Febra sau pirexia se defineste ca o crestere anormala a temperaturii corpului. Febra apare in cazul in care centru termoreglarii din hipotalamusul anterior este afectat, determinand astfel cresterea temperaturii corporale prin cresterea productiei de caldura si conservarea acesteia. Acesta este un mecanism de protectie ce asigura lupta impotriva infectiilor. Cresterea temperaturii corporale mai poate aparea si in cazul insolatiei sau activitatii musculare excesive.
Temperatura normala a corpului la caini si pisici, masurata rectal este de 38.0 -39.2 °C. Temperatura prelungita de peste 41,5°C poate duce la afectare organica permanenta si chiar moarte, si de regula apare in insolatii si activitate musculara excesiva.
Cauzele febrei la caini si pisici:
- boli infectioase: bacteriene, virale, parazitare sau fungice;
- boli inflamatorii (exemplu: pancreatita);
- boli mediate imun;
- boli neoplazice (in special cele mieloproliferative – cancer de maduva osoasa);
- leziuni moderate spre severe (cu sau fara necroza) – in general cu suprainfectii;
- insolatia cauzata de temperaturi ambientale sau umiditate crescuta si obstructie respiratorie;
- activitate musculara / fizica excesiva.
Diagnosticul febrei la caini si pisici
Primul pas consta in stabilirea severitatii febrei. O crestere usoara a temperaturii la 39.3 – 39,6 °C poate fi intalnita si la animalele sanatoase in cazul in care temperatura ambientala este ridicata sau acestia sunt entuziasmati, agitati sau foarte stresati.
Trebuie specificat faptul ca febra la caini si pisici reprezinta un simptom al unei afectiuni si nu o boala in sine. Trebuie investigat de ce animalul face febra si indepartat cauza si nu doar efectul. Intr-adevar sunt si cazuri in care medicul dumneavoastra va poate spune ca pisica sau cainele are ‘SINDROM FEBRIL NESPECIFIC’, adica nu poate fi identificata cauza febrei. In cele mai multe situatii, sindromul febril nespecific trece de la prima administrare a antitermicelor (antiinflamatoarelor nesteroidiene).
Animalele cu insolatie sau care au avut o activitate musculara excesiva, au de regula o temperatura corporala ridicata la peste 40 °C, ce poate fi periculoasa. In acest caz un istoric medical rapid, evaluarea sistemului cardiovascular si respirator si instituirea tratamentului de urgenta sunt necesare.
Atunci cand cele 2 situatii au fost excluse, diagnosticul se stabileste pe baza :
- Istoricului medical ce poate evidentia semne clinice ce indica cauza febrei precum: tuse, stranut, semne ale afectarii tractului urinar inferior sau diaree. Statusul vaccinarii animalului si orice calatorie a acestuia in ultima perioada sunt de asemenea importante.
- Examenul fizic pentru identificarea altor semne clinice asociate febrei precum:
- cauze bacteriene ce pot include: abcese, infectii dentare, scurgeri nazale purulente, prezenta ralurilor pulmonare in caz de pneumonie, murmur cardiac in caz de endocardita, durere abdominala localizata (pielonefrita), durere abdominala generalizata (peritonita), durere prostatica, dureri articulare (artrita septica) si dureri osoase (osteomielita);
- cauze virale: infectii respiratorii, FIV (virusul imunodeficientei feline), FeLV (virusul leucemiei feline) sau PIF (peritonita infectioasa felina);
- semne sugestive pentru boli inflamatorii: articulatii tumefiate si dureroase (poliartrita), durere la nivelul gatului si coloanei (meningita), durere abdominala (pancreatita), anemie sau modificari ale pielii;
- tumori: palparea nodulilor limfatici si a abdomenului (in special splina).
In functie de cauzele temperaturii ridicate la caine sau pisica, medicul veterinar va face investigatii paraclinice si imagistice adecvate pentru a stabili cu certitudine diagnosticul.
Tratamentul febrei la caini si pisici
In cazul febrei ce depaseste 41 °C (de regula secundara insolatiei sau crizelor convulsive), tratamentul de urgenta este necesar. Cel mai frecvent animalele au semne clinice de deshidratare si soc hipovolemic. Se vor folosi masuri de scadere a temperaturii precum ventilatoare cu apa rece sau aplicarea unei solutii chirurgicale (alcool) pe pernute. De evitat gheata si apa rece aplicata direct pe blana intrucat poate duce la vasoconstrictie si afectare cardiaca. Metodele de racire trebuie oprite atunci cand temperatura ajunge la 39,5 – 40°C, pentru a prevenii aparitia hipotermie. Sustinerea aparatului cardiovascular se face utilizand substante cristaloide izotone reci sau la temperatura camerei. Oxigenoterapia in flux, pe masca sau cateter nazal este utila pentru a creste aportul de oxigen livrat catre tesuturi.
