fost lovit de un om),l-am adoptat,nu îl puteam lasa asa,operația nu îl ajuta cu nimic,insa este un pisoi foarte vesel și iubitor…..din păcate a început sa facă crize de epilepsie,făcea cam 1 la 10 zile(2 a avut asa),apoi începuse la 4 zile….am fost la medic,ne-a recomandat ulei cbd,îl administram de 2 săptămâni,a mers foarte bine,ne bucuram ca în sfârșit nu mai face iar ieri și azi a facut din nou….nu stiu ce sa ii mai facem ca ne rupe sufletul
Am uitat sa menționez ca acum are 1 an…..medicul ne-a spus ca mai mult ca sigur este de la trauma veche probabil a fost lovit și la cap….dar nu înțeleg ce ii declanșează aceste crize din moment ce noi nu îl certam și îl iubim și ne iubește enorm
Buna ziua! Cum spune si articolul, tratamentul cu antiepileptice se incepe in momentul in care pisica are mai mult de o criza pe luna. Sunt alte medicamente care se folosesc, uleiul de CBD nu este considerat un medicament antiepileptic. Cu siguranta medicul veterinar stie ce e cel mai bine pentru pisica dumneavoastra, de aceea trebuie sa mergeti sa discutati cu dansul.