Extirparea pleoapei a treia la caini si pisici

           Inca din prima clipa a vietii, lumea este imprimata pe retina tuturor ca o imagine de diferite dimensiuni, culori sau forme. Ochii sunt oglinda sufletului celui care ii poarta, iar acest fapt este bine evidentiat si in lumea necuvantatoarelor. Privirea prietenilor nostri spune mai multe decat am putea noi sa intelegem vreodata.
Pleoapa a 3-a joaca un rol crucial in sanatatea ochilor animalelor noastre de companie, iar uneori, interventiile chirurgicale devin necesare pentru a le asigura buna dispozitie.
In acest articol, vom explora ce este pleoapa a treia, de ce ar putea fi necesara extirparea acesteia, cum se efectueaza procedura chirurgicala si ce implica recuperarea pentru caini si pisici.

Ce este pleoapa a treia?

Pleoapa a treia, cunoscuta si sub numele de membrana nictitanta, este o structura protectoare situata in coltul intern al ochiului cainilor si pisicilor. Aceasta indeplineste mai multe functii importante, precum:

  • rol protector: acopera si protejeaza corneea de praf si alte particule iritante (polen, microorganisme etc.);
  • lubrifiere: contine o glanda lacrimala care ajuta la mentinerea ochiului umed prin secretia de ”lacrimi” si care, totodata, sustine sanatatea ochiului;

In mod normal, pleoapa a treia este invizibila, dar poate deveni vizibila in cazul anumitor afectiuni patologice.

Cand este necesara EXTIRPAREA PLEOAPEI A TREIA?

Extirparea pleoapei a treia este recomandata doar in anumite situatii medicale. In primul rand, la aceasta procedura se poate apela cand apare prolapsul glandei nictitante, cunoscut si sub termenul de ”Cherry Eye”. In acest caz, glanda prolapsata nu poate fi repozitionata sau tratamentele administrate nu au rezultate.
Prezenta tumorilor sau a neoplasmelor constituie o alta determinare pentru apelarea la interventiile chirurgicale, mai ales daca sunt detectate mase tumorale pe pleoapa a treia care pot afecta sanatatea generala a ochiului.
Infectiile severe, care nu raspund la tratamentele standard pot necesita extirparea pentru a preveni deteriorarea ochiului. Acest lucru se aplica si in cazul unor traumatisme severe, unde leziuni le grave ale pleoapei a treia nu pot fi reparate prin alte mijloace.

Procedura chirurgicala

Procedura de extirpare a pleoapei a treia este efectuata sub anestezie generala pentru a asigura confortul si siguranta animalului. La fel ca si in orice alta interventie chirurgicala, exista un anumit tipar ce trebuie bine respectat in realizarea acesteia:

  1. Animalul este evaluat pentru a se asigura ca este apt pentru anestezie. Acest lucru este stabilit in urma istoricului medical si efectuarea testelor alergenice de catre medicul veterinar;
  2. Se administreaza anestezia generala. Imediat dupa se poate efectua asepsia (dezinfectarea) zonei oculare;
  3. Medicul veterinar face o incizie in zona pleoapei a treia pentru a ajunge la glanda nictitanta;
  4. Glanda afectata este indepartata (nu de fiecare data se recomanda indepartarea glandei, in foarte multe situatii glanda putand fi suturata / „infundata”);
  5. Incizia este suturata pentru a inchide rana si a facilita vindecarea;
  6. Postoperator, animalul este monitorizat.

Recuperarea la caini

Recuperarea la caini dupa extirparea pleoapei a treia implica monitorizare atenta si ingrijiri speciale. Este important sa urmezi instructiunile medicului veterinar, inclusiv administrarea de antibiotice si antiinflamatoare pentru a preveni infectiile si a reduce inflamatia. De asemenea, cainele poate necesita un guler elizabetan pentru a preveni frecarea sau lezarea ochiului operat.

Recuperarea la pisici

Pisicile, asemenea cainilor, necesita o monitorizare atenta postoperatorie. Administrarea medicamentelor prescrise si utilizarea unui guler elizabetan sunt esentiale pentru a preveni auto-traumatismele. Este important sa tii pisica intr-un mediu calm si curat pentru a facilita vindecarea rapida si fara complicatii.

Idei principale

1. Rolul pleoapei a treia:
Structura protectoare situata in coltul intern al ochiului cainilor si pisicilor.
Functii: protectie, lubrifiere, imunitate.


2. Cand este necesara extirparea pleoapei a treia:
– prolapsul glandei nictitante („Cherry Eye”);
– prezenta tumorilor sau a neoplasmelor;
– infectii severe sau traumatisme grave.

Concluzie

Extirparea pleoapei a treia este o procedura chirurgicala importanta care poate fi necesara pentru a trata diverse afectiuni oculare la caini si pisici. Desi interventia poate parea drastica, este adesea esentiala pentru a preveni problemele grave de sanatate si pentru a asigura confortul si bunastarea animalului.
Nu uita sa comunici frecvent cu medicul veterinar indiferent daca animalul a suferit o asemenea interventie sau nu, deoarece grija si comunicarea cu un specialist este cea mai buna metoda de preventie a unei patologii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.