In cazul unei cauze bacteriene, se vor administra antibiotice si fluide intravenos, cu predilectie in deshidratare sau cand temperatura corporala este peste 41°C.
In cazul “sindromului febril nespecific”, atitudinea terapeutica depinde de gravitatea si prezenta altor semne. Daca animalul are starea generala alterata cu inapetenta si deshidratare, trebuie luate in considerare investigatii paraclinice suplimentare hematologice, biochimice si urinare. Ca tratament se pot administra antibiotice precum Ampicilina sau Amoxicilina pentru 5 – 7 zile si o singura injectie cu antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea febrei (Algocalmin – substanta activa metamizol, Acid tolfenamic, Meloxicam etc).
Daca in decurs de 24-48 de ore cu tratamentul adecvat, febra nu se reduce sau dupa acest interval semnele clinice reapar se va reevalua pacientul. In majoritatea cazurilor de sindrom febril ameliorarea simptomatologie apare in 24 – 48 ore sau la cateva ore dupa administrarea antitermicului.
Buna ziua,i am o pisica gasita pe strada,are in jur de 6,7 luni cred,de ieri nu mai mananca si nu mai e activa deloc.Cand am luat o in brate azi am simtit ca e fierbinte si i am luat temperatura si are temp. 40.1…fac temperatura pisicile?
Buna ziua! Da, pisicile fac „temperatura” – febra si este foarte important sa aflati cauza ce sta la baza febrei. Fie ca este o infectie virala (fiind pui), fie o infectie bacteriana sau o inflamatie in organism, fiecare se trateaza diferit. Atunci cand pe langa temperatura ridicata (febra) nu exista nici un alt simptom (secretii, diaree, voma, apatie etc) se poate opta pentru administrare de antitermic (ex. meloxicam) pentru a scadea temperatura pisicii. Cu stima!
Am si eu un pisic de 4 luni el de fel este foarte jucăuș dar acum nu se mai joaca deloc doarme toată ziua mănâncă dor dacă îl hrănesc eu si nu mă lasă deloc să îl ating pleaca de fiecare dată când incerc sa-l alint. ce ar putea să aiva am fetita care este foarte atașată de el
Buna seara! Din pacate nu exista o lampa magica care sa ne spuna un diagnostic. Mai de fiecare data animalele trebuiesc consultate pentru a ne putea face o idee despre un posibil diagnostic, iar testele confirma. Avand in vedere varsta de 4 luni, daca nu este vaccinat, trebuie excluse bolile virale precum Panleucopenia, Leucemia virala, Peritonita infectioasa, dar si alte boli infectioase. Vizita la veterinar este singura care va poata cu un diagnostic si tratament corect. Cu stima!
Buna! E normal ca dupa 4 zile de antibiotic sa mai persiste febra la pisica? Are o infecție urinara
Buna ziua! Pisica ar fi bine sa fie vazut de un medic. Nu este tocmai normal ca dupa 4 zile de antibiotic febra sa persiste. Antibioticul a fost prescris in urma unei antibiograme? Este posibil sa va confruntati si cu o viroza a pisicilor? Anamneza este mult mai complexa. De aceea recomandam expres vizita la medicul veterinar. Cu stima!
Am un pui de pisica de 4 luni lovit de o mașină rupt piciorul sting os ieșit afara. Am fost la medic operata pus osul la loc .Am plecat acasă nu ni sa dat antibiotic nimic și acum a 3 zi de la operație a făcut infecție .Ce pot să îi dau ?
Buna ziua! Se recomanda un examen bacteriologic pentru a sti cu exactitate cu ce tip de bacterie va confruntati. Situatia este destul de dificila deoarece infectiile de os (osteomileitele) sunt destul de grave. Amoxicina si acidul clavulanic sunt cele mai folosite antibiotice in tipul acesta de infectii. Discutati cu medicul dumneavoastra ce v-a operat pisica despre antibioterapie si examen bacteriologic. Cu stima!
pisica noastra tot a facut febra dar cu antibiotic si injectie de febra la veterinar i-a trecut, nu stim cauza, dar i-a trecut