FIV sau Virusul Imunodeficientei Feline

Ce este FIV sau Virusul Imunodeficientei Felina?

Asa cum probabil toata lumea a auzit despre HIV (human immunodeficiency virus), agentul etiologic al bolii SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite), este important sa cunoastem si FIV (feline immunodeficiency virus), responsabil de aceeasi boala la pisici.

FIV este un retrovirus ce afecteaza pisicile, este foarte intalnit la pisici si provoaca o degradare a sistemului imunitar ce face ca pisicile sa fie mult mai sensibile la actiunea altor agenti patogeni si implicit, mult mai susceptibile la infectii. Asa cum se intampla si la oameni, si pisicile pot fi purtatoare asimptomatice pentru un timp variabil, inainte de a arata semne de boala, virusul afectand leucocitele (celulele albe).

Cum se poate infecta pisica mea cu acest virus?

 Alte moduri de transmitere a bolii sunt prin contact sexual, desi mai rara, prin hemotransfuzie in cazul pisicilor donatoare netestate, dar si transplacentar sau prin alaptarea puilor, daca mama este infectata.

Cum se manifesta boala?

Cum am precizat mai devreme, FIV afecteaza sistemul imunitar si il slabeste, pisicile devenind sensibila la ”orice raceala. In urma slabirii sistemului imunitar, corpul nu mai are capacitatea sa lupte contra infectiilor secundare, carora in mod normal, o pisica cu un sistem imunitar puternic le-ar face fata cu brio, asadar ele devin cronice si foarte dificil de tratat.

Pisica cu conjunctivita in urma infectiei cu FIV (sursa foto: medvetforpets.com/treating-viral-and-bacterial-conjunctivitis-in-cats/)

Simptomatologia infectiei cu FIV presupune aparitia:

  • febra;
  • lipsa poftei de mancare;
  • letargie;
  • stomatitei;
  • gingivitei;
  • limfonoduri reactive;
  • conjunctivita;
  • voma;
  • diaree.
Pisica cu FIV ce manifesta simptome de stomatita (sursa foto: intechopen.com/chapters/39820)

Cum stiu daca pisica mea sufera de FIV?

Diagnosticul bolii este posibil prin intermediul unor teste rapide (precum testul ELISA) ce detecteaza anticorpii, realizate cu probe din sange sau prin PCR. In cazul in care pisica dumneavoastra a fost muscata de o alta pisica cu istoric necunoscut, trebuie sa luati in considerare testarea pisicii dumneavoastra pentru FIV la 2 – 3 luni distanta de la incident pentru a cunoaste riscurile la care se expune in continuare pisica.

Ce trebuie sa stiu daca pisica mea este diagosticata cu FIV?

Daca pisica dumneavoastra a fost diagnosticata cu FIV, atunci va recomandam sa o tineti in casa, pentru a-i proteja imunitatea si pentru a nu raspandi virusul. Daca aveti posibilitatea, mergeti la cabinetul veterinar pentru a castra masculii si steriliza femelele, asta le reduce comportamentul de teritorialitate si astfel evitati ca bataile intre motani si transmiterea pe cale sexuala sa nu mai aiba loc. Pisica dumneavoastra trebuie supravegheata, iar orice modificare apare trebuie semnalata medicului veterinar pentru a trata orice infectie la timp si a stabili un protocol terapeutic adaptat ei, alimentatia trebuie sa fie una echilibrata si de calitate.

Important este sa stim ca o pisica testata pozitiv pentru FIV nu este automat o pisica cu ”SIDA” felina si asta pentru ca testul detecteaza anticorpii pe care ii produce corpul dupa ce a intrat in contact cu virusul, dar de obicei pot trece si ani de zile pana ca boala sa se declanseze si posica sa manifeste simptome, sau e posibil ca aceasta sa nu prezinta niciun simptom de-a lungul vietii si sa moara de batranete.

Ma pot imbolnavi cu FIV de la pisica mea?

FIV afecteaza doar pisicile, deci nu exista nici un risc ca dumneavoastra sau un alt membru al familiei, om sau animal, sa se imbolnaveasca de aceasta boala. Desi nu se transmite usor, prin aer sau prin simplul contact, daca aveti o pisica diagnosticata cu FIV ar fi de preferabil sa nu mai aduceti alte pisici in casa. In cazul in care aveti mai multe pisici deja, iar una dintre ele este diagnosticata cu FIV, nu trebuie sa renuntati la ea, dar trebuie sa luati cateva masuri prin care limitati transmiterea virusului si celorlalte pisici, precum:

  • sa aiba litiere diferite;
  • sa aiba boluri de mancare si apa diferite;
  • sa sterilizati femelele si sa castrati masculii.

Exista tratament pentru FIV?

Din pacate, in Europa nu exista leac sau tratament specific pentru tratarea pisicilor de FIV, insa o pisica care nu manifesta simptomatologia poate trai o viata lunga si fericita. Medicul veterinar poate opta pentru administrarea unui tratament ce vizeaza limitarea replicarii virusului si a aparitiei infectiilor secundare. O varianta pentru acestea o reprezinta interferonul recombinat felin omega sau chiar administrarea de Tenofovir timp de cateva luni, plus suplimente cu rol in sustinerea si intarirea sistemului imunitar.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.